Inductiekoken is vooral kwestie van wennen
Als we afstappen van aardgas heeft dat
behalve voor de verwarming van je huis ook
grote gevolgen voor het koken. Inductie lijkt
dan de beste optie. Maar hoe werkt dat?
'Eenmaal gewend
kook je met inductie
net zo fijn als op gas'
'Bij inductie
kook je met
tiptoetsen,
met balkjes,
plusjes en
minnetjes'
7
Koken en vuur zijn onlos
makelijk met elkaar ver
bonden. De uitvinding van
het vuur heeft de mens
zelfs gemaakt tot wat hij is,
stelt biologisch antropoloog Richard
Wrangham in Koken. Over de oor
sprong van de mens (2009): gegaard
eten geeft een hogere caloriewaarde
en zo hielden onze voorouders
brandstof over voor de hersengroei.
Natuurlijk gaart ons eten door
inductie net zo goed, maar zullen we
de beheersing van het vuur niet mis
sen? Wat is een kok zonder vlammen?
Foodtrendanalist Marjan Ippel kookt
sinds acht maanden op inductie. ,,Ik
dacht net als veel andere mensen:
vlammen zijn heilig. En ik kende
elektrische kookplaatjes van vakantie
huisjes, die werken vreselijk lang
zaam. Ik wilde dus absoluut niet over
stappen.''
Toch ging Ippel voor de bijl, omdat
ze volledig van het gas af wilde. ,,Nu
weet ik: het is allemaal emotie.
Voor-al foodies willen een 'authen
tieke kookervaring' en het 'vuur voe
len'. Maar als je eenmaal gewend bent,
kook je met inductie echt net zo fijn.''
Abstractere manier
van koken
Even de feiten op een rij: inductie-
verhitting werkt met een magnetisch
veld. Daardoor gaan de ijzerdeeltjes in
de bodem van de pan trillen en dat
genereert hitte in de pan. De induc
tieplaat wordt dus niet verwarmd, zo
als wel gebeurt bij elektrische en ke
ramische kookplaten. De warmte
wordt door deze directe manier opti
maal benut, waardoor inductie drie
keer zo energiezuinig is als gas.
,,Pas op, dat wil niet zeggen dat het
ook drie keer goedkoper is, want gas
is nu nog ongeveer drie keer goedko
per dan elektriciteit", zegt Wigger
Verschoor van ThuisBaas, een onder
neming die huishoudens helpt over
stappen naar aardgasvrij.
Inductie reageert heel snel en is
minder gevaarlijk dan gas omdat er
geen sprake is van open vuur, scha
delijke stoffen of vergeten open gas-
pitten. In professionele keukens zijn
ze vooral blij dat inductie veel min
der hitte afgeeft dan gasfornuizen.
Ook schoonmaken gaat makkelijker.
David Appelboom, eigenaar van
kookwinkel Duikelman in Amster
dam, merkt dat veel mensen nog
moeite hebben met de abstracte
manier van koken op inductie. ,,Bij
gas zie je de vlam en hoor je het
geluid van de gasbrander terwijl je op
inductieplaten met tiptoetsbedie-
ning met plusjes, minnetjes en balk
jes moet werken.''
Magnetische pannen
Een veelgehoorde misvatting is dat je
een compleet nieuwe pannenset
nodig hebt, omdat de bodem van de
pan volledig vlak moet zijn voor in
ductie, zoals bij een keramische plaat.
Bij inductie gaat het er echter alleen
om dat de pan van magnetisch mate
riaal moet zijn gemaakt. Dat kun je
makkelijk testen door een magneetje
bij je pan te houden. Gietijzer en
plaatstaal werken, aluminium niet.
Moeten onze koperen lievelings
pannen, Marokkaanse tajines of alu
minium koffiepotjes de vuilnisbak
in? Nee, want met een inductieaan-
passingsplaatje kun je die nog steeds
gebruiken. Appelboom: ,,Daarmee
maak je een elektrische kookplaat van
je inductieplaat. Je verliest daardoor
wel warmte, maar voor bijzondere
pannen is het een mooie oplossing.''
Wokken
Ook wokken werkt op inductie, zo
lang de wok een platte bodem heeft.
-DAVID
APPELBOOM
De meeste gietijzeren woks hebben
die. De plaatstalen wok die in China
veel wordt gebruikt heeft een ronde
bodem, maar daar bestaan speciale
inductieplaten met een kuiltje voor.
,,In tegenstelling tot koken op vuur
til je de wok dan niet op maar schep
je de ingrediënten om'', zegt Rowena
Bruins van Bouter, leverancier van
grootkeukens en kookapparatuur.
,,Dat geeft meer rendement en is ook
Arbo-technisch gunstig.''
Uiteindelijk kleven er weinig nade
len aan koken op inductie. Het lijkt
vooral een kwestie van wennen.
Minta Nicolaï van tijdschrift Deli-
cous: ,,Gas ziet er gezelliger uit en
heeft iets nostalgisch. Het doet den
ken aan het verschil tussen wijn met
een kurk of met een schroefdop: bij
kurk denken mensen automatisch
dat de wijn beter is, terwijl dat tegen
woordig niets meer zegt.''
Wat kost overstappen?
Afsluiten van het gas kost volgens
netbeheerder Liander tussen de 366
en 687 euro. Daarbij komt de aan
schaf van een inductieplaat en de
aanleg van een extra elektriciteits-
groep, 3 fase-bedrading en -stopcon
tact. ,,Om goed en met meerdere
pannen tegelijk te koken heb je dat
wel nodig'', zegt Wigger Verschoor
van ThuisBaas.
Het (laten) aanleggen van zo'n ex
tra groep kost circa 300 euro. Induc
tieplaten zijn te koop vanaf 200 euro
tot ruim het tienvoudige. Reken voor
een inductiefornuis (met draaiknop-
pen in plaats van tiptoetsen en een
heteluchtoven) op het dubbele.
GO ZATERDAG 8 JUNI 2019
MKoken op
inductie is drie
keer zo zuinig als
koken op gas.
FOTO SHUTTERSTOCK
Vol vuur zonder gas
CHARLOTTE KLEYN
-MARJAN EPPEL