Alles over suikervervangers
Suiker is lekker, maar niet erg gezond. Wat
zijn de mogelijkheden als we graag op iets
zoets kauwen zonder veel geraffineerde
suiker te gebruiken?
Honing
bestaat ook
gewoon
voor 80
procent
uit suikers
5
NYNKE VAN SPIEGEL
aarom loopt het water
ons in de mond bij
het zien van citroen-
meringuetaartjes of
bolletjes chocolade
ijs? Omdat we allemaal suikerliefheb
bers zijn. Dat heeft zijn oorsprong in
de tijd dat we ons voedsel recht
streeks uit de natuur aten. Een bittere
smaak duidde vaak op iets giftigs, ter
wijl zoete vruchtjes eetbaar en voed
zaam waren.
De laatste decennia zijn we echte
suikeradepten geworden. Aan veel
voorgeproduceerde producten is sui
ker toegevoegd; voor de houdbaar
heid, maar ook voor de smaak. En
suiker werkt verslavend.
De bewuste of onbewuste inname
van grote hoeveelheden suiker heeft
vooral gevolgen voor onze lichame
lijke gesteldheid, zegt Anne Marie
Reuzenaar, orthomoleculair voe
dingsdeskundige en schrijver van
verschillende kookboeken met recep
ten zonder suiker. „Steeds meer
mensen hebben overgewicht en dia
betes. Als we suiker zouden
gebruiken zoals vroeger,
namelijk alleen
frisdrank
taart
op zon- en
feestdagen,
dan zou er geen
probleem zijn. Maar we krij
gen nu vanaf zo'n jonge leeftijd sui
ker binnen dat onze smaakpapillen
erop zijn ingesteld. De behoefte aan
zoet is afgelopen vijftig jaar groter ge
worden. Dat houden we in stand
door er steeds meer van te eten.''
Naast alle zichtbare suikers die we
binnenkrijgen, bestaat er ook zoiets
als verborgen suikers. Volgens
Reuzenaar zitten ze bijna overal in.
,,In soepen en sauzen, in pizzadeeg
en in brood. Er zijn bijna geen vlees
waren te krijgen zonder toegevoegde
suikers. Ik heb onderzoek gedaan
naar iemand die dacht gezond te
eten. Bij haar ontbijt at ze muesli en
amandelmelk, ze dronk thee en at
van die tussendoorkoeken met gra
nen, als lunch nam ze een salade en
's avonds at ze nasi met saté. Daarmee
kreeg ze 127 gram suiker binnen -
bijna 32 suikerklontjes - terwijl de
Wereldgezondheidsorganisatie advi
seert om maximaal 50 gram suiker
per dag te nuttigen.
Het probleem met suiker is dat we
er niet snel genoeg van krijgen. Na
een uitgebreide maaltijd kan er geen
aardappel meer bij, maar er is altijd
plek voor een toetje.''
Door al die toetjes en chocolade
schiet de bloedsuikerspiegel om
hoog. Gevolg? Vermoeidheid na de
lunch. Maar ook ouderdomsziektes
als diabetes, dementie, hart- en vaat
ziekten en kanker hebben te maken
met een regelmatig te hoge bloedsui-
kerspiegel. Wil je gezonder leven,
dan betekent dat minderen
met de suikers. Of, als je
graag af en toe een taart
bakt, naar vervangers
zoeken. Welke na
tuurlijke zoetmakers
kun je in het keu
kenkastje zetten?
Liever niet
Geraffineerde suikers
Geraffineerde suiker is in de fabriek
ontdaan van alle toegevoegde voe
dingsstoffen zoals vezels en vitami
nes en bevat geen elementen meer
die je nodig hebt om de vertering en
opname van suiker te bevorderen. De
meest gangbare geraffineerde suikers
zijn witte suiker, rietsuiker, basterd
suiker en poedersuiker.
Alternatieven
i Kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker is ongeraffi
neerd en wordt gemaakt van de
kokospalm. Het heeft een karamel
achtige smaak en één schepje suiker
kun je vervangen voor één schepje
kokosbloesemsuiker. Dit goedje
bevat bepaalde elementen die helpen
bij de vertering en opname van
suiker, zoals antioxidant. Kokos-
bloesemsuiker is een snelle suiker,
dus zorgt wel voor een snelle stijging
van de bloedsuikerspiegel.
zich. Daarnaast heeft het een antibio
tisch, ontstekingsremmend effect.
Honing is daardoor een beter alterna
tief dan suikerstroop of siroop, maar
bestaat ook gewoon voor 80 procent
uit suikers. Daardoor schiet de bloed-
suikerspiegel omhoog.
Agave- en
ahornsiroop
Stevia
Stevia is een zoetig goedje afkom
stig van de steviaplant, die gewoon te
koop is in het tuincentrum. Als je de
gedroogde blaadjes fijnhakt, heb je
een suikervervanger die de bloedsui-
kerspiegel niet doet stijgen
en geen calorieën bevat.
Dit geldt alleen voor de
natuurlijke variant. Alle
stevia die wit is, of aan
bewerkte voeding en drank
zoals cola is toegevoegd,
mist deze voordelen.
Stevia heeft een bittere
nasmaak die veel men
sen niet lekker vinden,
maar het is veel zoeter
dan suiker waardoor je minder nodig
hebt. Als je met stevia wilt bakken,
kun je het combineren met kokos
bloesemsuiker zodat je wat meer
volume hebt in de taart.
Agavesiroop is onge
raffineerd en heeft
een beperkt effect
op de bloedsui-
kerspiegel. Het
heeft een hoge
zoetkracht. Wel
bevat deze siroop
veel fructose, die
door de lever ver
werkt moet worden.
De lever kan maar
een bepaalde hoeveelheid
fructose omzetten in energie.
De rest wordt opgeslagen als
vet en zorgt daarmee
voor leververvetting.
Ahornsiroop komt
van de Canadese es
doorn en bevat meer
mineralen dan
agave, maar ook su
crose dat je bloed
spiegel sneller doet
stijgen. Het best is 100 procent na
tuurlijke ahornsiroop, maar
die kan flink prijzig zijn.
Oerzoet
Oerzoet wordt gemaakt met het
sap van suikerriet. De smaak is
sterk en karamelachtig en blijf
je lang proeven. Het is beter
dan rietsuiker, want er zit
magnesium en kalium in.
Aan de andere kant is oer
zoet een snelle suiker,
waardoor het een sterk
effect op de bloed-
suikerspiegel heeft.
Honing
Honing is een natuurproduct en
heeft enzymen en voedingstoffen in
Amazake
Dit zoetproduct komt
oorspronkelijk uit Japan
en wordt gemaakt uit
gefermenteerde rijst en
graan. Hierdoor ontstaat
een zoete crème met
umami smaak, wel is een
beetje zout toegevoegd.
Amazake is minder zoet dan
suiker en heeft vitamine B,
veel voedingsvezels en calcium
in zich.
GO ZATERDAG 11 MEI 2019
Honing,
oerzoet,
agave of
amazake?