GEZOND
Gezonder uit eten
Vraag het onze specialisten
W w T
20
Begin juni studeren de eerste koks af die
geleerd hebben hoe voeding van invloed is
op je gezondheid. Zij gebruiken extra
groenten, minder vlees en zoutvervangers.
Voer voor vier stellingen.
f
Is sleur in je relatie
onvermijdelijk of is
die tegen te gaan?
Mijn vriendin
masturbeert, ben
ik niet genoeg?
Ik zie op tegen de
gezinsvakantie, is
dat normaal?
et is nog maar een be
scheiden begin, de 22
jongeren die binnenkort
hun diploma ontvangen
aan horecascholen in
Sneek en Den Bosch. Zij zijn opgeleid
tot zelfstandig werkend kok - voor de
kenners: niveau 4 - volgens de prin
cipes van stichting Dutch Cuisine
(2015). Deze nieuwe Nederlandse
keuken moet net zo beroemd worden
als Dutch Design en Dutch Architec
ture. Ervaren chef-koks hebben zich
er al bij aangesloten. En waarom
helemaal? Omdat de kok van de toe
komst meer doet dan alleen een
mooie maaltijd samenstellen. Hij
kiest voor wat vandaag de dag ver
standig is. Voor de boer, andere pro
ducenten en voor de gezondheid van
zijn gasten. Daarom krijg je in je
maaltijd 20 procent dierlijk eiwit en
verder vooral groente. En wordt er in
de keuken vrijwel niets verspild van
een dier dat is geslacht. Opleider
Twan Musters (41) en 'kok van de
toekomst' Daan van Schijndel (22)
van het Koning Willem I College,
de middelbare horecaschool in Den
Bosch weten hoe het zit.
Daan van Schijndel, werkzaam bij
restaurant Oonivoo in Uden: ,,Mijn
chef-kok vindt het goed dat ik in de
opleiding op een andere manier heb
leren kijken en denken. Al is het nog
best lastig om voeding als medicijn
te zien. Meestal verdiept een kok
zich niet in allerlei stofjes in het
eten. Maar ik weet zeker dat we
met z'n allen die kant op gaan. In
ons restaurant bereiden we al meer
groente. En we serveren vegetarische
hapjes, amuses en gangen.''
Twan Musters: ,,Het is mega-interes-
sant dat medici en hoogleraren deze
maand hebben opgeroepen om dia
betes aan te pakken met een gezon
der eetpatroon. Een klassieke kok wil
in principe mooie bordjes maken.
Als kok van de toekomst denk je niet
alleen na hoe je voedsel smaakvol be
reidt, maar help je vanuit de keuken
ook leefstijlveranderingen aanjagen.
Wij kijken in de opleiding bijvoor
beeld naar wat diabetes type 1 of 2 is.
Wat gebeurt er dan in het lichaam?
Zo hebben we geen zout meer
op tafel staan, maar poeder van ge
droogde champignons en algen. Het
heeft een lekkere umamismaak.
Onze leerlingen hebben een bur
ger gemaakt die de smaak van een
hamburger evenaart, de aardige bur
ger. Gemaakt van knolselderij en
paddenstoelen voor de vlezige struc
tuur, quinoa voor de binding en 20
procent gerookt speenvarken. Men
sen moeten vooral denken: dat is lek
ker.
Als je minder vlees, vis of zuivel
LES VAN DE LECTOR
V Tv
'Een gekookt
boontje is niet
meer genoeg.
Het moet
spannender'
dinsdag 28 mei 2019
GO
Ons panel beantwoordt al uw vragen. Over lijf en leden, hart
en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@persgroep.nl
/V
Relatiefilosoof
Jan Drost
Coach seksualiteit
Carla Rutgers
Psycholoog
Steven Pont
Ik kan beginnen met een paar
praktische tips voor afwisse
ling, maar als het om sleur gaat
lijkt het soms alsof niets helpt.
Dan probeer je nieuwe dingen,
maar hangt ook daaroverheen
een mist van matheid en verve
ling. Dit komt omdat sleur vaak
voor een groot deel in je blik
zit. En zo bekeken is er mis
schien niet zozeer praktisch
als wel filosofisch iets aan te
doen. Als je het mij vraagt is
sleur namelijk een denkfout.
Sleur is denken dat alles altijd
hetzelfde is. En wie zo denkt,
ziet niet goed. Want niets blijft
hetzelfde. Denk aan Heraclitus,
die zegt dat alles stroomt en
dat je geen twee keer in
dezelfde rivier kunt stappen.
We gebruiken slechts zeven
namen voor de dagen, maar
geen dag herhaalt zich, geen
week is hetzelfde. En ook je
geliefde blijft niet dezelfde.
Oefen je daarom in het zien
van het unieke en onherhaal
bare van elke dag en elk mo
ment. Een geoefende blik is
een groot geschenk, voor je
zelf en je geliefde. -Jan Drost
Zelfbevrediging lijkt wel een
van de laatste taboes, omdat
we dit zelfs voor onze liefdes
partner verborgen houden. Dat
is jammer. Ik ben van mening
dat zelfbevrediging iets heel
positiefs is en zie het als
goede seksuele zelfzorg. Zelf
bevrediging zorgt dat je even
lekker uit je hoofd en in je lijf
bent en het is een activiteit
waarbij je spieren aanspant en
ontspant, wat goed is voor je
lijf. Over het algemeen is het zo
dat mensen die aan zelfbevre
diging doen, daardoor goed
hebben geleerd welke stimula
tie ze lekker vinden. Daarmee
kun je van gezamenlijke seks
ook beter genieten.
Of dit betekent dat ze niet ge
noeg heeft aan jou? Een onno
dige vraag, want iedereen is
zelf verantwoordelijk voor de
bevrediging van zijn of haar
seksuele behoeften. Je kunt
dus niet van je partner vragen
om in (al) jouw behoeftes te
voorzien. In iedere seksuele re
latie zijn er momenten waarop
de zin in seks niet bij allebei
gelijk is en dan is zelfbevredi
ging prima. -Carta Rutgers
Normaal is natuurlijk een rek
baar begrip, maar helemaal
vreemd zijn uw emoties niet.
Misschien bent u gewoon eer
lijk, dat zou kunnen. Gezins
vakanties zijn van tevoren en
achteraf vaak leuker dan tij
dens de vakantie zelf.
Je wordt geacht 24 uur per
dag beschikbaar te zijn voor je
gezin, leuke activiteiten te ver
zinnen en ook nog eens goed
gehumeurd te blijven. Vakantie
is dus leuk, maar óók een op
gave. En dat laatste vooral als
je kinderen hebt (en in som-
mige gevallen helpt het hebben
van een man ook niet).
Het is daarom helemaal niet
vreemd om ook op vakantie
even iets voor jezelf te doen,
zonder dat de anderen dat
meteen als een afwijzing zien.
Soms wil je ook binnen je
vakantie gewoon even op
vakantie.
En u bent echt de enige niet.
Schrijver en cabaretier Hans
Dorrestijn zei al: 'Heb je het
hele jaar door hard gewerkt,
moet je daarna nog op vakan
tie ook'. Dus ga lekker, maar
zorg ook dat u binnen uw
vakantie nog aan de voor
u kennelijk zo belangrijke per
soonlijke ruimte toekomt.
-Steven Pont
De kok
denkt
mee met
de arts
CATHÉRINE VAN DER LINDEN
IDe kok van de toekomst let
op je gezondheid. Niet alles
draait meer om vlees, vis,
zuivel en ander dierlijk eiwit.
Daan van Schijndel
in de keuken van zijn
werkgever. „Mijn chef
kok vindt het goed dat
ik anders heb leren
kijken en denken.''
FOTO KOEN VERHEIJDEN
Annet Roodenburg
(54), lector voe
ding en gezond
heid aan de HAS
Hogeschool in
's-Hertogenbosch,
heeft voor het eerst
een koksopleiding
geadviseerd,
samen met een col
lega. ,,Wij bespre
ken wat mensen
in de regel te veel
eten en wat te wei
nig. Hoe groot de
porties zijn en wat
het positieve effect
is van veel groente,
denk aan vitamines,
vezels en een gro
tere verzadiging.
We laten ze ook uit
rekenen hoeveel
gram zout, suiker of
vet iemand met een
dis binnenkrijgt. Dat
zetten we af tegen
de normen van het
Voedingscentrum.
Onderschat niet
hoe belangrijk dat
is. Het kan best wat
minder zout, bij
voorbeeld. Een ge-
recht op smaak
brengen, lukt ook
met kruiden en
specerijen. In de les
bleek dat de helft
van de leerlingen
rookt, wat het
moeilijker maakt
goed te proeven.
Hoe doe je dat dan,
vroegen we. We
geven mee dat je
niet alleen met
proeven, maar ook
met een rekensom
kunt bepalen hoe
veel zout nodig is.''