©NDERNEMER
Het merk
doet zijn werk
0!
'Wie wil nou niet
veilig inloggen bij
alle instanties?'
O
VEILINGSITE VOOR
RESTAURANTMAALTIJDEN
deondernemer.nl
'Makkelijk iemand machtigen om bepaalde zaken voor je te doen'
Ari Rafimanesh werkt sinds 2013 met eHerkenning. Omdat het volgens de DGA van
A&A Capacity dé manier is voor bedrijven om veilig en eenvoudig in te loggen. Inmiddels
al bij meer dan 400 overheidsdiensten. Straks onmisbaar, nu verkrijgbaar.
De jongensdroom van Ari
Rafimanesh werd in 1997
werkelijkheid. Samen met
een goede vriend begon hij
een bedrijfje. „We begonnen gewoon met
het helpen van particulieren. Computers,
modems en software installeren om
toegang tot het internet te kunnen
krijgen, van die opdrachten. Zo kwam
ik bij veel mensen over de vloer en het
viel me op dat dienstverleners weinig
aandacht hadden voor hun klant én dat
de prijzen hoog waren. 'Dat moet beter
en eerlijker kunnen', dacht ik. Om in
2003 met de oprichting van van A&A
Capacity de daad bij het woord te voe
gen. Rafimanesh gebruikt met zijn
onderneming sinds vijf jaar eHerken-
ning. Daarmee kan hij met één wacht
woord en gebruikersnaam eenvoudig
en veilig inloggen bij meer dan 400
organisaties. ,,Het was destijds nodig
voor het aanvragen van de milieu-
investeringsaftrek. Daarom hebben we
het aangeschaft. Inmiddels is het uitge
breid en zetten we het vaker in.'' Dat
bevalt hem prima: ,,Met eHerkenning
kun je gemakkelijk iemand machtigen
bepaalde zaken voor je te doen. Dat
betekent dat je een accountant of je
medewerkers toestemming geeft om
namens jouw organisatie in te loggen
bij de instellingen. Op het moment dat
dat niet meer nodig is, kun je die mach
tiging weer intrekken. Ideaal. Het is vei
lig en je hebt niet allerlei verschillende
gebruikersnamen en wachtwoorden die
je moet onthouden en bewaren. Dat
scheelt veel gedoe.'' Zelf gebruikt hij
eHerkenning zo'n twee keer per maand.
„Bijvoorbeeld voor ziekmeldingen bij
het UWV of een aanvraag voor BTW.''
Het is nu al een aanrader, vindt Rafi-
manesh: ,,Het is nu beschikbaar, straks
wordt het een verplichting en ontkom je
er dus echt niet aan. Bovendien, nu of
straks: wie wil nou niet op een veilige
manier inloggen bij alle instanties?''
Twee tips
De ervaren ondernemer deelt twee tips:
,,Lees de aanvraag van tevoren goed
door. Het duurt even voordat het mid
del binnen is. Dat is inherent aan de
beveiliging, want je wordt op locatie
geïdentificeerd. Er zijn vijf verschillende
beveiligingsniveaus. Welk beveiligings
niveau je precies nodig hebt, hangt af
van de handelingen die je moet verrich
ten. Lees je goed in en weeg goed af
waar je precies voor kiest. Zo voorkom
je problemen achteraf.''
Opnieuw een competitieve
markt in, weer volop in de
operatie en weer de zorgen
van het ondernemen: de
start- up van Print.com kost
me bloed, zweet, tranen en
veel geld. Ik krijg dan ook ge
regeld de vraag: waarom doe
je dat jezelf nog eens aan?
Het antwoord is simpel: onder
nemen is een aangeboren versla
ving! Die kick die het geeft als
straks je droom stukje bij beetje
weer werkelijkheid wordt...WOW.
De uitdaging is om je niet te ver
liezen in de waan van de dag.
Hoe? Door af en toe even uit te
zoomen en stil te staan bij een
belangrijke vraag: wat is mijn
drijfveer? Het antwoord: trots.
Hoewel iedere ondernemer zijn
eigen dromen najaagt en zijn
eigen drijfveren heeft, valt me op
dat veel traditionele organisaties
geneigd zijn resultaat als drijfveer
aan te houden. Ik zie dit persoon
lijk als ouderwetse bedrijvigheid.
Die organisaties bouwen aan een
bedrijf waar winst het doel is en
klanten het middel om dat doel
te behalen. De meeste onderne
mers of managers zullen het niet
zeggen, maar businesscases zijn
leidend en targets vaak heilig.
Vandaag de dag gaat het om je
merk. Bij het bouwen aan een
merk zijn klanten het doel en is
winst het middel. Klantcases zijn
leidend en cultuur is heilig. Wij
hebben bij Print.com een ontzet
tend betrokken team en samen
bouwen we aan een sterk merk.
We maken dingen waar we trots
op zijn, omdat we weten dat
klanten er blij van worden. We
zijn trots op alle successen, klein
en groot. Trots op de fijne relatie
met leveranciers en partners.
Trots op ons werk; ons levenswerk.
Word of mouth
Ik zit daarbij nooit strak op de
cijfers. Want, is mijn overtuiging,
als je je te veel op winst oriën
teert, laat je kansen liggen. Als
je te veel winst maakt, moet je
investeren. Vooruit investeren,
vooral in mensen. Talent aantrek
ken zonder ervaring bijvoorbeeld.
Financieel niet direct effectief,
maar juist zulke mensen komen
vaak met innovatieve ideeën van
onschatbare waarde. Dankzij hun
'onervaren', frisse blik. Mensen
maken het bedrijf, of beter: het
merk. De merkgeoriënteerde
ondernemer zet zichzelf op de
laatste plek en zijn mensen op
de eerste plek. Hij of zij is trots
op wat er over het merk wordt
gezegd en geschreven en hecht
sterk waarde aan hoe klanten
en medewerkers zich voelen.
Het bouwen aan een merk is
voor hen een passie, een roeping,
hun leven. Het merk doet uitein
delijk zijn werk en verspreidt zich
door middel van word of mouth.
Dan komen de resultaten in de
vorm van geld vanzelf.
Wat is jouw drijfveer? Geld of je
leven?
PZ
Ari Rafimanesh werkt al
vijfjaar met eHerkenning
Dit artikel kwam
tot stand i.s.m.
eHerkenning.
Meer weten?
Beluister de podcast
eHerkenning op
deondernemer.nl.
Luister de podcast
volg ons op
Veilingsites voor vliegtickets en hotels
zijn al gemeengoed. Met Restoranto van
Ralph de Groot kun je sinds een week
behalve vooraf bestellen en betalen
via een app, ook bieden op gerechten.
„We zijn drie jaar geleden begonnen'', vertelt
Ralph de Groot, oprichter van Restoranto. ,,Toen
kon je vooraf bij ons je maaltijd bestellen en via
de app betalen. Dat leverde vooral veel zakelijke
gebruikers op die even iets anders wilden dan
de bedrijfskantine." Inmiddels heeft De Groot
dit uitgebreid met de fluctuerende menukaart,
oftewel intekenen op een gerecht volgens een
veilingsysteem. ,,Ik heb het zelf bedacht. Tenminste,
voor restaurants, want voor vliegtickets en hotels
bestaat het natuurlijk al langer. Waarom het er nog
niet was voor restaurants? Dat heeft er vooral
mee te maken dat je op een papieren menukaart
niet continu de prijzen kunt wijzigen.''
ACQUIREREN
Op Restoranto vind je dan ook alleen digitale menu
kaarten. ,,We werkten al met zestig restaurants
in Rotterdam en daar komen er nu twintig bij in
Amsterdam. We zijn dus flink aan het acquireren
en dat gaat goed. Vervolgens is het een kwestie
van hersenloos menukaarten importeren!" Hierna
komen Utrecht en Den Haag aan de beurt.
Restoranto was met 6000 gebruikers geen
e-reus, maar sinds de lancering van de maaltijd
veiling een week geleden gaat het hard. ,,Per dag
komen er 200 nieuwe gebruikers bij. We zitten
nu al op 7000. Voor elke reservering doneren we
een maaltijd aan een kind in Oeganda. Het idee
van Restoranto is ontstaan terwijl ik op reis was
door Oeganda, vandaar die link." Restauranthou
ders klagen over geringe marges en daarom is
niet iedereen blij met het initiatief. ,,Ik begrijp
best dat het niet voor elk restaurant geschikt is.
Toch zijn er ook voordelen. Door de bestelling
vooraf kun je op de komst van de klant anticiperen,
zodat zijn eten klaarstaat en hij korter een tafel
bezet houdt. Zodoende kun je een tafel vaker op
een avond verkopen."
Lees ook over kortingen, bijbestellen en
fooien op deondernemer.nl/restoranto.
MARCO AARNINK
OVER ONDERNEMEN
Marco Aarnink is oprichter van
Print.com en als topondernemer
lid van onze Raad van Advies.
Dit is een wekelijkse uitgave van De Ondernemer De artikelen worden geschreven door de redactie van De Ondernemer, deels in samenwerking met betalende partners. Meer praktische tips en inspirerende verhalen? Ga naar deondernemer.nl