imtj 9 geeft aan hoeveel mosselvlees je overhoudt als je mosselen kookt. Nu is dat dus 270 gram vlees op op een kilo mosselen." De boot legt aan bij de steiger van Delta Mossel, aan het eind van de Korringaweg. Daar heeft zich een stoet van zo'n veertig vrachtwagens en bestelbusjes verzameld: de mosselkaravaan. Dit jaar is het fenomeen uit vroe ger tijden nieuw leven ingebla zen. Groep 5 en 6 van Het Kompas uit Yerseke hebben speciaal een liedje ingestudeerd: De Mossel man, hoe kan het anders. En waar komt hij vandaan? ,,UUT YESE", brullen ze uit volle borst. Dan gaat het konvooi toeterend en ronkend op weg om de eerste honderduizenden kilo's mosse len af te leveren bij restaurants en winkels. Later deze dag zullen nóg meer vrachtwagens op weg gaan. Zo'n half miljoen kilo mos selen worden er vandaag in totaal afgeleverd bij de klanten, eind deze week zal dat opgelopen zijn tot zo'n 2 miljoen kilo. Mossel voorman Risseeuw hoopt dit jaar in de buurt te komen van de 50 miljoen kilo, net als vorig jaar. Terug in Yerseke wacht een heerlijke mosselmaaltijd bij De Oesterij, die zich tot hotspot van toeristisch Yerseke aan het ont wikkelen is. Op het ponton dat al tientallen jaren ongebruikt aan de achterzijde bij de oesterputten lag, is nu een betonvloer gelegd. Daarmee heeft De Oesterij er een ideale locatie bij voor evenemen ten. Vandaag zijn er lange tafels neergezet, waaraan naast define fleur van de mosselsector ook zo'n honderd mosselfans aan schuiven die een kaartje hebben gewonnen via een Facebook-ac- tie. Master Chef Onder hen een speciale delegatie uit Praag. De veertien Tsjechen - chefs, restaurateurs en influencers - bereiden zich voor op de Praagse mosselweek die voor het eerst dit jaar georganiseerd gaat Het liefst heb ik ze gewoon puur natuur, met een sausje. Ik eet zo een hele pan weg worden. In Tsjechië had dit ge zelschap niet ongestoord rond kunnen lopen. ,,Dit zijn allemaal beroemdheden bij ons", vertelt delegatieleider Jan Skoda. ,,Kris- tma NemckovS bijvoorbeeld, is winnaar van Master Chef Tsje chië en Lea SkSlovS werd derde." De delegatie heeft er al een heel programma op zitten. ,,Wij heb ben veel geleerd over voedings waarde en bereidingen. Het is de bedoeling dat we die kennis gaan overbrengen. Tsjechen eten veel varkensvlees en kip, veel minder vis en al helemaal weinig schelp dieren. Dat willen wij verande ren. Tijdens de eerste Praagse mosselweek moeten restaurants mosselen op het menu hebben en aanbieden voor 7 euro per por tie. Normaal zou dat het dubbele zijn", aldus de delegatieleider. PRIMEUR 9&S. donderdag 27 juni 2019 GO ïuwse bodem weer geweldig - Jan Boskamp, mosselambassadeur Het mosselseizoen wordt tra ditiegetrouw in Yerseke ge opend. En toen was er opeens het bericht dat de eerste bo demmosselen niet in Zeeland, maar bij restaurant Kaat Mossel in Rotterdam zouden worden geserveerd. Het mosselrestau rant liet trots weten dat Aqua- mossel hen de primeur gegund had. „Voor mij was het ook een verrassing", bekent Tilly Sintni- colaas van het Mosselbureau. Mosselkweker Julien Barbé van Aquamossel in Yerseke: „Klopt, wij hebben vanochtend al een partijtje bij hen afgeleverd." In Rotterdam worden de mosse len pas om 12.30 geserveerd. De eerste mosselen zijn dan in Zeeland al verorberd. Sintnico- laas: ,,Er is weliswaar geen em bargo, maar het was chiquer als ze nog éven hadden gewacht. We hebben in de mosselsector met elkaar afgesproken dat er een officiële start is, dat vindt iedereen leuk en een goede zaak. Zie het maar zo: Rotter dam haakt meteen aan bij wat hier gebeurt." 44 De 'mossel primeur'. 4 Jan Boskamp kan er geen genoeg van krijgen. T De YE110 vist de eerste mosselen - onder grote belangstelling - op. foto's marcelledavidse i_—

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 37