Griekse olijfolie, per zeilboot
meegenomen naar Zierikzee
[zo]
{85
Sparen
MARGOT
ZEELAND 11
ZIERIKZEE Hun verhaal leest
als een roman. Simone Moeleker,
afkomstig van Schouwen-Dui-
veland ontmoet haar Griekse
man Giorgos Gogos in Ormylia
in Halkidiki in het noorden van
Griekenland. Hij heeft daar een
olijvenboomgaard overgenomen
van zijn vader en elk jaar werkt
hij daar een paar maanden om de
Halkidiki-olijven te plukken en
daar Eleolado-olijfolie van te
maken.
Hij werkt met respect voor de
natuur, gebruikt geen toege
voegde middelen. De olie is zo
van de koude persing. ,,We had
den een keer vrienden op bezoek
die met hun zeilboot weer terug
naar Nederland voeren. Ze na
men voor ons een aantal vaten
olijfolie mee naar Zierikzee",
vertelt Simone die een sieraden-
winkel heeft.
Zeekraal
Weer thuis lieten we de olijfolie
her en der proeven. Mensen re
ageerden er enthousiast op en zo
zijn we de olie gaan verkopen.
Maar, we wilden er een Zeeuwse
twist aan geven", vertelt ze ver-
der. ,,Daarom hebben we er zee
kraal aan toegevoegd. Die komt
van Kerkwerve. Dat geeft een
zilte smaak aan de olie en die
wordt heel goed verkocht bij di
verse winkels in de buurt. Zo
goed, dat we nu bezig zijn om
ook met andere Zeeuwse pro
ducten te werken. Eind dit jaar
komt er een aantal nieuwe sma
ken op de markt", vertelt ze
trots.
Ze is ook trots op dit Griekse
recept waarmee Giorgos haar
laatst naar huis lokte. Fruit een
ui aan in de Eleolado-olijfolie.
Dep grote stukken kabeljauw
droog en bak deze langzaam
mee. Voeg een hand mosselen,
bladselderij en 3 rijpe tomaten
en een scheut witte wijn toe.
Laat 20 minuten pruttelen. Doe
er op het laatst een ons zeekraal
bij. Eet met Pain de Mer.
UVan de 150 liter water die een mens
namelijk per dag verbruikt,
drink je maar 0,8 liter
BEOORDELING
vorm, maar de smeuïge geconcentreerde smaak
en het krokante glacélaagje bovenop stelen ons
hart. De knapperige uitjes en zurige balsamico
maken het gerecht af. Met het bolletje breek-
brood en echte boter op kamertemperatuur is
het smullen. Jammer dat een mes voor de boter
en twee bordjes voor het brood ontbreken. 't Is
een detail, maar toch.
Zijn de hoofdgerechten net zo goed?
Mijn tarbot is as simple as it gets. Het is vis, met
wat garnering, frietjes en een schaaltje heerlijke
huisgemaakte tartaarsaus. Maar, de koning van de
platvis is perfect gebakken. Zo is vis een feest! Of
het smaakt?, informeert gastheer Jordy. Wat hij
niet vraagt, is of we nog iets willen drinken. Zo
boort Beaufort zichzelf omzet door de neus. Het
bord van mijn tafelheer oogt spectaculair: zalm
die rust op witte en groene asperges, zeekraal,
lamsoor, aardappelpuree en een kruiwagen vol
sauce hollandaise. De zalm is zoals beloofd half
doorbakken en daardoor heerlijk sappig. Een fijn
gerecht met twee minpuntjes: de witte asperges
mogen meer al dente en de saus brandt vervelend
na, alsof er (te veel) cayennepeper is benut.
Desserts lekker?
De dessertkaart is gaap. Dame blanche en crème
brülée, dat werk. Het trio sorbetijs bestaat uit,
hoe kan het anders, drie bolletjes ijs en mag zo
maar een tientje kosten. Simpel, maar wel lekker
ambachtelijk ijs, vooral de perzik. Mijn wodka-
citroenijs bestaat uit uhhh, een glaasje wodka en
citroenijs. Niet meer en niet minder. Op zich
een frisse finale, maar in een coole zaak als Beau
fort verwacht je op de dessertkaart meer storm
en finesse. Daarentegen heerst er lichte turbu
lentie op de rekening. In het mondaine Cad-
zand-Bad gaat voor niks de zon op. Het zeezicht
is gratis, dat dan weer wel.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Je zou het misschien niet zeggen maar nog
steeds schijnt de bodem erg droog te zijn en
staat het grondwaterpeil laag, wat de be
langrijkste bron voor schoon drinkwater is.
Daarom sparen de Mannen en ik water.
Dat doen we in een regenton die bij de keuken
deur staat. Daar gooien we het water in dat we ge
bruiken bij het afspoelen van groente en fruit of
bij het laten schrikken van de eieren. Van de 150
liter water die een mens namelijk per dag ver
bruikt, drink je maar 0,8 liter. De rest spoelt door
het toilet, gebruik je bij het douchen of was je je
mee.
De beschikbaarheid van drinkwater wordt
steeds meer een probleem en ook de boeren ma
ken zich zorgen. En aangezien alle kleine beetjes
helpen, maken we van het sparen nu een soort
sport. Vorig jaar, toen het zo droog en warm was,
gaven we de tuin best vaak extra water. Dat halen
we nu uit de ton.
Dat sparen is best leuk eigenlijk. Zo douch ik
nu ook korter. Het schijnt dat we meedoen aan
een trend en ach, het is heel makkelijk. Al zul je
net zien dat we straks een natte zomer krijgen.
Van de verhalen over water krijg ik dorst. Tijd
voor een zomerse cocktail; Sangria van groene
thee zonder alcohol. Zet thee van 5 zakjes groene
thee. Roer er 3 eetlepels honing door en laat af
koelen. Schaaf 1 komkommer met de kaasschaaf
in dunne lange plakken, snij 3 limoenen na gron
dig wassen (bewaar het water!) in dunne plakjes
en schil 6 centimeter verse gember en rasp deze.
Doe alles in een karaf. Schenk de afgekoelde thee
er bij samen met 250 milliliter bruiswater en
verse munt en drink het koel.
Cocktails zijn trouwens ook een trend.
vrijdag 31 mei 2019
Prijs/kwaliteit
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Simone Moeleker met olijfolie met zeekraal. Op de achter
grond zeekraalteler Aart-Jan Bil. foto dirkjan gjeltema