Kookschrift VOORWOORD INHOUD Toen ik op kamers ging, gaf mijn moe der me het Basiskookboek van Blue Band mee: „Altijd handig.'' Het waren de jaren 80, ver voordat elk denkbaar recept slechts één wifi- verbinding verwijderd is. In mijn studenten huis kookten we allemaal een dag in de week. De lekkerste recepten van mijn huisgenoten typte ik keurig uit. De losse blaadjes plakte ik in dat Blue Band-boekje - over de gerechten die me niet lekker leken. De binnenkant van de kaft, het schutblad en de kantlijnen staan volgekrabbeld met recepten die ik toen geweldig vond, maar die ik nooit meer wil maken. Het zou niet meer in me op komen een pak diepgevroren kabeljauwblok- ken in een schaal te leggen, daar twee pakjes Boursin bij te kwakken, dat in de oven te schui ven, en daarvan te denken: hhmmmm! Destijds vond ik het heerlijk, want dat staat erbij: hhmmmm! Het hardgekafte lijntjesschrift dat ik ooit aanschafte bij Xenos heb ik ook nog altijd en ook daar kook ik nog maar zelden uit. Ik be plakte het met recepten uit de Allerhande (ravi oli uit blik, aangemaakt met gebakken cham pignons, blokjes gekookte ham en een scheutje koffiemelk), bereidingen uit kooktijdschrift Tip (het recept voor preitaart ken ik na al die jaren nóg uit mijn hoofd) en de handgeschreven recepten van mijn moeder (Chinese tomaten soep, aardbeienbavarois, Hemelse modder). Toch kan ik er geen afstand van doen. Ik hoef de recepten voor de muffins die ik bakte met mijn kleuters maar te lezen en het is weer zon- dagochend. Even levendig staan mij de lange avonden vol bezoek weer voor de geest als ik de ingrediëntenlijst zie voor de aardbeiensoep met mascarpone en gembersiroop die ik mijn gasten jarenlang voorschotelde. 'Kookschriftjes hebben een grote culturele waarde' Waarom de boeken van 'Bies' ook na z'n 80 nog tintelfris zijn Op zee met Bon Jovi. 'Op zo'n cruise kom je heel dicht bij hem.' portretteren met hun schriftje. Mooi plan. Jette zocht mensen die hun leven hadden gevan gen in een zelfgemaakt boekje met recepten. Hoe herken baar! 04 Goeie zaak 06 Geld geluk 07 Egbert Jan 08 Frans de Waal 17 Fijn spul 18 Kookschriften 23 Monica 24 Maarten Biesheuvel 29 BV De Liefde 30 Lezen 34 Eten 36 Reizen 43 Joost mag 't weten 44 Puzzelen Colofon Chef Anniek van den Brand Artdirection Henk Marseille Redactie Theo den Boer, Merel Dado, Charlotte van Genderen, Sanne van der Kolk, Cathérine van der Linden, Ruud Roodhorst, Mark Roos Vormgeving Annemarie Kleywegt, Sasja Kooistra, Ieke Kootstra, Jolanda Vogelaar Beeldredactie Marcel Wagenaar Medewerkers Edith Andriesse, Monica Beek, Erik de Bruin, Shody Careman, Suzanne Eijgen- raam, Ronald Giphart, Karlijn van Houwelingen, Joost Hoving, Julia Maria Keers, Kevin D. Liles, Rianne van der Molen, Patricia Nauta, Jette Pellemans, Jolanda van der Ploeg, Joost Prinsen, Egbert Jan Riethof, Peter Sierksma, Studio Ski, Pam van der Veen Reageren? magazine@persgroep.nl Facebook @admagazine Anniek van den Brand Collega Jette Pellemans kwam met het idee kookliefhebbers te ZATERDAG 25 MEI 2019

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 91