7,3
Vroeger
Poffers aan Zee: 'Overal waar
we komen, is het gezellig'
[fts]
[70]
[8,0
MARGOT
ZEELAND 11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Laatst hadden we een wel heel bijzondere
gast in onze Bed and Breakfast. Een man die
hier als kind woonde, kwam een nachtje bij
ons slapen in zijn oude jongenskamer. Hoe grap
pig is dat? Hij vond het zelf ook erg bijzonder en
vroeg ons of hij met zijn ouders, die in de buurt
wonen, even mocht komen kijken in ons huis.
Natuurlijk mocht dat, en hun verhalen en herin
neringen aan dit pand waren erg leuk om te ho
ren. Ze vonden het natuurlijk heerlijk rond te kij
ken in hun oude stulpje.
Toen wij ons huis kochten, lag er een soort ge
wapende betonvloer in de achtertuin. Die hebben
we met vereende krachten verwij derd, waarna het
een ietwat verwilderde, mooie groene oase werd.
Zeker nu alle hortensia's in bloei staan. De vroe
gere bewoners konden maar niet begrijpen dat we
die solide vloer hadden verwijderd. Tsja. Ik moet
er niet aan denken dat ik in hun schoenen sta en al
terugkijkend door mijn ouderlijk huis loop. Hoop
maar dat mijn ouders daar nog lang blijven wonen.
Dat hopen ze zelf ook, al wordt het natuurlijk alle
maal steeds lastiger en vooral zorgelijker.
De tuin van mijn ouders is trouwens erg bijzon
der; vroeger zat er op die plek een kwekerij. Mijn
vader scharrelt daar graag rond. Mijn moeder ver
zorgt met liefde de bloemen en planten, en dat is
te zien.
Nu zijn de kersen rijp. Lekker in een clafoutis.
Verwarm de oven voor op 190 °C en ontpit 500 gr.
kersen. Vet een taartvorm in met boter en verdeel
de kersen daarover. Klop 250 ml. melk, 75 gr. bloem,
3 eieren en 75 gr. suiker met een snuf zout tot een
luchtig beslag. Giet dit over de kersen en bak de
clafoutis in 40 a 45 minuten goudbruin. Bestrooi
met poedersuiker en serveer direct.
De tuin van mijn ouders is
erg bijzonder; vroeger zat
er op die plek een kwekerij
BEOORDELING
,,Onze foodtruck was aanvanke
lijk een gepimpte caravan," ver
telt Diana. ,,Norman wilde graag
iets naast zijn werk gaan onder
nemen en ik vond dat meteen
een goed idee. Hij is al een aantal
jaar ziek. Natuurlijk weet nie
mand wat de toekomst brengt,
maar hij kan en doet gelukkig
nog van alles, al houden we altijd
rekening met zijn ziekte. Mis
schien juist daarom dat we niet
wilden wachten met onze toe
komstwensen, maar ze willen
verwezenlijken. We kozen voor
poffertjes, omdat hier een brede
doelgroep voor is en ze altijd lek
ker zijn. Daar hebben we geen
spijt van gehad," aldus Diana.
,,Overal waar we komen, is het
gezellig en zijn mensen enthou
siast. Daar krijgen we veel ener-
gie van. Gelukkig loopt het goed,
zeker omdat Norman een dag
minder is gaan werken - niet on
belangrijk. We wilden een bij
zondere foodtruck. Dus maakte
Norman een boot waarin we de
poffertjes bakken en verkopen.
Een groot succes. Mensen zien
dat we er gelukkig van worden
en dat draag je over. We hebben
ons eigen beslag ontwikkeld vol
gens een geheim recept. We be-
stuiven de poffertjes met poe
dersuiker en doen er een klont
roomboter bij. Als we wat meer
ervaring hebben, gaan we op
zoek naar Zeeuwse ingrediën
ten. Dat is er tot op heden nog
niet van gekomen." Maandag
staan Diana en Norman met hun
poffertjesboot op de zomer-
markt in Brouwershaven. Daar
naast staan ze op verschillende
campings en foodtruckfestivals.
Onze aandacht verlegt zich inmiddels naar
een mooi gebakken kabeljauw met een saus
van witte wijn en een - alweer - winters
stamppotje van aardappel en prei. De vis is zó
boterzacht bereid, dat een saus overbodig is.
Een zalige kabeljauw. De saus is opgefleurd
met fijngesneden dille, maar die is door de
warmte van de saus bitter geworden. Paprika,
courgette, bosui en aubergine vergezellen de
vis.
De groenten lijken door één van de wind
molens aan de Grevelingen gehakseld; het ene
stuk is makkelijk drie keer groter dan het an
dere. De rauwe uienring zal per abuis op het
bord beland zijn. Jammer, die schoonheids
foutjes, want de kabeljauw verdient beter. De
zeetong van mijn tafelgenoot heeft minder
opsmuk en is al even koninklijk bereid als
mijn vis. Precies genoeg peper en zout, drup
peltjes citroen erover: gewoon heel erg lekker.
We moeten nog een eind terug, dus laten we
maar een bodem leggen. Een coupe vanille-ijs
met verse, licht gemarineerde aardbeien is al
les wat je wilt op een hete zomeravond. Lek
ker fris, fruitig en zoet, met zo'n opgerold wa
feltje in het ijs.
De overkant van de tafel verorbert een lava
cake met chocolade. Door de stolling is het
meer een magmataartje, want de vloeibare
chocolade, die als lava over het bord moet lo
pen, weigert. Verder is het prima te pruimen,
het vanille-ijs houdt de smaakbom enigszins
in toom.
Met een extra broeksknoop open stappen
we weer in de auto voor een rit zo lang, dat we
haast de hele wedstrijd van de Oranje Leeu
winnen op de radio kunnen volgen. In het
vervolg wachten we met een uitstapje richting
de prachtige Grevelingen als de échte mosse
len boven water zijn. Is dat effe lekker dan?
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
vrijdag 5 juli 2019
GO
eindscore
tige plek
De komende weken zetten we
Zeeuwse foodtrucks in de
spotlights. Deze week Poffers
aan Zee van Diana en Norman
Dijst uit Dreischor. Zij hebben
een bijzondere foodtruck en
bakken poffertjes.
Dreischor
Norman en Diana Dijst met hun poffertjesboot. foto ruben oreel
Nog iets na?
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)