Een drievuldigheid achter de kloostermuren
24 ZEELAND
BIERBROUWERIJ IN DE PRIJZEN
Het bier van La
Trappe is niet aan te
slepen, de ene na de
andere prijs daalt neer
op de trappistenabdij
Koningshoeven in
Berkel-Enschot. Maar
de monniken, en
daarmee ook de
brouwerij, laten zich niet
gek maken. Goed is
goed.
Lekkere vette snacks wer
den de abdijpoort bin
nengereden. De twee
ploegen personeel van
Bierbrouwerij de Ko
ningshoeven konden toeslaan.
Traktatie en felicitatie tegelijk.
Want het was niet niks dat een
kennersjury de tripel van La
Trappe onlangs tot Nederlands al
lerbeste bier uitriep.
Bijzonder, zeker. Maar Thijs
Thijssen wijst naar de vensterbank
van het raam in de directiekamer.
Daar staan acht grote glazen met
gouden sterren. Het zijn de win
naarstrofeeën van meerdere jaren
European Beer Star-verkiezingen.
Die van vorig jaar spant de kroon:
alle vier de klassieke bieren die de
merknaam La Trappe dragen won
nen toen goud. Én de blond én de
dubbel én de tripel én de quadru-
pel. Bij een deelname van 2344 bie
ren uit 51 landen.
Het kan niet op dus voor het ger
stenat van de monniken in Berkel-
Enschot. Maar het g^t wel op. En
mede daarom vent de brouwerij
het succes van haar biertypen niet
al te stevig uit. Een logootje op de
sixpacks hier, wat banners daar, dat
is het wel. „We zitten krap in ons
bier", verklaart algemeen directeur
Thijssen droogjes. „We zijn harder
gegroeid dan verwacht, we lopen
daar een beetje achteraan. Geluk
kig is er licht aan het eind van de
tunnel."
Dat licht is in baksteen gegoten:
een nieuwgebouwde hal, waar be
halve zes buffertanks (voor gereed
bier) vier gist- en lagertanks staan.
„Drie daarvan zitten al vol." Deze
dagen wordt de laatste hand gelegd
aan de inrichting van het met zon
nepanelen volgelegde gebouw.
Dat staat tegenover de spraak
makende waterzuiveringskas die
de trappisten vorig jaar openden,
vlak bij het proeflokaal. Het afval
water van de bierproductie wordt
er biologisch behandeld voor her
gebruik. De hele brouwerij moet in
2024 ook energieneutraal zijn.
Er is nog ruimte voor verdere
uitbouw. Die komt er vast, want
ook de bottelarij zit aan haar taks.
Olievlek
'Proef de stilte' is nog steeds de slo
gan waarmee La Trappe de aan
dacht vangt. „Gewoon hier bin
nenshuis bedacht, en het vertelt
het verhaal nog altijd prima." Maar
stil werd het nooit op het terrein
van de brouwerij, sinds die in 1999
dochter werd van het toenmalige
Bavaria (inmiddels Swinkels Fa
mily Brewers). Thijssen somt de
verbouwingen en uitbreidingen
van de laatste twintig jaar moeite
loos op, mclusief jaartal.
De meest cruciale stap in de ont
wikkeling? „De bouw van het
proeflokaal in 2008. Honderdvijf
tigduizend bezoekers per jaar in
middels. Al die mensen die zich la
ten rondleiden, het verhaal van ons
bier horen en proeven, vragen in de
cafés thuis naar La Trappe. Dat is
een olievlek geworden."
Van één miljoen liter La Trappe
in 2000 (toen nog alleen de vier
klassiekers) ging het gestaag naar
een afzet van 10,5 miljoen liter vo
rig jaar. Witte Trappist, Bockbier,
Isid'or, PUUR en Quadrupel Oak
Aged (gerijpt op eikenhouten va
ten) waren er gaandeweg bijgeko-
Marktonderzoek?
Liever heb ik dat ze
de cafés rond de
kerk in gaan
men. Voorlopig zit er niet meer in
het vat.
„Een La Trappe IPA zul je niet
snel zien. De behoefte aan weer
iets nieuws is niet groot. We heb
ben ook geen last van ongebrei
delde expansiedrang. Wij zullen
het altijd blijven redden door de
identiteit van de brouwerij en door
de kwaliteit van het bier. Zie de ge
wonnen prijzen."
Is Bierbrouwerij de Koningshoe
ven welgevaren bij de woeste golf
van craft beers, die een jaar of tien
geleden internationaal inzette? Ie
dereen lijkt wel met mout, hop en
gist in de weer, en het is niet gauw
te gek. Thijssen denkt dat de bier-
hype ook klassieke brouwerijen
weer onder de aandacht heeft ge
bracht. „We hebben het in ieder
geval nooit als
bedreiging ge
zien. Het
mooie is: de
plas speciaal-
bier is als ge
heel groter ge
worden. Er is ver-
j onging en meer w
vrouwen drinken het.
Fantastische ontwikke
ling natuurlijk."
Geen gegoochel
Vrijdagochtend
elf uur is een ijk-
moment. Een select gezelschap
keurt dan het die week vrijgeko
men bier op geur, smaak, bitter
heid, kleur en het juiste alcohol
percentage. 'Gegoochel' met het
bier, zoals Thijssen dat noemt, is er
niet bij. Sterker: alle toevoegingen
zijn allengs uit de La Trappes ver
dwenen. Geen kruiden in het
witbier, tripel zonder koriander.
Vier brouwsels gaan er per twee
ploegendienst doorheen, vijf
dagen in de week. Al zijn de
laatste tijd ook de zaterdagen
niet heilig geweest voor een
deel van de werknemers. Vrij
willig, dat wel.
Fluisteren
Marktonderzoek? „Daar doen we
niet veel aan. Je moet een beetje op
jezelf durven vertrouwen. Onze
marketinguitgaven per liter bier
zijn gedaald. Ik hoef ook geen bu-
reaumarketeers. Liever heb ik dat
ze de cafés rond de kerk in gaan,
kijken wat er op terrassen op tafel
staat, met exploitanten praten
en zien wat er op festivals ge
beurt."
Blond, quadrupel en (ex aequo)
dubbel en wit waren in 2018 de
verkoop-top 3. De zware quadrupel
doet het ook in de zomer uitste
kend in België en Frankrijk, de be
langrijkste exportlanden. Veertig
procent van het bier passeert de
grens. Het volstaat daar gewoon uit
te leggen hoe ze het achter de
kloostermuren doen.
Gevleugelde uitspraak van prior
Isaac: „We verkopen ons bier door
te fluisteren, niet door te schreeu
wen." En: „De werkelijkheid is
mooi genoeg."
maandag 17 juni 2019
GO
Het kan niet op voor La Trappe,
maar 't gaat wel een keer op
Ben Ackermans
Berkel-Enschot
-Thijs Thijssen
Brouwer Robbert Verwijme-
ren. foto ben ackermans/bd
Is La Trappe een vogel
voor de kat? Een smake
lijke hap voor een groot
bierconcern dat met dit
speciale speciaalbier wil
pronken in zijn portfolio?
Nee, algemeen directeur
Thijs Thijssen ziet het
niet gebeuren dat het
merk op die manier een
cashcow wordt. Wie wil
La Trappe als het geen
trappist meer mag
heten? Nu is het een van
de twaalf biermerken
wereldwijd met dat be
geerde logo. Het ver
dwijnt als de monniken te
Berkel-Enschot zich uit
het bedrijf zouden terug
trekken. „Dus is het niet
interessant."
Het bedrijf binnen de ab
dijmuren is een bijzon-
dere drie-eenheid. Bier
brouwerij de Konings
hoeven bv is weliswaar
een dochter van Swin
kels Family Brewers,
maar volledig autonoom.
„Alle beslissingen wor
den hier genomen. Over
La Trappe heeft Lieshout
niets te vertellen." De
trappisten des te meer.
Het merk is van hen, en
zij hebben altijd de laat
ste stem. „Als de abdij
nee zegt, is het nee."
De monniken verhuren
de gebouwen en krijgen
royalty's voor elke ver
kochte hectoliter. De
brouwerij koopt facilitei
ten als logistiek, inkoop,
IT, personeelszaken en
techniek dan weer in bij
Swinkels in Lieshout.
Controle van een brouwsel.
FOTO BIERBROUWERIJ DE KON INGSHOEVEN
Directeur Thijs Thijssen (rechts) en medewerker Dion Eltink bij de bottellijn. foto dolph cantrijn