10 NIEUWS
Eerste leerlingen Texel Academy hebben een baan en ontvangen diploma
Het personeelstekort in de horeca is bijna nergens zo
groot als op Texel: zeshonderd vacatures. Het toerisme
op het eiland groeit. Sinds kort is er een koksopleiding.
'In de keuken voel ik me thuis'
'Nu wil ik vooral op Texel blijven'
Wie de Texel Aca
demy volgt, wordt
in de watten gelegd.
School en horeca
betalen de oplei
ding, huisvesting is geregeld, net als
een baangarantie. Andere gemeenten
kijken met belangstelling naar de
Texelse aanpak.
Toeristen beoordeelden de horeca
op Texel jarenlang met een dikke 8. In
2016 zakte het rapportcijfer voor het
eerst richting een 7, zo bleek uit on
derzoek van de VVV. Bij de horeca
ondernemers gingen de alarmbellen
af. Wat was er aan de hand met de
gastvrijheid op hun eiland?
„Vooral het personeelstekort brak
ons op. En dat is nog steeds de be
langrijkste oorzaak van de proble
men. Op Texel staan ongeveer zes
honderd vacatures open. Koks, bedie
nend personeel, keukenhulpen, we
hebben veel meer mensen nodig
om de toenemende stroom toe
risten te voorzien van eten en
drinken. Je steekt niet zomaar
over naar een Waddeneiland,
dan moet je wel wat te bieden
hebben'', vertelt Peter Bongaards,
horecaondernemer en vishande
laar op Texel.
We zitten aan tafel in restau
rant 't Pakhuus, gevestigd in een
historisch pand aan het haventje
van Oudeschild. Bongaards en
chef-kok Boy Schuiling zijn eige-
Horeca: 23.000
vacatures
naar van 't Pakhuus en weten als
geen ander hoe druk het kan zijn.
,,Het seizoen is veel langer geworden.
De 45.000 toeristenbedden zijn vaker
bezet dan ooit en het aantal dagjes
mensen neemt ook toe. Dan moet je
wat hè.''
Geslaagd
Samen met collega's Marianne Lan-
geveld en Rob Vos kwam Bongaards
tot de conclusie dat er weer een hore-
caopleiding op het eiland zou moe
ten komen. Gesprekken met mbo-
opleiding ROC Kop van Noord-Hol
land en de gemeente verliepen posi
tief en leidden tot de Texel Academy.
De opleiding heeft het eerste lesjaar
achter de rug. Van de twaalf studen
ten die in augustus begonnen, is
driekwart geslaagd. Ze ontvingen
gisteren hun diploma basiskok (ni
veau 2). ,,Het mooie is dat de meesten
op Texel willen blijven, ze hebben
werk dat hen bevalt'', aldus Simone
Grömminger, projectleider van de
Texel Academy.
,,We hebben gemerkt dat onze op
leiding levensvatbaar is, we hebben
voor komend schooljaar ruim zestig
aanmeldingen binnen en kunnen
veertig leerlingen een plek bieden.
We kunnen nog aanmeldingen ge
bruiken", aldus Grömminger.
Onder het motto 'leren, werken,
wonen' biedt de Academy meer dan
een gemiddelde opleiding. ,,We beta
len samen met de horecaonderne
mers de opleidingskosten, bieden
werkgarantie en we zorgen voor on-
derdak. In Den Burg, de grootste
plaats op het eiland, zijn twintig tiny
houses neergezet voor onze leerlin
gen. Zo'n woning is ongeveer 35 vier
kante meter. Huisvestingskosten be
talen wij niet hoor, dat zou te gek
worden. Maar het is een extra stimu
lans voor leerlingen van buiten Texel
om deze kant op te komen. Je hebt
hier niet zomaar een huis gevonden,
want bijna alles wordt verhuurd aan
vakantiegangers.''
De Academy plaatst nogmaals
twintig huisjes op het terrein. ,,Zo
voorkomen we dat leerlingen er na
een jaar al uit moeten en alsnog te
rugkeren naar het vasteland. We wil
len de opleiding ook uitbreiden en
meerdere jaren aanbieden'', zegt
Grömminger.
De jongeren die nu hun diploma
krijgen, werden begeleid door job-
coach Jaap van Spengen en psycho
loog Loes Faber. ,,Wij fungeren als
stagebegeleiders. Het eerste jaar was
voor iedereen nieuw en soms was het
zoeken naar een klik tussen onderne
mer en leerling. Of het leren was een
probleem, sommigen konden onze
hulp dan ook goed gebruiken. Uitein
delijk zijn we blij met het resultaat en
ook dat we door kunnen. Ik denk dat
Texel Academy kan dienen als lande
lijk voorbeeld hoe je jongeren moti
veert voor het horecavak te kiezen'',
vindt Van Spengen.
Projectleider Grömminger heeft al
gesprekken met andere kustgemeen-
ten over de aanpak van de Texel Aca
demy. ,,Langs de kust zijn de meeste
vacatures in de horeca, gemeentebe
sturen kijken met interesse naar onze
eerste resultaten. Het is super dat de
horeca onze leerlingen met open ar
men ontvangt en ze vaak ook meer
betaalt dan wat de cao voorschrijft.''
ÏES'lTi ^et ^eer''^ v'n"
donderdag 4 juli 2019
GO
Koksopleiding Texel moet horeca
redden: 'We móésten iets doen'
Sanne Schelfaut
De Cocksdorp
Het zomerseizoen is
begonnen, de horeca
draait op volle toeren.
Keerzijde is het tekort
aan personeel. Neder
landse hotels, restau
rants en andere bedrij
ven in deze sector heb
ben de komende jaren
tienduizenden extra
medewerkers nodig,
op dit moment staan er
zo'n 23.000 vacatures
open. Dat blijkt uit cij
fers van het CBS en uit
onderzoek van onder
meer Koninklijke Ho
reca Nederland (KHN).
Naar verwachting zul
len tussen 2019 en
2025 jaarlijks 140.000
tot 158.000 nieuwe
personeelsleden
nodig zijn om aan
de vraag te vol
doen. Om deze
mensen te vin
den, is het vol
gens KHN be
langrijk dat ho-
recaonderne-
mers samen
met het onder
wijs zorgen
voor grotere
instroom van
leerlingen.
m fc*
Kok worden en
heerlijke Thaise
gerechten maken.
Dat is de droom
van de 18-jarige
Menno Evers.
Menno is opge
groeid op Texel,
maar vindt het fijn
dat hij nu een eigen
appartement heeft
via de Texel Academy. Hij is een
van de leerlingen die gisteren zijn
diploma mocht ophalen. De oplei
ding in de keuken van restaurant
't Pakhuus ging
hem goed af. ,,Met
de theorie had ik
meer moeite. Ik
ging liever naar
stage dan dat ik in
de boeken dook. In
de keuken voel ik
me thuis. Uiteinde
lijk is het met de
Academy gelukt en
heb ik m'n papiertje.'' Voorlopig
wil hij op Texel blijven en bij 't
Pakhuus werken. „Maar de droom
van een Thais restaurant blijft.''
K Daar liggen mijn
rirrHJ p roots en ik zou
i den gasten te
verwennen met
p£i gerechten uit de
Caribische keu
iJ ken. Eigenlijk heb
- ik ook al een
pand op het oog,
het staat in Apel
doorn, de stad waar ik ben op
gegroeid. Maar hé, dat is voor
later. Nu wil ik vooral op Texel
blijven en bij Kaap Noord in j
de keuken werken."
A Naomie Stout
en Menno Evers
hebben hun di
ploma. Ze blij
ven op Texel
werken.
FOTO EDO KOOIMAN
De 27-jarige Nao
mie Stout heeft
het naar haar zin
in de keuken van
strandpaviljoen
Kaap Noord in De
Cocksdorp, op
het noordelijkste
puntje van het ei
land. Ze heeft al
veel baantjes
gehad, maar kon tot nu toe
haar draai niet vinden. Ook Na
omie haalt morgen haar di
ploma op. ,,Nu weet ik wel wat
ik wil; een Haïtiaans restaurant.