GEZOND Gezonder uit eten Vraag het onze specialisten W w T 20 Begin juni studeren de eerste koks af die geleerd hebben hoe voeding van invloed is op je gezondheid. Zij gebruiken extra groenten, minder vlees en zoutvervangers. Voer voor vier stellingen. f Is sleur in je relatie onvermijdelijk of is die tegen te gaan? Mijn vriendin masturbeert, ben ik niet genoeg? Ik zie op tegen de gezinsvakantie, is dat normaal? et is nog maar een be scheiden begin, de 22 jongeren die binnenkort hun diploma ontvangen aan horecascholen in Sneek en Den Bosch. Zij zijn opgeleid tot zelfstandig werkend kok - voor de kenners: niveau 4 - volgens de prin cipes van stichting Dutch Cuisine (2015). Deze nieuwe Nederlandse keuken moet net zo beroemd worden als Dutch Design en Dutch Architec ture. Ervaren chef-koks hebben zich er al bij aangesloten. En waarom helemaal? Omdat de kok van de toe komst meer doet dan alleen een mooie maaltijd samenstellen. Hij kiest voor wat vandaag de dag ver standig is. Voor de boer, andere pro ducenten en voor de gezondheid van zijn gasten. Daarom krijg je in je maaltijd 20 procent dierlijk eiwit en verder vooral groente. En wordt er in de keuken vrijwel niets verspild van een dier dat is geslacht. Opleider Twan Musters (41) en 'kok van de toekomst' Daan van Schijndel (22) van het Koning Willem I College, de middelbare horecaschool in Den Bosch weten hoe het zit. Daan van Schijndel, werkzaam bij restaurant Oonivoo in Uden: ,,Mijn chef-kok vindt het goed dat ik in de opleiding op een andere manier heb leren kijken en denken. Al is het nog best lastig om voeding als medicijn te zien. Meestal verdiept een kok zich niet in allerlei stofjes in het eten. Maar ik weet zeker dat we met z'n allen die kant op gaan. In ons restaurant bereiden we al meer groente. En we serveren vegetarische hapjes, amuses en gangen.'' Twan Musters: ,,Het is mega-interes- sant dat medici en hoogleraren deze maand hebben opgeroepen om dia betes aan te pakken met een gezon der eetpatroon. Een klassieke kok wil in principe mooie bordjes maken. Als kok van de toekomst denk je niet alleen na hoe je voedsel smaakvol be reidt, maar help je vanuit de keuken ook leefstijlveranderingen aanjagen. Wij kijken in de opleiding bijvoor beeld naar wat diabetes type 1 of 2 is. Wat gebeurt er dan in het lichaam? Zo hebben we geen zout meer op tafel staan, maar poeder van ge droogde champignons en algen. Het heeft een lekkere umamismaak. Onze leerlingen hebben een bur ger gemaakt die de smaak van een hamburger evenaart, de aardige bur ger. Gemaakt van knolselderij en paddenstoelen voor de vlezige struc tuur, quinoa voor de binding en 20 procent gerookt speenvarken. Men sen moeten vooral denken: dat is lek ker. Als je minder vlees, vis of zuivel LES VAN DE LECTOR V Tv 'Een gekookt boontje is niet meer genoeg. Het moet spannender' dinsdag 28 mei 2019 GO Ons panel beantwoordt al uw vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@persgroep.nl /V Relatiefilosoof Jan Drost Coach seksualiteit Carla Rutgers Psycholoog Steven Pont Ik kan beginnen met een paar praktische tips voor afwisse ling, maar als het om sleur gaat lijkt het soms alsof niets helpt. Dan probeer je nieuwe dingen, maar hangt ook daaroverheen een mist van matheid en verve ling. Dit komt omdat sleur vaak voor een groot deel in je blik zit. En zo bekeken is er mis schien niet zozeer praktisch als wel filosofisch iets aan te doen. Als je het mij vraagt is sleur namelijk een denkfout. Sleur is denken dat alles altijd hetzelfde is. En wie zo denkt, ziet niet goed. Want niets blijft hetzelfde. Denk aan Heraclitus, die zegt dat alles stroomt en dat je geen twee keer in dezelfde rivier kunt stappen. We gebruiken slechts zeven namen voor de dagen, maar geen dag herhaalt zich, geen week is hetzelfde. En ook je geliefde blijft niet dezelfde. Oefen je daarom in het zien van het unieke en onherhaal bare van elke dag en elk mo ment. Een geoefende blik is een groot geschenk, voor je zelf en je geliefde. -Jan Drost Zelfbevrediging lijkt wel een van de laatste taboes, omdat we dit zelfs voor onze liefdes partner verborgen houden. Dat is jammer. Ik ben van mening dat zelfbevrediging iets heel positiefs is en zie het als goede seksuele zelfzorg. Zelf bevrediging zorgt dat je even lekker uit je hoofd en in je lijf bent en het is een activiteit waarbij je spieren aanspant en ontspant, wat goed is voor je lijf. Over het algemeen is het zo dat mensen die aan zelfbevre diging doen, daardoor goed hebben geleerd welke stimula tie ze lekker vinden. Daarmee kun je van gezamenlijke seks ook beter genieten. Of dit betekent dat ze niet ge noeg heeft aan jou? Een onno dige vraag, want iedereen is zelf verantwoordelijk voor de bevrediging van zijn of haar seksuele behoeften. Je kunt dus niet van je partner vragen om in (al) jouw behoeftes te voorzien. In iedere seksuele re latie zijn er momenten waarop de zin in seks niet bij allebei gelijk is en dan is zelfbevredi ging prima. -Carta Rutgers Normaal is natuurlijk een rek baar begrip, maar helemaal vreemd zijn uw emoties niet. Misschien bent u gewoon eer lijk, dat zou kunnen. Gezins vakanties zijn van tevoren en achteraf vaak leuker dan tij dens de vakantie zelf. Je wordt geacht 24 uur per dag beschikbaar te zijn voor je gezin, leuke activiteiten te ver zinnen en ook nog eens goed gehumeurd te blijven. Vakantie is dus leuk, maar óók een op gave. En dat laatste vooral als je kinderen hebt (en in som- mige gevallen helpt het hebben van een man ook niet). Het is daarom helemaal niet vreemd om ook op vakantie even iets voor jezelf te doen, zonder dat de anderen dat meteen als een afwijzing zien. Soms wil je ook binnen je vakantie gewoon even op vakantie. En u bent echt de enige niet. Schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn zei al: 'Heb je het hele jaar door hard gewerkt, moet je daarna nog op vakan tie ook'. Dus ga lekker, maar zorg ook dat u binnen uw vakantie nog aan de voor u kennelijk zo belangrijke per soonlijke ruimte toekomt. -Steven Pont De kok denkt mee met de arts CATHÉRINE VAN DER LINDEN IDe kok van de toekomst let op je gezondheid. Niet alles draait meer om vlees, vis, zuivel en ander dierlijk eiwit. Daan van Schijndel in de keuken van zijn werkgever. „Mijn chef kok vindt het goed dat ik anders heb leren kijken en denken.'' FOTO KOEN VERHEIJDEN Annet Roodenburg (54), lector voe ding en gezond heid aan de HAS Hogeschool in 's-Hertogenbosch, heeft voor het eerst een koksopleiding geadviseerd, samen met een col lega. ,,Wij bespre ken wat mensen in de regel te veel eten en wat te wei nig. Hoe groot de porties zijn en wat het positieve effect is van veel groente, denk aan vitamines, vezels en een gro tere verzadiging. We laten ze ook uit rekenen hoeveel gram zout, suiker of vet iemand met een dis binnenkrijgt. Dat zetten we af tegen de normen van het Voedingscentrum. Onderschat niet hoe belangrijk dat is. Het kan best wat minder zout, bij voorbeeld. Een ge- recht op smaak brengen, lukt ook met kruiden en specerijen. In de les bleek dat de helft van de leerlingen rookt, wat het moeilijker maakt goed te proeven. Hoe doe je dat dan, vroegen we. We geven mee dat je niet alleen met proeven, maar ook met een rekensom kunt bepalen hoe veel zout nodig is.''

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 20