Scheldekraan keert
terug in Vlissingen
Kids jammen
in De Spot
9
BOVEN ZEE SPECIALITEITEN
De naam Boven
Zee hoeft geen
verklaring. Uit elk
raam van het
Vlissingse
restaurant kijk
je op zee.
donderdag 9 mei 2019
Vlissingen
Het luxe etablissement
Boven Zee ligt niet al
leen boven het strand
en de zee, maar ook
boven Panta Rhei, het
bekendste strandpaviljoen van
Vlissingen op het Nollestrand aan
het eind van de boulevard. Tot be
gin dit jaar was Boven Zee nog
Boka Bizarro Beach, maar met het
vertrek van mede-eigenaar Roger
Mastbooms besloot Willem-Jan
Buijs het over een andere boeg te
gooien.
Buijs is ook eigenaar van Panta
Rhei, de strandtent voor 'een hapje
en een drankje in ongedwongen
eetcafé-stijl'. Dat geeft hem de gele
genheid het aanbod van de twee
gelegenheden op elkaar af te stem
men, juist door ze van elkaar te la
ten verschillen. Boven Zee wil niet
elitair zijn, maar profileert zich
toch wat meer als chic restaurant
op stand. Meer dan het voormalige
restaurant richt Boven Zee zich op
de vruchten van de zee. Mosselen,
oesters, kreeft en in Zeeland ge
kweekte kingfish zijn de parels van
de kaart en laten zien dat Boven
Zee lekkernijen uit de zee koestert.
Luxe en puur
Roomser dan de paus is Buijs niet.
Boven Zee richt zich 'op luxe, pure
producten van de Zeeuwse na
tuur'. Maar niet ten koste van alles,
de prijs voorop. ,,We blijven zoveel
mogelijk in de buurt voor de in
grediënten van onze menu's. Een
vis als paling staat ook op het
menu. En de kreeft is nog afkom
stig uit Canada. Mocht de Ooster-
scheldekreeft niet te betalen zijn,
dan blijft dat ook in het seizoen zo.
De Canadese kreeften zijn hier
wel vers uit het aquarium te halen.
Alles wat je in zee kunt vangen,
krijg je hier vers op je bord."
Met bijzondere schalen 'fruits
de mer', een keur aan visspeciali-
teiten uit zee, wil Boven Zee zich
echt onderscheiden. Maar ook
vlees en groenten komen zoveel
mogelijk uit de buurt. ,,De sfeer in
het restaurant is natuurlijk net wat
anders dan beneden. Het menu is
luxer en uitgebreider, de tafels ge-
Alles wat je in
zee kunt vangen,
krijg je hier
vers op je bord
dekt met mooi servies."
De restauranthouder benadrukt
dat Boven Zee zich wel richt op
een 'wat luxer segment, maar af
kerig is van gepriegel en gepruts'.
,,We koken met kwalitatief hoog
staande producten en serveren
een eerlijk, goed bord eten. Altijd
lactose- en glutenvrij. Een kan wa
ter en een mandje brood serveren
we standaard zonder dat je die op
de rekening terugvindt."
Reclame
Boven Zee is net voor Pasen open
gegaan, maar Buijs en zijn team
hebben nog niet veel ruchtbaar
heid gegeven aan het bestaan van
het nieuwe restaurant. ,,We heb
ben een site, maar hebben nog niet
echt uitgedragen dat we er zijn. De
reclamecampagne begint nu zo'n
beetje. Voor moederdag doen we
wel wat leuke dingen."
Met de opening van Boven Zee
is Buijs weer wat vaker aan de Nol-
ledijk te vinden. Maar de dage
lijkse leiding van het nieuwe res
taurant laat hij over aan dochter
Roxy de Feijter. Samen met chef
kok Josee Wiskerke en een inge
speeld keuken- en bedienings
team zorgen die er voor dat gasten
geheel tot rust komen en alleen
maar van het uitzicht en het geser
veerde hoeven te genieten. Buijs:
,,Dat ze daarin slagen, bewijzen de
reacties die ik krijg en vooral op
sociale media zie passeren. Dege
nen die al eens geweest zijn, vin
den Boven Zee een aanwinst voor
Vlissingen."
De Scheldekraan staat volgende
week weer in volle glorie bij Het
Dok in het Vlissingse Scheldekwar-
tier. De fundering op de nieuwe plek
voor de Machinefabriek is uitgehard,
zodat de aannemer maandag kan
beginnen met de voorbereidingen
voor de opbouw. Het onderstel
wordt dinsdag op zijn plaats gezet,
zodat een dag later de giek op het on
derstel kan worden gehesen. In to
taal komen er drie hijskranen en zes
vrachtwagens aan te pas om de
kraan een nieuwe vaste plek in zijn
natuurlijke omgeving te geven.
Belangstellenden kunnen de 'ver-
huizing' van de kraan volgen vanaf
een tribune op de Peperdijk, aan de
overkant van Het Dok. De Jan
Weugkade is tijdens de verplaatsing
van onderstel en giek verboden ter
rein vanwege de veiligheid. De ge
meente begrijpt dat veel Vlissingers
en Scheldeliefhebbers van buiten de
hij soperaties willen volgen. Dinsdag
14 en woensdag 15 mei zorgt de ge
meente voor koffie en thee voor tri
buneklanten. 'Kraankijkers' krijgen
om 10.30 en om 15.00 uur een bakkie
troost op de tribune.
Het mag vanwege de veiligheid
niet te hard waaien; anders wordt
het werk een week later uitgevoerd.
Op de gemeentelijke website is eind
van de week te zien of het doorgaat.
MIDDELBURG Alsof gitaarles van
goede muzikanten al niet bijzon
der is, mochten Eddy's Kids giste
ren ook nog eens jammen in pop
podium De Spot in Middelburg
én spelen met oude instrumenten
en apparatuur van popgroep Bl0f.
De scholieren die meedoen aan
de gitaarworkshops van Kunste
ducatie Walcheren sloten voor
een middag aan bij PopAanZee
Kickstart en kregen onder meer
uitleg van bassist Brian van Es
(roze blouse) van de Middel
burgse band PEER.
PopAanZee Kickstart richt zich
op iets oudere kinderen en op
meer verschillende instrumenten
van Eddy's Kids. Beide projecten
hopen elkaar te versterken door
deze kennismaking. Op 3 juli
stappen de leerlingen van de Mid
delburgse scholen Franciscus-
school, Palmenhof, Wilgenhof en
het Talent die meedoen aan
Eddy's Kids het podium op in De
Spot om te laten zien wat ze ge
leerd hebben. De presentatie is
vrij te bezoeken.
GO
Nieuw strandrestaurant op stand
René Hoonhorst
- Eigenaar Willem-Jan Buijs
Informatie: bovenzee.com
René Hoonhorst
Vlissingen
FOTO RUBEN OREEL
Gastvrouw-bedrijfsleidster Roxy de Feijter, eigenaar Willem-Jan Buijs en chef-kok Josee Wiskerke (vlnr) geven leiding aan het nieuwe
restaurant Boven Zee. foto dirk-jan gjeltema