voor u geproefd Kroepoek mmt Bij de rijsttafel of als borrelhap, van goede kroepoek blijf je snaaien. Onze kenners van de Indonesische keuken proeven zeven zakken. KROEPOEK 7 <☆☆1 krupuk pedis Go-Tan, naturel Samasaya, krupuk pedis €2,07 per 100 gram Krokant, bros en met de kruiden in het deeg (geen poederjas). Wel zo pikant dat de garnaal amper meer te proeven is en je al snel naar bluswater moet grijpen. Albert Heijn, Indonesisch gekruid €1,25 per 100 gram Kruimelt lekker weg, zonder papperig te worden. Mild gekruid, en een goed evenwicht tus sen zoet en zout. Niet zo uitgesproken qua garnaal, maar een waar dooretertje. Lidl, Java Jumbo, Bali €1,24 per 100 gram Ietwat dikke, doch brosse chipjes. Een hint van chili- en cayennepeper, maar veel te mild voor het Bali-predi- kaat. Waardoor je wel zo een bakje leeggraait. Conimex Saté €1,45 per 100 gram Vol van smaak, met een tikje pit en een bescheiden schooltje garnaal in het kielzog. Helaas te massief van structuur en kleverig tussen de tanden. Wilthagen, Zeeuwse Kroepoek €2,41 per 100 gram Toffe verpakking, ambachtelijk ogende chipjes en een geur die veel garnaal belooft. Helaas roept de smaak gedachtes op aan reuzel. Bovendien een taaie tandenplakker. elk geluid maakt een chipje als je het door midden breekt? 'Krak'? 'Knap' misschien? Indonesiërs houden het op 'krrrrroepk', zo demonstreert Betty van Bokhoven van de Indone sische kookstudio De Sawa in Delft - het proeflokaal van vandaag - met klinkende tongval. Krrrrroepk! Vandaar de naam kroepoek dus. In Indonesië is men dol op dit soort luidruchtige lekkernijen. Je vindt er varianten van pinda's, rijst, cassave, melindjoenoten, aardappel, banaan, kippentenen, zeekomkommer en nog veel meer ingrediënten. In Nederland is vooral kroepoek udang geliefd, van gemalen garnaal en tapiocameel. ,,Het is niet normaal hoeveel kroepoek er doorheen gaat als we eters hebben'', bevestigt chef Allard Sieburgh, die samen met schoonmoeder Betty aan het roer staat van De Sawa. ,,Het voorgerecht is amper opgediend of er is alweer een mandje leeg.'' Verhollandst Zelf kroepoek maken vergt tijd. Want het deeg moet worden gestoomd, in chipjes worden gesneden (die lange plakken zijn spielerei van de afhaal chinees), gedroogd en gefrituurd. De supermarkt ligt dan ook vol met van de olie hebben. Da's alleen maar lekker.'' Ook veel van de gekruide varianten verraden zichzelf al op het oog. ,,Ze zijn door een bak coating- poeder gehaald, in plaats van dat de kruiden in het beslag zijn meegebak- ken'', merkt sterrenchef Pascal Jalhay kant-en-klaarvarianten, waaronder veel zakken met het stempel Java, Bali of Jakarta. Wie heeft opgelet met topografie, maakt eenvoudig het onderscheid. ,,Naarmate je verder naar het oosten gaat, worden de specerijen heter'', legt Van Bokhoven uit. ,,Maar elk eiland kent talloze familierecepten met grote verschillen in kruiding.'' Nadat de rendang op een laag pitje is gezet, de spekkoek is weggelegd en zelfs met tegenzin afscheid is genomen van de pot sambal op tafel, proeft het panel blind een kleine dwarsdoorsnede van het schap. Zeven kroepoeks; allemaal van gar naal, maar wisselend gekruid. Direct is duidelijk dat het Indonesische erfgoed danig is aangepast aan de Hollandse voorkeuren, zoals ook de sambal-, en satésausproeverij in deze rubriek al eens pijnlijk duidelijk maakten. ,,Wat een bleekscheetjes'', zegt 24Kitchen-chef Danny Jansen. „Kroepoek mag best een bruin randje Betty van Bokhoven(65) op. ,,Dit zou een Indonesiër nooit opdienen. Helemaal verhollandst." Lichterlaaie Het mondgevoel van kroepoek moet volgens het panel bros en knapperig zijn. Vooral Albert Heijn en Go-Tan voldoen uitstekend aan deze wens. De chipjes van het Zeeuwse Wiltha- gen breken daarentegen te stilletjes in tweeën en blijven papperig aan de tanden plakken. Wel zijn de garnalen duidelijk aanwezig. Qua geur ten minste. In de mond is het ziltige zoetje ver te zoeken. Ook in de overige zakken treden de garnalen te veel op de achtergrond. Niet dat de kruiding nu zo overheer send is. De Java- en Bali-kruiden van Lidl en Jumbo proeven respectieve lijk als bouillon- en paprikapoeder. Prima dooretertjes voor bij de borrel, dat is het punt niet. ,,Maar het zijn de labradors onder de kroepoek'', aldus Jansen. ,,Wel heel veilig allemaal.'' Alleen Samasaya toont zich een pitbull. Wat heet: deze pikante kroe poek zet het gehemelte in lichter laaie. Qua smaak het meest interes sant, vindt het panel. Maar zo gortig gepeperd dat zelfs onze kenners na een paar chipjes genoeg hebben. Jalhay: ,,Dit kruimel je toch ook niet even lekker over de gadogado.'' Pascal Jalhay (49) Danny Jansen (39) Allard Sieburgh (48) GO ZATERDAG 22 JUNI 2019 FDDDl-OVtnG flsmn FAniLU EST. 19 5<( Pikante SSKi» FAMOUS CHEF LONNy S©KÏBRS €1,21 per 100 gram Je proeft slechts een verre echo van garnaal. Textuur en mondgevoel zijn echter dik in orde: luchtig en toch knapperig. Een dienstbare kroepoek, aan te bieden bij menig gerecht. €0,99 per 100 gram Typisch Hollandse knabbelkroepoek. De kruiding proeft als aangezoete bouillon poeder en de hardere structuur doet den ken aan Nibb-it-chips. Prima voor de borrel, niet voor de rijsttafel. Dooretertjes bij de borrel MATTHIJS MEEUWSEN Goede kroepoek is knapperig en brOS. FOTO'S JEAN-PIERRE Culinair geweten van De Sawa: een Indonesi sche kookstudio en eethuis. Sterrenchef. Bundelde in Baru Belanda recep ten van de beste Indonesische koks. Bekend van 24Kitchen, homemadechefs.nl en kookboeken als Wok- king Lekker. Kok, sommelier en productontwikkelaar. Met schoonmoeder Betty runt hij De Sawa.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 79