Groene asperges met ei en
kappertjes-mosterdsaus
BARBECUEËN MET GROENTE
Kippenlevertjes
in zure room
en mosterd
KOKEN
'©eten
mm
w
HART
LEVER
NIERTJES
,,De Nederlandse! De Peruaanse
worden gekweekt op een soort
woestijngrond. De halve water
voorraad van Peru wordt ge
offerd om ons mooie groene
asperges te geven. Niet echt
economisch, zeker gezien het
feit dat je ze in deze lentemaan
den vers uit de eigen Neder
landse grond kunt halen. Let
wel op bij de groenteboer of su
permarkt: asperges zijn het lek
kerst en het verst als ze hard en
niet al te buigzaam zijn.''
,,Kies wat je lekker vindt. Som
mige mensen houden van
mosterd met pitjes, anderen
van scherpe, gladde mosterd.
Ikzelf houd heel erg van de
ambachtelijke mosterd van
Abraham's Mosterdmakerij
uit het Groningse Eenrum."
„Zeker! Ik raad iedereen aan het
recept naar zijn eigen hand te
zetten en lekker te experimen
teren.''
(Lunch of klein hoofdge
recht voor vier personen)
400 g kippenlevertjes
2 el bloem
1 tl paprikapoeder
peper en zout
1 el boter
1 el plantaardige olie
1 ui, gesnipperd
100 g ontbijtspek,
in stukjes gesneden
2 el mosterd
125 ml zure room
Maak de kippenlevers
schoon, snijd ze doormid
den en eventueel in nog
wat kleinere stukjes als er
kinderen mee-eten. Meng
de bloem, paprikapoeder
en peper en zout door
elkaar en haal de kippen
levers hier doorheen. Laat
ze niet te lang zo liggen
want dan plakt alles aan el
kaar. Verhit in een koeken
pan de boter en olie en bak
hierin de ui en de kippenle
vers mooi bruin. Voeg na 5
minuten de stukjes spek
toe en na 2 minuten de
mosterd en de zure room.
Verwarm de saus goed
door en zorg dat de lever
tjes gaar zijn. Voeg als laat
ste nog peper naar smaak
toe en serveer. Lekker met
een frisse salade en stok
brood of geroosterd brood.
Kookboek
Dol op orgaanvlees?
Probeer dan Stéphane
Reynauds Hart, lever,
niertjes en de rest
(Fontaine, €10) uit
1993 op de kop te tik
ken. Hierin staan tien
tallen Franse recepten
met lever, maagjes,
hersenen en pens.
Leverpastei
Je kunt zelf leverpas
tei maken door kip
penlevers te garen
met ui, wortel, peter
selie, peper, olie en
zout. Het mengsel
mag, als alle elemen
ten voldoende ge
gaard zijn, fijngemalen
worden in de blender.
Gezond/ongezond
Lever is rijk aan eiwit
ten, heeft weinig calo
rieën en zit vol met
essentiële vitaminen
en mineralen. Als je
zwanger bent, kun je
het beter niet eten
vanwege de hoge
doses vitamine A, als
je jicht hebt niet van
wege het urinezuur.
Hoe we een sateetje of merguezworstje bereiden op de
barbecue, weten we nu wel. Daarom schreef Welmoed
Bezoen (29) het boek Gloeiend Groen met daarin
tal van barbecuerecepten met groentes.
In de supermarkten liggen
Peruaanse en Nederlandse
asperges. Welke hebben je
voorkeur?
Wat voor mosterd raad je aan
voor dit recept?
Kun je dit ook maken met
witte asperges?
Ingrediënten
2 bossen groene asperges,
houtige uiteinden verwijderd
1-2 el olijfolie
4 eieren
160 g volle kwark
2 el mosterd
1 el appelazijn
2 el kappertjes, fijngehakt
4 el bieslook, fijngehakt
4 el tuinkers, fijngehakt
Bereiding
Wrijf de asperges in met de
olijfolie, bestrooi met wat zout
en rooster ze circa 5 minuten
aan twee kanten op de barbe
cue, afhankelijk van hoe dik ze
zijn. Beetgaar, maar met mooie
grill-lijnen zijn ze het lekkerst.
Kook de eitjes zacht in 5,5
minuut (als ze op kamertempe
ratuur zijn; 6 minuten als ze
uit de koelkast komen). Laat ze
schrikken onder koud stromend
water.
Maak ondertussen de saus
door de kwark te mengen met
de mosterd, azijn, kappertjes
en de helft van de kruiden.
Verdeel de asperges over vier
borden en lepel de saus erover
heen. Pel de eitjes, snijd ze
doormidden en leg ze op de
saus. Bestrooi tot slot met de
resterende kruiden.
ZATERDAG 11 MEI 2019 37