Kookschrift
VOORWOORD
INHOUD
Toen ik op kamers ging, gaf mijn moe
der me het Basiskookboek van Blue Band mee:
„Altijd handig.'' Het waren de jaren 80, ver
voordat elk denkbaar recept slechts één wifi-
verbinding verwijderd is. In mijn studenten
huis kookten we allemaal een dag in de week.
De lekkerste recepten van mijn huisgenoten
typte ik keurig uit. De losse blaadjes plakte ik
in dat Blue Band-boekje - over de gerechten
die me niet lekker leken.
De binnenkant van de kaft, het schutblad en
de kantlijnen staan volgekrabbeld met recepten
die ik toen geweldig vond, maar die ik nooit
meer wil maken. Het zou niet meer in me op
komen een pak diepgevroren kabeljauwblok-
ken in een schaal te leggen, daar twee pakjes
Boursin bij te kwakken, dat in de oven te schui
ven, en daarvan te denken: hhmmmm! Destijds
vond ik het heerlijk, want dat staat erbij:
hhmmmm!
Het hardgekafte lijntjesschrift dat ik ooit
aanschafte bij Xenos heb ik ook nog altijd en
ook daar kook ik nog maar zelden uit. Ik be
plakte het met recepten uit de Allerhande (ravi
oli uit blik, aangemaakt met gebakken cham
pignons, blokjes gekookte ham en een scheutje
koffiemelk), bereidingen uit kooktijdschrift Tip
(het recept voor preitaart ken ik na al die jaren
nóg uit mijn hoofd) en de handgeschreven
recepten van mijn moeder (Chinese tomaten
soep, aardbeienbavarois, Hemelse modder).
Toch kan ik er geen afstand van doen. Ik hoef
de recepten voor de muffins die ik bakte met
mijn kleuters maar te lezen en het is weer zon-
dagochend. Even levendig staan mij de lange
avonden vol bezoek weer voor de geest als ik
de ingrediëntenlijst zie voor de aardbeiensoep
met mascarpone en gembersiroop die ik mijn
gasten jarenlang voorschotelde.
'Kookschriftjes
hebben een grote
culturele waarde'
Waarom de boeken
van 'Bies' ook na z'n
80 nog tintelfris zijn
Op zee met Bon Jovi.
'Op zo'n cruise kom je
heel dicht bij hem.'
portretteren met hun schriftje.
Mooi plan. Jette zocht mensen
die hun leven hadden gevan
gen in een zelfgemaakt boekje
met recepten. Hoe herken
baar!
04 Goeie zaak
06 Geld geluk
07 Egbert Jan
08 Frans de Waal
17 Fijn spul
18 Kookschriften
23 Monica
24 Maarten Biesheuvel
29 BV De Liefde
30 Lezen
34 Eten
36 Reizen
43 Joost mag 't weten
44 Puzzelen
Colofon
Chef
Anniek van den Brand
Artdirection
Henk Marseille
Redactie
Theo den Boer, Merel Dado,
Charlotte van Genderen,
Sanne van der Kolk,
Cathérine van der Linden,
Ruud Roodhorst, Mark Roos
Vormgeving
Annemarie Kleywegt, Sasja
Kooistra, Ieke Kootstra,
Jolanda Vogelaar
Beeldredactie
Marcel Wagenaar
Medewerkers
Edith Andriesse, Monica
Beek, Erik de Bruin, Shody
Careman, Suzanne Eijgen-
raam, Ronald Giphart, Karlijn
van Houwelingen, Joost
Hoving, Julia Maria Keers,
Kevin D. Liles, Rianne van der
Molen, Patricia Nauta, Jette
Pellemans, Jolanda van der
Ploeg, Joost Prinsen, Egbert
Jan Riethof, Peter Sierksma,
Studio Ski, Pam van der Veen
Reageren?
magazine@persgroep.nl
Facebook
@admagazine
Anniek van den Brand
Collega Jette Pellemans kwam
met het idee kookliefhebbers te
ZATERDAG 25 MEI 2019