Wat is wat in yoghurtland?
Houtrot in
het kozijn?
Geen paniek!
Nederlanders eten gemiddeld 100 gram yoghurt per dag,
van mager tot volvet, van Griekse tot IJslandse varianten.
Het zuivelschap puilt uit, met nieuwe hippe merken en
gezonde kreten. Foodjournalist Marie Louise Schipper
probeert orde in de chaos te scheppen.
'Gefermen
teerde
producten,
dus ook
yoghurt,
doen goed
werk in de
darmen'
Klusvrouw
HiekeGrootendorst
10
'oghurt deed zijn intrede
toen mensen melkproduce-
rende dieren gingen hou
den, circa 10.000 tot 5000
jaar voor onze jaartelling.
Waarschijnlijk is het bij toeval ont
staan in Centraal-Azië. De leren zak
ken en houten tonnen waarin men
de melk bewaarde, gaven - in combi
natie met de hoge buitentempera
tuur - bacteriën alle kans zich te ont
wikkelen en van de melk een dikke
substantie te maken. De lactose
(melksuiker) wordt omgezet in
melkzuur, daardoor krijgt yoghurt
die typische smaak. Yoghurt ontstaat
VET EN SUIKERS
dus door fermentatie van melk.
Yoghurt is volgens de Warenwet
pas yoghurt als in 1 gram minimaal
tien miljoen levende bacteriën zit
ten. Het mogen er gerust meer zijn.
Er zijn ook producten die op yoghurt
lijken, zoals kefir, maar andere bacte
riën bevatten en anders smaken.
Danone
Yoghurt is de optelsom van twee
melkzuurbacteriën: de Lactobacillus
bulgaricus (ontdekt in 1905) en de
Streptococcus thermophilus. Nobel
prijswinnaar en microbioloog Ilja
Metsjnikoff kende in 1909 gezond-
heidsbevorderende eigenschappen
aan Bulgaarse yoghurt toe. Werden
Bulgaren niet veel ouder dan gemid
deld? Hij vermoedde dat die bacte
riën dat bewerkstelligden.
Hoewel yoghurt een eeuwenoud
product is, nam de consumptie in
West-Europa pas begin jaren 20 toe.
Zuivelmerk Danone zette yoghurt in
West-Europa met een moderne re
clamecampagne in de markt. Op een
affiche zie je een glunderende verko
per die potjes Danone aanneemt van
een man in een witte jas. Daarboven
prijkt de tekst: 'Rijk herstellend'.
Goed voor de gezondheid: ook toen
draaiden de marketingmachines op
volle toeren.
Mager of vet?
Magere yoghurt bevat nauwelijks
verzadigd vet en dat zou volgens
het Voedingscentrum goed zijn voor
een laag cholesterolgehalte, waardoor
de kans op hart- en vaatziekten daalt.
In het schap kun je de percentages
aflezen: van 0 procent (mager) tot 10
procent, zoals de Griekse varianten.
De onafhankelijke Gezondheids
raad kwam in 2015 met een opmerke
lijk onderzoek, waaruit bleek dat de
dagelijkse consumptie van 60 gram
yoghurt leidt tot 15 procent minder
kans op diabetes type 2. Of dat ma
gere of volle moest zijn, werd niet
genoemd.
Hanno Pijl, endocrinoloog en
hoogleraar diabetologie aan het Leids
Universitair Medisch Centrum,
denkt dat yoghurt goed is voor de
darmen. ,,Gefermenteerde produc
ten, dus ook yoghurt, doen daar goed
Kitchen
Hieke Grootendorst geeft
elke week klustips en een
inkijkje in haar leven als
klusvrouw.
Vandaag: houtrot
ZATERDAG 1 JUNI 2019 GO
Keuzestress
in het
zuivelschap
Grofweg zijn er drie
typen yoghurt. Magere
yoghurt bevat maximaal
0,5 procent vet, half
volle 1,8 procent, volle
minimaal 3,5 procent.
Het Voedingscentrum
raadt aan onverzadigd
vet te gebruiken, dat ver
laagt het (slechte) LDL-
cholesterol van het
bloed. Een te hoog ge
halte daarvan is niet
goed voor de bloedvaten
en kan leiden tot hart
en vaatziekten. Verza
digd vet verhoogt het
cholesterolgehalte. Ma
gere yoghurt bevat nau
welijks verzadigd vet.
Volle soorten bevatten
meer dan 1,1 gram verza-
digd vet per 100 gram.
Een ander belangrijk
bestanddeel van
yoghurt is melksuiker
(lactose). Het is een
koolhydraat en niet per
definitie slecht voor je.
Wel zijn sommige men
sen lactose-intolerant.
Zij missen het enzym
lactase en krijgen door
melkgebruik spijsverte
ringsproblemen.
Daarnaast bevat yo
ghurt in de regel eiwit,
calcium en vitamine B12
en B2. Het eiwitgehalte
verschilt per soort en
merk. Een hoger ge
halte werkt verzadi
gend, waardoor je min
der snel honger krijgt.
AJmhuf
«KUURT
KANAAL 24 24kitchen.nl
f 24kltchen 24kltchen_nl O 24kitchen
NIEUW GEZICHT
FOTO EN ILLUSTRATIES TJITSKE SLUIS