Bij Slovenië denkt u waarschijnlijk eerder aan knoedels, soep met onduidelijke ingrediënten en vet vlees dan aan culinaire hoogstandjes. Ten onrechte. „Prachtig natuurlijk, ik was zeer ver eerd'', zegt kok Jure Tomic. ,,In de finale liet ik achttien chefs achter me. Veel Italianen uiteraard, maar ook chefs uit Spanje en Ja pan.'' Tomic is chef en eigenaar van restau rant Debeluh ('Dikke man') in Brezice, een kleine stad in zuidoost-Slovenië op een steenworp afstand van de grens met Kroa tië. In 2016 werd hij in het Italiaanse Parma wereldkampioen pastagerechten maken, met zijn pasta bereid met courgette, lokale verse geitenkaas en pompoenpittenolie- poeder. Naast de pasta komt er nog veel meer bijzonders uit zijn keuken, zoals krsko poljska svinja: botermals kalfsvlees met kippenleverpaté en gepofte stukjes varkenshuid van het streekvarken krsko poljska svinja. Of sepia (zeekat) met een crème van mais en aardappel en een dessert met ijs van boekweitmeelbrood. Het wereldkampioenschap pastagerech ten van Tomic staat niet op zichzelf. Er is iets bijzonders aan de hand in Slovenië: het kleine midden-Europese land aan de zuid kant van de Alpen begint een culinaire bestemming van formaat te worden. Slove nië heeft van oudsher een eetcultuur met invloeden uit Italië, de Alpen, de Hongaarse Pannonische vlakte en de Balkan. Je komt er traditionele specialiteiten tegen als kranjska klobasa (varkensworsten die in Wenen als 'krainer' worden verkocht), potica (een cake van gerold deeg met een vulling van walnoot, dragon, honing, rozij nen en maanzaad) en ajdova kasa (een dikke soep van boekweit, bonen, padden- stoelen, brunoise gesneden groenten en pancetta, Italiaanse spek). Nadat Slovenië in 1991 onafhankelijk werd van Joegoslavië, kwam hier de slow- foodbeweging op gang en groeide de kwali teit van de Sloveense restaurants en herber gen. Sinds enkele jaren neemt ook het aan tal topchefs en toprestaurants toe. Die chefs werken veel met duurzaam geproduceerde lokale en regionale ingrediënten. Bijna overal worden uitstekende Sloveense wij nen geschonken. Netflix De belangstelling voor het betere eten in Slovenië kwam in een stroomversnelling toen de Netflix-serie Chef s Table in 2016 een hele aflevering wijdde aan de autodidac tisch geschoolde Ana Ros en haar restau rant Hisa Franko, even buiten Kobarid in het noordwesten. In 2017 werd ze uitgeroe pen tot beste vrouwelijke chef ter wereld; Hisa Franko staat nu in de top 50 van beste restaurants ter wereld. Sindsdien trekken foodies en culinaire journalisten naar Slo venië, waar ze een levendig laboratorium vol nieuwe ideeën ontdekken. Topchef Luka Kosir van restaurant Gos- tisce Gric in Horjul vertelt dat de productie van duurzaam voedsel in Slovenië te klein is om veel te kunnen exporteren. ,,Een ge luk bij een ongeluk'', aldus Kosir, ,,daardoor moet men naar ons land komen om alles te kunnen ervaren.'' Twintig kilometer oostelijker heeft hoofdstad Ljubljana een handvol restau- rants, zoals Strelec van Igor Jagodic, geves tigd in het kasteel van Ljubljana, en restau rant JB van Janez Bratovz. TaBar is een bistrorestaurant met tapasformule langs de Ljubljanica, de rivier die door de stad stroomt. De jonge chef van dienst is Jakob Pintar, die in Londen bij Gordon Ramsey werkte en daarna bij Steirereck in Wenen, beide in de top 10 van beste restaurants ter wereld. Een van de voorgerechten is gemari neerde regenboogforel met zomertarwe, koolrabi en een saus met eucalyptus, heel verrassend. Ook de Adriatische octopus met kimchisaus en groene kool mag er zijn, net als de vegetarische bloemkool met gedroogde erwten, kalamata-olijven en Adriatische algen. En dan dat gerecht met organen van konijn met venkel en gember: onwaarschijnlijk lekker. Net als de nage rechten trouwens. Zoals een sorbet van witte perzik en hazelnoot, en de perenschijf met een saus van koffie, amandel, karde mom en witte chocola. Negengangenlunch Tomaz Kavcic van restaurant Zemono, bij Vipava in de gelijknamige vallei in het westen van het land, staat samen met Ana Ros sinds begin dit jaar op de lijst met drie honderd beste chefs ter wereld. Zemono is gevestigd in een oud landgoed op een heuveltop, omringd door wijngaarden. Op de parkeerplaats staan auto's met Ita liaanse, Sloveense, Oostenrijkse en Kroa tische nummerborden, Kavcic heeft een TEKST EN FOTO'S GUIDO DERKSEN ZATERDAG 15 JUNI 2019 39

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 127