10 ZEELAND
We zijn net te vroeg
in Bruinisse voor
de start van het
mosselseizoen.
Dus kiezen we
kabeljauw en
zeetong bij
Restaurant
Grevelingen.
RESTAURANT GREVELINGEN BRUINISSE
Van de ene uithoek van Zeeland
naar de ander, het is een reis. We
tuffen al een uur als de bijrijder
gekscherend vraagt of we geen vi
sum hadden moeten aanvragen.
Vlak voordat we het antwoord willen goog-
elen (Bruinisse - visumplicht ja of nee?), zien
we de eindbestemming. Gigantische wind
molens torenen boven de Grevelingen uit.
Aan de boorden van het water schittert Res
taurant Grevelingen. De wind heeft hier vrij
spel, we waaien bijna uit onze schoenen, maar
daar geven we weinig om. Bijna anderhalf uur
daarvoor vertrokken we bij de apocalyptische
temperatuur van 38 graden. In het noordelijk
ste deel van Zeeland is het tien graden koeler.
,,Is dit effe lekker dan gozert?", horen we een
Rotterdamse haar bijslaap vragen. Ja, dit is effe
lekker dan gozert.
Dat kun je zelf bepalen. En zelf opscheppen,
als dat je ding is. Grevelingen heeft een zelfbe
dieningsrestaurant, als in de betere all-inclu-
sivehotels. Na de lange rit laten we ons liever
in de watten leggen.
Grote kans dat ik ooit met onze gastheer in
een moshpit heb gestaan. Zijn arm vol toe
gangsbandjes bewijst dat hij weinig festivals
overslaat. We pijnigen onszelf eigenlijk door
vandMg naar Bruinisse te rijden. Twee dagen
later hadden we kraakverse bodemcultuur-
mosselen kunnen bestellen. De Zeeuwse parel
staat desondanks al op het erepodium bij Gre-
velingen, met zijn eigen menu. De ogen gaan
als vanzelf richting de mosselsoep. Mijn favo
riete soep. Kookvocht inkoken, scheut room
erbij en je hoort me een hele avond niet.
De variant van Restaurant Grevelingen is
aangekondigd als licht gebonden, maar dat is
'ie allesbehalve. Hij is gemaakt met een klas
sieke roux en de boter en bloem hebben de
overhand. Na drie lepels sputtert de maag al
tegen. Er liggen welgeteld twee mosselen in,
waarvan eentje te lang heeft gedobberd en
melig is geworden. Een welgemikte kneep ci-
troen doet gelukkig wonderen.
Het voorgerecht van mijn tafelgenoot is be
ter gelukt. Dichtgeschroeide coquilles met een
crème van bloemkool. Het lijken ons geen
verse coquilles, daarvoor zijn ze te zacht, maar
ze smaken. Een korte aanraking met de pan is
genoeg om de zoet-zilte smaak naar boven te
halen. De bloemkool is een wat winters zalfje
op een zomeravond, maar paart goed met de
zeevruchten.
Buiten, maar achter de ramen zitten is ook
niet onaangenaam. Restaurant Grevelingen
heeft er net een verbouwing op zitten en het
resultaat mag er zijn. Het is geheel volgens de
trend van industrieel gecombineerd met jaren
'70-hangplanten. En kekke tegels die je ook
wel in Marokkaanse steden als Fez en Marra-
kech ziet. Ze geven het restaurant een medi
terraans tintje.
Allemaal mooi, maar het haalt het niet bij de
natuurlijke schoonheid van het Grevelingen-
meer, waar jongeren een frisse duik nemen.
HET MENU
Bruinisse
REKENING
vrijdag 5 juli 2019
GO
1*1.
Het terras van het zelfbedieningsrestaurant.
FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA
M Ook achter de
ramen is het uitzicht
prachtig.
Raf Goorden met
een pan dampende
mosselen.
Koninklijke kabeljauw op prach
Bob Maes
Wat schaft de pot?
Zit je trouwens binnen of buiten?
Restaurant Greve
lingen heeft een
zelfbedieningsres
taurant, maar je
kunt er ook a la
carte eten. In het
seizoen zijn er tal
van mosselgerech
ten. Op de regu
liere menukaart
staan gamba's
(9,50 euro) of een
trio van garnalen
(13,50) bijvoorbeeld
als voorgerecht,
gevolgd door slib-
tong (17 voor 2, 21
voor 3), beenham
metje (15,50) of
lamsfilet (24,50).
Er zijn ook vegeta
rische opties.
Als dessert is
er onder meer
huisgemaakte
apfelstrudel (5,25).
Restaurant Grevelingen
Parallelweg 1
Rijksweg
1 coquilles
11,50
1 mosselsoep
7,25
1 zeetong
31,50
1 kabeljauw
21,50
1 lavacake
7,50
1 coupe aardbei
7,25
1 water
2,65
1 ice tea
3,25
1 La Trappe blond
4,90
2 witte wijn
8,75
koffie
2,55
muntthee
2,75
Totaal:
111,85