Ondine
Weer een dood
beest opgewarmd,
zegt mijn chef
In het nieuws
Uit het nieuws
Vacaturebank viert eenjarig bestaan
Aanval op Arbeidsmarkt werkt
DEZE WEEK IN Z
Hoe bind je
de juiste
mensen
aan je
bedrijf?
'Wij komen
elke twee
weken bij
elkaar
2
Chef rilt en
steekt zijn
tong uit,
grimast van
afschuw
6 'IMAGO VAN 9 ESMEE 10 DOW IN
ZEELAND IS KWAM NA TERNEUZEN:
BELANGRIJK' HAAR STUDIE CENTRUM VAN
TERUG DE WERELD
Ik kijk op de klok. Elf uur, en het buikje rommelt, maar
daar gaan we wat aan doen. De bacon ligt al lekker te
sissen en te knisperen in de magnetron. Ja, liever in de
oven of in een pan natuurlijk, maar die hebben we hier
op kantoor niet. Wel ongebruikte elektrische plaatjes.
Ooit hadden we ook een tosti-apparaat. Dat is onder gejuich
afgevoerd. Vanwege de stank.
Wat is dat toch? Eten ruiken, is trek krijgen. Kookluchtjes
- prima toch! Of het nu 9, 11 of 4 uur is, mij kun je wakker
maken voor een lekker warm hapje. Maar nee. ,,Het stinkt",
zegt mijn baas, terwijl hij zijn bammetjes uitpakt. Keurige
boterhammetjes zijn het, met keurige plakjes beleg. Ik steek
mijn neus in de lucht en zeil af naar mijn bureau.
Op dinsdag laat ik trots een pakje van bananenblad zien.
,,Kijk eens! Ikan pepesan!" Een blik vol afschuw is mijn deel.
,,Het stinkt. Naar vis." Nou ja zeg. Even later kringelt de
kruidige geur van de gemari
neerde makreel door het
kantoor. ,,Wat stinkt het hier
joh!" Jeetje. Hebben ze er
nou echt allemaal last van?
,,Ze heeft weer dood beest
opgewarmd", zegt mijn chef
nors.
Nu begin ik me toch se
rieus af te vragen waarom
dat keukentje eigenlijk neer
gezet is. Compleet met elek
trische kookplaten en mag
netron. Toch niet voor niks,
zeker? En dan nog, opwar
men in de magnetron, dat
kun je toch geen koken noe
men! Om maar eens te cite
ren uit een van mijn favo
riete kookboeken, De vol
maakte Hollandsche Keuken
meid: 'Want gelyk Werklie
den, door hunnen zwaaren
arbeidt; de eetlust verwak
keren, zo moeten menschen
van een edelder beroep en
tederder gestel, door een
beeter toebereiding en
meerder verandering van
Spyzen, de graagte der Maag
opwekken'.
Ooit hadden we een Truus.
Die maakte gebakken eieren
en nasi en kip kerrie en kof
fie. In een echte kantine, met
echte pannen en een echt
gasfornuis. Nu hebben we dat keukentje. En een koffieappa
raat. Als je wil, komt er ook thee uit - water met schuim ei
genlijk. Dat da^r nou niemand over klaagt! Ik heb lekker een
waterkoker neergezet. ,,Daar hebben we toch het koffieap
paraat voor?", vraagt een collega niet begrijpend, terwijl hij
op de thee-knop drukt. Schuimend kolkt het lauwe water in
het papieren bekertje.
's Anderendaags staat er havermoutpap op het menu.
,,Ook een hapje havermoutpap?", vraag ik vriendelijk. Chef
rilt en steekt zijn tong uit, grimast van afschuw. ,,Dit is toch
wel normaal?", vraag ik verwonderd. Oudhollandse pap!
Nou vraag ik je. ,,Nee, da's ook niet normaal", zegt hij afge
meten. Pompoensoep? ,,Niet normaal." Eend met confit van
ui en peen? Gebakken banaan? ,,Wat een stank!"
Wacht maar, denk ik, jij afgebluste kippenlever, jij door
regen stuk spek, geflambeerde banaan, oudbakken wentel
teefje! Broodje kaas? Pas op, daag me niet uit, anders zal ik
die kookplaatjes eens inwijden en je met mijn koperen pan
nen en kookkunsten terroriseren! Ha! Varkensrollade bou-
langère, bieten a la crème, Kaiserschmarrn of omelet Sibé-
rienne!
Of Truus terug, natuurlijk.
Zeeland Business (ZB) en de
Zeeuwse Vacaturebank houden
maandag samen een netwerk-
event rondom Zeeuwse werkgele
genheid. De Zeeuwse Vacature
bank bestaat inmiddels een jaar,
reden om het extra feestelijk te
maken. Ondernemers, managers,
directieleden en HR-medewer-
kers kunnen die avond genieten
van een borrel op het dakterras
van Piet Hein, een barbecue bij
beachclub KonTiki Beach en on
beperkte consumpties.
Maar dat is uiteraard niet waar
het om draait tijdens dit event. Li-
neke de Wolf (specialist op het
gebied van het versterken van je
werkgeversmerk) maakt duidelijk
hoe je de juiste werknemers vindt
en aan je bindt. Een krachtig
werkgeversmerk kan daarbij heel
veel helpen. De Wolf geeft tips om
je positief te onderscheiden in een
tijd waarin het vechten is om de
ideale kandidaat.
Verder draait het deze avond ui
teraard vooral om netwerken en
losjes brainstormen over de uitda
gingen op de Zeeuwse arbeids
markt.
De avond is gratis voor ZB-le-
den en partners van de Zeeuwse
Vacaturebank. Introducees beta
len 49,50 euro. Inschrijven kan via
Zeeuwsevacaturebank.nl.
Hoe vind je in een krappe arbeids
markt personeel en hoe hou je ze
binnenboord? Dat was het belang
rijkste gespreksonderwerp tijdens
de Zeeuwse Arbeidsmarkt, don
derdag in de Vlissingse Timmerfa
briek.
Zo'n 120 werkgevers uit het be
drijfsleven, het onderwijs en van
de overheid deelden trends en er
varingen en volgden workshops
als: wat doe je met senioren en
wat is een hybride techniekoplei
ding?
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat
was er ook bij, vanuit het organi
serende Aanvalsteam Arbeids
markt. Dat is opgericht vanuit
overheid en bedrijfsleven. De Bat:
,,Wij komen elke twee weken bij
elkaar om ontwikkelingen op de
Zeeuwse arbeidsmarkt en con
crete ideeën te bespreken. Daar
zijn we altijd naar op zoek. Ieder
een die een arbeidsmarkt-gerela
teerde vraag of een idee heeft, kan
ons mailen op arbeidsmarkt@zee-
land.nl", aldus De Bat.
Een jaar na de start is de grootste
winst dat HR-mensen niet meer
allemaal op hun eigen eiland zit
ten, maar elkaar regelmatig ont
moeten en kandidaten delen die ze
zelf niet gelijk kunnen plaatsen,
aldus De Bat. ,,En dat is nog maar
één van de resultaten!"
Windkracht. 14 Saskia Noort Omarm je dikte
14 Zo doen zij dat Vaderdag in Turkije
18 IS-wezen Historicus over recht op bescherming
19 Ik heb geleefd 'Wat als ik niet meer wakker word?'
22 Wetenschap Reizen maakt gelukkig
23 Eureka! 'Kanker is de ingewikkeldste puzzel'
ZATERDAG 15 JUNI 2019 GO