imtj
9
geeft aan hoeveel mosselvlees je
overhoudt als je mosselen kookt.
Nu is dat dus 270 gram vlees op
op een kilo mosselen."
De boot legt aan bij de steiger
van Delta Mossel, aan het eind
van de Korringaweg. Daar heeft
zich een stoet van zo'n veertig
vrachtwagens en bestelbusjes
verzameld: de mosselkaravaan.
Dit jaar is het fenomeen uit vroe
ger tijden nieuw leven ingebla
zen.
Groep 5 en 6 van Het Kompas
uit Yerseke hebben speciaal een
liedje ingestudeerd: De Mossel
man, hoe kan het anders. En waar
komt hij vandaan? ,,UUT YESE",
brullen ze uit volle borst. Dan
gaat het konvooi toeterend en
ronkend op weg om de eerste
honderduizenden kilo's mosse
len af te leveren bij restaurants en
winkels. Later deze dag zullen
nóg meer vrachtwagens op weg
gaan. Zo'n half miljoen kilo mos
selen worden er vandaag in totaal
afgeleverd bij de klanten, eind
deze week zal dat opgelopen zijn
tot zo'n 2 miljoen kilo. Mossel
voorman Risseeuw hoopt dit jaar
in de buurt te komen van de 50
miljoen kilo, net als vorig jaar.
Terug in Yerseke wacht een
heerlijke mosselmaaltijd bij De
Oesterij, die zich tot hotspot van
toeristisch Yerseke aan het ont
wikkelen is. Op het ponton dat al
tientallen jaren ongebruikt aan
de achterzijde bij de oesterputten
lag, is nu een betonvloer gelegd.
Daarmee heeft De Oesterij er een
ideale locatie bij voor evenemen
ten. Vandaag zijn er lange tafels
neergezet, waaraan naast define
fleur van de mosselsector ook
zo'n honderd mosselfans aan
schuiven die een kaartje hebben
gewonnen via een Facebook-ac-
tie.
Master Chef
Onder hen een speciale delegatie
uit Praag. De veertien Tsjechen -
chefs, restaurateurs en influencers
- bereiden zich voor op de
Praagse mosselweek die voor het
eerst dit jaar georganiseerd gaat
Het liefst heb ik ze
gewoon puur natuur,
met een sausje. Ik eet
zo een hele pan weg
worden. In Tsjechië had dit ge
zelschap niet ongestoord rond
kunnen lopen. ,,Dit zijn allemaal
beroemdheden bij ons", vertelt
delegatieleider Jan Skoda. ,,Kris-
tma NemckovS bijvoorbeeld, is
winnaar van Master Chef Tsje
chië en Lea SkSlovS werd derde."
De delegatie heeft er al een heel
programma op zitten. ,,Wij heb
ben veel geleerd over voedings
waarde en bereidingen. Het is de
bedoeling dat we die kennis gaan
overbrengen. Tsjechen eten veel
varkensvlees en kip, veel minder
vis en al helemaal weinig schelp
dieren. Dat willen wij verande
ren. Tijdens de eerste Praagse
mosselweek moeten restaurants
mosselen op het menu hebben
en aanbieden voor 7 euro per por
tie. Normaal zou dat het dubbele
zijn", aldus de delegatieleider.
PRIMEUR
9&S.
donderdag 27 juni 2019
GO
ïuwse bodem weer geweldig
- Jan Boskamp,
mosselambassadeur
Het mosselseizoen wordt tra
ditiegetrouw in Yerseke ge
opend. En toen was er opeens
het bericht dat de eerste bo
demmosselen niet in Zeeland,
maar bij restaurant Kaat Mossel
in Rotterdam zouden worden
geserveerd. Het mosselrestau
rant liet trots weten dat Aqua-
mossel hen de primeur gegund
had. „Voor mij was het ook een
verrassing", bekent Tilly Sintni-
colaas van het Mosselbureau.
Mosselkweker Julien Barbé van
Aquamossel in Yerseke: „Klopt,
wij hebben vanochtend al een
partijtje bij hen afgeleverd." In
Rotterdam worden de mosse
len pas om 12.30 geserveerd.
De eerste mosselen zijn dan in
Zeeland al verorberd. Sintnico-
laas: ,,Er is weliswaar geen em
bargo, maar het was chiquer als
ze nog éven hadden gewacht.
We hebben in de mosselsector
met elkaar afgesproken dat er
een officiële start is, dat vindt
iedereen leuk en een goede
zaak. Zie het maar zo: Rotter
dam haakt meteen aan bij wat
hier gebeurt."
44 De 'mossel primeur'.
4 Jan Boskamp kan er geen genoeg van krijgen.
T De YE110 vist de eerste mosselen - onder grote
belangstelling - op. foto's marcelledavidse
i_—