Boterkoek met
gekonfijte gember
BAKKEN MAAR!
Roerei met
asperges
KOKEN
'©eten
Jessica Lek, met
dertig recepten voor
witte, groene en
paarse asperges.
(Good Cook, €19,95)
,,Ik hou niet van koken met
pakjes, potjes en zakjes. Zelf
maken kost wel wat tijd, maar
je kunt er lang van genieten
want gekonfijte gember is lang
houdbaar. Je kunt het dus ook
nog in andere gerechten ge
bruiken."
,,De traditionele is natuurlijk
heerlijk, maar ik was op zoek
naar een goede combinatie.
Ik ben als kind begonnen met
boterkoek bakken, samen met
mijn oma. Mijn oma is gek van
gember, daarom leek dit mij
een heel goede combinatie.''
,,Ja ik vind boterkoek toch
altijd typisch iets voor oma's.
Als kind vond ik het leuk om
met dat deeg te spelen en er
figuurtjes van te maken. Dat
deed ik dus altijd samen met
mijn oma.''
Schraap de schil van de gem
berwortel. Snijd de gember in
reepjes. Kook 30 minuten. Vang
150 ml van het kookvocht op en
breng dit met de suiker weer
aan de kook. Voeg de gember-
stukjes toe aan de suiker-gem
bersiroop en laat het 24 uur
staan. Verwarm de oven voor tot
170 °C. Bekleed de bakvorm
met bakpapier en vet de rand in.
Kneed bloem, basterdsuiker,
boter en zout tot samenhan
gend deeg. Kneed hier 2-3 el
van de uitgelekte, gekonfijte
gember door. Doe het in de bak
vorm en druk met vochtige han
den glad. Bestrijk met een
kwastje met melk en maak er
met een vork een ruitjespatroon
in. Bak de boterkoek in 30-40
minuten goudbruin. Laat hem
minimaal 5 uur afkoelen.
Voor 4-6 personen
500 g witte asperges,
geschild
75 g roomboter
8 eieren
een greepje groene
kruiden, zoals kervel,
bieslook, dragon en/of
peterselie
warme toast
Omdat kookschrijfcollega's
elkaar een beetje moeten
steunen: twee weken gele
den verscheen van NRC
Handelsblads Janneke
Vreugdenhil het boek
WeVgroente, een kook
boek voor groentegekken.
Daarin staat dit recept voor
roerei, dat ik hier gaarne
leen. In Jannekes woorden:
'Kook of stoom de asper
ges in 10-15 minuten gaar.
Snijd ze in stukjes en houd
de kopjes apart. Smelt in
een klein koekenpannetje
25 gram boter en bak de
kopjes hierin heel eventjes,
tot ze net een kleurtje heb
ben. Klop in een kom de ei
eren los met zout en peper.
Smelt 50 gram boter in een
grotere, zware pan en voeg
de geklutste eieren toe.
Roer met een spatel tot het
ei begint te dikken. Meng
de aspergestukjes en de
groene kruiden door het
roerei. Serveer op vier bor
den en garneer met de
gebakken aspergekopjes.
Geef er warme toast bij.'
Kookboek
Uitgekeken op de
klassieke bereiding
van witte asperges
met beenham en ei?
Afgelopen april ver
scheen Asperges van
Paarse asperges?
Over paarse asperges
gesproken: die zijn
zeldzamer dan de
witte en groene
varianten. De paarse
variant bevat geen
bitterstoffen en
smaakt zoeter dan
de andere.
Aspergepan
Kookt u de grote
asperges ook in de
paella- of mosselpan
omdat ze nergens in
passen? Dan wordt
het hoog tijd voor een
aspergepan, bijvoor
beeld van het merk
Demeyere.
Onlangs verscheen het boek Veel lekkers van de winnaar van de
laatste editie van Heel Holland Bakt, Anna Yilmaz. Deze maand
presenteert ze op deze plaats haar favoriete baksels.
Best een gedoe, dat konfijten
van gember. Kan er niet ge
woon een potje met kant
en-klaar in?
Is een traditionele boterkoek
niet lekker genoeg zonder
extra's?
Dus dit recept is eigenlijk
een klein eerbetoon aan je
oma?
Ingrediënten (12 personen)
Voor de gekonfijte gember:
250 g gemberwortel
250 g suiker
Voor de boterkoek:
300 g bloem
150 g witte basterdsuiker
275 g boter om in te vetten
1 mespunt zout
2 el melk
Bereiding
ZATERDAG 1 JUNI 2019 37