Alles over suikervervangers Suiker is lekker, maar niet erg gezond. Wat zijn de mogelijkheden als we graag op iets zoets kauwen zonder veel geraffineerde suiker te gebruiken? Honing bestaat ook gewoon voor 80 procent uit suikers 5 NYNKE VAN SPIEGEL aarom loopt het water ons in de mond bij het zien van citroen- meringuetaartjes of bolletjes chocolade ijs? Omdat we allemaal suikerliefheb bers zijn. Dat heeft zijn oorsprong in de tijd dat we ons voedsel recht streeks uit de natuur aten. Een bittere smaak duidde vaak op iets giftigs, ter wijl zoete vruchtjes eetbaar en voed zaam waren. De laatste decennia zijn we echte suikeradepten geworden. Aan veel voorgeproduceerde producten is sui ker toegevoegd; voor de houdbaar heid, maar ook voor de smaak. En suiker werkt verslavend. De bewuste of onbewuste inname van grote hoeveelheden suiker heeft vooral gevolgen voor onze lichame lijke gesteldheid, zegt Anne Marie Reuzenaar, orthomoleculair voe dingsdeskundige en schrijver van verschillende kookboeken met recep ten zonder suiker. „Steeds meer mensen hebben overgewicht en dia betes. Als we suiker zouden gebruiken zoals vroeger, namelijk alleen frisdrank taart op zon- en feestdagen, dan zou er geen probleem zijn. Maar we krij gen nu vanaf zo'n jonge leeftijd sui ker binnen dat onze smaakpapillen erop zijn ingesteld. De behoefte aan zoet is afgelopen vijftig jaar groter ge worden. Dat houden we in stand door er steeds meer van te eten.'' Naast alle zichtbare suikers die we binnenkrijgen, bestaat er ook zoiets als verborgen suikers. Volgens Reuzenaar zitten ze bijna overal in. ,,In soepen en sauzen, in pizzadeeg en in brood. Er zijn bijna geen vlees waren te krijgen zonder toegevoegde suikers. Ik heb onderzoek gedaan naar iemand die dacht gezond te eten. Bij haar ontbijt at ze muesli en amandelmelk, ze dronk thee en at van die tussendoorkoeken met gra nen, als lunch nam ze een salade en 's avonds at ze nasi met saté. Daarmee kreeg ze 127 gram suiker binnen - bijna 32 suikerklontjes - terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie advi seert om maximaal 50 gram suiker per dag te nuttigen. Het probleem met suiker is dat we er niet snel genoeg van krijgen. Na een uitgebreide maaltijd kan er geen aardappel meer bij, maar er is altijd plek voor een toetje.'' Door al die toetjes en chocolade schiet de bloedsuikerspiegel om hoog. Gevolg? Vermoeidheid na de lunch. Maar ook ouderdomsziektes als diabetes, dementie, hart- en vaat ziekten en kanker hebben te maken met een regelmatig te hoge bloedsui- kerspiegel. Wil je gezonder leven, dan betekent dat minderen met de suikers. Of, als je graag af en toe een taart bakt, naar vervangers zoeken. Welke na tuurlijke zoetmakers kun je in het keu kenkastje zetten? Liever niet Geraffineerde suikers Geraffineerde suiker is in de fabriek ontdaan van alle toegevoegde voe dingsstoffen zoals vezels en vitami nes en bevat geen elementen meer die je nodig hebt om de vertering en opname van suiker te bevorderen. De meest gangbare geraffineerde suikers zijn witte suiker, rietsuiker, basterd suiker en poedersuiker. Alternatieven i Kokosbloesemsuiker Kokosbloesemsuiker is ongeraffi neerd en wordt gemaakt van de kokospalm. Het heeft een karamel achtige smaak en één schepje suiker kun je vervangen voor één schepje kokosbloesemsuiker. Dit goedje bevat bepaalde elementen die helpen bij de vertering en opname van suiker, zoals antioxidant. Kokos- bloesemsuiker is een snelle suiker, dus zorgt wel voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. zich. Daarnaast heeft het een antibio tisch, ontstekingsremmend effect. Honing is daardoor een beter alterna tief dan suikerstroop of siroop, maar bestaat ook gewoon voor 80 procent uit suikers. Daardoor schiet de bloed- suikerspiegel omhoog. Agave- en ahornsiroop Stevia Stevia is een zoetig goedje afkom stig van de steviaplant, die gewoon te koop is in het tuincentrum. Als je de gedroogde blaadjes fijnhakt, heb je een suikervervanger die de bloedsui- kerspiegel niet doet stijgen en geen calorieën bevat. Dit geldt alleen voor de natuurlijke variant. Alle stevia die wit is, of aan bewerkte voeding en drank zoals cola is toegevoegd, mist deze voordelen. Stevia heeft een bittere nasmaak die veel men sen niet lekker vinden, maar het is veel zoeter dan suiker waardoor je minder nodig hebt. Als je met stevia wilt bakken, kun je het combineren met kokos bloesemsuiker zodat je wat meer volume hebt in de taart. Agavesiroop is onge raffineerd en heeft een beperkt effect op de bloedsui- kerspiegel. Het heeft een hoge zoetkracht. Wel bevat deze siroop veel fructose, die door de lever ver werkt moet worden. De lever kan maar een bepaalde hoeveelheid fructose omzetten in energie. De rest wordt opgeslagen als vet en zorgt daarmee voor leververvetting. Ahornsiroop komt van de Canadese es doorn en bevat meer mineralen dan agave, maar ook su crose dat je bloed spiegel sneller doet stijgen. Het best is 100 procent na tuurlijke ahornsiroop, maar die kan flink prijzig zijn. Oerzoet Oerzoet wordt gemaakt met het sap van suikerriet. De smaak is sterk en karamelachtig en blijf je lang proeven. Het is beter dan rietsuiker, want er zit magnesium en kalium in. Aan de andere kant is oer zoet een snelle suiker, waardoor het een sterk effect op de bloed- suikerspiegel heeft. Honing Honing is een natuurproduct en heeft enzymen en voedingstoffen in Amazake Dit zoetproduct komt oorspronkelijk uit Japan en wordt gemaakt uit gefermenteerde rijst en graan. Hierdoor ontstaat een zoete crème met umami smaak, wel is een beetje zout toegevoegd. Amazake is minder zoet dan suiker en heeft vitamine B, veel voedingsvezels en calcium in zich. GO ZATERDAG 11 MEI 2019 Honing, oerzoet, agave of amazake?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 77