-
Turkse pides met gehakt
BAKKEN MAAR!
Huevos a la
flamenca
(gipsy eggs)
KOKEN
\oeten
400 g tomatenblokjes
- -
,,We gebruiken hier brooddeeg
in plaats van pizzadeeg. Dat is
wat dikker en lekkerder."
,,Je bent er wat langer mee be
zig, maar op deze manier leren
mensen dat een Turkse pizza
niet alleen lekker is na een
drankovergoten stapavond."
Ontbijt voor twee tot vier
personen (lunch mag ook)
130 g zachte chorizo, in
stukjes gesneden
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook,
geperst
2 tl wittewijnazijn
snuf gerooktepaprika-
poeder
blik limabonen a 400 g
4 eieren
handje geraspte kaas,
pittig
1 el plantaardige olie
100 g parmaham
half bosje basilicum, grof
gesneden
stevig brood
Verwarm de oven voor op
200 graden. Verhit een
braadpan of grote koeken
pan en bak hierin de
chorizo. Voeg na een
minuut de ui en knoflook
toe en bak deze 3 minuten
mee. Schenk de azijn erbij
en roer even goed om, voeg
dan de tomaat, paprika
poeder en limabonen toe.
Breng op smaak met peper
en zout en schenk het
mengsel in een lage oven
schaal. Maak vier holletjes
en breek hierin de eieren,
bestrooi met de geraspte
kaas en zet in de oven. Laat
de eieren in een kwartier
gaar worden. Verhit onder
tussen in een koekenpan
de olie en bak hierin de
parmaham krokant, laat
even uitlekken op keuken
papier. Haal de schaal uit
de oven en kruimel de
parmaham gelijkmatig over
de eieren. Strooi de basili
cum erover en serveer het
gerecht met het brood.
Flamencodrank
Wild plan, maar je kunt
de 'flamenco-eieren'
nuttigen met dé
flamencodrank, agua
de Sevilla. Je maakt
het door 1 liter ananas
sap, 1 fles cava, 1 glas
whiskey en 1 glas triple
sec te blenderen en
er slagroom op te
spuiten.
Zigeunerschnitzel
Bijna alle Nederlandse
recepten met het
voorvoegsel 'zigeuner'
- van goulash tot zuur
kool en hamburger -
bevatten paprika en
paprikapoeder. De
zigeunerschnitzel is
het bekendst.
Limabonen
De limabonen die
Giphart gebruikt,
komen van oorsprong
uit het Andes-
gebergte. Je gebruikt
ze in soepen, stoof
schotels en salades.
Onlangs verscheen het boek Veel lekkers van Anna van de winnaar
van de laatste editie van Heel Holland Bakt, Anna Yilmaz.
Deze maand presenteert ze op deze plaats haar favoriete baksels.
Is dit niet gewoon een soort
Turkse pizza?
Wel veel werk en veel ingre
diënten voor een borrel
hapje...
Ingrediënten
Voor 10 stuks
Brooddeeg: 250 ml volle melk
7 g instantgist (1 zakje) 1 el
suiker 500 g bloem 2 el zon
nebloemolie 1 ei 1 el zout
Gehaktvulling: rode punt-
paprika 1 groene, zoete Turkse
peper 1 ui 200 g runder
gehakt 1 trostomaat 3 takjes
fijngehakte bladpeterselie
1 el Turkse peperpuree 2 el
tomatenpuree zout en peper
Afwerking: 1 eidooier, losge
klopt gehakte bladpeterselie
Bereiding
1. Meng de lauwwarme melk,
gist en suiker en laat 5 minuten
staan. Meng de bloem, de zon
nebloemolie, het ei en het zout
in een mengkom. Voeg het gist
mengsel hier beetje bij beetje
aan toe en kneed in 15 minuten
tot een soepel deeg. Laat het
deeg in de kom onder een
vochtige theedoek op een
warme plek rijzen tot het in
volume is verdubbeld.
2. Snijd intussen voor de vulling
de puntpaprika en groene
peper fijn en snipper de ui en
kneed dit door het gehakt.
Snijd de tomaat in kwarten,
haal de kern en pitjes eruit, hak
ze in kleine blokjes en kneed
die met de peterselie door het
gehakt. Voeg peper- en toma
tenpuree, zout en peper toe,
meng goed en bewaar in de
koelkast totdat je klaar bent om
de broodjes te vullen. Verwarm
de oven voor tot 180 graden.
Bekleed een bakplaat met bak
papier. Verdeel het deeg in tien
balletjes van 80 gram per stuk.
Bol de balletjes op en leg ze
onder een theedoek om uit
drogen te voorkomen. Rol een
bolletje uit tot een ovaal, schep
er wat gehaktvulling op en duw
die een beetje in het deeg.
Vouw de randen van het deeg
eromheen zodat je een bootje
krijgt en leg het broodje op de
bakplaat. Maak er zo nog
negen.
3. Bestrijk de randen van de
broodjes met eidooier. Bak de
pides in circa 25 minuten goud
bruin. Laat ze op een rooster
afkoelen en bestrooi ze met
wat grofgehakte peterselie.
ZATERDAG 15 JUNI 2019 37