12 ZEELAND
Bij Couscous et
Tajine in
Vlissingen wagen
we ons aan de
Marokkaanse
keuken. Komt
hier de geest uit
de fles?
Als we het gordijn bij de ingang
openschuiven, ligt een sprookje
uit Duizend-en-een-nacht aan
onze voeten. Getemperd licht,
veel kleur, gordijntjes, kussentjes
en geheimzinnige nisjes. Deze private dining
rooms dragen de namen van belangrijke Ma
rokkaanse steden als Marrakesh, Casablanca,
Fes. We zitten bij Couscous et Tajine, een
nieuw avontuur van een Marokkaanse chef.
Twan Bouyelma heeft al 15 jaar zijn potten op
het vuur in restaurant Valkenisse. Met dit
nieuwe restaurant maken hij en zijn vrouw
Aireen een langgekoesterde wens waar. ,,Een
droom die uitkomt. Deze unieke ruimte met
die nisjes was precies waar we naar op zoek
waren. Voor de lampen, kussentjes en kaarsen
houders reed ik speciaal naar Marokko.''
Rokerig, alsof alle veertig rovers van Ali Baba
aan de waterpijp zitten. Verder is het gezellig
vol. De serveerster dirigeert ons naar 'ons' nisje
waar we onze benen onder een kleine tafel
schuiven. Het duurt even voordat we gewend
zijn aan het licht en we onze draai hebben ge
vonden tussen de kussentjes. Vanwege de ra
madan staat op tafel een schaaltje met twee da
dels. Deze superfood zit boordevol vitaminen
en mineralen en speelt een belangrijke rol bij
de iftar, de maaltijd die wordt genuttigd tij
dens de ramadan vlak na zonsondergang. Ter
wijl we ons over de kaart buigen, laten we de
zachte vruchten op onze tong smelten.
Ja, de Marokkaanse keuken zit vol lekkers. Zo
als gamba's op hosimiwijze. Hosimi is een ver
bastering van de havenstad Al Hoceima in
Noord-Marokko. Op kleurrijk aardewerk lig
gen gegrilde gamba's, groene olijven en aman
delen op een garnituur van tomaat, sla, rozijn
en ui onder een dakje van gehakte peterselie.
De garnalen zijn gekruid met onder meer
gember, zwarte peper en paprika. Dit gebruik
van kruidenmengsels is typisch voor de Ma
rokkaanse keuken. Het geurende geheim heet
ras el hanout. Letterlijk betekent dit 'het beste
uit de winkel'. Elke kruidenier stelt zijn eigen
mengsel samen. Soms gebruikt hij dertig, veer
tig of meer verschillende specerijen. Gember,
komijn, koriander, nootmuskaat, kardemom,
paprika, kurkuma, foelie, saffraanAlles wordt
gestampt in een vijzel en vermengd.
Linzensoep. Die is wat dun uitgevallen. Bo
vendien zijn de linzen overgaar. Naast ui, ko
mijn en knoflook zit er veel zout in de soep. ,,In
een warm land eten mensen veel zout in de ge
rechten'', verklaart Twan die niet zelf de keu
ken in Vlissingen bestiert, maar dit overlaat
aan een collega. ,,Misschien heeft de soep te
lang op het vuur gestaan, dan dikt-ie in.''
Na de soep krijg ik een lamstajine voorge
schoteld, terwijl ik een vistajine heb besteld.
Tajines zijn gerechten die langzaam stoven in
HET MENU
VLISSINGEN
REKENING
vrijdag 7 juni 2019
GO
Het interieur van restaurant Couscous et Tajine in Vlissin-
gen.
M Tajine kip, gamba's
en couscous met
lamsvlees.
Het personeel van
Couscous et Tajine.
Vlnr: Presilla, Kuku,
Nawid, Twan, Aireen
en Noa. foto's ruben oreel
De sprookjesachtige betovering
Elian van 't Westeinde
Hoe is het binnen?
Dat begint goed.
Eet je nog meer?
De voorgerechten
bij Couscous et
Tajine beginnen bij
5,50 euro voor
soep. Gamba's en
merguezworstjes
kosten 7 euro. Op
de kaart staan drie
soorten couscous:
vegetarisch 16,50,
met kip 19,50 of
met lamsvlees
20,00. De prijs voor
tajines loopt uiteen
van 16,50 (groen
ten) tot 21,50
(gamba's). Voor
grillgerechten, lam,
sardientjes of een
spies betaal je
19,75 euro. Des
serts kosten tus
sen 7,50 en 9,50
euro.
Couscous et Tajine
Nieuwendijk 71
1 Fanta+1 Spa blauw
4,60
1 Linzensoep
5,50
1 Gamba hosimiwijze
7,00
2 Rode wijn
8,00
1 Tajine vis
19,75
1 Couscous lamsvlees
20,00
1 Yoghurt mintsaus
2,50
1 Couscous
3,50
1 Chermoulasaus
3,50
1 1001 Nacht
7,50
2 Koffie
5,00
Totaal
86,85