Inductiekoken is vooral kwestie van wennen Als we afstappen van aardgas heeft dat behalve voor de verwarming van je huis ook grote gevolgen voor het koken. Inductie lijkt dan de beste optie. Maar hoe werkt dat? 'Eenmaal gewend kook je met inductie net zo fijn als op gas' 'Bij inductie kook je met tiptoetsen, met balkjes, plusjes en minnetjes' 7 Koken en vuur zijn onlos makelijk met elkaar ver bonden. De uitvinding van het vuur heeft de mens zelfs gemaakt tot wat hij is, stelt biologisch antropoloog Richard Wrangham in Koken. Over de oor sprong van de mens (2009): gegaard eten geeft een hogere caloriewaarde en zo hielden onze voorouders brandstof over voor de hersengroei. Natuurlijk gaart ons eten door inductie net zo goed, maar zullen we de beheersing van het vuur niet mis sen? Wat is een kok zonder vlammen? Foodtrendanalist Marjan Ippel kookt sinds acht maanden op inductie. ,,Ik dacht net als veel andere mensen: vlammen zijn heilig. En ik kende elektrische kookplaatjes van vakantie huisjes, die werken vreselijk lang zaam. Ik wilde dus absoluut niet over stappen.'' Toch ging Ippel voor de bijl, omdat ze volledig van het gas af wilde. ,,Nu weet ik: het is allemaal emotie. Voor-al foodies willen een 'authen tieke kookervaring' en het 'vuur voe len'. Maar als je eenmaal gewend bent, kook je met inductie echt net zo fijn.'' Abstractere manier van koken Even de feiten op een rij: inductie- verhitting werkt met een magnetisch veld. Daardoor gaan de ijzerdeeltjes in de bodem van de pan trillen en dat genereert hitte in de pan. De induc tieplaat wordt dus niet verwarmd, zo als wel gebeurt bij elektrische en ke ramische kookplaten. De warmte wordt door deze directe manier opti maal benut, waardoor inductie drie keer zo energiezuinig is als gas. ,,Pas op, dat wil niet zeggen dat het ook drie keer goedkoper is, want gas is nu nog ongeveer drie keer goedko per dan elektriciteit", zegt Wigger Verschoor van ThuisBaas, een onder neming die huishoudens helpt over stappen naar aardgasvrij. Inductie reageert heel snel en is minder gevaarlijk dan gas omdat er geen sprake is van open vuur, scha delijke stoffen of vergeten open gas- pitten. In professionele keukens zijn ze vooral blij dat inductie veel min der hitte afgeeft dan gasfornuizen. Ook schoonmaken gaat makkelijker. David Appelboom, eigenaar van kookwinkel Duikelman in Amster dam, merkt dat veel mensen nog moeite hebben met de abstracte manier van koken op inductie. ,,Bij gas zie je de vlam en hoor je het geluid van de gasbrander terwijl je op inductieplaten met tiptoetsbedie- ning met plusjes, minnetjes en balk jes moet werken.'' Magnetische pannen Een veelgehoorde misvatting is dat je een compleet nieuwe pannenset nodig hebt, omdat de bodem van de pan volledig vlak moet zijn voor in ductie, zoals bij een keramische plaat. Bij inductie gaat het er echter alleen om dat de pan van magnetisch mate riaal moet zijn gemaakt. Dat kun je makkelijk testen door een magneetje bij je pan te houden. Gietijzer en plaatstaal werken, aluminium niet. Moeten onze koperen lievelings pannen, Marokkaanse tajines of alu minium koffiepotjes de vuilnisbak in? Nee, want met een inductieaan- passingsplaatje kun je die nog steeds gebruiken. Appelboom: ,,Daarmee maak je een elektrische kookplaat van je inductieplaat. Je verliest daardoor wel warmte, maar voor bijzondere pannen is het een mooie oplossing.'' Wokken Ook wokken werkt op inductie, zo lang de wok een platte bodem heeft. -DAVID APPELBOOM De meeste gietijzeren woks hebben die. De plaatstalen wok die in China veel wordt gebruikt heeft een ronde bodem, maar daar bestaan speciale inductieplaten met een kuiltje voor. ,,In tegenstelling tot koken op vuur til je de wok dan niet op maar schep je de ingrediënten om'', zegt Rowena Bruins van Bouter, leverancier van grootkeukens en kookapparatuur. ,,Dat geeft meer rendement en is ook Arbo-technisch gunstig.'' Uiteindelijk kleven er weinig nade len aan koken op inductie. Het lijkt vooral een kwestie van wennen. Minta Nicolaï van tijdschrift Deli- cous: ,,Gas ziet er gezelliger uit en heeft iets nostalgisch. Het doet den ken aan het verschil tussen wijn met een kurk of met een schroefdop: bij kurk denken mensen automatisch dat de wijn beter is, terwijl dat tegen woordig niets meer zegt.'' Wat kost overstappen? Afsluiten van het gas kost volgens netbeheerder Liander tussen de 366 en 687 euro. Daarbij komt de aan schaf van een inductieplaat en de aanleg van een extra elektriciteits- groep, 3 fase-bedrading en -stopcon tact. ,,Om goed en met meerdere pannen tegelijk te koken heb je dat wel nodig'', zegt Wigger Verschoor van ThuisBaas. Het (laten) aanleggen van zo'n ex tra groep kost circa 300 euro. Induc tieplaten zijn te koop vanaf 200 euro tot ruim het tienvoudige. Reken voor een inductiefornuis (met draaiknop- pen in plaats van tiptoetsen en een heteluchtoven) op het dubbele. GO ZATERDAG 8 JUNI 2019 MKoken op inductie is drie keer zo zuinig als koken op gas. FOTO SHUTTERSTOCK Vol vuur zonder gas CHARLOTTE KLEYN -MARJAN EPPEL

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 87