II Burgemeester eet eerste zeesla uit de Schelphoek SCHOUWEN-DUIVELAND 19 maandag 29 juli 2019 BOER OP ANDERE TOER FIETSTOCHT Het traditionele boerenbedrijf is aan het veranderen. Biologische teelt en de kweek van oude Zeeuwse gewassen zoals lamsoor en zeekraal winnen aan populariteit. Wat daar allemaal bij komt kijken, werd zaterdag uitgebreid uitgelegd tijdens het rondje Boer op andere Toer van Agrarisch Schouwen- Duiveland. Op zijn akker langs de Verseputseweg bij Kerkwerve jast Len nert den Boer een riek de klei in. Een stevig buitje eerder die ochtend kleurt de klei weer wat donkerder. Maar de kluit die hij op riekdiepte tevoorschijn tovert voor de grote groep toerfietsers, is nog steeds kurkdroog en keihard. ,,Het ver baast me dat de gewassen er hier nog zo goed bij staan", zegt Den Boer. De deelnemers aan de Boer op andere Toer (ongeveer 150 in to taal) zijn bij de start op kampeer boerderij d'Oute Poppe opge splitst in drie groepen. Onder hen campinggasten maar toch zeker ook veel belangstellenden uit de regio, ziet voorzitter Pieter de Ruijter van Agrarisch Schouwen- Duiveland tevreden. Het is de zesde keer dat de boerenorganisa- tie de deuren open zet om te laten zien wat ze doen. „Eigenlijk tre den we daar te sporadisch mee naar buiten en daardoor heeft de consument vaak geen idee wat er allemaal komt kijken bij de teelt van een product", zegt De Ruij- ter. De deelname van de bedrijven varieert jaarlijks en beperkt zich tot drie. ,,Zo kunnen we net een mooi kringetje maken en blijft het ook voor iedereen interessant", al dus de voorzitter. Improviseren Aan de rand van een perceel bruine bonen, pompoenen en chi- gorei van boerderij Nieuw Leven staat een groep van goed vijftig be langstellenden. Den Boer heeft het verhaal dat hij wil houden goed voorbereid op papier gezet. Maar Dat je de gewassen en de grond sterker kunt maken, door niet meer te spuiten, dat is zo iets moois de nieuwsgierigheid van het pu bliek en de vele vragen die de be zoekers tussendoor op hem afvu ren, dwingen de bioboer te impro viseren. En dat gaat hem verba zingwekkend makkelijk af. Len- nert draait de maatschap met va- der Kees, voor wie het nog het meest omschakelen was. ,,Ik was de man van de chemie", vertelt de oudere boer. Maar dankzij de pas sie en inzet van zoon Lennert is hij helemaal om, gefascineerd door de hedendaagse technieken om on kruid, ziektes en schimmel tegen te gaan. ,,Dat je de gewassen en de grond sterker kunt maken, door niet meer te spuiten, dat is zo iets moois." Omschakeling Makkelijk gaat dat niet, geeft Len- nert grif toe. ,,We hebben nu 18 hectare en daar hebben we onze handen vol aan. Biologische teelt vergt nu eenmaal veel meer be- werkingen. Daardoor is het pro duct uiteindelijk ook iets duur der." Maar het geeft zóveel meer voldoening, benadrukt hij ogen blikkelijk. Ik zag de bodem, kwa liteit van het gewas en de op brengst achteruit gaan en dacht: dit klopt niet! Ik had altijd wel een hang naar biologisch, maar durfde niet echt. Hoe houd je ziektes en onkruid buiten de deur zonder te spuiten?" Den Boer verdiepte zich in allerlei methodes en gooide het roer drie jaar geleden om en begon stapsgewijs met de teelt van nieuwe producten. ,,In 2022 zijn we volledig biologisch. Die om schakeling is een enorm traject. Daar begin je niet zomaar aan." Marcel Modde Serooskerke De eerste zeesla van dit jaar uit de zeewierboerderij in de Schelphoek, is woensdag voor burgemeester Gerard Rabelink. Met de overhan diging wordt het seizoen van het product uit de Oosterschelde offi cieel geopend. Zeesla is een wier dat groeit in de zomer en vanaf juli volop aan wezig is in de Oosterschelde. Sea weed Harvest Holland uit Kerk- werve is het eerste bedrijf in Europa dat de kweek van zeesla zelfstandig en eigenhandig van begin tot eind uitvoert. Het bedrijf is twee jaar geleden met één hectare be- gonnen op de teellocatie in de Schelphoek. De meeste wieren die in Europa op de markt worden ge bracht, komen uit een wilde oogst, legt Kees Boender uit wat de aan pak van Seaweed zo bijzonder maakt. Vanuit een laboratorium in Kam perland worden drie verschillende soorten zeewier (zeesla, suikerwier en wakame) opgekweekt. Het be drijf heeft ongeveer 50 kilometer touw met zeewier uitgehangen in de Oosterschelde. Met de teelt van zeewier wordt ingespeeld op de sterk toegenomen belangstelling voor dit product bij zowel de consument als de indu strie. 'Biologisch telen geeft voldoening' Marcel Modde Kerkwerve Lennert den Boer (links met microfoon) legt tussen de bruine bonen op zijn akker bij Kerkwerve uit wat ologische teelt van gewassen. foto dirkjan gjeltema - Kees den Boer er allemaal komt kijken bij een bi- ZIERIKZEE Niets gezelliger voor hele volksstam men dan met el kaar luidkeels meezingen met oude vissers- en zeemansliedjes en mijmeren over de tijden van toen. De Vlaerdingse Maat jes en het Bruinis- ser Visserskoor gaven zaterdag in Zierikzee de aftrap voor een mini-fes tival. Het mini-fes tival zou de ko mende jaren moe ten uitgroeien tot een festijn van se rieus formaat. FOTO DIRK-JAN GJELTEMA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 46