10 ZEELAND We zijn net te vroeg in Bruinisse voor de start van het mosselseizoen. Dus kiezen we kabeljauw en zeetong bij Restaurant Grevelingen. RESTAURANT GREVELINGEN BRUINISSE Van de ene uithoek van Zeeland naar de ander, het is een reis. We tuffen al een uur als de bijrijder gekscherend vraagt of we geen vi sum hadden moeten aanvragen. Vlak voordat we het antwoord willen goog- elen (Bruinisse - visumplicht ja of nee?), zien we de eindbestemming. Gigantische wind molens torenen boven de Grevelingen uit. Aan de boorden van het water schittert Res taurant Grevelingen. De wind heeft hier vrij spel, we waaien bijna uit onze schoenen, maar daar geven we weinig om. Bijna anderhalf uur daarvoor vertrokken we bij de apocalyptische temperatuur van 38 graden. In het noordelijk ste deel van Zeeland is het tien graden koeler. ,,Is dit effe lekker dan gozert?", horen we een Rotterdamse haar bijslaap vragen. Ja, dit is effe lekker dan gozert. Dat kun je zelf bepalen. En zelf opscheppen, als dat je ding is. Grevelingen heeft een zelfbe dieningsrestaurant, als in de betere all-inclu- sivehotels. Na de lange rit laten we ons liever in de watten leggen. Grote kans dat ik ooit met onze gastheer in een moshpit heb gestaan. Zijn arm vol toe gangsbandjes bewijst dat hij weinig festivals overslaat. We pijnigen onszelf eigenlijk door vandMg naar Bruinisse te rijden. Twee dagen later hadden we kraakverse bodemcultuur- mosselen kunnen bestellen. De Zeeuwse parel staat desondanks al op het erepodium bij Gre- velingen, met zijn eigen menu. De ogen gaan als vanzelf richting de mosselsoep. Mijn favo riete soep. Kookvocht inkoken, scheut room erbij en je hoort me een hele avond niet. De variant van Restaurant Grevelingen is aangekondigd als licht gebonden, maar dat is 'ie allesbehalve. Hij is gemaakt met een klas sieke roux en de boter en bloem hebben de overhand. Na drie lepels sputtert de maag al tegen. Er liggen welgeteld twee mosselen in, waarvan eentje te lang heeft gedobberd en melig is geworden. Een welgemikte kneep ci- troen doet gelukkig wonderen. Het voorgerecht van mijn tafelgenoot is be ter gelukt. Dichtgeschroeide coquilles met een crème van bloemkool. Het lijken ons geen verse coquilles, daarvoor zijn ze te zacht, maar ze smaken. Een korte aanraking met de pan is genoeg om de zoet-zilte smaak naar boven te halen. De bloemkool is een wat winters zalfje op een zomeravond, maar paart goed met de zeevruchten. Buiten, maar achter de ramen zitten is ook niet onaangenaam. Restaurant Grevelingen heeft er net een verbouwing op zitten en het resultaat mag er zijn. Het is geheel volgens de trend van industrieel gecombineerd met jaren '70-hangplanten. En kekke tegels die je ook wel in Marokkaanse steden als Fez en Marra- kech ziet. Ze geven het restaurant een medi terraans tintje. Allemaal mooi, maar het haalt het niet bij de natuurlijke schoonheid van het Grevelingen- meer, waar jongeren een frisse duik nemen. HET MENU Bruinisse REKENING vrijdag 5 juli 2019 GO 1*1. Het terras van het zelfbedieningsrestaurant. FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA M Ook achter de ramen is het uitzicht prachtig. Raf Goorden met een pan dampende mosselen. Koninklijke kabeljauw op prach Bob Maes Wat schaft de pot? Zit je trouwens binnen of buiten? Restaurant Greve lingen heeft een zelfbedieningsres taurant, maar je kunt er ook a la carte eten. In het seizoen zijn er tal van mosselgerech ten. Op de regu liere menukaart staan gamba's (9,50 euro) of een trio van garnalen (13,50) bijvoorbeeld als voorgerecht, gevolgd door slib- tong (17 voor 2, 21 voor 3), beenham metje (15,50) of lamsfilet (24,50). Er zijn ook vegeta rische opties. Als dessert is er onder meer huisgemaakte apfelstrudel (5,25). Restaurant Grevelingen Parallelweg 1 Rijksweg 1 coquilles 11,50 1 mosselsoep 7,25 1 zeetong 31,50 1 kabeljauw 21,50 1 lavacake 7,50 1 coupe aardbei 7,25 1 water 2,65 1 ice tea 3,25 1 La Trappe blond 4,90 2 witte wijn 8,75 koffie 2,55 muntthee 2,75 Totaal: 111,85

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 38