10 ZEELAND
Om u, Zeeuwse
smulpapen, in
vakantiesferen
te brengen, eten
we op de 'blanke
top der duinen'.
We strijken neer
bij Bistro Beaufort
in Cadzand-Bad.
Gelukkig is de
windkracht zwak
tot matig.
BISTRO BEAUFORT CADZAND-BAD
V -
Eendenlever uit Bekegem. Beter wordt het
Het belooft een zomerse dag in mei
te worden, al is de lucht in de
verte even dreigend donker. We
hopen straks meer blauw te zien,
want het zou eeuwig zonde zijn
als we niet op het mediterrane terras van Be
aufort kunnen lunchen. Dat terras is het vlag
genschip van dit jonge restaurant. Al is de
Noordzee niet azuurblauw, met vlonders,
loungebanken, moderne bistrokuipjes, de
signparasols en olijfboompjes bezit het terras
Zuid-Franse flair. De strakke architectuur van
het hagelwitte pand helpt ook mee. Op een ei
gentijdse manier knipoogt het naar de laat 19e
eeuwse, chique kusthotels. Beaufort noemt
het zelf 'neo-Normandisch'.
Tussen de hors categorie van kokend Cad-
zand - Pure C, Blueness en Air Republic van
topkok Sergio Herman - wandelen we over
het geasfalteerde kustpad naar Beaufort. Mis
schien een tikje minder mondain, maar met
HET MENU
een onovertroffen zeezicht. Nou ja, dat laatste
geldt ook voor Air Republic. Vanaf het terras
zie je noordwaarts de boulevard van Vlissin-
gen schitteren. Zuidwaarts doemen de kranen
van de haven van Zeebrugge op. Pal voor onze
neus liggen de eerste zonaanbidders al op het
zand.
Bang voor een volle bak, hebben we gereser
veerd, maar dat blijkt onnodig. Het terras is
leeg. We kiezen een tafel aan de glazen wand
die het terras omzoomt. Hoeveel Beaufort de
meter ook aangeeft, hier zit je heerlijk be
schut. Bistro Beaufort is een creatie van Bianca
en Bas Dierick, die er twintig jaar lang restau
rant Cadzandria uitbaatten. Sinds juni vorig
jaar heet het Beaufort. Het nieuwe team telt
een vriendelijke, jonge ober. Wel komt hij nog
een keer terug omdat hij even kwijt is welk
soort koffie we hadden besteld. Cappuccino,
vriend!
Hoe zijn de voorgerechten?
Mijn tafelheer blieft een vegetarisch diner aan
WAAR
zee, maar die vlieger gaat slechts deels op.
Hadden we vooraf moeten aangeven, dan had
de keuken daarvoor extra ingekocht, is de
boodschap. De kracht van Beaufort schuilt
immers in vis en zeevruchten. De asperge
roomsoep kan wel zonder garnalen. Missen
we de schaaldiertjes? Absoluut niet. De dikke
soep bezit een krachtige aspergesmaak en een
fraai filigraan zuurtje. Ook de zoutgraad is
perfect. Supersoep!
Foie gras
Met tarbot in het vooruitzicht kies ik paté van
Bekegemse eendenlever, compleet met geka-
ramelliseerde uienchutney en geroosterd ro
zijnenbrood. Bekegem is het Belgische epicen
trum van de foie gras ofwel ganzenlever, maar
niet voor lang meer. Door een totaalverbod
van de Vlaamse overheid op 'het dwangvoe-
deren van ganzen' moet ganzenhouder Filip
Callemeyn er eind 2023 mee stoppen. De een
denlever uit Bekegem is ook niet mis. Beaufort
dient hem op in een hartvormpje. Niet de
REKENING
vrijdag 31 mei 2019
GO
niet. FOTO PETER NICOLAI
Het terras biedt een
fraai zeezicht.
Gastheer Jordy ser
veert voorgerechten.
Mondain lunchen op het
Frank Balkenende
Bij Beaufort is het
goedkoopste
voorgerecht de
aspergeroomsoep
(8,50). Het duurste
voorafje is een
halve Oosterschel-
dekreeft (32,50).
Bij de hoofdge
rechten is de gast
het voordeligst uit
met steak tartaar
(24,00) en het
duurst uit met
bouillabaisse inclu
sief halve Ooster-
scheldekreeft
(45,00). Beaufort
serveert tevens
een driegangen
menu voor 35 en
een viergangen
menu voor 40 euro
per persoon.
Bistro Beaufort
Boulevard De Wielingen
2 ijsthee
8,00
3 water
6,00
2 koffie
6,00
1 cappuccino
3,50
1 thee
3,00
1 aspergesoep
8,50
1 eendelever
16,00
1 gegrilde zalmfilet
28,00
1 tarbot
27,50
1 sorbetijs
10,00
1 wodka-citroenijs
8,00
TOTAAL:
124,50