Jeugdherberg [ze] 8] Koken met zeewier is een kwestie van doen MARGOT l80 180 ZEELAND 13 Mijn vader en moeder hebben pas verke ring en gaan er een paar dagen samen op uit. We schrijven het voorjaar van 1955. Mijn moeder is 18 en mijn vader is 21 jaar. Ze fiet sen vanuit Kapelle naar Bergen op Zoom, naar de jeugdherberg Klavervelden, die daar in de bossen ligt. Ze slapen er apart op slaapzalen. Volgens mijn moeder werd er streng op gelet dat de jon gens en de meisjes niet konden mixen. In die tijd had je in de jeugdherbergen nog een 'vader' en 'moeder' die een oogje in het zeil hielden. Wanneer ze op de zaterdag terugfietsen naar Zeeland staat er flink wat wind. Dat valt tegen, zeker omdat mijn vader op tijd thuis moet zijn. Hij heeft namelijk een optreden met zijn band, waarvan hij de drummer is. Daar verdient hij 25 guldens mee. Mijn ouders, spaarzaam als ze zijn, kopen een keukenrek van dat geld. Dat hangt in de keuken van mijn ouderlijk huis en doet nog steeds trouw dienst. Nooit eerder besteedde ik aandacht aan dat rek en aan de schuimspaan, de opscheplepel, de bakspaan of aan de eierlepel. Tot laatst, toen we langs Bergen op Zoom reden en mijn moeder vertelde over hun fietstochtje van bijna 64 jaar geleden. Ik heb er vroeger heel wat keren mee ge kookt en gebakken, bijvoorbeeld pannenkoeken, al waren ze destijds vast niet zo hip en gezond als nu. Meng 90 gram amandelmeel en één rijpe ba naan en meng dit met twee eieren en drie eetle pels geraspte kokos in de keukenmachine. Bak drie pannenkoekjes per keer in de zonnebloem olie in een koekenpan met een antiaanbaklaag. Voorzichtig, want ze zijn niet erg stevig. Bestrooi met stukjes walnoot en blauwe bessen. Het jaar daarop fietsten mijn ouders overigens naar de jeugdherberg in Elst. In die tijd had je in de jeugdherbergen nog een 'vader' en 'moeder' die een oogje in het zeil hielden Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland BEOORDELING Voorgerecht Ook de asperges zijn perfect. Zacht met een kleine bite. De hollandaisesaus is wat te zout, zeker omdat we ook zilte lamsoren, ge grilde beenham en gezouten krieltjes heb ben. Wat citroen had niet misstaan. Zachte smaken komen gelukkig van het gepo cheerde ei, waarvan na een licht messteekje het eigeel als lava over het gerecht loopt. Heerlijk. De beenham is dik gesneden en van goede kwaliteit. De lamsoren barsten zo vroeg in het seizoen al van de smaak. De krieltjes hebben een krakend jasje en zijn boterzacht van binnen. Zoals het hoort. De zeebaarsfilets van mijn tafelgenoot blijken ook al een schot in de roos. De vissen hebben de grill gekust en hebben daardoor een zeer krokant velletje. De baars behoeft verder slechts wat peper en zout. De courgette is wat flauw en slap, de groene asperges dan weer perfect. Ook hier hebben we geen spijt van. Integendeel. De bovenste knoop van de broek begint al wat te knellen, maar een kleine afsluiter moet lukken. De crème brü- lée is beter dan in menig Zeeuws restaurant: met romige custard en een laagje bruine sui ker dat krokant is, maar niet tandenbrekend. Crème van vanille en knarsende citrus- schotsen zorgen voor een fris bordje. Ja, we aten lekker in Goes. En de vis is hier niet duurbetaald. Als we in het vervolg vaker de Antwerpse files willen mijden, weten we wat te doen. Dan gaan we niet naar het zui den, maar naar het noorden. Tolgeld moeten we toch wel betalen. Hoofdgerecht Nagerecht Bediening j8,3j Ambiance Prijs/kwaliteit ,,Van oudsher wordt zeewier hier gebruikt als meststof, maar steeds vaker komt het terug in een gezond menu'', vertelt Krij ger. Voor de consument heeft Wildwier een wekelijks zee wierabonnement. Voor chef koks snijden ze zeewier op maat. ,,Ik denk daarbij 'wat wil de kok?'. Omdat we handmatig en kleinschalig werken, kunnen we de koks zo goed mogelijk bedie nen.'' Bij goed tij houdt Wildier Wierenwandelingen, waarbij Krijger en Schoenmakers laten zien welke wieren er zijn, waar ze leven en vooral hoe je ze kunt eten. ,,Veel mensen weten dat zeewier gezond is, maar weten niet goed hoe je het kunt gebrui ken bij het koken. ,,Wij zeggen altijd: 'gewoon doen en uitpro beren'." Dat leggen ze ook uit in hun workshops Smaaksafari. ,,Je kunt bijvoorbeeld Japans bes- senwier fijnsnijden en overgie ten met kokend water. Dat kun je over de aardappelen strooien of aan een soep of een salade toe voegen", vertelt Krijger. Bij zeewier geldt: hoe langer je het verhit, des te vissiger het smaakt. Je kunt het ook rauw eten. Ideeën genoeg dus. Wat te denken van deze pesto van viltwier? Meng in de keu kenmachine twee tenen knof look, zes zongedroogde tomaten in olie en wat viltwier. Meng al les goed door elkaar en voeg er olijfolie en verse basilicum aan toe. Lekker op de pasta. Volgende week houdt Wild- wier weer een Wierenwandeling. vrijdag 3 mei 2019 GO Goes Hoofdgerecht ook zo goed? Van het dessert wel? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) ,,Langs de Zeeuwse kust leven wel 220 soorten zee wier. Sommige ver onder de waterspiegel, andere langs de laagwaterlijn", vertelt Guido Krijger van Wildwier uit Vrou wenpolder. Hij oogst wekelijks wier met respect voor de na tuur, samen met Ellen Schoenmakers. Margot Verhaagen Guido Krijger plukt zeewier bij Neeltje Jans. foto dirkjan gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 49