Wat is wat in yoghurtland? Houtrot in het kozijn? Geen paniek! Nederlanders eten gemiddeld 100 gram yoghurt per dag, van mager tot volvet, van Griekse tot IJslandse varianten. Het zuivelschap puilt uit, met nieuwe hippe merken en gezonde kreten. Foodjournalist Marie Louise Schipper probeert orde in de chaos te scheppen. 'Gefermen teerde producten, dus ook yoghurt, doen goed werk in de darmen' Klusvrouw HiekeGrootendorst 10 'oghurt deed zijn intrede toen mensen melkproduce- rende dieren gingen hou den, circa 10.000 tot 5000 jaar voor onze jaartelling. Waarschijnlijk is het bij toeval ont staan in Centraal-Azië. De leren zak ken en houten tonnen waarin men de melk bewaarde, gaven - in combi natie met de hoge buitentempera tuur - bacteriën alle kans zich te ont wikkelen en van de melk een dikke substantie te maken. De lactose (melksuiker) wordt omgezet in melkzuur, daardoor krijgt yoghurt die typische smaak. Yoghurt ontstaat VET EN SUIKERS dus door fermentatie van melk. Yoghurt is volgens de Warenwet pas yoghurt als in 1 gram minimaal tien miljoen levende bacteriën zit ten. Het mogen er gerust meer zijn. Er zijn ook producten die op yoghurt lijken, zoals kefir, maar andere bacte riën bevatten en anders smaken. Danone Yoghurt is de optelsom van twee melkzuurbacteriën: de Lactobacillus bulgaricus (ontdekt in 1905) en de Streptococcus thermophilus. Nobel prijswinnaar en microbioloog Ilja Metsjnikoff kende in 1909 gezond- heidsbevorderende eigenschappen aan Bulgaarse yoghurt toe. Werden Bulgaren niet veel ouder dan gemid deld? Hij vermoedde dat die bacte riën dat bewerkstelligden. Hoewel yoghurt een eeuwenoud product is, nam de consumptie in West-Europa pas begin jaren 20 toe. Zuivelmerk Danone zette yoghurt in West-Europa met een moderne re clamecampagne in de markt. Op een affiche zie je een glunderende verko per die potjes Danone aanneemt van een man in een witte jas. Daarboven prijkt de tekst: 'Rijk herstellend'. Goed voor de gezondheid: ook toen draaiden de marketingmachines op volle toeren. Mager of vet? Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet en dat zou volgens het Voedingscentrum goed zijn voor een laag cholesterolgehalte, waardoor de kans op hart- en vaatziekten daalt. In het schap kun je de percentages aflezen: van 0 procent (mager) tot 10 procent, zoals de Griekse varianten. De onafhankelijke Gezondheids raad kwam in 2015 met een opmerke lijk onderzoek, waaruit bleek dat de dagelijkse consumptie van 60 gram yoghurt leidt tot 15 procent minder kans op diabetes type 2. Of dat ma gere of volle moest zijn, werd niet genoemd. Hanno Pijl, endocrinoloog en hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, denkt dat yoghurt goed is voor de darmen. ,,Gefermenteerde produc ten, dus ook yoghurt, doen daar goed Kitchen Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Vandaag: houtrot ZATERDAG 1 JUNI 2019 GO Keuzestress in het zuivelschap Grofweg zijn er drie typen yoghurt. Magere yoghurt bevat maximaal 0,5 procent vet, half volle 1,8 procent, volle minimaal 3,5 procent. Het Voedingscentrum raadt aan onverzadigd vet te gebruiken, dat ver laagt het (slechte) LDL- cholesterol van het bloed. Een te hoog ge halte daarvan is niet goed voor de bloedvaten en kan leiden tot hart en vaatziekten. Verza digd vet verhoogt het cholesterolgehalte. Ma gere yoghurt bevat nau welijks verzadigd vet. Volle soorten bevatten meer dan 1,1 gram verza- digd vet per 100 gram. Een ander belangrijk bestanddeel van yoghurt is melksuiker (lactose). Het is een koolhydraat en niet per definitie slecht voor je. Wel zijn sommige men sen lactose-intolerant. Zij missen het enzym lactase en krijgen door melkgebruik spijsverte ringsproblemen. Daarnaast bevat yo ghurt in de regel eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eiwitgehalte verschilt per soort en merk. Een hoger ge halte werkt verzadi gend, waardoor je min der snel honger krijgt. AJmhuf «KUURT KANAAL 24 24kitchen.nl f 24kltchen 24kltchen_nl O 24kitchen NIEUW GEZICHT FOTO EN ILLUSTRATIES TJITSKE SLUIS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 82