W - 10 ZEELAND Er staat iets bijzonders te gebeuren in Lamswaarde. Het piepjonge team van State brengt spanning in elke hap. Het zijn grote schoenen om te vul len. De Petrus Paulus Hoeve in Lamswaarde was twintig jaar lang een begrip in de provincie en daarbuiten. Onderscheiden door het toonaangevende GaultMillau met een Bib Gourmand voor een uitmuntende prijs-kwa- liteitsverhouding, maar in maart sloot de fa milie Mahu het restaurant. Na een verbou wing van een paar weken, heropende het res taurant tijdens de paasdagen als State. State klinkt Engelse chique, maar je spreekt het gewoon op zijn Nederlands uit. ,,Ik vond de naam in een puzzelwoordenboek op inter net. Het is een synoniem voor hoeve", zegt de jonge chef Michiel van Laere. De 26-jarige is een jongen van Lamswaarde, maakte zijn eer ste vlieguren als adjudant van Yannick Mahu bij P&P. Later kookte hij bij Napoleon in Hulst de pannen van het dak, voordat hij hogerop ging bij de Kromme Watergang en Inter Scal- des en de sterrenrestaurants Beluga Loves You in Maastricht en One in Roermond. Uit Lim burg bracht hij kennis, nieuwe technieken en liefde mee. Vriendin Joyce Oexeman toog mee naar Zeeuws-Vlaanderen en is nu gastvrouw van State. Best wel. De grote buffettafel bij de ingang is verdwenen. In plaats daarvan scheiden lamel len van rustiek eikenhout de entree van de zij vleugel. Omdat de lamellen half open staan, blijft de zaak toch één geheel. Boven de grote, open keuken is het logo van State in licht ge goten, wat zeer fraai oogt. En de tafels zijn nu rond, in plaats van vierkant. ,,We hebben daardoor ruimte ingeleverd, maar aan een ronde tafel zit je meer op je gemak", legt Mi- chiel uit. We zitten inderdaad prinsheerlijk. De eerste hapjes stemmen ook vrolijk. Een poffertje van daslook getopt met haringkuit, een tot mergpijpje gesneden knolselder (mét merg) en polenta met paprikakruiden en crème van paprika. Gevolgd door een kra kende kroepoek van Zeeuwse paella met een kokkel en kerriecrème en een sneetje vegetari sche bloedworst (paarse wortel) met mosterd van gefermenteerde ananas. Stuk voor stuk onwijs smakelijke, creatieve vondsten die veel liefde hebben ontvangen. Vooralsnog wel. En die waren hooggespan nen, want de vorige eigenaren voorspelden dat State nóg een stapje hoger dan P&P zou zijn. Het voorgerecht van het vijfgangenmenu (58 euro) geldt als bewijsstuk A. Een technisch prachtig handgesneden tartaartje van rode poon, met een prikkelend randje chorizo. De pure vis matcht geweldig met de venijnige kruiden. Kappertjes gunnen wat zout, de groene asperge is beetgaar en de tomatenvi- naigrette geeft het geheel een extra mediter raans tintje. Bordje twee is huisgerookte paling met gek makend lekkere zult, kruidige zuring, fijne HET MENU als voorgerecht, tarbot (32) of rode mul (24) als hoofd gerecht. Na: een dessert of kaas. Het menu gaat van drie (38,50) tot zeven (78.50) gan gen. Drie en vier gangen zijn alleen tijdens de lunch te bestellen. WAAR Lamswaarde REKENING 1 cava 117,00 5,50 6,00 13,00 15,00 2,50 3,00 vrijdag 24 mei 2019 GO Tussengerecht met kalfstong, spekkoek, ar tisjok en knoflook. fotos camile schelstraete y Chef Michiel van Laere maakt een tus sengerecht met kalfs tong. Het team van State: Arianne van Grol, Tim Walraven, Joyce Oe- xeman, Michiel van Laere, Sarah Wauters en Marie Paping (vlnr) State is een rijzende ster Bob Maes Is er veel verbouwd? Komen de verwachtingen uit? Chef Michiel van Laere kookt 'met de seizoenen mee' en werkt met lokale producten als rund uit het Verdronken Land van Saef- tinghe. Er is een a la carte-menu met onder meer runder tartaar (16 euro) en noordzeekrab (18) CP Restaurant State •é- Jacobus de Waalstraat 41 O*##** 2 vijfgangenmenu 1 alcoholvrij aperitief 2 witte wijn 2 rode wijn 1 koffie 1 muntthee Totaal 162,00

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 46