In Friuli sta je zomaar met de wijnboer zelf te nippen rijen die hun topproducten leveren aan klassieke koffiehuizen als Antico Caffè Torinese (1919), Caffè Pasticceria Pirona (1900), Caffè Tommaseo (1830) en Caffè degli Specchi (1839). De koffiehuizen zijn nog net zo populair als vroeger. Iedereen komt er, van zakenlui en politici tot buurtmoe- ders en jongeren. Bovendien houdt Triëst er zijn eigen koffiecultuur op na. Wie een cappuccino wil, bestelt een caffe latte in tazza grande. En wie als een local wil klinken, drinkt een capo in bi, een soort espresso met een schuim laagje van warme melk, geserveerd in een hoekig glaasje. Triëst vergaarde zijn roem als haven stad van het Oostenrijks-Hongaarse rijk en werd 'Wenen aan zee' genoemd. De stad is gebouwd op koffiebonen. Rederijen, handelaren en branders brachten welvaart - zie de prachtige panden, statige pleinen en stijlvolle straten. Tot de Eerste Wereldoorlog aan alle frivoliteit een einde maakte. Nee, Triëst is geen metropool met een uitgebreid aanbod aan musea en bezienswaardigheden die je gezien móet hebben. Het is een slenterstad, waar je je kunt laten meevoeren op de golven van de zeewind naar pleintjes, pieren, paleizen en de blauwe tram, die sinds 1902 passagiers meeneemt naar een hoger gelegen plateau voor een groots uitzicht over de baai. Loop langs het Canal Grande, over het Piazza dell'Unita d'Italia en door de steegjes aan de voet van het Castello di San Giusto. Om je aan het einde van de dag over te geven aan een goed lokaal gebruik: de tajut, het aperitief waar mee staand op straat tot diep in de nacht wordt doorgehaald. De volgende ochtend breng je jezelf als een echte bewoner van Triëst met een shot cafeïne op gang. Aan de bar bestel je een nero, een espresso dus. De wijn: friulano Onder fijnproevers wordt Friuli in één adem genoemd met de chianti en barolo Piëmont. Die faam is vooral te danken aan de witte wijn van de fri- ulano-druif. Maar de wijnstreek op de grens van Italië en Slovenië valt op het eerste gezicht een beetje tegen. Geen schilderachtige dorpjes, geen grote wijnkastelen, geen dramatische val leien met slingerende weggetjes er doorheen. La Terra dell'Oro, het gouden land, heeft wat meer tijd nodig om je te ver overen. Waar je in de Chianti vooral professioneel georganiseerde proeve- rijen vindt, sta je in Friuli zomaar met de wijnboer zelf te nippen aan een chardonnay, friulano, refosco of schi- oppettino. Bovendien hoefje de streek niet te delen met bussen vol Amerika nen of Japanners. Goed, het aantal charmante plaatsjes is niet groot. Maar Cividale del Friuli maakt veel goed. Het centrum van de wijnstreek is wél schilderachtig, met enkele stadspaleizen, kloosters, monumentale bruggen en kunstwer ken die teruggaan tot de 8ste eeuw. Slenterend door Cividale kom je altijd wel ergens een pleintje tegen met roze, 40 Reizen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 136