10 ZEELAND Om u, Zeeuwse smulpapen, in vakantiesferen te brengen, eten we op de 'blanke top der duinen'. We strijken neer bij Bistro Beaufort in Cadzand-Bad. Gelukkig is de windkracht zwak tot matig. BISTRO BEAUFORT CADZAND-BAD V - Eendenlever uit Bekegem. Beter wordt het Het belooft een zomerse dag in mei te worden, al is de lucht in de verte even dreigend donker. We hopen straks meer blauw te zien, want het zou eeuwig zonde zijn als we niet op het mediterrane terras van Be aufort kunnen lunchen. Dat terras is het vlag genschip van dit jonge restaurant. Al is de Noordzee niet azuurblauw, met vlonders, loungebanken, moderne bistrokuipjes, de signparasols en olijfboompjes bezit het terras Zuid-Franse flair. De strakke architectuur van het hagelwitte pand helpt ook mee. Op een ei gentijdse manier knipoogt het naar de laat 19e eeuwse, chique kusthotels. Beaufort noemt het zelf 'neo-Normandisch'. Tussen de hors categorie van kokend Cad- zand - Pure C, Blueness en Air Republic van topkok Sergio Herman - wandelen we over het geasfalteerde kustpad naar Beaufort. Mis schien een tikje minder mondain, maar met HET MENU een onovertroffen zeezicht. Nou ja, dat laatste geldt ook voor Air Republic. Vanaf het terras zie je noordwaarts de boulevard van Vlissin- gen schitteren. Zuidwaarts doemen de kranen van de haven van Zeebrugge op. Pal voor onze neus liggen de eerste zonaanbidders al op het zand. Bang voor een volle bak, hebben we gereser veerd, maar dat blijkt onnodig. Het terras is leeg. We kiezen een tafel aan de glazen wand die het terras omzoomt. Hoeveel Beaufort de meter ook aangeeft, hier zit je heerlijk be schut. Bistro Beaufort is een creatie van Bianca en Bas Dierick, die er twintig jaar lang restau rant Cadzandria uitbaatten. Sinds juni vorig jaar heet het Beaufort. Het nieuwe team telt een vriendelijke, jonge ober. Wel komt hij nog een keer terug omdat hij even kwijt is welk soort koffie we hadden besteld. Cappuccino, vriend! Hoe zijn de voorgerechten? Mijn tafelheer blieft een vegetarisch diner aan WAAR zee, maar die vlieger gaat slechts deels op. Hadden we vooraf moeten aangeven, dan had de keuken daarvoor extra ingekocht, is de boodschap. De kracht van Beaufort schuilt immers in vis en zeevruchten. De asperge roomsoep kan wel zonder garnalen. Missen we de schaaldiertjes? Absoluut niet. De dikke soep bezit een krachtige aspergesmaak en een fraai filigraan zuurtje. Ook de zoutgraad is perfect. Supersoep! Foie gras Met tarbot in het vooruitzicht kies ik paté van Bekegemse eendenlever, compleet met geka- ramelliseerde uienchutney en geroosterd ro zijnenbrood. Bekegem is het Belgische epicen trum van de foie gras ofwel ganzenlever, maar niet voor lang meer. Door een totaalverbod van de Vlaamse overheid op 'het dwangvoe- deren van ganzen' moet ganzenhouder Filip Callemeyn er eind 2023 mee stoppen. De een denlever uit Bekegem is ook niet mis. Beaufort dient hem op in een hartvormpje. Niet de REKENING vrijdag 31 mei 2019 GO niet. FOTO PETER NICOLAI Het terras biedt een fraai zeezicht. Gastheer Jordy ser veert voorgerechten. Mondain lunchen op het Frank Balkenende Bij Beaufort is het goedkoopste voorgerecht de aspergeroomsoep (8,50). Het duurste voorafje is een halve Oosterschel- dekreeft (32,50). Bij de hoofdge rechten is de gast het voordeligst uit met steak tartaar (24,00) en het duurst uit met bouillabaisse inclu sief halve Ooster- scheldekreeft (45,00). Beaufort serveert tevens een driegangen menu voor 35 en een viergangen menu voor 40 euro per persoon. Bistro Beaufort Boulevard De Wielingen 2 ijsthee 8,00 3 water 6,00 2 koffie 6,00 1 cappuccino 3,50 1 thee 3,00 1 aspergesoep 8,50 1 eendelever 16,00 1 gegrilde zalmfilet 28,00 1 tarbot 27,50 1 sorbetijs 10,00 1 wodka-citroenijs 8,00 TOTAAL: 124,50

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 46