O
W'
Kruimelcake
met blauwe bessen
BAKKEN MAAR!
Gebakken
kalfszwezerik
KOKEN
\eeten
üi.
III' w
,,Het is een simpel recept voor
cake met een kruimellaag, en
daar doe je fruit tussen. Het is
snel klaar en je kunt er veel te
gelijk maken, leuk als traktatie."
,,Je kunt veel variëren. Als je de
blauwe bessen vervangt door
appel en kaneel, krijg je een
heel andere cake. Alleen appel
en dan kaneel door het beslag
is ook lekker."
,,Het kruimeldeeg kan een
struikelblok zijn. Als je het te
lang mixt, wordt het een bal en
kruimelt het niet meer. Kneed
met een handmixer of met je
handen, zo zie je goed hoe het
deeg is en of je moet stoppen."
Voor vier personen
4 kalfszwezeriken
(hartzwezeriken)
1 l groentebouillon
2 laurierblaadjes
scheutje azijn
peper en zout
bloem
klont boter
scheutje bakolie
Vraag uw slager om hart
zwezerik, die is een stuk
makkelijker te bereiden
dan halszwezerik. Leg de
zwezeriken minimaal een
uur in koud water en spoel
ze goed af. Breng de bouil
lon met azijn en laurier
blaadjes aan de kook, leg
de zwezeriken erin, wacht
tot de bouillon opnieuw
kookt en haal ze eruit.
Goed laten afkoelen in een
bak met ijswater. Trek, met
behulp van een scherp keu
kenmes, voorzichtig het
vlies en andere oneffenhe
den van het vlees. Wikkel
de zwezeriken in een thee
doek. Leg ze in de koelkast
om af te koelen. Snijd de
zwezeriken in plakken (of
stukken), bestrooi ze aan
beide kanten met peper en
zout en haal ze door de
bloem. Verwarm in een koe
kenpan boter en olie en bak
de plakken zwezerik in on
geveer vier minuten om en
om gaar op middelhoog
vuur. Zet het vuur aan het
eind wat hoger en bak ze
nog even extra krokant.
Serveer met toast (en al
leen als je Jonnie Boer heet
met pindasaus).
Op chic
Krokant gebakken
zwezerik geeft het
zelfde mondgevoel als
de kroket: romig zacht
van binnen en krokant
van buiten. Super-de
luxe snack: cromes-
quis de ris de veau.
Verfijnde wijn
Op zichzelf smeekt
zwezerik, wit vlees
tenslotte, om witte
wijn. Pinot blanc kan,
pinot gris is nog beter.
Bij een in boter gebak
ken zwezerik kan heel
goed chardonnay.
BBQBUBEL
Roosteren
Zwezerik kan op de
barbecue, zie de
BBQBijbel; van asper
ges tot zwezerik van
Julius Jaspers (€27,
Carrera). Wel voor
zichtig te werk gaan,
het vlees is kwetsbaar.
Onlangs verscheen het boek Veel lekkers van Anna van de winnaar
van de laatste editie van Heel Holland Bakt, Anna Yilmaz. In juni
presenteert ze op deze plaats haar favoriete baksels.
l
Is dit een standaardrecept?
Kan het ook met ander fruit?
Kan iedereen dit maken?
Ingrediënten voor 16 stuks
Voor de cake:
150 g boter op kamertempe
ratuur extra om in te vetten
100 g kristalsuiker
3 eieren, kamertemperatuur
250 g bloem
2 tl bakpoeder
1 mespunt zout
100 ml melk, kamertempera
tuur
Voor de kruimellaag:
140 g koude boter
150 g bloem
140 g kristalsuiker
1 mespunt zout
Voor de vulling en garnering:
250 g blauwe bessen
50 g amandelschaafsel
Bereiding
Verwarm de oven tot 175 gra
den. Vet een bakvorm in en be
kleed met bakpapier. Doe voor
het cakebeslag de boter en
suiker in een kom en klop in
circa 5 minuten tot een luch
tige, bleke massa. Voeg een
voor een de eieren toe; daarna
de bloem, het bakpoeder en
het zout. Voeg, terwijl de mixer
op lage snelheid draait, de melk
toe. Kneed alle ingrediënten
voor het kruimeldeeg met de
hand of stop ze in de keuken
machine en pulseer kort, totdat
het deeg kruimelig is. Stop dan
direct met kneden of mixen om
te voorkomen dat het deeg zich
tot een bal vormt. Giet het
cakebeslag in de bakvorm en
strijk glad met de bolle kant van
een lepel. Verdeel de blauwe
bessen over het cakebeslag en
verkruimel daar het deeg over
heen. Zet de cake 20 minuten
in de oven, strooi er dan het
amandelschaafsel overheen en
bak de cake in circa 15 minuten
gaar, tot een satéprikker die je
in het midden van de cake
steekt er droog uit komt.
ZATERDAG 8 JUNI 2019 37