Zacht en/of zuiver water?
Zeeuwse voedselsector blij met voorstellen van minister
water 4..
specialist
Amazone
Lucie Louws
I zaterdag 3 augustus 2019
in stilte naar de
nationale top
WESTKAPELLE Het echte vuurwerk was pas later op de
avond, maar knallen deden de deelnemers aan de
zeepkistenrace eind van de middag ook al.
De Zeedijk van Westkapelle was voor de negende keer het
toneel voor zelf gefabriceerde strijdwagens. Na een vrije
training begon om vier uur de echte race. Het Dijkfeest -
gehouden door Kasteel van Batavia - werd afgesloten met
muziekoptredens en een groot vuurwerk.
Minister Carola Schouten (Land
bouw, Natuur en Voedselkwaliteit)
kondigde gisteren extra steun voor
streek- en regioproducten aan. Zij
wilde die bekender maken en er
voor zorgen dat consumenten vaker
voedsel kopen dat dicht bij huis
wordt geproduceerd.
Schouten wil in gesprek met su
permarkten om ervoor te zorgen
dat er meer regioproducten in de
schappen komen te liggen. Ook
heeft zij plannen voor 'een speciale
handelsmissie in eigen land', om
streekproducten bekender te ma
ken.
De minister kijkt verder naar de
wet- en regelgeving. Die is nu
vooral geënt op grootschalige pro
ductie. Voor kleinschalige produ
centen is het in de praktijk vaak las
tig en kostbaar om daaraan te vol
doen, wat onder meer leidt tot ho
gere prijzen. Schouten wil die ob
stakels proberen weg te nemen.
,,Het verbaast me niet dat de mi
nister dit wil realiseren", zegt Van
Son van FoodDelta Zeeland, de net
werkorganisatie waar iedereen die
zich in Zeeland bezighoudt met ge
teeld en verwerkt voedsel bij be
trokken is. ,,Zij ziet ook dat als we
op de huidige manier met de agra
rische sector verder gaan, we de
boel uitputten en het niet toe-
komstbestendig genoeg is."
Alles draait om 'korte ketens': de
afstand tussen producent en consu
ment moet kleiner worden. Voed
sel wordt bij voorkeur in de eigen
regio geproduceerd, verwerkt, ver
spreid en verkocht. ,,Dat dragen we
een warm hart toe'', zegt Van Son.
,,Het is naar mijn idee ook heel lo
gisch en je kunt je daarin goed on
derscheiden."
Sprokkelen
Veel boeren verkopen rechtstreeks
een deel van hun producten. ,,We
hebben het grote voordeel dat veel
toeristen het aantrekkelijk vinden
om langs de producenten te gaan,
maar het is wel een beetje sprokke
len", zegt Van Son. ,,Er gebeuren al
ontzettend veel dingen in Zeeland,
maar we zijn niet zo goed in staat
om die te bundelen, waardoor het
wat blijft voortkabbelen."
Door vooral de logistiek en de be
voorrading te verbeteren, moet het
mogelijk zijn om meer Zeeuwse
producten in de supermarkt te krij
gen, maar ook bijvoorbeeld in de
keuken van restaurants, bedrijven
en zorginstellingen. ,,De techniek
laat dat steeds meer toe'', zegt Van
Son. ,,Het is vooral een kwestie van
afstemmen van al die schakeltjes en
systeempjes."
Tegelijkertijd moeten consu
menten zich nog bewuster worden
van waar voedsel vandaan komt.
Binnen Zeeland lopen daarvoor al
diverse projecten. ,,Ook organise
ren wij in oktober de Dutch Food
Week in Zeeland'', zegt Van Son.
,,Daarin willen we vooral laten zien
wat er allemaal gebeurt in Zeeland.
Het thema is: wat komt er op je
bord?" ZEELAND 2
(o E
E
.•jntiraü»*
Aan de slag met je water?
www.water-specialist.nl
pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl
ZEELAND 13
Damian Maljers (l) en
Bas Kodde vormden
het team Flodder.
FOTO LEX DE MEESTER
Extra steun voor streekproduct
Dat de minister zich hard wil
maken voor streek- en regiopro
ducten, is een opsteker voor de
Zeeuwse voedselsector. ,,Dat
dragen we een warm hart toe'',
zegt Marijn van Son, projectma
nager bij FoodDelta Zeeland.
Rolf Bosboom
Vlissingen
t