II
Burgemeester eet eerste
zeesla uit de Schelphoek
SCHOUWEN-DUIVELAND 19
maandag 29 juli 2019
BOER OP ANDERE TOER FIETSTOCHT
Het traditionele
boerenbedrijf is aan
het veranderen.
Biologische teelt en de
kweek van oude
Zeeuwse gewassen
zoals lamsoor en
zeekraal winnen aan
populariteit. Wat daar
allemaal bij komt kijken,
werd zaterdag
uitgebreid uitgelegd
tijdens het rondje Boer
op andere Toer van
Agrarisch Schouwen-
Duiveland.
Op zijn akker langs de
Verseputseweg bij
Kerkwerve jast Len
nert den Boer een
riek de klei in. Een
stevig buitje eerder die ochtend
kleurt de klei weer wat donkerder.
Maar de kluit die hij op riekdiepte
tevoorschijn tovert voor de grote
groep toerfietsers, is nog steeds
kurkdroog en keihard. ,,Het ver
baast me dat de gewassen er hier
nog zo goed bij staan", zegt Den
Boer.
De deelnemers aan de Boer op
andere Toer (ongeveer 150 in to
taal) zijn bij de start op kampeer
boerderij d'Oute Poppe opge
splitst in drie groepen. Onder hen
campinggasten maar toch zeker
ook veel belangstellenden uit de
regio, ziet voorzitter Pieter de
Ruijter van Agrarisch Schouwen-
Duiveland tevreden. Het is de
zesde keer dat de boerenorganisa-
tie de deuren open zet om te laten
zien wat ze doen. „Eigenlijk tre
den we daar te sporadisch mee
naar buiten en daardoor heeft de
consument vaak geen idee wat er
allemaal komt kijken bij de teelt
van een product", zegt De Ruij-
ter. De deelname van de bedrijven
varieert jaarlijks en beperkt zich
tot drie. ,,Zo kunnen we net een
mooi kringetje maken en blijft het
ook voor iedereen interessant", al
dus de voorzitter.
Improviseren
Aan de rand van een perceel
bruine bonen, pompoenen en chi-
gorei van boerderij Nieuw Leven
staat een groep van goed vijftig be
langstellenden. Den Boer heeft het
verhaal dat hij wil houden goed
voorbereid op papier gezet. Maar
Dat je de gewassen
en de grond sterker
kunt maken, door niet
meer te spuiten, dat is
zo iets moois
de nieuwsgierigheid van het pu
bliek en de vele vragen die de be
zoekers tussendoor op hem afvu
ren, dwingen de bioboer te impro
viseren. En dat gaat hem verba
zingwekkend makkelijk af. Len-
nert draait de maatschap met va-
der Kees, voor wie het nog het
meest omschakelen was. ,,Ik was
de man van de chemie", vertelt de
oudere boer. Maar dankzij de pas
sie en inzet van zoon Lennert is hij
helemaal om, gefascineerd door de
hedendaagse technieken om on
kruid, ziektes en schimmel tegen
te gaan. ,,Dat je de gewassen en de
grond sterker kunt maken, door
niet meer te spuiten, dat is zo iets
moois."
Omschakeling
Makkelijk gaat dat niet, geeft Len-
nert grif toe. ,,We hebben nu 18
hectare en daar hebben we onze
handen vol aan. Biologische teelt
vergt nu eenmaal veel meer be-
werkingen. Daardoor is het pro
duct uiteindelijk ook iets duur
der." Maar het geeft zóveel meer
voldoening, benadrukt hij ogen
blikkelijk. Ik zag de bodem, kwa
liteit van het gewas en de op
brengst achteruit gaan en dacht:
dit klopt niet! Ik had altijd wel een
hang naar biologisch, maar durfde
niet echt. Hoe houd je ziektes en
onkruid buiten de deur zonder te
spuiten?" Den Boer verdiepte zich
in allerlei methodes en gooide het
roer drie jaar geleden om en begon
stapsgewijs met de teelt van
nieuwe producten. ,,In 2022 zijn
we volledig biologisch. Die om
schakeling is een enorm traject.
Daar begin je niet zomaar aan."
Marcel Modde
Serooskerke
De eerste zeesla van dit jaar uit de
zeewierboerderij in de Schelphoek,
is woensdag voor burgemeester
Gerard Rabelink. Met de overhan
diging wordt het seizoen van het
product uit de Oosterschelde offi
cieel geopend.
Zeesla is een wier dat groeit in
de zomer en vanaf juli volop aan
wezig is in de Oosterschelde. Sea
weed Harvest Holland uit Kerk-
werve is het eerste bedrijf in Europa
dat de kweek van zeesla zelfstandig
en eigenhandig van begin tot
eind uitvoert. Het bedrijf is twee
jaar geleden met één hectare be-
gonnen op de teellocatie in de
Schelphoek. De meeste wieren die
in Europa op de markt worden ge
bracht, komen uit een wilde oogst,
legt Kees Boender uit wat de aan
pak van Seaweed zo bijzonder
maakt.
Vanuit een laboratorium in Kam
perland worden drie verschillende
soorten zeewier (zeesla, suikerwier
en wakame) opgekweekt. Het be
drijf heeft ongeveer 50 kilometer
touw met zeewier uitgehangen in
de Oosterschelde.
Met de teelt van zeewier wordt
ingespeeld op de sterk toegenomen
belangstelling voor dit product bij
zowel de consument als de indu
strie.
'Biologisch telen geeft voldoening'
Marcel Modde
Kerkwerve
Lennert den Boer (links met microfoon) legt tussen de bruine bonen op zijn akker bij Kerkwerve uit wat
ologische teelt van gewassen. foto dirkjan gjeltema
- Kees den Boer
er allemaal komt kijken bij een bi-
ZIERIKZEE Niets
gezelliger voor
hele volksstam
men dan met el
kaar luidkeels
meezingen met
oude vissers- en
zeemansliedjes en
mijmeren over de
tijden van toen. De
Vlaerdingse Maat
jes en het Bruinis-
ser Visserskoor
gaven zaterdag in
Zierikzee de aftrap
voor een mini-fes
tival. Het mini-fes
tival zou de ko
mende jaren moe
ten uitgroeien tot
een festijn van se
rieus formaat.
FOTO DIRK-JAN GJELTEMA