ZEELAND 11
NAAR ZIERIKZEE
Op den duur kon
ik goed
Nederlands
verstaan, maar ik
vond het eng om
te spreken
donderdag 25 juli 2019
willen, vindt ze. ,,Ik ken Poolse
mensen die geen Nederlands le
ren. Maar ik kan me niet voor
stellen dat mijn dochters hier
naar school gaan en ik niet versta
wat ze daar zeggen. Dus ik vind
het heel belangrijk."
Eigen bedrijf
Na de horeca, werkte Gosia acht
jaar lang bij Albert Heijn. In de
tussentijd kon haar man in 2005
voor zichzelf beginnen. En in
2010 kwam zij erbij om de admi
nistratie te doen. Hun bedrijf
Stef Werkcombinatie renoveert
huizen, legt vloeren en doet te
gelwerk. Ook hebben ze Poolse
mensen in dienst die bij de boe
ren op het land werken. Dat Po
len soms een negatief imago heb
ben hier, doet Gosia persoonlijk
niet zo veel. ,,Wij hebben een
goede naam opgebouwd, komen
altijd onze afspraken na en men
sen kunnen op ons vertrouwen.
Zelf vind ik de mensen hier heel
aardig, ik heb nog nooit verve
lende ervaringen gehad." Ook
Zeeland als omgeving kan ze erg
waarderen. ,,Ik kom zelf uit de
stad Kedzierzyn-kozle, een plaats
vergelijkbaar met Goes. Maar ik
vind het hier op Schouwen-Dui-
veland prima. Zeeland is mooi,
ruim en heel schoon. Je hebt er
mooie natuur. Als ik een dagje
naar Rotterdam ga, vind ik het
daarna heel fijn weer terug te ko
men hier."
Op tijd pauzeren
,,Waar ik het meeste aan moest
wennen toen we hier gingen
werken, is dat alles hier meer op
tijd gaat. Zoals het pauzeren op
vaste tijden. Koffie drinken om
negen of tien uur, lunch om
twaalf uur en 's middag weer
koffie om drie uur. In Polen heb
ben we daar geen vaste tijden
voor, je kijkt gewoon wie wan
neer tijd heeft om pauze te ne
men en wisselt elkaar af." Polen
zijn volgens Gosia wel bereid
langer te werken dan Nederlan
ders. ,,Poolse mensen werken
graag lang door. Ze zeggen altijd
ja op werk. Nu is het ook wel zo
dat wanneer je hier werkt voor je
gezin in Polen, je dan 's avonds
toch niet veel te doen hebt. Dan
kun je net zo goed werken."
Kaas
Verder zijn er qua werk niet zo
veel verschillen. Wel met eten en
bruiloften. ,,In Polen is er twee
dagen feest tijdens een bruiloft.
En wordt er gegeten en gedanst
van 's middags tot 's nachts. Het
is ook altijd in het weekend", zegt
Gosia. In Nederland zijn daar
naast de vleeswaren en gebak
heel anders. ,,Poolse mensen eten
ook veel vetter en meer aardappe
len. Op zondag is het gebruikelijk
dat je moeder kookt en iedereen
daar komt eten. Dat mis ik nog
wel eens." Gosia en haar familie
gaan dan ook regelmatig naar Po
len, zo'n vier keer per jaar. ,,Mijn
moeder woont daar nog, mijn va
der is vorig jaar helaas overleden.
We hebben daar veel vrienden en
familie waar we goed contact
mee hebben. Onze kinderen
spreken zowel Nederlands als
Pools. Dus ze vinden het altijd
heel leuk om te gaan. En dan
neem ik ook kaas mee, van die
oude met zoutklontjes. Want
goede kaas heb je in Polen dan
weer niet."
Gosia Skowron heeft het prima
naar haar op Schouwen-Duive-
edzierzyn-kozle, Polen
GO
land. FOTO ERNESTA VERBURG