ZEELAND 11 NAAR ZIERIKZEE Op den duur kon ik goed Nederlands verstaan, maar ik vond het eng om te spreken donderdag 25 juli 2019 willen, vindt ze. ,,Ik ken Poolse mensen die geen Nederlands le ren. Maar ik kan me niet voor stellen dat mijn dochters hier naar school gaan en ik niet versta wat ze daar zeggen. Dus ik vind het heel belangrijk." Eigen bedrijf Na de horeca, werkte Gosia acht jaar lang bij Albert Heijn. In de tussentijd kon haar man in 2005 voor zichzelf beginnen. En in 2010 kwam zij erbij om de admi nistratie te doen. Hun bedrijf Stef Werkcombinatie renoveert huizen, legt vloeren en doet te gelwerk. Ook hebben ze Poolse mensen in dienst die bij de boe ren op het land werken. Dat Po len soms een negatief imago heb ben hier, doet Gosia persoonlijk niet zo veel. ,,Wij hebben een goede naam opgebouwd, komen altijd onze afspraken na en men sen kunnen op ons vertrouwen. Zelf vind ik de mensen hier heel aardig, ik heb nog nooit verve lende ervaringen gehad." Ook Zeeland als omgeving kan ze erg waarderen. ,,Ik kom zelf uit de stad Kedzierzyn-kozle, een plaats vergelijkbaar met Goes. Maar ik vind het hier op Schouwen-Dui- veland prima. Zeeland is mooi, ruim en heel schoon. Je hebt er mooie natuur. Als ik een dagje naar Rotterdam ga, vind ik het daarna heel fijn weer terug te ko men hier." Op tijd pauzeren ,,Waar ik het meeste aan moest wennen toen we hier gingen werken, is dat alles hier meer op tijd gaat. Zoals het pauzeren op vaste tijden. Koffie drinken om negen of tien uur, lunch om twaalf uur en 's middag weer koffie om drie uur. In Polen heb ben we daar geen vaste tijden voor, je kijkt gewoon wie wan neer tijd heeft om pauze te ne men en wisselt elkaar af." Polen zijn volgens Gosia wel bereid langer te werken dan Nederlan ders. ,,Poolse mensen werken graag lang door. Ze zeggen altijd ja op werk. Nu is het ook wel zo dat wanneer je hier werkt voor je gezin in Polen, je dan 's avonds toch niet veel te doen hebt. Dan kun je net zo goed werken." Kaas Verder zijn er qua werk niet zo veel verschillen. Wel met eten en bruiloften. ,,In Polen is er twee dagen feest tijdens een bruiloft. En wordt er gegeten en gedanst van 's middags tot 's nachts. Het is ook altijd in het weekend", zegt Gosia. In Nederland zijn daar naast de vleeswaren en gebak heel anders. ,,Poolse mensen eten ook veel vetter en meer aardappe len. Op zondag is het gebruikelijk dat je moeder kookt en iedereen daar komt eten. Dat mis ik nog wel eens." Gosia en haar familie gaan dan ook regelmatig naar Po len, zo'n vier keer per jaar. ,,Mijn moeder woont daar nog, mijn va der is vorig jaar helaas overleden. We hebben daar veel vrienden en familie waar we goed contact mee hebben. Onze kinderen spreken zowel Nederlands als Pools. Dus ze vinden het altijd heel leuk om te gaan. En dan neem ik ook kaas mee, van die oude met zoutklontjes. Want goede kaas heb je in Polen dan weer niet." Gosia Skowron heeft het prima naar haar op Schouwen-Duive- edzierzyn-kozle, Polen GO land. FOTO ERNESTA VERBURG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 39