Boer'n yogcurt SOORTEN YOGHURT SKYR 11 werk, al staat het onderzoek daarnaar nog in de kinderschoenen. Ik advi seer diabetespatiënten, die minder zetmeel en suiker kunnen eten, om volvette yoghurt te nemen, omdat er gezonde verzadigde vetzuren in zitten." Zelf gebruikt hij ook volle yoghurt. Dat volvette zuivel cholesterolverho- gend zou zijn, is een aanname uit de Amerikaanse voedingswetenschap uit de jaren 70. Vanwege de toene mende obesitas in de Verenigde Staten werd destijds de oorlog ver klaard aan alles waar vet in zat. De industrie speelde daar krachtig op in met light-producten en magere zuivel. Tegenwoordig herzien veel weten schappers hun mening over magere producten. Veel dunner zijn we er de afgelopen vijftig jaar niet op gewor den Gemengde gevoelens Het Nederlandse voedingscentrum heeft gemengde gevoelens over de kwestie. Zolang er geen bewijs is dat volle zuivel beter is dan halfvolle of magere, is er geen reden om de verza- digd-vetinname via volle zuivel te stimuleren, zegt de voorlichter. Zin om zelf yoghurt te maken? Dat is simpel. Verwarm een liter volle biologische melk tot 45 graden en voeg twee eetlepels volle biologische yoghurt toe. Roer goed. Giet het mengsel in een thermoskan en laat het minstens acht tot twaalf uur staan. Daarna is uw zelfgemaakte yoghurt klaar. Bewaar in de koelkast. De smaak is vol, licht zurig en fris. ^<Ar£> --v. Klussen vind ik vooral leuk als ik iets kan creëren. Schilderen bijvoorbeeld geeft al veel voldoening. En buiten schilderen geeft nog een extra dimensie. Als ik dan ergens een stukje houtrot ontdek, ben ik helemaal in mijn nopjes. Maar misschien schrik jij je wel rot en krijg je een acute paniekaanval. Keep calm! Ik ben dan wel heel koelbloedig en raak zelden tot nooit van slag, maar met een beetje logisch ver stand komt iedereen bij de meeste klussen in en om het huis al een heel eind. Adem een paar keer in en uit door je neus, roep heel hard 'aaah!' en roffel met je vuisten op je borstkas. Jij gaat deze klus klaren. Voelen Hoe herken je houtrot? Soms weet houtrot zich goed te verschuilen. Ga daarom nooit af op wat je met het blote oog kunt zien. Gebruik altijd je han den. Glijd met lichte druk over het hout op zoek naar zachte plekken. Let vooral op lage delen: die hebben het zwaar te ver duren in weer en wind. Weghalen Strijken Vullen Verven hilde kwark Hollandse GO ZATERDAG 1 JUNI 2019 ooi ;deru ZUIVEL YlAOUl Mmhof Wie op de site van Albert Heijn 'yoghurt' intoetst, krijgt maar liefst 350 zoekresultaten. Tijd voor wat overzicht. Griekse, Turks, Bulgaars? Doordat Griekse yoghurt is uitgelekt, heeft het een hoog vetpercentage, door gaans 10 procent. Er zijn ook magere varianten. Het merk Kri Kri komt echt uit Grieken land, Fage Total (hoofdkan toor Luxemburg) niet. Veel Grieken kennen wat bij ons doorgaat voor Griekse yo ghurt helemaal niet, die nemen liever schapen- yoghurt. De Turkse merken Sofra, Gazi of Yayla, die in Nederland ver krijgbaar zijn, worden buiten Turkije geproduceerd. Aan sommige Turkse yoghurts wordt voor de fermen tatie extra room toege voegd. De CR|EKSE Y-ClOhURT''L'' verschillen tus sen de merken zijn enorm. De in Nederland verkrijgbare Bulgaarse yoghurt is minder vet dan Griekse en vetter dan gewone yoghurt. 'Yoghurt Griekse stijl' (of Bul gaarse, of Turkse, of IJs landse stijl) is doorgaans af komstig uit Nederland, Duits land of Denemarken. Ze be vatten minder eiwitten dan het origineel. Boer'nyoghurt of Boe- renyoghurt De eerste is afkomstig van de Zuivelhoeve uit Twekkelo (heeft geen biologisch predicaat), de andere is een biologi sche yoghurt van Cam- pina. Dit zijn volle yo ghurts met dezelfde voedingswaarde als de producten zonder het boerenvoorvoegsel. 'Boerenkaas' is be schermd, 'boerenyog- hurt' niet. Overigens komt alle yoghurt van de koe, dus ook van de boerderij. Skyr Populaire nieuwkomer in het zuivelschap is Skyr. Het gaat hier om een van origine IJslands melkproduct, 'naar eeu wenoud recept', dat weinig vet bevat maar toch een volle romige smaak en een lobbig aanzien heeft. Skyr bevat meer eiwit en meer calo rieën dan magere yoghurt. 1 Mynri T^S-T Q 'J Kefir Van origine een gefermenteerde drank uit de Kaukasus met een licht tintelende smaak. Je maakt het van verschillende melkzuurbacteriën en gisten, die samen klonteren tot bloemkoolachtige korrels. Hoewel AH yoghurt verkoopt met kefir- culturen, is kefir anders van samenstelling dan yoghurt. Het vetgehalte is 3,5 procent. ROER Biogarde Biogarde is net yoghurt, maar de bacteriënstam is anders. Gewone yoghurt bevat evenveel links als rechtsdraaiende melkzuur, Biogarde alleen rechtsdraaiend melkzuur. Dat zorgt voor een mil dere smaak en is iets gemakkelijker verteerbaar. Maar dat rechtsdraaiende yoghurtsoorten ge zonder zouden zijn, is nooit bewezen. Die melk zuren draaien trouwens niet echt; de moleculen zijn alleen iets anders geordend, met bepaalde elementen links of rechts. Verwijder de rotte plek tot je op gezond hout komt. Je kunt dat punt goed zien en voelen. Gebruik daarvoor een hamer met beitel, een frees of een multitool. Wees alert bij glas; kijk uit dat je het niet raakt. En let op schroeven en spijkers die je tegen kunt komen. Behandel het gezonde hout waar je tegenaan kijkt, 'de wond', met een speciaal impregneer- of voorstrijkmiddel tegen houtrot. Dat werkt in op het hout en zorgt voor een goede hechting van het vulmiddel. Nu kun je gaan reconstrueren. Bij grote gaten zet je er een nieuw stuk hout in. Maak het vulmiddel aan en vul het gat desnoods in meerdere keren om het mooi te krijgen. 'Gro te stappen, snel thuis' is niet verstandig. Je bent dan naderhand veel tijd kwijt met het afwerken en het wordt nooit zo mooi. Dit is vakwerk, doe het zorgvuldig. Nu alleen nog wat kwas ten. Gebruik een grond laag, tegenwoordig ook wel primer genoemd. Werk de grondlaag af met twee laklagen. Als je hoogglans wil, breng dan na de primer eerst een laag zijdeglans aan en de laatste laag in hoogglans. Dan blijft de shine beter behouden. Kwark Lijkt op yoghurt maar is het niet. Kwark is een verse kaassoort, verkrijgbaar van mager tot vol. Hangop Uitgelekte (volle) yoghurt. Eenvoudig zelf te maken. Pak een schone theedoek, hang hem over een grote kom, giet er yo ghurt op en laat die uitlekken. Schep het er de volgende dag uit.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 83