'Campingkwestie slecht voor imago' IOUWEN-DUIVELAND 11 Kees Visser chefkok bij Hotel Mondragon Twintig kilometer aan bloemenranden ingezaaid PIONIER CHARL VAN DE SANDE ZIERIKZEE Kees Visser gaat de keuken bestieren van Hotel Mondragon. De veelbekroonde kok wil van restaurant Cristó, dat in december opent met het hotel, het beste restaurant van Zierikzee maken. Visser maakte vorig jaar ken nis met de exploitant van Hotel Mondragon, Govert Janzen. ,,Ik hoorde zijn ideeën over het hotel en het restaurant en ik raakte en thousiast. We bleken er dezelfde filosofie op na te houden, zeker wat betreft kwaliteit in de keu ken." Toen Janzen aan Visser vroeg voor hem te komen werken, moest de kok wel even naden ken. ,,Het is toch weer een hele overstap. Maar ik maak 'm met overtuiging. Ik ben straks ver antwoordelijk voor de gehele keuken; zowel ontbijt, lunch als diner. Een eigen zaak is leuk, maar het ondernemen vind ik zwaar. Ik wil gewoon lekker ko ken. En dat kan bij Govert. Alles wat die man aanraakt, lijkt in goud te veranderen. Daar wil ik bij zijn. Echt, het wordt zo mooi. We willen er samen het beste restaurant van Zierikzee van maken." Leerlingen Visser was eigenaar en naamge ver van restaurant Bij Kees in Zierikzee. Dat restaurant is twee jaar geleden overgenomen door het leerwerkbedrijf van de Stichting Ojee ADHD, om jon geren te leren werken in de ho reca. Visser werd hun leermees ter. De stichting zal nu op zoek moeten naar een nieuwe chef kok. En naar twee koks, want Visser neemt twee jongens mee naar Mondragon. ,,Mijn leerling kok J effrey Buijl en Martin Weij- ermans, die ik via de stichting heb opgeleid. Beiden werken nu zelfstandig als kok." Hotel Mondragon is momen teel in aanbouw, aan de Oude Haven in Zierikzee. Het hotel en het restaurant gaan begin de cember open. Charl van de Sande (31) stelt het simpel: ,,Als iedereen patat eet, zie je alleen aard appelpercelen. Veranderen mensen van spijs, dan verandert ook het aanzicht van het landschap." Zijn vader Frans had van oorsprong koeien en suikerbieten. Met dat laatste zijn ze gestopt. De koeien zijn er nog altijd, 135 stuks. Daar naast 60 stuks jongvee en 5 stieren. Melken, mesten en maaien vormen de hoofdmoot qua werkzaamhe den op het bedrijf aan de Zwanen- burgseweg, dat officieel bij Nieu- werkerk hoort. Sinds vijfjaar zijn vader en zoon overgeschakeld van gangbare naar een biologische melkveehouderij. De melk gaat naar FrieslandCampina. Met de jonge walnotenboompjes is het nog pionieren. Charl kent geen andere melkveehouders die hetzelfde doen. Literatuur? Amper. Een oude teelthandleiding helpt hem wat en de Nederlandse No tenvereniging voorziet hem van in formatie. Twee jaar geleden plantte Charl 400 walnotenboompjes, een jaar erna weer en afgelopen winter de laatste 400. De bomen staan op 12 hectare grasland, dat netjes door de koeien wordt bij gehouden. ,,Er staan 100 bomen op een hectare. Genoeg afstand ertussen, want het worden volwaardige bomen. Gaas eromheen is omdat ze omhoog moeten groeien, anders wordt het een struik. Op de 12 hectare laat ik gestructureerd mijn koeien gra zen", aldus Charl. Risico Hij schoffelt er tussen, maar voor de rest laat hij alles bloeien en groeien. Geen geploeg. Geen zwarte bodem. Geen kunstmest. De bomen wortelen diep. Of de walnoten uiteindelijk iets op gaan leveren? Charl weet het niet. ,,Dat risico is net zo groot als een nieuwe stal bouwen. Dan ben je ook zo een paar ton aan euro's verder. Zelf vind ik walnoten lekker, rijk aan ei witten. Volgens de Nederlandse Notenvereniging is er veel vraag naar noten. Je kunt het goed naast vlees eten", vertelt Van de Sande. Vroeger, als jong ventje, stopte hij al kastanjes in de grond, om er wa rempel een echte boom uit te krij gen. ,,Wij komen uit Nootdorp, daar was mijn opa boer. Op mijn tiende kwam ik naar Zeeland. Een tijdje, in mijn pubertijd, heb ik wat anders gedaan. Onder andere een metaalopleiding, maar voor de rest heb ik altijd op de boerderij rond gelopen. Nooit gedacht dat ik ooit in de walnoten terecht zou komen. Al blijf ik altijd koeien erbij doen. Want de melk en het vlees van koeien betalen de walnoten." Er is nog niet één walnoot ver kocht. Voor een goede oogst ben je zo 15 jaar verder. De bedoeling is dat de verkoop van de noten recht streeks aan de consument is. Op de boerderij zelf. Charl, vader van twee jonge dochters, ziet het als een investering. En eerlijk gezegd is hij er afgezien van het aanplanten en bijhouden, niet heel veel tijd aan kwijt. ,,Het groeit gewoon door. Ik ben van mening dat mensen in de toekomst anders gaan eten. Dan moet je als boeren niet allemaal hetzelfde blijven doen." ZIERIKZEE Klaprozen, wilde korenbloemen, gipskruid en margrieten. Verspreid over heel Schouwen-Duiveland is langs akkers ongeveer 20 kilo meter aan bloemenranden in gezaaid. Daarmee zetten gemeente, agrariërs en imkervereniging zich in voor het vergroten van de biodiversiteit. De gemeente stelt daar drie jaar lang jaarlijks 50.000 euro voor beschikbaar. Samen met De Zonnestraal (Agrarisch Schouwen-Duiveland) en Im kervereniging Schouwen-Dui- veland is gepolst of er belang- stelling voor dit project onder boeren zou zijn. Zij stellen grond beschikbaar, maar die moet wel aan eisen voldoen. Het moet gaan om stroken langs de openbare weg van 6 tot 12 meter breed. In totaal wordt zo'n 18 hectare inge zaaid. Het streven is de biodiversiteit in het buitengebied te vergro ten, waarmee bestuivende in secten worden aangetrokken. Die weer waarde kunnen heb ben voor de gewassen in de buurt. Het landschap wordt aantrekkelijker voor eigen in woners en gasten. Wendy Wagenmakers Scharendijke Na camping Duinrand in Burgh- Haamstede gaat nu ook camping De Vliedberg in Scharendijke vol ledig op de schop, met als gevolg dat vaste gasten hun biezen moeten pakken. ,,En wéér waren de plan nen bekend op het moment dat de campingeigenaar nog plekken ver- huurde aan mensen die daar ver volgens veel geld in staken'', zegt De Vos. ,,Slecht voor het imago van Schouwen-Duiveland." Het raadslid wil dat de gemeente Schouwen-Duiveland hier iets aan Campingeigenaren moeten beter communiceren met hun gasten doet. ,,Ik zou graag zien dat de ge meente voorwaarden opstelt over de wijze waarop een campingeige naar met zijn gasten dient te com municeren. ,Het gaat om een grote groep mensen waar Schouwen- Duiveland van afhankelijk is, die wordt weggejaagd. Dat heeft op ter mijn grote gevolgen voor onze on dernemers." Mensen die investeren in een luxe vakantiehuis, redeneert de SP'er, komen niet elk weekend. ,,Het gaat hier over pure beleggin gen. Zoals heel die camping een pure belegging is. De eigenaar wil geld verdienen. Grote kans dat hij de boel straks verkoopt. Maar intus sen staan wel alle trouwe gasten op straat. Dat zijn ook ónze gasten." Net als voor de mensen van Duinrand wil De Vos voor de men sen van De Vliedberg een bijeen komst organiseren. ,,In de hoop dat we de mensen kunnen verenigen." Campingeigenaar Marco Bij de Vaate was niet bereikbaar voor commentaar. woensdag 26 juni 2019 Koeien betalen de walnoten Bioboer Charl van de Sande tussen zijn walnotenbomen. foto marieke mandemaker Het landschapsaanzicht op Schouwen-Duiveland gaat veran deren. Biologisch boer Charl van de Sande heeft tussen gehucht Capelle en Zierikzee, goed zicht baar vanaf de N59, twaalfhon derd walnotenbomen geplant op graspercelen. De nu nog dunne stammen, omhuld met groen gaas, groeien uit tot een waar bos. ,,Niet iedere boer kan het zelfde blijven doen." Gerrit van Loon Nieuwerkerk Als de gemeente Schouwen- Duiveland niet heel gauw in actie komt voor gasten die van campings worden verdreven, dan zullen er nog meer 'Duinran den' volgen. Dat voorspelt SP- raadslid Anita de Vos, die pleit voor criteria omtrent communi catie waaraan campingeigena ren moeten voldoen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 43