Boer'n
yogcurt
SOORTEN
YOGHURT
SKYR
11
werk, al staat het onderzoek daarnaar
nog in de kinderschoenen. Ik advi
seer diabetespatiënten, die minder
zetmeel en suiker kunnen eten, om
volvette yoghurt te nemen, omdat er
gezonde verzadigde vetzuren in
zitten."
Zelf gebruikt hij ook volle yoghurt.
Dat volvette zuivel cholesterolverho-
gend zou zijn, is een aanname uit de
Amerikaanse voedingswetenschap
uit de jaren 70. Vanwege de toene
mende obesitas in de Verenigde
Staten werd destijds de oorlog ver
klaard aan alles waar vet in zat. De
industrie speelde daar krachtig op in
met light-producten en magere
zuivel.
Tegenwoordig herzien veel weten
schappers hun mening over magere
producten. Veel dunner zijn we er de
afgelopen vijftig jaar niet op gewor
den
Gemengde gevoelens
Het Nederlandse voedingscentrum
heeft gemengde gevoelens over de
kwestie. Zolang er geen bewijs is dat
volle zuivel beter is dan halfvolle of
magere, is er geen reden om de verza-
digd-vetinname via volle zuivel te
stimuleren, zegt de voorlichter.
Zin om zelf yoghurt te maken? Dat
is simpel. Verwarm een liter volle
biologische melk tot 45 graden en
voeg twee eetlepels volle biologische
yoghurt toe. Roer goed. Giet het
mengsel in een thermoskan en laat
het minstens acht tot twaalf uur
staan. Daarna is uw zelfgemaakte
yoghurt klaar. Bewaar in de koelkast.
De smaak is vol, licht zurig en fris.
^<Ar£>
--v.
Klussen vind ik vooral leuk
als ik iets kan creëren.
Schilderen bijvoorbeeld
geeft al veel voldoening.
En buiten schilderen geeft
nog een extra dimensie.
Als ik dan ergens een
stukje houtrot ontdek, ben
ik helemaal in mijn nopjes.
Maar misschien schrik jij je
wel rot en krijg je een
acute paniekaanval. Keep
calm! Ik ben dan wel heel
koelbloedig en raak zelden
tot nooit van slag, maar
met een beetje logisch ver
stand komt iedereen bij de
meeste klussen in en om
het huis al een heel eind.
Adem een paar keer in en
uit door je neus, roep heel
hard 'aaah!' en roffel met je
vuisten op je borstkas. Jij
gaat deze klus klaren.
Voelen
Hoe herken je houtrot?
Soms weet houtrot zich
goed te verschuilen. Ga
daarom nooit af op wat je
met het blote oog kunt
zien. Gebruik altijd je han
den. Glijd met lichte druk
over het hout op zoek
naar zachte plekken. Let
vooral op lage delen: die
hebben het zwaar te ver
duren in weer en wind.
Weghalen
Strijken
Vullen
Verven
hilde kwark
Hollandse
GO ZATERDAG 1 JUNI 2019
ooi ;deru
ZUIVEL
YlAOUl
Mmhof
Wie op de site van Albert
Heijn 'yoghurt' intoetst,
krijgt maar liefst 350
zoekresultaten. Tijd voor
wat overzicht.
Griekse, Turks, Bulgaars?
Doordat Griekse yoghurt is
uitgelekt, heeft het een
hoog vetpercentage, door
gaans 10 procent. Er zijn ook
magere varianten. Het merk
Kri Kri komt echt uit Grieken
land, Fage Total (hoofdkan
toor Luxemburg) niet. Veel
Grieken kennen wat bij ons
doorgaat voor Griekse yo
ghurt helemaal niet, die
nemen liever schapen-
yoghurt.
De Turkse merken Sofra, Gazi
of Yayla, die in Nederland ver
krijgbaar zijn, worden buiten
Turkije geproduceerd. Aan
sommige Turkse yoghurts
wordt voor
de fermen
tatie extra
room toege
voegd. De
CR|EKSE Y-ClOhURT''L''
verschillen tus
sen de merken zijn enorm.
De in Nederland verkrijgbare
Bulgaarse yoghurt is minder
vet dan Griekse en vetter dan
gewone yoghurt.
'Yoghurt Griekse stijl' (of Bul
gaarse, of Turkse, of IJs
landse stijl) is doorgaans af
komstig uit Nederland, Duits
land of Denemarken. Ze be
vatten minder eiwitten dan
het origineel.
Boer'nyoghurt of Boe-
renyoghurt
De eerste is afkomstig
van de Zuivelhoeve uit
Twekkelo (heeft geen
biologisch predicaat),
de andere is een biologi
sche yoghurt van Cam-
pina. Dit zijn volle yo
ghurts met dezelfde
voedingswaarde als
de producten zonder
het boerenvoorvoegsel.
'Boerenkaas' is be
schermd, 'boerenyog-
hurt' niet. Overigens
komt alle yoghurt van de
koe, dus ook van de
boerderij.
Skyr
Populaire nieuwkomer in
het zuivelschap is Skyr.
Het gaat hier om een
van origine IJslands
melkproduct, 'naar eeu
wenoud recept', dat
weinig vet bevat maar
toch een volle romige
smaak en een lobbig
aanzien
heeft. Skyr
bevat meer
eiwit en
meer calo
rieën dan
magere
yoghurt.
1 Mynri T^S-T Q 'J
Kefir
Van origine een gefermenteerde drank uit
de Kaukasus met een licht tintelende
smaak. Je maakt het van verschillende
melkzuurbacteriën en gisten, die samen
klonteren tot bloemkoolachtige korrels.
Hoewel AH yoghurt verkoopt met kefir-
culturen, is kefir anders van samenstelling
dan yoghurt. Het vetgehalte is 3,5 procent.
ROER
Biogarde
Biogarde is net yoghurt, maar de bacteriënstam
is anders. Gewone yoghurt bevat evenveel links
als rechtsdraaiende melkzuur, Biogarde alleen
rechtsdraaiend melkzuur. Dat zorgt voor een mil
dere smaak en is iets gemakkelijker verteerbaar.
Maar dat rechtsdraaiende yoghurtsoorten ge
zonder zouden zijn, is nooit bewezen. Die melk
zuren draaien trouwens niet echt; de moleculen
zijn alleen iets anders geordend, met bepaalde
elementen links of rechts.
Verwijder de rotte plek
tot je op gezond hout
komt. Je kunt dat punt
goed zien en voelen.
Gebruik daarvoor een
hamer met beitel, een
frees of een multitool.
Wees alert bij glas; kijk
uit dat je het niet raakt.
En let op schroeven en
spijkers die je tegen
kunt komen.
Behandel het gezonde
hout waar je tegenaan
kijkt, 'de wond', met een
speciaal impregneer- of
voorstrijkmiddel tegen
houtrot. Dat werkt in op
het hout en zorgt voor
een goede hechting van
het vulmiddel. Nu kun je
gaan reconstrueren. Bij
grote gaten zet je er een
nieuw stuk hout in.
Maak het vulmiddel aan
en vul het gat desnoods
in meerdere keren om
het mooi te krijgen. 'Gro
te stappen, snel thuis' is
niet verstandig. Je bent
dan naderhand veel tijd
kwijt met het afwerken
en het wordt nooit zo
mooi. Dit is vakwerk, doe
het zorgvuldig.
Nu alleen nog wat kwas
ten. Gebruik een grond
laag, tegenwoordig ook
wel primer genoemd.
Werk de grondlaag af
met twee laklagen.
Als je hoogglans wil,
breng dan na de primer
eerst een laag zijdeglans
aan en de laatste laag in
hoogglans. Dan blijft de
shine beter behouden.
Kwark
Lijkt op yoghurt maar is het niet.
Kwark is een verse kaassoort,
verkrijgbaar van mager tot vol.
Hangop
Uitgelekte (volle) yoghurt. Eenvoudig zelf
te maken. Pak een schone theedoek,
hang hem over een grote kom, giet er yo
ghurt op en laat die uitlekken. Schep het
er de volgende dag uit.