Linda wil zwerfhondenellende de wereld uit
4
'Je moet een boer uit Bruinisse niet in Rotterdam zetten'
Samen met Jean Luc Etienne (46)
opent Kik (30) medio augustus
restaurant Codium aan de Vlas-
markt in Goes. Het pand wordt
momenteel verbouwd. Het twee
tal kent elkaar van voormalig res
taurant De Vierbannen, bij het
Watersnoodmuseum in Ouwerk-
erk. Kik vertrok in 2017 naar ster
renrestaurant De Kromme Water
gang in Slijkplaat, terwijl Etienne
recent als bedrijfsleider en som-
melier werkte in het bekende Rot
terdamse restaurant Parkheuvel.
,,Ik zou dit met niemand anders
Ik hou niet van
drempels. Iedereen
moet bij ons een fijne
avond kunnen
beleven
willen doen'', zegt Kik. ,,Ik ken
weinig mensen die zo rustig zijn
als Jean Luc. Toen ik als jonge hond
bij wijze van spreken alle kanten
opvloog, leerde hij me te focussen.
We gaan het ook echt samen doen.
Codium wordt niet het restaurant
van Wouter Kik, maar van ons al
lebei.''
Etienne wilde graag een restau
rant beginnen in Rotterdam. Hij
heeft geprobeerd me over te halen,
maar je moet deze Zeeuwse boer
niet in Rotterdam zetten'', zegt
Kik met een knipoog. ,,Ik vind het
de mooiste stad van de wereld,
hoor. Leuk om een dagje naartoe te
gaan, maar niet om altijd te zitten.
Bovendien werk ik graag met
verse, veelal Zeeuwse producten,
die ik elke dag wil ophalen. Dan is
Rotterdam niet de beste uitvalsba
sis.''
Bruisend
Toen de Maasstad was afgevallen,
verlegde het tweetal de focus naar
Zierikzee, maar daar konden ze
geen geschikt pand vinden. Goes is
wat Kik betreft een net zo goede
keuze. Hij woont sinds vier jaar in
de Zuid-Bevelandse stad en ont
dekte naar eigen zeggen pas recent
hoe leuk Goes is. ,,Het is een heel
bruisend stadje, maar toch heeft
het ook een soort dorps karakter.
Neem zo'n Grote Markt. Die is net
niet té groot. Er zijn ook veel
prachtige, historische panden. En
als ik het wil, sta ik in een paar mi
nuten aan mijn geliefde Ooster-
schelde.''
Aan de Vlasmarkt, het knusse
pleintje vlakbij de Grote Markt,
vonden Kik en Etienne het per
fecte pand om hun droom waar te
maken. Over pak 'm beet een
maand opent restaurant Codium
de deuren. Codium is een soort
zeewier. Kik wil in zijn eerste ei
gen restaurant op hoog niveau blij
ven koken, maar wel voor betaal
bare prijzen. ,,Ik hou niet van
drempels'', zegt hij. „Iedereen
moet bij ons een fijne avond kun
nen beleven. Dat topkwaliteit niet
per se duur hoeft te zijn, wordt al
in genoeg restaurants bewezen.''
De uit Bruinisse afkomstige kok
en zijn kompaan hebben al een
heel team rond zich heen verza
meld. Drie jonge talenten die Kik
in De Vierbannen zelf de kneepjes
van het vak leerde, staan straks in
de keuken. ,,Ik had nog met geen
woord gerept over werktijden of
salaris toen ze al 'ja' hadden ge
zegd.''
Kik keert eind deze maand (25,
26 en 27 juli) ook nog voor één keer
terug achter de pannen van voor-
malig restaurant De
Vierbannen. Samen met vakge
noot Michael van der Kroft bereidt
hij een zevengangendiner in het
huidige Vijfde Caisson van het
Watersnoodmuseum. Het menu (a
75 euro per persoon) wordt samen
gesteld uit lokale gerechten 'met
invloeden van buitenaf'. Reserve
ren voor deze speciale gelegenheid
kan bij het watersnoodmuseum.
Haar eigen honden
heten Donner en Kebab.
Schatjes zijn het, die een
goed thuis hebben
gevonden. Dat geldt voor de
meeste zwerfhonden in
Turkije niet. Met sterilisatie
probeert Linda Taal het
probleem bij de wortel aan
te pakken.
Esme Soesman
Zonnemaire
Ze liet al dik 7300 honden sterili
seren. En zo'n 2000 katten. Met
haar stichting ActieZwerfhonden
strijdt Linda Taal uit Zonnemaire
al een jaar of 15 tegen de zwerf
hondenellende in Turkije. ,,Ik
maak niet meer mee dat dit pro
bleem wordt opgelost. Maar zover
als we nu zijn én zover als Turkije
nu is: dat had ik eigenlijk niet ver
wacht ooit mee te maken. Daar
ben ik tevreden mee en ook best
een beetje trots op."
Jaren geleden was het liefde op
het eerste gezicht tussen haar -
toen nog vierjarige - dochter en
een zwerfhond uit Qatar. Ze lie
pen elkaar tegen het lijf in een
asiel in Gouda en daarmee was
Linda Taals interesse voor zwerf
honden gewekt. Ze haalde vervol
gens, via een organisatie, asielhon
den uit Turkije.
Toen nog met het 'naïeve idee'
daarmee het probleem van zwerf
honden (,,Er zijn er 3 miljoen
daar") op te lossen. Het was de
Turkse dierenarts Murat Bekhan
die haar op andere gedachten
bracht. Door teefjes te steriliseren
wordt het probleem bij de wortel
aangepakt. ,,En wat we eigenlijk
hoopten, en wat nu ook gebeurt, is
dat we met het steriliseren tegelij
kertijd artsen trainen. Het is een
steen die je in het water gooit en
waarmee iets op gang wordt ge
bracht."
Oude stekkie
Dat steriliseren, trainen van artsen
en het geven van voorlichting aan
bevolking en bestuur wordt ter
plaatse gedaan. Op dit moment is
de stichting actief in Tav§anli.
Steeds als er genoeg geld bij el
kaar is om 200 honden te behan
delen, trekt Bekhan (,,Hij doet dat
als vrijwilliger") er met een team
en een mobiele operatie-eenheid
op uit. ,,Dan wordt van 8 uur 's
ochtends tot 8 uur 's avonds ge
werkt, iets van tweeëneenhalve
dag lang." De dieren krijgen voor-
en nazorg en worden dan weer op
hun oude stekkie vrijgelaten. Met
de behandeling van 200 honden is
6400 euro gemoeid, rekent Taal
voor. Inmiddels is het geld bij el
kaar om 2000 honden in dat ge
bied te behandelen. ,,Je wilt zo'n
project ook helemaal afronden.
Anders heeft het geen zin."
Ring met briljant
Ondertussen kijkt Taal alweer
vooruit. Want er ligt een lange lijst
met aanvragen uit andere gebie
den, waar zwerfhonden ook de
straten domineren. Naast de bij
dragen van donateurs en onder
steunende organisaties houdt de
Zonnemairse stichting nu ook een
bijzondere actie om geld op te ha
len. Op 15 augustus wordt, bij vol
doende deelnemers, een witgou-
den ring met briljant verloot ter
waarde van 3600 euro. Een gift van
een betrokken vrouw uit België,
vertelt Taal. Kopen 400 mensen
een lot van 10 euro (,,Die 4000
euro is inclusief kansspelbelas
ting"), wordt de loterij definitief
gehouden. ,,En dan hoeven men
sen ook pas te betalen. Je claimt
wel een lot, maar je betaalt pas als
de loterij echt doorgaat."
Dóór gaat in ieder geval Taal zelf.
De wereld is groot en er is veel el
lende, maar ze twijfelt geen mo-
ment over het nut van haar inzet
voor zwerfhonden. ,,Dit kwam op
mijn pad. Als iedereen nou doet
wat 'm aanspreekt, en iedereen
doet wat, dan moet je eens kijken
hoe leuk het in de wereld wordt."
vrijdag 12 juli 2019
Kik kookt binnenkort in Goes
Dat hij nog eens een restaurant
zou beginnen in Goes had Wou
ter Kik pakweg vijf jaar geleden
zeker niet gedacht. Pas toen hij
er ging wonen, ontdekte hij hoe
leuk het er is. ,,Ik kom uit Brui
nisse'', zegt hij lachend. ,,Dan
denk je sowieso dat alles buiten
Bru helemaal niks is.''
Rob Paardekam
Goes
-Wouter Kik
Linda Taal met haar hond Donner. foto dirkjan gjeltema
Meer info over stichting en lote
rij via: actiezwerfhonden.nl
Jean Luc Etienne (l) en Wouter Kik in hun toekomstige restaurant, met op de achtergrond de Vlas
markt in Goes. foto marcelle davidse