Boterkoek met gekonfijte gember BAKKEN MAAR! Roerei met asperges KOKEN '©eten Jessica Lek, met dertig recepten voor witte, groene en paarse asperges. (Good Cook, €19,95) ,,Ik hou niet van koken met pakjes, potjes en zakjes. Zelf maken kost wel wat tijd, maar je kunt er lang van genieten want gekonfijte gember is lang houdbaar. Je kunt het dus ook nog in andere gerechten ge bruiken." ,,De traditionele is natuurlijk heerlijk, maar ik was op zoek naar een goede combinatie. Ik ben als kind begonnen met boterkoek bakken, samen met mijn oma. Mijn oma is gek van gember, daarom leek dit mij een heel goede combinatie.'' ,,Ja ik vind boterkoek toch altijd typisch iets voor oma's. Als kind vond ik het leuk om met dat deeg te spelen en er figuurtjes van te maken. Dat deed ik dus altijd samen met mijn oma.'' Schraap de schil van de gem berwortel. Snijd de gember in reepjes. Kook 30 minuten. Vang 150 ml van het kookvocht op en breng dit met de suiker weer aan de kook. Voeg de gember- stukjes toe aan de suiker-gem bersiroop en laat het 24 uur staan. Verwarm de oven voor tot 170 °C. Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de rand in. Kneed bloem, basterdsuiker, boter en zout tot samenhan gend deeg. Kneed hier 2-3 el van de uitgelekte, gekonfijte gember door. Doe het in de bak vorm en druk met vochtige han den glad. Bestrijk met een kwastje met melk en maak er met een vork een ruitjespatroon in. Bak de boterkoek in 30-40 minuten goudbruin. Laat hem minimaal 5 uur afkoelen. Voor 4-6 personen 500 g witte asperges, geschild 75 g roomboter 8 eieren een greepje groene kruiden, zoals kervel, bieslook, dragon en/of peterselie warme toast Omdat kookschrijfcollega's elkaar een beetje moeten steunen: twee weken gele den verscheen van NRC Handelsblads Janneke Vreugdenhil het boek WeVgroente, een kook boek voor groentegekken. Daarin staat dit recept voor roerei, dat ik hier gaarne leen. In Jannekes woorden: 'Kook of stoom de asper ges in 10-15 minuten gaar. Snijd ze in stukjes en houd de kopjes apart. Smelt in een klein koekenpannetje 25 gram boter en bak de kopjes hierin heel eventjes, tot ze net een kleurtje heb ben. Klop in een kom de ei eren los met zout en peper. Smelt 50 gram boter in een grotere, zware pan en voeg de geklutste eieren toe. Roer met een spatel tot het ei begint te dikken. Meng de aspergestukjes en de groene kruiden door het roerei. Serveer op vier bor den en garneer met de gebakken aspergekopjes. Geef er warme toast bij.' Kookboek Uitgekeken op de klassieke bereiding van witte asperges met beenham en ei? Afgelopen april ver scheen Asperges van Paarse asperges? Over paarse asperges gesproken: die zijn zeldzamer dan de witte en groene varianten. De paarse variant bevat geen bitterstoffen en smaakt zoeter dan de andere. Aspergepan Kookt u de grote asperges ook in de paella- of mosselpan omdat ze nergens in passen? Dan wordt het hoog tijd voor een aspergepan, bijvoor beeld van het merk Demeyere. Onlangs verscheen het boek Veel lekkers van de winnaar van de laatste editie van Heel Holland Bakt, Anna Yilmaz. Deze maand presenteert ze op deze plaats haar favoriete baksels. Best een gedoe, dat konfijten van gember. Kan er niet ge woon een potje met kant en-klaar in? Is een traditionele boterkoek niet lekker genoeg zonder extra's? Dus dit recept is eigenlijk een klein eerbetoon aan je oma? Ingrediënten (12 personen) Voor de gekonfijte gember: 250 g gemberwortel 250 g suiker Voor de boterkoek: 300 g bloem 150 g witte basterdsuiker 275 g boter om in te vetten 1 mespunt zout 2 el melk Bereiding ZATERDAG 1 JUNI 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 125