10 NIEUWS Eerste leerlingen Texel Academy hebben een baan en ontvangen diploma Het personeelstekort in de horeca is bijna nergens zo groot als op Texel: zeshonderd vacatures. Het toerisme op het eiland groeit. Sinds kort is er een koksopleiding. 'In de keuken voel ik me thuis' 'Nu wil ik vooral op Texel blijven' Wie de Texel Aca demy volgt, wordt in de watten gelegd. School en horeca betalen de oplei ding, huisvesting is geregeld, net als een baangarantie. Andere gemeenten kijken met belangstelling naar de Texelse aanpak. Toeristen beoordeelden de horeca op Texel jarenlang met een dikke 8. In 2016 zakte het rapportcijfer voor het eerst richting een 7, zo bleek uit on derzoek van de VVV. Bij de horeca ondernemers gingen de alarmbellen af. Wat was er aan de hand met de gastvrijheid op hun eiland? „Vooral het personeelstekort brak ons op. En dat is nog steeds de be langrijkste oorzaak van de proble men. Op Texel staan ongeveer zes honderd vacatures open. Koks, bedie nend personeel, keukenhulpen, we hebben veel meer mensen nodig om de toenemende stroom toe risten te voorzien van eten en drinken. Je steekt niet zomaar over naar een Waddeneiland, dan moet je wel wat te bieden hebben'', vertelt Peter Bongaards, horecaondernemer en vishande laar op Texel. We zitten aan tafel in restau rant 't Pakhuus, gevestigd in een historisch pand aan het haventje van Oudeschild. Bongaards en chef-kok Boy Schuiling zijn eige- Horeca: 23.000 vacatures naar van 't Pakhuus en weten als geen ander hoe druk het kan zijn. ,,Het seizoen is veel langer geworden. De 45.000 toeristenbedden zijn vaker bezet dan ooit en het aantal dagjes mensen neemt ook toe. Dan moet je wat hè.'' Geslaagd Samen met collega's Marianne Lan- geveld en Rob Vos kwam Bongaards tot de conclusie dat er weer een hore- caopleiding op het eiland zou moe ten komen. Gesprekken met mbo- opleiding ROC Kop van Noord-Hol land en de gemeente verliepen posi tief en leidden tot de Texel Academy. De opleiding heeft het eerste lesjaar achter de rug. Van de twaalf studen ten die in augustus begonnen, is driekwart geslaagd. Ze ontvingen gisteren hun diploma basiskok (ni veau 2). ,,Het mooie is dat de meesten op Texel willen blijven, ze hebben werk dat hen bevalt'', aldus Simone Grömminger, projectleider van de Texel Academy. ,,We hebben gemerkt dat onze op leiding levensvatbaar is, we hebben voor komend schooljaar ruim zestig aanmeldingen binnen en kunnen veertig leerlingen een plek bieden. We kunnen nog aanmeldingen ge bruiken", aldus Grömminger. Onder het motto 'leren, werken, wonen' biedt de Academy meer dan een gemiddelde opleiding. ,,We beta len samen met de horecaonderne mers de opleidingskosten, bieden werkgarantie en we zorgen voor on- derdak. In Den Burg, de grootste plaats op het eiland, zijn twintig tiny houses neergezet voor onze leerlin gen. Zo'n woning is ongeveer 35 vier kante meter. Huisvestingskosten be talen wij niet hoor, dat zou te gek worden. Maar het is een extra stimu lans voor leerlingen van buiten Texel om deze kant op te komen. Je hebt hier niet zomaar een huis gevonden, want bijna alles wordt verhuurd aan vakantiegangers.'' De Academy plaatst nogmaals twintig huisjes op het terrein. ,,Zo voorkomen we dat leerlingen er na een jaar al uit moeten en alsnog te rugkeren naar het vasteland. We wil len de opleiding ook uitbreiden en meerdere jaren aanbieden'', zegt Grömminger. De jongeren die nu hun diploma krijgen, werden begeleid door job- coach Jaap van Spengen en psycho loog Loes Faber. ,,Wij fungeren als stagebegeleiders. Het eerste jaar was voor iedereen nieuw en soms was het zoeken naar een klik tussen onderne mer en leerling. Of het leren was een probleem, sommigen konden onze hulp dan ook goed gebruiken. Uitein delijk zijn we blij met het resultaat en ook dat we door kunnen. Ik denk dat Texel Academy kan dienen als lande lijk voorbeeld hoe je jongeren moti veert voor het horecavak te kiezen'', vindt Van Spengen. Projectleider Grömminger heeft al gesprekken met andere kustgemeen- ten over de aanpak van de Texel Aca demy. ,,Langs de kust zijn de meeste vacatures in de horeca, gemeentebe sturen kijken met interesse naar onze eerste resultaten. Het is super dat de horeca onze leerlingen met open ar men ontvangt en ze vaak ook meer betaalt dan wat de cao voorschrijft.'' ÏES'lTi ^et ^eer''^ v'n" donderdag 4 juli 2019 GO Koksopleiding Texel moet horeca redden: 'We móésten iets doen' Sanne Schelfaut De Cocksdorp Het zomerseizoen is begonnen, de horeca draait op volle toeren. Keerzijde is het tekort aan personeel. Neder landse hotels, restau rants en andere bedrij ven in deze sector heb ben de komende jaren tienduizenden extra medewerkers nodig, op dit moment staan er zo'n 23.000 vacatures open. Dat blijkt uit cij fers van het CBS en uit onderzoek van onder meer Koninklijke Ho reca Nederland (KHN). Naar verwachting zul len tussen 2019 en 2025 jaarlijks 140.000 tot 158.000 nieuwe personeelsleden nodig zijn om aan de vraag te vol doen. Om deze mensen te vin den, is het vol gens KHN be langrijk dat ho- recaonderne- mers samen met het onder wijs zorgen voor grotere instroom van leerlingen. m fc* Kok worden en heerlijke Thaise gerechten maken. Dat is de droom van de 18-jarige Menno Evers. Menno is opge groeid op Texel, maar vindt het fijn dat hij nu een eigen appartement heeft via de Texel Academy. Hij is een van de leerlingen die gisteren zijn diploma mocht ophalen. De oplei ding in de keuken van restaurant 't Pakhuus ging hem goed af. ,,Met de theorie had ik meer moeite. Ik ging liever naar stage dan dat ik in de boeken dook. In de keuken voel ik me thuis. Uiteinde lijk is het met de Academy gelukt en heb ik m'n papiertje.'' Voorlopig wil hij op Texel blijven en bij 't Pakhuus werken. „Maar de droom van een Thais restaurant blijft.'' K Daar liggen mijn rirrHJ p roots en ik zou i den gasten te verwennen met p£i gerechten uit de Caribische keu iJ ken. Eigenlijk heb - ik ook al een pand op het oog, het staat in Apel doorn, de stad waar ik ben op gegroeid. Maar hé, dat is voor later. Nu wil ik vooral op Texel blijven en bij Kaap Noord in j de keuken werken." A Naomie Stout en Menno Evers hebben hun di ploma. Ze blij ven op Texel werken. FOTO EDO KOOIMAN De 27-jarige Nao mie Stout heeft het naar haar zin in de keuken van strandpaviljoen Kaap Noord in De Cocksdorp, op het noordelijkste puntje van het ei land. Ze heeft al veel baantjes gehad, maar kon tot nu toe haar draai niet vinden. Ook Na omie haalt morgen haar di ploma op. ,,Nu weet ik wel wat ik wil; een Haïtiaans restaurant.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 10