12 ZEELAND Bij Couscous et Tajine in Vlissingen wagen we ons aan de Marokkaanse keuken. Komt hier de geest uit de fles? Als we het gordijn bij de ingang openschuiven, ligt een sprookje uit Duizend-en-een-nacht aan onze voeten. Getemperd licht, veel kleur, gordijntjes, kussentjes en geheimzinnige nisjes. Deze private dining rooms dragen de namen van belangrijke Ma rokkaanse steden als Marrakesh, Casablanca, Fes. We zitten bij Couscous et Tajine, een nieuw avontuur van een Marokkaanse chef. Twan Bouyelma heeft al 15 jaar zijn potten op het vuur in restaurant Valkenisse. Met dit nieuwe restaurant maken hij en zijn vrouw Aireen een langgekoesterde wens waar. ,,Een droom die uitkomt. Deze unieke ruimte met die nisjes was precies waar we naar op zoek waren. Voor de lampen, kussentjes en kaarsen houders reed ik speciaal naar Marokko.'' Rokerig, alsof alle veertig rovers van Ali Baba aan de waterpijp zitten. Verder is het gezellig vol. De serveerster dirigeert ons naar 'ons' nisje waar we onze benen onder een kleine tafel schuiven. Het duurt even voordat we gewend zijn aan het licht en we onze draai hebben ge vonden tussen de kussentjes. Vanwege de ra madan staat op tafel een schaaltje met twee da dels. Deze superfood zit boordevol vitaminen en mineralen en speelt een belangrijke rol bij de iftar, de maaltijd die wordt genuttigd tij dens de ramadan vlak na zonsondergang. Ter wijl we ons over de kaart buigen, laten we de zachte vruchten op onze tong smelten. Ja, de Marokkaanse keuken zit vol lekkers. Zo als gamba's op hosimiwijze. Hosimi is een ver bastering van de havenstad Al Hoceima in Noord-Marokko. Op kleurrijk aardewerk lig gen gegrilde gamba's, groene olijven en aman delen op een garnituur van tomaat, sla, rozijn en ui onder een dakje van gehakte peterselie. De garnalen zijn gekruid met onder meer gember, zwarte peper en paprika. Dit gebruik van kruidenmengsels is typisch voor de Ma rokkaanse keuken. Het geurende geheim heet ras el hanout. Letterlijk betekent dit 'het beste uit de winkel'. Elke kruidenier stelt zijn eigen mengsel samen. Soms gebruikt hij dertig, veer tig of meer verschillende specerijen. Gember, komijn, koriander, nootmuskaat, kardemom, paprika, kurkuma, foelie, saffraanAlles wordt gestampt in een vijzel en vermengd. Linzensoep. Die is wat dun uitgevallen. Bo vendien zijn de linzen overgaar. Naast ui, ko mijn en knoflook zit er veel zout in de soep. ,,In een warm land eten mensen veel zout in de ge rechten'', verklaart Twan die niet zelf de keu ken in Vlissingen bestiert, maar dit overlaat aan een collega. ,,Misschien heeft de soep te lang op het vuur gestaan, dan dikt-ie in.'' Na de soep krijg ik een lamstajine voorge schoteld, terwijl ik een vistajine heb besteld. Tajines zijn gerechten die langzaam stoven in HET MENU VLISSINGEN REKENING vrijdag 7 juni 2019 GO Het interieur van restaurant Couscous et Tajine in Vlissin- gen. M Tajine kip, gamba's en couscous met lamsvlees. Het personeel van Couscous et Tajine. Vlnr: Presilla, Kuku, Nawid, Twan, Aireen en Noa. foto's ruben oreel De sprookjesachtige betovering Elian van 't Westeinde Hoe is het binnen? Dat begint goed. Eet je nog meer? De voorgerechten bij Couscous et Tajine beginnen bij 5,50 euro voor soep. Gamba's en merguezworstjes kosten 7 euro. Op de kaart staan drie soorten couscous: vegetarisch 16,50, met kip 19,50 of met lamsvlees 20,00. De prijs voor tajines loopt uiteen van 16,50 (groen ten) tot 21,50 (gamba's). Voor grillgerechten, lam, sardientjes of een spies betaal je 19,75 euro. Des serts kosten tus sen 7,50 en 9,50 euro. Couscous et Tajine Nieuwendijk 71 1 Fanta+1 Spa blauw 4,60 1 Linzensoep 5,50 1 Gamba hosimiwijze 7,00 2 Rode wijn 8,00 1 Tajine vis 19,75 1 Couscous lamsvlees 20,00 1 Yoghurt mintsaus 2,50 1 Couscous 3,50 1 Chermoulasaus 3,50 1 1001 Nacht 7,50 2 Koffie 5,00 Totaal 86,85

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 48