8 ZEELAND EILAND SYLT JAN SCHOT Hij zit in zijn eigen mosselbistro in de haven van het zuidelijkste dorpje van het meest noordelijke Waddeneiland van Duitsland. Jan Schot (63) uit Yerseke verruilde meer dan twintig jaar geleden de mosselpercelen van Zeeland voor die van Sylt. In het dorpje Hörnum vond hij minder stress, minder regels, meer levensplezier en een nieuwe vriendin. Leuschel en werk al 22 jaar met hem samen. Hij heeft het bedrijf uitgebouwd van één scheepje naar vier grote kotters. Hij is een erg goede mos selkweker die mooie percelen uitzoekt. En we hebben zuiver water, net als op de Oosterschelde, maar hier zit meer plankton in het water. Dus meer voedsel voor de mosselen. En hier zijn veel minder mosselkwekers. De Oosterschelde ligt he lemaal vol met mosselen. Dus daar is dan minder voedsel voor." Als je op een eiland bent, dan moet je toch geen Bratwurst eten? Dan eet je vis, mossels en oesters! Er worden drie rode mosselpan nen op tafel gezet. De drie sma ken van de zaak. Naturel, Medi terraan en met crème fraiche. Met een mix van Duitse woor den, 'Hollandisch' uitgesproken met een zacht klinkend Zeeuws accent, begrijpt iedereen wat de vrolijke Jan wil. Zelfs de Kroatische kok. ,,Ich habe gezegd ein kleine Pfanne, aber du macht wieder viel zu viel." De Kroaat moet lachen en zegt dat we toch alles wilden proeven. Op de opmerking dat Jan wel vloeiend Duits spreekt moet hij lachen. ,,Mwoah, es geht zo zo, maar ze verstaan me! - nog harder lachend - en als ze me niet verstaan dan hebben ze pech." Terwijl wij een rondje langs de pannen maken, pakt Jan er een grote mossel uit. „Echt goede mosselen zijn wit en mooi vol van vlees, zoals deze. Onze mosselen zijn groot. De Belgen zijn er dol op, ze eten graag Sylter Mu- scheln. Deze pannen zijn trouwens niet gevuld met Sylter mosselen want ons seizoen is nog niet begonnen. Dit zijn speciale hangcultuur mosselen uit Dene marken. Die hebben we an derhalve maand per jaar ter overbrugging, want onze eigen mosselen spugen nu de melk, de zaad jes. Half mei, eind mei komt er weer vlees in die mosse len en half juni gaan we dan weer Te veel regels Een vriend vroeg Jan in 1997 om eens te komen kijken op Sylt. In Yerseke viste hij altijd mosselen, oesters en kokkels. ,,Dat laatste mocht niet meer van de regering en toen kwamen er allemaal re gels, elke stap werd gevolgd en daar had ik geen zin meer in. Hier was het heel ontspannen. Er va ren hier in totaal maar acht schepen. Ze zijn ook blij met ons, we hebben net weer een contract voor twintig jaar gekregen. En dan laten ze ons met rust. In Nederland zijn gewoon te veel kwe kers op een te kleine ruimte. Het werk was niks nieuws voor mij, alleen andere omgeving en an dere taal, maar verder is alles hetzelfde." Scheiding De verhuizing naar het Duitse eiland eist ook z'n tol. „M'n gezin wilde niet. Mijn vrouw en drie kin deren (nu 39,37 en 32) wilden niet mee. Mijn vrouw en ik zijn ook gescheiden later. We groeiden gewoon uit elkaar, dat was niet te vermijden. De kinderen hebben het nuchter gezien. Ik heb hier nu een Kroatische vriendin Sanja. Haar dochter Lana staat aan de kassa." En hij wijst naar de bar. Sanja staat in het garnalenpaviljoen hierachter, daar verkopen we broodjes enzo. Met m'n kin deren heb ik super contact." En trots. „Ik ben net opa geworden." En nog trotser: „De ZDF komt binnenkort een week filmen. Ze willen een familiereportage ma ken over mosselvissen op Sylt. Dan komt iedereen. Mijn kinde ren, de kinderen van m'n vrien din en dan gaan we over het hele eiland opnames maken." Dat wordt vast interessante tv voor het gereserveerde Duitsland, want: „Deze Hollander zegt echt wat 'ie denkt en dat geeft nog wel eens problemen. Bij ons is het veel ge-je en ge-jij, maar dat doen die Duitsers niet. Die hebben het over Sie en de burger meester is Herr Burgermeister. Ik zeg ge woon Rollie, want dat is zijn bijnaam. Hij kookt ook maar gewoon met water." Zuiver water Jan is geen eigenaar van boten of mosselpercelen. „Ik ben als mosselvisser in dienst van Adriaan donderdag 16 mei 2019 Van Yerseke naar het Duitse eiland van 'rijken en Schönen' Gijs Hardeman Sylt Het strand van Sylt. vissen. In juli zitten ze propvol. De smaak is fabel achtig, want het water is heel zout hier." -Jan Schot Mosselpannetje in de Sylter Mu- scheln Bistro.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 36