O W' Kruimelcake met blauwe bessen BAKKEN MAAR! Gebakken kalfszwezerik KOKEN \eeten üi. III' w ,,Het is een simpel recept voor cake met een kruimellaag, en daar doe je fruit tussen. Het is snel klaar en je kunt er veel te gelijk maken, leuk als traktatie." ,,Je kunt veel variëren. Als je de blauwe bessen vervangt door appel en kaneel, krijg je een heel andere cake. Alleen appel en dan kaneel door het beslag is ook lekker." ,,Het kruimeldeeg kan een struikelblok zijn. Als je het te lang mixt, wordt het een bal en kruimelt het niet meer. Kneed met een handmixer of met je handen, zo zie je goed hoe het deeg is en of je moet stoppen." Voor vier personen 4 kalfszwezeriken (hartzwezeriken) 1 l groentebouillon 2 laurierblaadjes scheutje azijn peper en zout bloem klont boter scheutje bakolie Vraag uw slager om hart zwezerik, die is een stuk makkelijker te bereiden dan halszwezerik. Leg de zwezeriken minimaal een uur in koud water en spoel ze goed af. Breng de bouil lon met azijn en laurier blaadjes aan de kook, leg de zwezeriken erin, wacht tot de bouillon opnieuw kookt en haal ze eruit. Goed laten afkoelen in een bak met ijswater. Trek, met behulp van een scherp keu kenmes, voorzichtig het vlies en andere oneffenhe den van het vlees. Wikkel de zwezeriken in een thee doek. Leg ze in de koelkast om af te koelen. Snijd de zwezeriken in plakken (of stukken), bestrooi ze aan beide kanten met peper en zout en haal ze door de bloem. Verwarm in een koe kenpan boter en olie en bak de plakken zwezerik in on geveer vier minuten om en om gaar op middelhoog vuur. Zet het vuur aan het eind wat hoger en bak ze nog even extra krokant. Serveer met toast (en al leen als je Jonnie Boer heet met pindasaus). Op chic Krokant gebakken zwezerik geeft het zelfde mondgevoel als de kroket: romig zacht van binnen en krokant van buiten. Super-de luxe snack: cromes- quis de ris de veau. Verfijnde wijn Op zichzelf smeekt zwezerik, wit vlees tenslotte, om witte wijn. Pinot blanc kan, pinot gris is nog beter. Bij een in boter gebak ken zwezerik kan heel goed chardonnay. BBQBUBEL Roosteren Zwezerik kan op de barbecue, zie de BBQBijbel; van asper ges tot zwezerik van Julius Jaspers (€27, Carrera). Wel voor zichtig te werk gaan, het vlees is kwetsbaar. Onlangs verscheen het boek Veel lekkers van Anna van de winnaar van de laatste editie van Heel Holland Bakt, Anna Yilmaz. In juni presenteert ze op deze plaats haar favoriete baksels. l Is dit een standaardrecept? Kan het ook met ander fruit? Kan iedereen dit maken? Ingrediënten voor 16 stuks Voor de cake: 150 g boter op kamertempe ratuur extra om in te vetten 100 g kristalsuiker 3 eieren, kamertemperatuur 250 g bloem 2 tl bakpoeder 1 mespunt zout 100 ml melk, kamertempera tuur Voor de kruimellaag: 140 g koude boter 150 g bloem 140 g kristalsuiker 1 mespunt zout Voor de vulling en garnering: 250 g blauwe bessen 50 g amandelschaafsel Bereiding Verwarm de oven tot 175 gra den. Vet een bakvorm in en be kleed met bakpapier. Doe voor het cakebeslag de boter en suiker in een kom en klop in circa 5 minuten tot een luch tige, bleke massa. Voeg een voor een de eieren toe; daarna de bloem, het bakpoeder en het zout. Voeg, terwijl de mixer op lage snelheid draait, de melk toe. Kneed alle ingrediënten voor het kruimeldeeg met de hand of stop ze in de keuken machine en pulseer kort, totdat het deeg kruimelig is. Stop dan direct met kneden of mixen om te voorkomen dat het deeg zich tot een bal vormt. Giet het cakebeslag in de bakvorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Verdeel de blauwe bessen over het cakebeslag en verkruimel daar het deeg over heen. Zet de cake 20 minuten in de oven, strooi er dan het amandelschaafsel overheen en bak de cake in circa 15 minuten gaar, tot een satéprikker die je in het midden van de cake steekt er droog uit komt. ZATERDAG 8 JUNI 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 133