Ondine Weer een dood beest opgewarmd, zegt mijn chef In het nieuws Uit het nieuws Vacaturebank viert eenjarig bestaan Aanval op Arbeidsmarkt werkt DEZE WEEK IN Z Hoe bind je de juiste mensen aan je bedrijf? 'Wij komen elke twee weken bij elkaar 2 Chef rilt en steekt zijn tong uit, grimast van afschuw 6 'IMAGO VAN 9 ESMEE 10 DOW IN ZEELAND IS KWAM NA TERNEUZEN: BELANGRIJK' HAAR STUDIE CENTRUM VAN TERUG DE WERELD Ik kijk op de klok. Elf uur, en het buikje rommelt, maar daar gaan we wat aan doen. De bacon ligt al lekker te sissen en te knisperen in de magnetron. Ja, liever in de oven of in een pan natuurlijk, maar die hebben we hier op kantoor niet. Wel ongebruikte elektrische plaatjes. Ooit hadden we ook een tosti-apparaat. Dat is onder gejuich afgevoerd. Vanwege de stank. Wat is dat toch? Eten ruiken, is trek krijgen. Kookluchtjes - prima toch! Of het nu 9, 11 of 4 uur is, mij kun je wakker maken voor een lekker warm hapje. Maar nee. ,,Het stinkt", zegt mijn baas, terwijl hij zijn bammetjes uitpakt. Keurige boterhammetjes zijn het, met keurige plakjes beleg. Ik steek mijn neus in de lucht en zeil af naar mijn bureau. Op dinsdag laat ik trots een pakje van bananenblad zien. ,,Kijk eens! Ikan pepesan!" Een blik vol afschuw is mijn deel. ,,Het stinkt. Naar vis." Nou ja zeg. Even later kringelt de kruidige geur van de gemari neerde makreel door het kantoor. ,,Wat stinkt het hier joh!" Jeetje. Hebben ze er nou echt allemaal last van? ,,Ze heeft weer dood beest opgewarmd", zegt mijn chef nors. Nu begin ik me toch se rieus af te vragen waarom dat keukentje eigenlijk neer gezet is. Compleet met elek trische kookplaten en mag netron. Toch niet voor niks, zeker? En dan nog, opwar men in de magnetron, dat kun je toch geen koken noe men! Om maar eens te cite ren uit een van mijn favo riete kookboeken, De vol maakte Hollandsche Keuken meid: 'Want gelyk Werklie den, door hunnen zwaaren arbeidt; de eetlust verwak keren, zo moeten menschen van een edelder beroep en tederder gestel, door een beeter toebereiding en meerder verandering van Spyzen, de graagte der Maag opwekken'. Ooit hadden we een Truus. Die maakte gebakken eieren en nasi en kip kerrie en kof fie. In een echte kantine, met echte pannen en een echt gasfornuis. Nu hebben we dat keukentje. En een koffieappa raat. Als je wil, komt er ook thee uit - water met schuim ei genlijk. Dat da^r nou niemand over klaagt! Ik heb lekker een waterkoker neergezet. ,,Daar hebben we toch het koffieap paraat voor?", vraagt een collega niet begrijpend, terwijl hij op de thee-knop drukt. Schuimend kolkt het lauwe water in het papieren bekertje. 's Anderendaags staat er havermoutpap op het menu. ,,Ook een hapje havermoutpap?", vraag ik vriendelijk. Chef rilt en steekt zijn tong uit, grimast van afschuw. ,,Dit is toch wel normaal?", vraag ik verwonderd. Oudhollandse pap! Nou vraag ik je. ,,Nee, da's ook niet normaal", zegt hij afge meten. Pompoensoep? ,,Niet normaal." Eend met confit van ui en peen? Gebakken banaan? ,,Wat een stank!" Wacht maar, denk ik, jij afgebluste kippenlever, jij door regen stuk spek, geflambeerde banaan, oudbakken wentel teefje! Broodje kaas? Pas op, daag me niet uit, anders zal ik die kookplaatjes eens inwijden en je met mijn koperen pan nen en kookkunsten terroriseren! Ha! Varkensrollade bou- langère, bieten a la crème, Kaiserschmarrn of omelet Sibé- rienne! Of Truus terug, natuurlijk. Zeeland Business (ZB) en de Zeeuwse Vacaturebank houden maandag samen een netwerk- event rondom Zeeuwse werkgele genheid. De Zeeuwse Vacature bank bestaat inmiddels een jaar, reden om het extra feestelijk te maken. Ondernemers, managers, directieleden en HR-medewer- kers kunnen die avond genieten van een borrel op het dakterras van Piet Hein, een barbecue bij beachclub KonTiki Beach en on beperkte consumpties. Maar dat is uiteraard niet waar het om draait tijdens dit event. Li- neke de Wolf (specialist op het gebied van het versterken van je werkgeversmerk) maakt duidelijk hoe je de juiste werknemers vindt en aan je bindt. Een krachtig werkgeversmerk kan daarbij heel veel helpen. De Wolf geeft tips om je positief te onderscheiden in een tijd waarin het vechten is om de ideale kandidaat. Verder draait het deze avond ui teraard vooral om netwerken en losjes brainstormen over de uitda gingen op de Zeeuwse arbeids markt. De avond is gratis voor ZB-le- den en partners van de Zeeuwse Vacaturebank. Introducees beta len 49,50 euro. Inschrijven kan via Zeeuwsevacaturebank.nl. Hoe vind je in een krappe arbeids markt personeel en hoe hou je ze binnenboord? Dat was het belang rijkste gespreksonderwerp tijdens de Zeeuwse Arbeidsmarkt, don derdag in de Vlissingse Timmerfa briek. Zo'n 120 werkgevers uit het be drijfsleven, het onderwijs en van de overheid deelden trends en er varingen en volgden workshops als: wat doe je met senioren en wat is een hybride techniekoplei ding? Gedeputeerde Jo-Annes de Bat was er ook bij, vanuit het organi serende Aanvalsteam Arbeids markt. Dat is opgericht vanuit overheid en bedrijfsleven. De Bat: ,,Wij komen elke twee weken bij elkaar om ontwikkelingen op de Zeeuwse arbeidsmarkt en con crete ideeën te bespreken. Daar zijn we altijd naar op zoek. Ieder een die een arbeidsmarkt-gerela teerde vraag of een idee heeft, kan ons mailen op arbeidsmarkt@zee- land.nl", aldus De Bat. Een jaar na de start is de grootste winst dat HR-mensen niet meer allemaal op hun eigen eiland zit ten, maar elkaar regelmatig ont moeten en kandidaten delen die ze zelf niet gelijk kunnen plaatsen, aldus De Bat. ,,En dat is nog maar één van de resultaten!" Windkracht. 14 Saskia Noort Omarm je dikte 14 Zo doen zij dat Vaderdag in Turkije 18 IS-wezen Historicus over recht op bescherming 19 Ik heb geleefd 'Wat als ik niet meer wakker word?' 22 Wetenschap Reizen maakt gelukkig 23 Eureka! 'Kanker is de ingewikkeldste puzzel' ZATERDAG 15 JUNI 2019 GO

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 50