Sloop Briëthuizen gezondste optie 7 RESTAURANT NET GEOPEND Wereldwijde faam geniet de Poolse keuken niet. Maar dat ligt puur aan de onbekendheid bij West-Europeanen, verzekert Marek Zielinsky. flisabeth AMSTERDAM KLEZMER BAND ANTWERP GIPSY-SKA ORKESTRA Vlissingen I arek is gastheer van Pools restaurant Pe per Zout, dat sinds enkele weken onderdak heeft in stad- en strandhotel Elisabeth in Vlissingen. Hij runt het restau rantje samen met vrouw Sylwia, de kok. Peper Zout is al bekend bij een groot aantal Poolse werk nemers uit Vlissingen en wijde omgeving. De Zeeuwen en toeris ten weten Peper Zout nog niet echt te vinden. Niet zo heel gek voor een eta blissement dat luttele weken open is. Maar het echtpaar Zielinscy (de laatste letters van de achternaam variëren bij mannen, vrouwen en de familienaam in Polen, net als bijvoorbeeld in Rusland) laat uit drukkelijk weten zich niet alleen op klandizie van landgenoten te richten. ,,We verwelkomen ook graag Nederlanders, die voor een schappelijke prijs een eerlijke maaltijd op tafel willen zien. We bieden ze iets anders dan ze ge wend zijn. Poolse gerechten heb ben meer smaak", werft Marek. Visgehaktballen Dochter Weronika schuift even bij aan tafel. Marek werkt weliswaar al zo'n tien jaar als bouwvakker in Nederland, maar spreekt de taal nog niet echt goed. Hij redt zich wel met wat Nederlands en een beetje Engels, maar zijn al jaren naar een Nederlandse school gaande dochter van zestien kan het soms net even beter verwoor den. Kan ze mooi gelijk meeden ken over de vraag wat nou echte Poolse specialiteiten zijn. ,,Augur- kensoep, goulashsoep en zuur koolsoep. Aardappel- en andere salades. En visgehaktballen na tuurlijk. Die zijn echt Pools." Een (vis)gehaktbal is extra lek ker als-ie in ijsbergsla wordt ver pakt, verklappen vader en dochter. Weronika vult aan dat de kippen soep van moeder Sylwia ook een van haar favorieten is. Dat ligt waarschijnlijk niet alleen aan het Poolse gerechten hebben meer smaak Poolse paspoort van de verse kip ('bijna alle producten die we ge bruiken komen uit Polen'), maar vooral aan de gebruikte kruiden en specerijen. Ook rode ui en pa prika spelen een prominente rol, terwijl marinades van diverse mixen van voornoemde producten extra cachet aan de gerechten ge ven. Marek meent dat het (ruimhar tig) gebruik van kruiden en spece rijen én lang marineren de Poolse gerechten extra smaak geeft. Aan gebonden soepen doet hij - of lie ver Sylwia - niet. ,,Nederlanders doen er vaak room in, zodat je crè mesoepen krijgt. Daar wordt de smaakt wel zachter, maar ook vlakker van. Wij willen alle ingre diënten echt proeven." Sylwia en Marek komen uit Le- bork, een stadje in het noorden van Polen. Voor Polen uit andere regio's zijn haar gerechten ook vaak nog een verrassing. ,,De ge rechten zijn vaak wel vergelijk baar, maar recepten en kookwijzes kunnen regionaal verschillen. Zelfs mannen wier vrouw of moe der ook in Nederland woont, ko men graag bij ons eten omdat ze de vertrouwde maaltijden nog lek kerder vinden als Sylwia ze kookt", straalt een trotse Marek. Afhaalmaaltijden Marek wil met zijn verhaal onder strepen dat iedereen, ook mensen met een minder gevulde beurs, 'echt lekker' kan eten bij Peper Zout op de hoek van de Singel en de Badhuisstraat. Mensen die Syl- wia's kookkunsten liever thuis uitproberen, kunnen voor afhaal maaltijden terecht. Peper Zout is dinsdag tot en met zondag open van 15.00 tot 20.00 uur. Sinds Woongoed aankondigde de 148 huizen te willen slopen en vervangen door nieuwe komt van verschillende kanten de oproep dat te voorkomen door ze een mo numentenstatus te geven. Een rijksmonument zijn ze ondanks eerder onderzoek niet gewor- den. De gemeente kan ze aanwij zen als gemeentelijk monument, maar vindt dat de eigenaar daar mee moet instemmen. Lastige opgave Voor Woongoed is het een lastige opgave, maakt De Ceuster duide lijk. ,,Wij moeten zorgen voor duurzame en betaalbare wonin gen voor mensen met een laag in komen. De discussie over een mo numentenstatus gaat vooral over de vraag hoe karakteristiek de Briët-woningen zijn, niet over de technische staat. Uit onderzoek blijkt dat het ongezonde wonin gen blijven als je ze renoveert. Wij zien geen mogelijkheden om ze te handhaven én de problemen met asbest, vocht en zout op te los sen. Daarom hebben we een voor- keur voor sloop en nieuwbouw in eenzelfde karakteristieke stijl." Daarnaast levert de procedure voor een gemeentelijke monu mentenstatus vertraging op, zegt De Ceuster. ,,Dan blijven huurders nog langer in onzekerheid over wat er gaat gebeuren." Geen subsidie Renovatie valt per woning ook tienduizenden euro's duurder uit dan sloop en nieuwbouw. De kans om die extra kosten te dekken uit subsidies als de woningen een monumentale bescherming ge nieten, schat De Ceuster klein in. ,,Ik ken geen fondsen die een flinke bijdrage gaan geven voor de Briët-huizen. Ze zijn karakteris tiek, maar niet uniek in Neder land." woensdag 3 juli 2019 WA 'Spicy' Poolse gerechten in hotel René Hoonhorst Dochter Weronika, kok Sylwia en gastheer Marek Zielinsky van Pools restaurant Peper Zout in het Vlissingse hotel Elisabeth. FOTO LEX DE MEESTER - Marek Zielinsky Woongoed Middelburg vindt een monumentenstatus voor de Briëthuizen geen duurzame oplossing. ,,Wij vinden de hui zen ook karakteristiek, maar ze zijn ongezond en verkeren in een slechte staat", verklaart di recteur Eric de Ceuster. ,,Dat los je helaas niet op met een monumentenstatus." Maurits Sep Middelburg 'SABËTH

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 39