10 ZEELAND
Een strandtent
waar je prima kunt
eten, dat is
Breskens aan
Zee, of BAZ in
hippe Ibiza-
termen.
ETEN BRESKENS AAN ZEE
T'
De dagen worden langer, de lok
roep van de zee en het strand
luider. U verplaatst zich de ko
mende maanden in de rich
ting van de kust, de eetdetecti-
ves van deze krant liften mee.
Er is genoeg te proeven, van de Noordzee tot
de Oosterschelde. De primeur is voor Bres
kens aan Zee, meermaals verkozen tot 's lands
beste strandpaviljoen. Het ligt naast het uit
kijkpunt over de Westerschelde. Daar bo
venop ontwaar je honderden duinplanten, de
ietwat vergane haven en een knots van een
sint-jakobsschelp. Het blijkt het dak van
strandtent Breskens aan Zee.
Aan tafel is het vergezicht al even fraai als
vanaf het uitkijkpunt. Oceaanreuzen glijden
voorbij, Vlissingen lonkt aan de overkant. De
metershoge ramen in de serre zorgen ervoor
dat je alles ziet, en dat je zo goed als óp het
strand zit. Je kunt ook tafelen in de schelp, zo
dat je de indrukwekkende dakconstructie in je
kunt opnemen. Het is er echter nogal broei
erig, alsof de sint-jakob in een flink opge
warmde zee dobbert. De serre lijkt ons van
avond een tikkeltje aangenamer.
Het menu bevat een velletje met aspergesug
gesties. Officieel delft men het witte goud tot
en met 24 juni, Sint Jan, maar van veel kaarten
zijn ze inmiddels verdwenen. Helaas ook hier.
„Gisteren heb ik de laatste verkocht", vertelt
uitbaatster Ingrid. ,,We hadden het alleen nog
niet van de kaart gehaald." De salade BAZ
klinkt even aanlokkelijk. Gerookte paling, ge
rookte zalm, garnalen en een lekkerbekje,
komt u maar! De paling rust op een sneetje
knapperig brood en is lekker vettig, ook met
de zalm is weinig mis. Hij is op kamertempe
ratuur en dat is redelijk uniek. Menig restau
rant serveert de gerookte vis direct uit de koe-
ling, waardoor de smaak verdampt en het eten
met lange tanden gebeurt. Breskens aan Zee
weet gelukkig beter en serveert de zalm met
een - voorgesneden - salade van fijne wortel,
komkommer en rode ui. Het kontje van de ui
schuiven we wel opzij. Het lekkerbekje wordt,
hoe langer hij op het bord ligt, minder krokant
en is een beetje muf, vermoedelijk door oud
vet. Jammer, want het vlees van de witvis valt
perfect uit elkaar. Ook de tartaarsaus is lekker.
Mijn tafelgenoot verorbert een dampend
bordje scampi's met een goede crunch. De
garnalen baden in een saus van tomaat en pa
prika, zonder zacht te worden. Een simpel,
maar goed gerecht.
En verder?
Gebakken zalmfilet met béarnaise, aardappel
puree, een stronkje broccoli, sugar snaps en
Parijse worteltjes, dus rond als een pingpong
bal. Voor de groenten wenden we ons tot het
peper- en zoutstel. ,,De filosofie van de keu-
HET MENU
WAAR
REKENING
vrijdag 14 juni 2019
GO
Breskens aan Zee. foto s peter nicolai
Gastheer Marco
schenkt de wijn in en
gastvrouw Ingrid dient
de salade op.
De salade BAZ.
Alles ademt hier de ze
Bob Maes
Wat eet je?
Breskens aan Zee
serveert lunch en
diner. De diner-
kaart is een alle
mansvriend met vi-
tello tonato (10,50
euro), vissoep
(6,90) of carpaccio
(10,50) als voorge
recht.
Daarna? Kabel
jauwfilet (19,95) of
het zeebanket
(voor twee perso
nen, 24,95 per per
soon).
Nagerechten zijn
er ook: van het
dessertbordje
(7,75) tot kaas
plankje (13,50).
Strandpaviljoen Breskens a
Promenade 2
1 salade BAZ
10,50
1 scampi's
10,50
1 visschotel
19,95
1 zalm
19,95
1 dessert
7,75
1 mayonaise
0,80
1 koffie en 1 muntthee
5,60
1 appelsap
2,60
1 witte wijn
3,50
1 huiscocktail
5,75
1 La Chouffe
4,50
Totaal:
91,40