Vreemde kwabben GIPHARTS KOOKEILAND Van al het orgaanvlees is zwezerik het minst bekend. Zoet van smaak en zacht zompig qua textuur; een exquise lekkernij. We moeten het nog eens hebben over orgaanvlees. Een enkeling is er verzot op, de meerderheid van de mensen heeft een goed gecultiveerde weerzin tegen het eten van offal, zoals het in het Engels heet. Dat woord komt van het Nederlandse woord 'afval', dat in de Middeleeuwen ingebur gerd raakte bij onze overburen. Letterlijk betekent het: wat er tijdens de slacht van het beest afviel, alle schijnbaar onbruik bare organen als nieren, testi kels, baarmoeder, alvleesklier, lever, ingewanden, tong, her sens, pens, maag en zwezerik. Dat laatste orgaan is de grote onbekende, de meeste mensen hebben geen idee wat zwezerik is. Volwassen dieren, dus ook die van onze soort, hebben er geen. Misschien dat het daarom relatief onbekend is. Een zwe zerik is een orgaan tussen het borstbeen en de luchtpijp dat voorkomt bij kinderen en jonge zoogdieren. Na de puberteit verschrompelt en verdwijnt het orgaantje weer. Eeuwenlang had men geen idee waarvoor die vreemde kwabben dienden. Inmiddels hebben we het ver moeden dat de thymus, zoals het lichaamsdeel officieel heet, kinderen helpt bij het opbou wen van hun weerstand en ge heugen. Zwezerik is voornamelijk bekend omdat de gastronomie het vreemde orgaan heeft ge adopteerd als exquise lekkernij. Dat had twee oorzaken: de ex clusiviteit van het kleine stukje vlees (dat dus alleen voorkomt bij jonge dieren, waardoor het altijd aan de prijs en begeerlijk is geweest) en de bijzondere smaak. In het Engels worden de kwabben sweetbreads genoemd, wat volgens taalkundigen kan verwijzen naar de zoetige smaak van het vlees en de zacht zompige textuur. Zelfben ik altijd een liefheb ber van zwezerik geweest, ook toen ik nog niet wist wat het orgaan precies behelsde. Bij De Librije in Zwolle heb ik ooit het genoegen gehad 'zwezerik met pindasaus' te eten, een combi natie die voor een zaak met drie Michelinsterren wellicht wat vreemd klinkt, maar mij wer kelijk van de sokken blies. Op YouTube vond ik een ontroerend filmpje van de gelauwerde Vlaamse kook- gigant Johan Segers, een chef op leeftijd die doodgemoede reerd aan kijkers voordoet hoe ze klassiekers uit de gastrono mie moeten bereiden. In een filmpje dat bijna achttien mi nuten duurt, een verademing in deze jachtige tijden, laat hij aan hobbykoks zien hoe je met niet al te veel moeite zelf het or gaan kunt ontvellen en bakken. Door Segers' aanwijzingen heb ik zelf ook geprobeerd 'zwezers' - zoals hij ze liefdevol noemt - te bereiden en dat viel alleszins mee. Zet u over uw twijfels en bedenkingen heen! 36 Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 132