Sloop Briëthuizen gezondste optie
7
RESTAURANT NET GEOPEND
Wereldwijde
faam geniet de
Poolse keuken niet.
Maar dat ligt puur
aan de
onbekendheid bij
West-Europeanen,
verzekert Marek
Zielinsky.
flisabeth
AMSTERDAM KLEZMER BAND
ANTWERP GIPSY-SKA ORKESTRA
Vlissingen
I arek is gastheer van
Pools restaurant Pe
per Zout, dat
sinds enkele weken
onderdak heeft in
stad- en strandhotel Elisabeth in
Vlissingen. Hij runt het restau
rantje samen met vrouw Sylwia,
de kok. Peper Zout is al bekend
bij een groot aantal Poolse werk
nemers uit Vlissingen en wijde
omgeving. De Zeeuwen en toeris
ten weten Peper Zout nog niet
echt te vinden.
Niet zo heel gek voor een eta
blissement dat luttele weken open
is. Maar het echtpaar Zielinscy (de
laatste letters van de achternaam
variëren bij mannen, vrouwen en
de familienaam in Polen, net als
bijvoorbeeld in Rusland) laat uit
drukkelijk weten zich niet alleen
op klandizie van landgenoten te
richten. ,,We verwelkomen ook
graag Nederlanders, die voor een
schappelijke prijs een eerlijke
maaltijd op tafel willen zien. We
bieden ze iets anders dan ze ge
wend zijn. Poolse gerechten heb
ben meer smaak", werft Marek.
Visgehaktballen
Dochter Weronika schuift even bij
aan tafel. Marek werkt weliswaar
al zo'n tien jaar als bouwvakker in
Nederland, maar spreekt de taal
nog niet echt goed. Hij redt zich
wel met wat Nederlands en een
beetje Engels, maar zijn al jaren
naar een Nederlandse school
gaande dochter van zestien kan
het soms net even beter verwoor
den. Kan ze mooi gelijk meeden
ken over de vraag wat nou echte
Poolse specialiteiten zijn. ,,Augur-
kensoep, goulashsoep en zuur
koolsoep. Aardappel- en andere
salades. En visgehaktballen na
tuurlijk. Die zijn echt Pools."
Een (vis)gehaktbal is extra lek
ker als-ie in ijsbergsla wordt ver
pakt, verklappen vader en dochter.
Weronika vult aan dat de kippen
soep van moeder Sylwia ook een
van haar favorieten is. Dat ligt
waarschijnlijk niet alleen aan het
Poolse gerechten
hebben meer smaak
Poolse paspoort van de verse kip
('bijna alle producten die we ge
bruiken komen uit Polen'), maar
vooral aan de gebruikte kruiden
en specerijen. Ook rode ui en pa
prika spelen een prominente rol,
terwijl marinades van diverse
mixen van voornoemde producten
extra cachet aan de gerechten ge
ven.
Marek meent dat het (ruimhar
tig) gebruik van kruiden en spece
rijen én lang marineren de Poolse
gerechten extra smaak geeft. Aan
gebonden soepen doet hij - of lie
ver Sylwia - niet. ,,Nederlanders
doen er vaak room in, zodat je crè
mesoepen krijgt. Daar wordt de
smaakt wel zachter, maar ook
vlakker van. Wij willen alle ingre
diënten echt proeven."
Sylwia en Marek komen uit Le-
bork, een stadje in het noorden
van Polen. Voor Polen uit andere
regio's zijn haar gerechten ook
vaak nog een verrassing. ,,De ge
rechten zijn vaak wel vergelijk
baar, maar recepten en kookwijzes
kunnen regionaal verschillen.
Zelfs mannen wier vrouw of moe
der ook in Nederland woont, ko
men graag bij ons eten omdat ze
de vertrouwde maaltijden nog lek
kerder vinden als Sylwia ze
kookt", straalt een trotse Marek.
Afhaalmaaltijden
Marek wil met zijn verhaal onder
strepen dat iedereen, ook mensen
met een minder gevulde beurs,
'echt lekker' kan eten bij Peper
Zout op de hoek van de Singel en
de Badhuisstraat. Mensen die Syl-
wia's kookkunsten liever thuis
uitproberen, kunnen voor afhaal
maaltijden terecht. Peper Zout
is dinsdag tot en met zondag open
van 15.00 tot 20.00 uur.
Sinds Woongoed aankondigde de
148 huizen te willen slopen en
vervangen door nieuwe komt van
verschillende kanten de oproep
dat te voorkomen door ze een mo
numentenstatus te geven. Een
rijksmonument zijn ze ondanks
eerder onderzoek niet gewor-
den. De gemeente kan ze aanwij
zen als gemeentelijk monument,
maar vindt dat de eigenaar daar
mee moet instemmen.
Lastige opgave
Voor Woongoed is het een lastige
opgave, maakt De Ceuster duide
lijk. ,,Wij moeten zorgen voor
duurzame en betaalbare wonin
gen voor mensen met een laag in
komen. De discussie over een mo
numentenstatus gaat vooral over
de vraag hoe karakteristiek de
Briët-woningen zijn, niet over de
technische staat. Uit onderzoek
blijkt dat het ongezonde wonin
gen blijven als je ze renoveert. Wij
zien geen mogelijkheden om ze
te handhaven én de problemen
met asbest, vocht en zout op te los
sen. Daarom hebben we een voor-
keur voor sloop en nieuwbouw
in eenzelfde karakteristieke stijl."
Daarnaast levert de procedure
voor een gemeentelijke monu
mentenstatus vertraging op, zegt
De Ceuster. ,,Dan blijven huurders
nog langer in onzekerheid over
wat er gaat gebeuren."
Geen subsidie
Renovatie valt per woning ook
tienduizenden euro's duurder uit
dan sloop en nieuwbouw. De kans
om die extra kosten te dekken uit
subsidies als de woningen een
monumentale bescherming ge
nieten, schat De Ceuster klein in.
,,Ik ken geen fondsen die een
flinke bijdrage gaan geven voor de
Briët-huizen. Ze zijn karakteris
tiek, maar niet uniek in Neder
land."
woensdag 3 juli 2019
WA
'Spicy' Poolse gerechten in hotel
René Hoonhorst
Dochter Weronika, kok Sylwia en gastheer Marek Zielinsky van Pools restaurant Peper Zout in het Vlissingse hotel Elisabeth.
FOTO LEX DE MEESTER
- Marek Zielinsky
Woongoed Middelburg vindt
een monumentenstatus voor
de Briëthuizen geen duurzame
oplossing. ,,Wij vinden de hui
zen ook karakteristiek, maar ze
zijn ongezond en verkeren in
een slechte staat", verklaart di
recteur Eric de Ceuster. ,,Dat
los je helaas niet op met een
monumentenstatus."
Maurits Sep
Middelburg
'SABËTH