voor u geproefd Kroepoek
mmt
Bij de rijsttafel of als
borrelhap, van goede
kroepoek blijf je
snaaien. Onze
kenners van de
Indonesische
keuken proeven
zeven zakken.
KROEPOEK
7
<☆☆1
krupuk pedis
Go-Tan, naturel
Samasaya, krupuk
pedis
€2,07 per 100 gram
Krokant, bros en met de
kruiden in het deeg
(geen poederjas). Wel
zo pikant dat de garnaal
amper meer te proeven
is en je al snel naar
bluswater moet grijpen.
Albert Heijn,
Indonesisch gekruid
€1,25 per 100 gram
Kruimelt lekker weg,
zonder papperig te
worden. Mild gekruid, en
een goed evenwicht tus
sen zoet en zout. Niet
zo uitgesproken qua
garnaal, maar een waar
dooretertje.
Lidl, Java
Jumbo, Bali
€1,24 per 100 gram
Ietwat dikke, doch
brosse chipjes. Een
hint van chili- en
cayennepeper,
maar veel te mild
voor het Bali-predi-
kaat. Waardoor je
wel zo een bakje
leeggraait.
Conimex Saté
€1,45 per 100 gram
Vol van smaak, met
een tikje pit en
een bescheiden
schooltje garnaal in
het kielzog. Helaas
te massief van
structuur en kleverig
tussen de tanden.
Wilthagen,
Zeeuwse Kroepoek
€2,41 per 100 gram
Toffe verpakking,
ambachtelijk ogende
chipjes en een geur die
veel garnaal belooft.
Helaas roept de smaak
gedachtes op aan
reuzel. Bovendien een
taaie tandenplakker.
elk geluid maakt een
chipje als je het door
midden breekt? 'Krak'?
'Knap' misschien?
Indonesiërs houden
het op 'krrrrroepk', zo demonstreert
Betty van Bokhoven van de Indone
sische kookstudio De Sawa in Delft
- het proeflokaal van vandaag - met
klinkende tongval. Krrrrroepk!
Vandaar de naam kroepoek dus. In
Indonesië is men dol op dit soort
luidruchtige lekkernijen. Je vindt er
varianten van pinda's, rijst, cassave,
melindjoenoten, aardappel, banaan,
kippentenen, zeekomkommer en
nog veel meer ingrediënten.
In Nederland is vooral kroepoek
udang geliefd, van gemalen garnaal
en tapiocameel. ,,Het is niet normaal
hoeveel kroepoek er doorheen gaat
als we eters hebben'', bevestigt chef
Allard Sieburgh, die samen met
schoonmoeder Betty aan het roer
staat van De Sawa. ,,Het voorgerecht
is amper opgediend of er is alweer
een mandje leeg.''
Verhollandst
Zelf kroepoek maken vergt tijd. Want
het deeg moet worden gestoomd, in
chipjes worden gesneden (die lange
plakken zijn spielerei van de afhaal
chinees), gedroogd en gefrituurd.
De supermarkt ligt dan ook vol met
van de olie hebben. Da's alleen maar
lekker.'' Ook veel van de gekruide
varianten verraden zichzelf al op het
oog. ,,Ze zijn door een bak coating-
poeder gehaald, in plaats van dat de
kruiden in het beslag zijn meegebak-
ken'', merkt sterrenchef Pascal Jalhay
kant-en-klaarvarianten, waaronder
veel zakken met het stempel Java,
Bali of Jakarta. Wie heeft opgelet met
topografie, maakt eenvoudig het
onderscheid. ,,Naarmate je verder
naar het oosten gaat, worden de
specerijen heter'', legt Van Bokhoven
uit. ,,Maar elk eiland kent talloze
familierecepten met grote verschillen
in kruiding.''
Nadat de rendang op een laag pitje
is gezet, de spekkoek is weggelegd
en zelfs met tegenzin afscheid is
genomen van de pot sambal op tafel,
proeft het panel blind een kleine
dwarsdoorsnede van het schap.
Zeven kroepoeks; allemaal van gar
naal, maar wisselend gekruid. Direct
is duidelijk dat het Indonesische
erfgoed danig is aangepast aan de
Hollandse voorkeuren, zoals ook de
sambal-, en satésausproeverij in deze
rubriek al eens pijnlijk duidelijk
maakten. ,,Wat een bleekscheetjes'',
zegt 24Kitchen-chef Danny Jansen.
„Kroepoek mag best een bruin randje
Betty van
Bokhoven(65)
op. ,,Dit zou een Indonesiër nooit
opdienen. Helemaal verhollandst."
Lichterlaaie
Het mondgevoel van kroepoek moet
volgens het panel bros en knapperig
zijn. Vooral Albert Heijn en Go-Tan
voldoen uitstekend aan deze wens.
De chipjes van het Zeeuwse Wiltha-
gen breken daarentegen te stilletjes
in tweeën en blijven papperig aan de
tanden plakken. Wel zijn de garnalen
duidelijk aanwezig. Qua geur ten
minste. In de mond is het ziltige
zoetje ver te zoeken.
Ook in de overige zakken treden de
garnalen te veel op de achtergrond.
Niet dat de kruiding nu zo overheer
send is. De Java- en Bali-kruiden van
Lidl en Jumbo proeven respectieve
lijk als bouillon- en paprikapoeder.
Prima dooretertjes voor bij de borrel,
dat is het punt niet. ,,Maar het zijn de
labradors onder de kroepoek'', aldus
Jansen. ,,Wel heel veilig allemaal.''
Alleen Samasaya toont zich een
pitbull. Wat heet: deze pikante kroe
poek zet het gehemelte in lichter
laaie. Qua smaak het meest interes
sant, vindt het panel. Maar zo gortig
gepeperd dat zelfs onze kenners na
een paar chipjes genoeg hebben.
Jalhay: ,,Dit kruimel je toch ook niet
even lekker over de gadogado.''
Pascal Jalhay (49)
Danny Jansen (39)
Allard Sieburgh
(48)
GO ZATERDAG 22 JUNI 2019
FDDDl-OVtnG
flsmn FAniLU
EST. 19 5<(
Pikante
SSKi»
FAMOUS CHEF LONNy
S©KÏBRS
€1,21 per 100 gram
Je proeft slechts een verre
echo van garnaal. Textuur
en mondgevoel zijn echter
dik in orde: luchtig en toch
knapperig. Een dienstbare
kroepoek, aan te bieden bij
menig gerecht.
€0,99 per 100 gram
Typisch Hollandse
knabbelkroepoek. De
kruiding proeft als
aangezoete bouillon
poeder en de hardere
structuur doet den
ken aan Nibb-it-chips.
Prima voor de borrel,
niet voor de rijsttafel.
Dooretertjes bij de borrel
MATTHIJS MEEUWSEN
Goede kroepoek
is knapperig en
brOS. FOTO'S JEAN-PIERRE
Culinair geweten van
De Sawa: een Indonesi
sche kookstudio en
eethuis.
Sterrenchef. Bundelde
in Baru Belanda recep
ten van de beste
Indonesische koks.
Bekend van 24Kitchen,
homemadechefs.nl en
kookboeken als Wok-
king Lekker.
Kok, sommelier en
productontwikkelaar.
Met schoonmoeder
Betty runt hij De Sawa.