Groene asperges met ei en kappertjes-mosterdsaus BARBECUEËN MET GROENTE Kippenlevertjes in zure room en mosterd KOKEN '©eten mm w HART LEVER NIERTJES ,,De Nederlandse! De Peruaanse worden gekweekt op een soort woestijngrond. De halve water voorraad van Peru wordt ge offerd om ons mooie groene asperges te geven. Niet echt economisch, zeker gezien het feit dat je ze in deze lentemaan den vers uit de eigen Neder landse grond kunt halen. Let wel op bij de groenteboer of su permarkt: asperges zijn het lek kerst en het verst als ze hard en niet al te buigzaam zijn.'' ,,Kies wat je lekker vindt. Som mige mensen houden van mosterd met pitjes, anderen van scherpe, gladde mosterd. Ikzelf houd heel erg van de ambachtelijke mosterd van Abraham's Mosterdmakerij uit het Groningse Eenrum." „Zeker! Ik raad iedereen aan het recept naar zijn eigen hand te zetten en lekker te experimen teren.'' (Lunch of klein hoofdge recht voor vier personen) 400 g kippenlevertjes 2 el bloem 1 tl paprikapoeder peper en zout 1 el boter 1 el plantaardige olie 1 ui, gesnipperd 100 g ontbijtspek, in stukjes gesneden 2 el mosterd 125 ml zure room Maak de kippenlevers schoon, snijd ze doormid den en eventueel in nog wat kleinere stukjes als er kinderen mee-eten. Meng de bloem, paprikapoeder en peper en zout door elkaar en haal de kippen levers hier doorheen. Laat ze niet te lang zo liggen want dan plakt alles aan el kaar. Verhit in een koeken pan de boter en olie en bak hierin de ui en de kippenle vers mooi bruin. Voeg na 5 minuten de stukjes spek toe en na 2 minuten de mosterd en de zure room. Verwarm de saus goed door en zorg dat de lever tjes gaar zijn. Voeg als laat ste nog peper naar smaak toe en serveer. Lekker met een frisse salade en stok brood of geroosterd brood. Kookboek Dol op orgaanvlees? Probeer dan Stéphane Reynauds Hart, lever, niertjes en de rest (Fontaine, €10) uit 1993 op de kop te tik ken. Hierin staan tien tallen Franse recepten met lever, maagjes, hersenen en pens. Leverpastei Je kunt zelf leverpas tei maken door kip penlevers te garen met ui, wortel, peter selie, peper, olie en zout. Het mengsel mag, als alle elemen ten voldoende ge gaard zijn, fijngemalen worden in de blender. Gezond/ongezond Lever is rijk aan eiwit ten, heeft weinig calo rieën en zit vol met essentiële vitaminen en mineralen. Als je zwanger bent, kun je het beter niet eten vanwege de hoge doses vitamine A, als je jicht hebt niet van wege het urinezuur. Hoe we een sateetje of merguezworstje bereiden op de barbecue, weten we nu wel. Daarom schreef Welmoed Bezoen (29) het boek Gloeiend Groen met daarin tal van barbecuerecepten met groentes. In de supermarkten liggen Peruaanse en Nederlandse asperges. Welke hebben je voorkeur? Wat voor mosterd raad je aan voor dit recept? Kun je dit ook maken met witte asperges? Ingrediënten 2 bossen groene asperges, houtige uiteinden verwijderd 1-2 el olijfolie 4 eieren 160 g volle kwark 2 el mosterd 1 el appelazijn 2 el kappertjes, fijngehakt 4 el bieslook, fijngehakt 4 el tuinkers, fijngehakt Bereiding Wrijf de asperges in met de olijfolie, bestrooi met wat zout en rooster ze circa 5 minuten aan twee kanten op de barbe cue, afhankelijk van hoe dik ze zijn. Beetgaar, maar met mooie grill-lijnen zijn ze het lekkerst. Kook de eitjes zacht in 5,5 minuut (als ze op kamertempe ratuur zijn; 6 minuten als ze uit de koelkast komen). Laat ze schrikken onder koud stromend water. Maak ondertussen de saus door de kwark te mengen met de mosterd, azijn, kappertjes en de helft van de kruiden. Verdeel de asperges over vier borden en lepel de saus erover heen. Pel de eitjes, snijd ze doormidden en leg ze op de saus. Bestrooi tot slot met de resterende kruiden. ZATERDAG 11 MEI 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 125