Zacht en/of zuiver water? Zeeuwse voedselsector blij met voorstellen van minister water 4.. specialist Amazone Lucie Louws I zaterdag 3 augustus 2019 in stilte naar de nationale top WESTKAPELLE Het echte vuurwerk was pas later op de avond, maar knallen deden de deelnemers aan de zeepkistenrace eind van de middag ook al. De Zeedijk van Westkapelle was voor de negende keer het toneel voor zelf gefabriceerde strijdwagens. Na een vrije training begon om vier uur de echte race. Het Dijkfeest - gehouden door Kasteel van Batavia - werd afgesloten met muziekoptredens en een groot vuurwerk. Minister Carola Schouten (Land bouw, Natuur en Voedselkwaliteit) kondigde gisteren extra steun voor streek- en regioproducten aan. Zij wilde die bekender maken en er voor zorgen dat consumenten vaker voedsel kopen dat dicht bij huis wordt geproduceerd. Schouten wil in gesprek met su permarkten om ervoor te zorgen dat er meer regioproducten in de schappen komen te liggen. Ook heeft zij plannen voor 'een speciale handelsmissie in eigen land', om streekproducten bekender te ma ken. De minister kijkt verder naar de wet- en regelgeving. Die is nu vooral geënt op grootschalige pro ductie. Voor kleinschalige produ centen is het in de praktijk vaak las tig en kostbaar om daaraan te vol doen, wat onder meer leidt tot ho gere prijzen. Schouten wil die ob stakels proberen weg te nemen. ,,Het verbaast me niet dat de mi nister dit wil realiseren", zegt Van Son van FoodDelta Zeeland, de net werkorganisatie waar iedereen die zich in Zeeland bezighoudt met ge teeld en verwerkt voedsel bij be trokken is. ,,Zij ziet ook dat als we op de huidige manier met de agra rische sector verder gaan, we de boel uitputten en het niet toe- komstbestendig genoeg is." Alles draait om 'korte ketens': de afstand tussen producent en consu ment moet kleiner worden. Voed sel wordt bij voorkeur in de eigen regio geproduceerd, verwerkt, ver spreid en verkocht. ,,Dat dragen we een warm hart toe'', zegt Van Son. ,,Het is naar mijn idee ook heel lo gisch en je kunt je daarin goed on derscheiden." Sprokkelen Veel boeren verkopen rechtstreeks een deel van hun producten. ,,We hebben het grote voordeel dat veel toeristen het aantrekkelijk vinden om langs de producenten te gaan, maar het is wel een beetje sprokke len", zegt Van Son. ,,Er gebeuren al ontzettend veel dingen in Zeeland, maar we zijn niet zo goed in staat om die te bundelen, waardoor het wat blijft voortkabbelen." Door vooral de logistiek en de be voorrading te verbeteren, moet het mogelijk zijn om meer Zeeuwse producten in de supermarkt te krij gen, maar ook bijvoorbeeld in de keuken van restaurants, bedrijven en zorginstellingen. ,,De techniek laat dat steeds meer toe'', zegt Van Son. ,,Het is vooral een kwestie van afstemmen van al die schakeltjes en systeempjes." Tegelijkertijd moeten consu menten zich nog bewuster worden van waar voedsel vandaan komt. Binnen Zeeland lopen daarvoor al diverse projecten. ,,Ook organise ren wij in oktober de Dutch Food Week in Zeeland'', zegt Van Son. ,,Daarin willen we vooral laten zien wat er allemaal gebeurt in Zeeland. Het thema is: wat komt er op je bord?" ZEELAND 2 (o E E .•jntiraü»* Aan de slag met je water? www.water-specialist.nl pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl ZEELAND 13 Damian Maljers (l) en Bas Kodde vormden het team Flodder. FOTO LEX DE MEESTER Extra steun voor streekproduct Dat de minister zich hard wil maken voor streek- en regiopro ducten, is een opsteker voor de Zeeuwse voedselsector. ,,Dat dragen we een warm hart toe'', zegt Marijn van Son, projectma nager bij FoodDelta Zeeland. Rolf Bosboom Vlissingen t

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 29