Linda wil zwerfhondenellende de wereld uit 4 'Je moet een boer uit Bruinisse niet in Rotterdam zetten' Samen met Jean Luc Etienne (46) opent Kik (30) medio augustus restaurant Codium aan de Vlas- markt in Goes. Het pand wordt momenteel verbouwd. Het twee tal kent elkaar van voormalig res taurant De Vierbannen, bij het Watersnoodmuseum in Ouwerk- erk. Kik vertrok in 2017 naar ster renrestaurant De Kromme Water gang in Slijkplaat, terwijl Etienne recent als bedrijfsleider en som- melier werkte in het bekende Rot terdamse restaurant Parkheuvel. ,,Ik zou dit met niemand anders Ik hou niet van drempels. Iedereen moet bij ons een fijne avond kunnen beleven willen doen'', zegt Kik. ,,Ik ken weinig mensen die zo rustig zijn als Jean Luc. Toen ik als jonge hond bij wijze van spreken alle kanten opvloog, leerde hij me te focussen. We gaan het ook echt samen doen. Codium wordt niet het restaurant van Wouter Kik, maar van ons al lebei.'' Etienne wilde graag een restau rant beginnen in Rotterdam. Hij heeft geprobeerd me over te halen, maar je moet deze Zeeuwse boer niet in Rotterdam zetten'', zegt Kik met een knipoog. ,,Ik vind het de mooiste stad van de wereld, hoor. Leuk om een dagje naartoe te gaan, maar niet om altijd te zitten. Bovendien werk ik graag met verse, veelal Zeeuwse producten, die ik elke dag wil ophalen. Dan is Rotterdam niet de beste uitvalsba sis.'' Bruisend Toen de Maasstad was afgevallen, verlegde het tweetal de focus naar Zierikzee, maar daar konden ze geen geschikt pand vinden. Goes is wat Kik betreft een net zo goede keuze. Hij woont sinds vier jaar in de Zuid-Bevelandse stad en ont dekte naar eigen zeggen pas recent hoe leuk Goes is. ,,Het is een heel bruisend stadje, maar toch heeft het ook een soort dorps karakter. Neem zo'n Grote Markt. Die is net niet té groot. Er zijn ook veel prachtige, historische panden. En als ik het wil, sta ik in een paar mi nuten aan mijn geliefde Ooster- schelde.'' Aan de Vlasmarkt, het knusse pleintje vlakbij de Grote Markt, vonden Kik en Etienne het per fecte pand om hun droom waar te maken. Over pak 'm beet een maand opent restaurant Codium de deuren. Codium is een soort zeewier. Kik wil in zijn eerste ei gen restaurant op hoog niveau blij ven koken, maar wel voor betaal bare prijzen. ,,Ik hou niet van drempels'', zegt hij. „Iedereen moet bij ons een fijne avond kun nen beleven. Dat topkwaliteit niet per se duur hoeft te zijn, wordt al in genoeg restaurants bewezen.'' De uit Bruinisse afkomstige kok en zijn kompaan hebben al een heel team rond zich heen verza meld. Drie jonge talenten die Kik in De Vierbannen zelf de kneepjes van het vak leerde, staan straks in de keuken. ,,Ik had nog met geen woord gerept over werktijden of salaris toen ze al 'ja' hadden ge zegd.'' Kik keert eind deze maand (25, 26 en 27 juli) ook nog voor één keer terug achter de pannen van voor- malig restaurant De Vierbannen. Samen met vakge noot Michael van der Kroft bereidt hij een zevengangendiner in het huidige Vijfde Caisson van het Watersnoodmuseum. Het menu (a 75 euro per persoon) wordt samen gesteld uit lokale gerechten 'met invloeden van buitenaf'. Reserve ren voor deze speciale gelegenheid kan bij het watersnoodmuseum. Haar eigen honden heten Donner en Kebab. Schatjes zijn het, die een goed thuis hebben gevonden. Dat geldt voor de meeste zwerfhonden in Turkije niet. Met sterilisatie probeert Linda Taal het probleem bij de wortel aan te pakken. Esme Soesman Zonnemaire Ze liet al dik 7300 honden sterili seren. En zo'n 2000 katten. Met haar stichting ActieZwerfhonden strijdt Linda Taal uit Zonnemaire al een jaar of 15 tegen de zwerf hondenellende in Turkije. ,,Ik maak niet meer mee dat dit pro bleem wordt opgelost. Maar zover als we nu zijn én zover als Turkije nu is: dat had ik eigenlijk niet ver wacht ooit mee te maken. Daar ben ik tevreden mee en ook best een beetje trots op." Jaren geleden was het liefde op het eerste gezicht tussen haar - toen nog vierjarige - dochter en een zwerfhond uit Qatar. Ze lie pen elkaar tegen het lijf in een asiel in Gouda en daarmee was Linda Taals interesse voor zwerf honden gewekt. Ze haalde vervol gens, via een organisatie, asielhon den uit Turkije. Toen nog met het 'naïeve idee' daarmee het probleem van zwerf honden (,,Er zijn er 3 miljoen daar") op te lossen. Het was de Turkse dierenarts Murat Bekhan die haar op andere gedachten bracht. Door teefjes te steriliseren wordt het probleem bij de wortel aangepakt. ,,En wat we eigenlijk hoopten, en wat nu ook gebeurt, is dat we met het steriliseren tegelij kertijd artsen trainen. Het is een steen die je in het water gooit en waarmee iets op gang wordt ge bracht." Oude stekkie Dat steriliseren, trainen van artsen en het geven van voorlichting aan bevolking en bestuur wordt ter plaatse gedaan. Op dit moment is de stichting actief in Tav§anli. Steeds als er genoeg geld bij el kaar is om 200 honden te behan delen, trekt Bekhan (,,Hij doet dat als vrijwilliger") er met een team en een mobiele operatie-eenheid op uit. ,,Dan wordt van 8 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds ge werkt, iets van tweeëneenhalve dag lang." De dieren krijgen voor- en nazorg en worden dan weer op hun oude stekkie vrijgelaten. Met de behandeling van 200 honden is 6400 euro gemoeid, rekent Taal voor. Inmiddels is het geld bij el kaar om 2000 honden in dat ge bied te behandelen. ,,Je wilt zo'n project ook helemaal afronden. Anders heeft het geen zin." Ring met briljant Ondertussen kijkt Taal alweer vooruit. Want er ligt een lange lijst met aanvragen uit andere gebie den, waar zwerfhonden ook de straten domineren. Naast de bij dragen van donateurs en onder steunende organisaties houdt de Zonnemairse stichting nu ook een bijzondere actie om geld op te ha len. Op 15 augustus wordt, bij vol doende deelnemers, een witgou- den ring met briljant verloot ter waarde van 3600 euro. Een gift van een betrokken vrouw uit België, vertelt Taal. Kopen 400 mensen een lot van 10 euro (,,Die 4000 euro is inclusief kansspelbelas ting"), wordt de loterij definitief gehouden. ,,En dan hoeven men sen ook pas te betalen. Je claimt wel een lot, maar je betaalt pas als de loterij echt doorgaat." Dóór gaat in ieder geval Taal zelf. De wereld is groot en er is veel el lende, maar ze twijfelt geen mo- ment over het nut van haar inzet voor zwerfhonden. ,,Dit kwam op mijn pad. Als iedereen nou doet wat 'm aanspreekt, en iedereen doet wat, dan moet je eens kijken hoe leuk het in de wereld wordt." vrijdag 12 juli 2019 Kik kookt binnenkort in Goes Dat hij nog eens een restaurant zou beginnen in Goes had Wou ter Kik pakweg vijf jaar geleden zeker niet gedacht. Pas toen hij er ging wonen, ontdekte hij hoe leuk het er is. ,,Ik kom uit Brui nisse'', zegt hij lachend. ,,Dan denk je sowieso dat alles buiten Bru helemaal niks is.'' Rob Paardekam Goes -Wouter Kik Linda Taal met haar hond Donner. foto dirkjan gjeltema Meer info over stichting en lote rij via: actiezwerfhonden.nl Jean Luc Etienne (l) en Wouter Kik in hun toekomstige restaurant, met op de achtergrond de Vlas markt in Goes. foto marcelle davidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 32