'Lekker Trappen en Heerlijk Happen' blijft een populair uitje 7 GROENTE DUURZAME KWEEK Grond, kassen, bestrijdings middelen en liters water. Volgens de Willie Wortel van het bedrijf Own Greens is dat voor lang niet alle groentes meer nodig. Met roze ledlicht en toverdoosjes kom je een heel eind. Niet dat Frans (88) en Adrie (87) Pruijssers met hun ogen staan te knipperen omdat de basilicum en sla in de brasserie van de Duinen van Haamstede onder roze ledlicht groot groeien. Maar ze vinden het wel heel leuk om van John Bijl, de Willie Wortel van Own Greens, te horen hoe dat nu eigenlijk kan. Bijl deed zijn verhaal gisteren in de Duinen uit de doeken. Kinderen deelden na afloop ter plekke opge kweekte groentes aan bewoners uit. Met zijn 'toverdoosjes', zaadjes en plugjes veroverde hij dertig jaar geleden al, samen met Kees Ze venbergen, de markt met varens. Met hun ooit in Renesse begonnen en nu in Burgh-Haamstede geves tigde bedrijf Vitro Plus verkopen ze anno 2019 tweehonderd ver schillende soorten varens in zestig landen. ,,Per jaar verkopen we 32 miljoen varens vanuit Burgh- Haamstede." Ook die groeien, maar dan in een groot bedrijfs pand, onder ledlicht op. Tien jaar geleden stortte Bijl zich op voedsel. Op zoek naar ma nieren om voedselproductie te verbeteren. Over 30 jaar is het aan tal mensen op aarde verdubbeld, is de verwachting. Water wordt steeds schaarser en het heen en weer gezeul van voedsel is alles behalve duurzaam. ,,We kunnen niet op deze manier doorgaan. Er zijn andere ideeën nodig om er voor te zorgen dat iedereen kan eten. Ook toekomstige generaties", licht Bijl zijn bevlogenheid van de afgelopen jaren toe. Voedselfabrieken Own Greens is niet de enige die zoekt naar nieuwe manieren. In andere landen zijn zelfs al voedsel fabrieken gebouwd. Bijzonder aan de aanpak van het bedrijf uit Burgh-Haamstede is het gebruik van roze ledlicht en de kleinscha ligheid waarmee onder meer blad- De meeste planten groeien goed op alleen maar rood en blauw groentes, kruiden en zelfs aard beien zijn op te kweken. Het ogen schijnlijk simpele rek, voorzien van één of meer planken, kan zo'n beetje in elke ruimte worden weg gezet. Van de keuken thuis tot in een restaurant of van de kantine van school of bedrijf tot aan de brasserie van Allévo-appartemen- tengebouw Duinen van Haam stede. ,,Het idee van Own Greens is dat we mensen weer zelf aan het kweken willen krijgen. Het voed sel bij de mensen willen brengen." Zonder gebruik van bestrij dingsmiddelen en met maar één liter water in plaats van de 20 die er normaal voor diezelfde groentes nodig is. Door folie wordt verdam ping geremd. Het gebruik van roze ledlicht zorgde voor een door braak, zegt Bijl. ,,De meeste plan ten groeien goed op alleen maar rood en blauw." Daarmee wordt dus ook licht (,,In Japan gebruiken ze nog heel ouderwets tl-licht") heel efficiënt ingezet. Geweldig, vindt Adrie Pruijssers - die haar woning met tuin in Ridderkerk een maand of acht geleden ver ruilde voor de Duinen. Met verba zing kijkt ze naar de wereld om haar heen, waar ze ziet hoe grond niet alleen meer voor voedselpro ductie maar ook voor andere func ties als natuur en wonen in beslag wordt genomen. ,,Het wordt alle maal steeds voller. Maar mensen zijn enorm inventief. Ik vind het prachtig om te zien dat dit kan. Ik ben weer een stuk wijzer gewor den." Meer info: owngreens.com GOES Den Hertog Lange Vorststraat 27 - www.denhertogservies.nl Het is ooit uit noodzaak ontstaan. Maar inmiddels is 'Lekker Trappen en Heerlijk Happen' een populair uitje. Zaterdag 8 juni wordt voor de vierde keer een route langs dorpshuizen op Schouwen-Dui- veland uitgezet. Al fietsend trek ken deelnemers van gang naar gang. Zestig kilometer te gaan en on derweg zeven dorpshuizen waar wordt aangeschoven. Voor koffie met wat lekkers, een energiebom metje en een blokertje (borrel). Lunch, voorgerecht, een verfris- sinkje en diner: in elk dorpshuis wordt iets anders voorgescho- teld.Bedacht in de tijd dat het voortbestaan van de dorpshuizen aan een zijden draadje hing. ,,We wilden de dorpshuizen in die tijd op de kaart zetten. Nu zitten we in rustiger vaarwater, maar dit is te leuk om mee te stoppen", zeggen Marlène van der Wekken van dorpshuis de Maire in Zonnemaire en Loes Dekker van dorpshuis de Gouwe in Noordgouwe. ,,En het is nog altijd een goede promotie. Want elk dorpshuis heeft z'n eigen ding." Beide beheerders merken dat het gebruik van de dorpshuizen sinds die onzekere tijd goed is aan getrokken. ,,Ik heb het idee dat de saamhorigheid op dorpen groter wordt. Mensen realiseren zich dat je het ook een beetje met je eigen eiland moet doen", merkt Dekker. Van der Wekken: ,,Ze geven ook aan elkaar door: daar is het goed. We zijn geen horecabedrijf na tuurlijk. Maar het moet allemaal wel kloppen." Inschrijven Elk jaar wordt langs andere dorps huizen gefietst. Van de maximaal 80 deelnemers is er een deel dat elk jaar weer inschrijft. ,,Echte die hards. Die vragen al in januari wanneer dit weer komt." Info en inschrijving via: dorps- huiszon@zeelandnet.nl ZORGELOOS KOOKPLEZIER MET VAN DemeyereAlu Pro hoge koekenpan - I vrijdag 3 mei 2019 SD Basilicum van onder de roze lamp Esme Soesman Burgh-Haamstede - John Bijl, Own Greens Esme Soesman Zonnemaire Nienke (5) en Femke (8) van Roosmalen geven de door hen opgekweekte basilicum aan Adrie en Frans Pruijssers. foto dirkjan gjeltema 0 24 Cm GLASDEKSEL VOOR €1

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 58