voor U geproefd Barbecuesauzen Vlees, vis of vega: zonder een smakelijk sausje blijft het op de barbecue maar een droge bedoening. Grill-orakel Julius Jaspers keurt tien barbecuesauzen uit de supermarkt. Jaspers gooit voor een mooi bittertje graag wat koffie in de mix 25 it nood worden soms de mooiste dingen geboren. Zo ook bij tv-kok Julius Jaspers, die twintig jaar terug zijn Bussumse huis liet verbouwen en met vrouw en kinderen tien maanden in een tochtige schaftwagen bivakkeerde. Het keukentje daarvan was van post zegelformaat, dus een culinair nood plan was snel uitgestippeld: avondje eten bij mama, bij schoonmoeder, bij vrienden, in de snackbar, van de be- zorgpizza en volgende week weer zo'n rondje. Totdat Jaspers besloot zijn riante barbecue voor de bouw keet te zetten, zodat hij zelfs hartje winter - met een gelukzalige grijns - uitgebeende varkensnekken en knol selderij in zoutkorst kon grillen. Zegetocht Ziedaar het begin van zijn liefde voor de barbecue; uitmondend in een eigen grillrestaurant, een zegetocht op internationale buitenkookwed- strijden en een handvol kookboeken met barbecuerecepten. Bull's-Eye, red hot chili €2,12 per250ml Albert Heijn €0,99 per 250 ml 11 Kortom, Jaspers is de ideale een- mansjury om tien barbecuesauzen uit de supermarkt te keuren. ,,Helaas wordt barbecuesaus nog te vaak ge bruikt om alvast een vrachtlading stokbroodjes in te dopen, terwijl vader een bak vlees staat op te war men", verzucht de chef. ,,Zonde. Een goede barbecuesaus is immers hét smaakmakende smeermiddel van je gerecht.'' Heinz, sweet barbecue €1,51 per 250 ml Scoort op alle fron ten: flink zoet, maar zonder uit de bocht te vliegen. Mooi rookaroma, hoog in zuren en een tikkie pit. Lekker sticky aan de vingers ook. Dat wil zeggen: als de saus in kwestie bescheiden blijft. ,,Het vlees, de vis en groentes moeten wel in hun waarde worden gelaten.'' Zo'n dienstbare saus is multi- inzetbaar, vindt Jaspers. ,,Dus niet alleen: kwak op je bord en spareribs slepen. Probeer ook eens kippendij- tjes in te massaren met barbecuesaus bij wijze van marinade." Lichterlaaie In principe kun je best een fles aioli of curry klaarzetten op de tuintafel, vindt Jaspers. Want wanneer is het predicaat 'barbecuesaus' eigenlijk gerechtvaardigd? Een basis van toma tenpuree of ketchup is volgens de chef een voorwaarde. Ook chilipeper, mosterd, worcestersaus, bruine suiker, honing, ui en citroensap Yildriz, barbecue Amerikaans €1,59 per 250 ml Julius Jaspers (56) Tv-kok en barbecuefanaat. Schreef meerdere bbq-kookboeken. komen vaak terug. De ingrediënten staan echter allerminst in steen gebeiteld. Jaspers gooit voor een mooi bittertje bijvoorbeeld graag wat koffie in de mix en wordt tot ver buiten Bussum bejubeld om zijn Coca Cola-barbecuesaus. De fabrikanten uit deze blinde proeverij hechten volgens de wik kels vooral waarde aan vier s'en: zoet (sweet), pittig (spicy), plakkerig (sticky) en vooral rokerig (smokey). Rookaroma Waar rook is, is echter geen vuur. ,,Er wordt gewoon een emmer kunstma tig rookaroma doorheen geroerd.'' Dat dit niet slecht hoeft uit te pak ken, bewijst de saus van Yildriz. Er knispert in de verte wel degelijk een kampvuurtje en het rookaroma wordt vergezeld door een aange naam zoetje en gebalanceerde zuren. Calvé is net wat te scheutig met de neprook. Bij een elektrische of gas- barbecue niet zo'n punt, maar lepel de saus op vlees van een kolenmodel - dat je gerecht automatisch van een rooksmaak voorziet - en het eten smaakt of de straat in brand staat. Bull's-Eye zet enkel de mond in lichterlaaie. De overdaad aan ge droogde chilipepers is voor een malse lamsbout wat overheersend, maar mede dankzij het aangename nabrandertje beoordeelt Jaspers dit toch als de lekkerste saus. Ook Heinz behaagt met zijn prima combinatie van zoet, zuur en een tikkie pittig. De Reckless Duke van Remia wordt daarentegen als brandhout afgefak- keld. De beloofde rokerige whisky- smaak heeft in de praktijk volgens Jaspers plaatsgemaakt voor ranzige fermentatietonen. ,,Dit is gewoon stinkend kuilgras in een boerenstal." MADE Made For Meat, Kühne, smoked pepper bbq €1,69 per 250 ml Santa Maria, smokey hickory €1,99 per250 ml Calvé, bbq €1,59 per250ml Slaat wat te veel door qua rook- aroma, maar verder zeker geen onaardige saus. Alleen het traag ontluikende bittertje achterop de tong had niet gehoeven. Saus.Guru, cola bbq sauce €3,05 per 250 ml Jumbo €0,92 per 250 ml «BARBECUE DQKI Remia, Reckless Duke, smokey bbq whisky €1,49 per 250 ml GO ZATERDAG 3 AUGUSTUS 2019 Rooksmaak uit de fles MATTHIJS MEEUWSEN Voor de gemiddelde burger waarschijn lijk aan de hete kant, maar toch een prima saus. Een aangename rookgeur, zoete bijval en heerlijk nabrandertje. Net zo'n alle daagse saus als van Jumbo. De geur belooft rook. De smaak: tomaat en een zweempje pit maar gebrek aan frisse zuren. SWEET Het zoet wordt prima beteugeld door een aange naam zuurtje. Met de kleur, rookvleug en plakkerigheid is eveneens weinig mis. FOTO JEAN-PIERRE JANS Kijk op de site bij /koken voor een video van deze test FOR MEAT SMOKES PEPPER BSD De rookgeur roept associaties op met gegrilde aubergine. Maar de peperkor rels proef je nauwe lijks. Ook overdre ven zuur. BBQ SAUCE Rook in de neus, teleurstelling in de mond. Hartstikke zuur en tonen van winterse specerijen (kruidnagel, jenever bes) in plaats van zomerse pit. De colasmaak is origineel, maar blind proef je eerder limo nadesiroop, citroen zuur, knakworstjes- rook en een veel te verlegen pepertje. Een weinig uitgesproken 'dertien in een dozijnsaus'. De structuur is te waterig en de paprikasmaak en -stukjes drukken net wat te veel hun stempel. H Prachtige fles, maar hier wil je je lams- karbonade niet doorheen halen. Vieze fermentatie- tonen die wrang en zoet natrappen. yildriz Barbecue

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 73