Fietsen O O O Het aspergeseizoen is vroeg begonnen in Koewacht MARGOT 85 ZEELAND 13 Mijn vader houdt erg van fietsen alleen de heer Parkinson vindt het maar niks. Dat is lastig, zeker omdat hij tegenwoordig altijd mee moet. Door zijn toedoen is mijn vader in december met zijn fiets gevallen en heeft hij al een aantal maanden niet kunnen fietsen. Dat was wennen, want mijn vader deed tot voor kort nog regelmatig boodschappen of fietste naar het sportveld als een van de kleinkinderen moest voetballen of hockeyen. Die vanzelfspre kendheid is nu verdwenen. Daarom zijn we op zoek naar een alternatief om dit voorjaar toch fietstochtjes te kunnen maken, mede omdat mijn moeder ook zo van fietsen houdt. Zeker nu alle fruitbomen mooi in bloei staan, verlangen ze daar beiden erg naar. Nu mijn vader een paar da gen per week naar de dagbehandeling gaat, had ik het idee om op zo'n dag samen te gaan fietsen met mijn moeder. Zo gezegd, zo gedaan. We na men broodjes en een thermoskan koffie mee, om lekker buiten van het mooie weer en de natuur te genieten. Bovendien was het gezellig, al blijft het erg jammer en verdrietig dat mijn vader niet mee kon. Het leek wel of de natuur zich speciaal voor ons van zijn beste kant liet zien; het jonge groen, overal Zeeuws kant, de bloesem, blatende lam metjes en de meidoorn die heerlijk rook. We wil den weer op tijd thuis zijn, zodat we over ons tochtje konden vertellen aan mijn vader. Hij is al tijd rond theetijd weer thuis. Speciaal voor hem hadden we onderweg bij een bakker een cake ge kocht en ergens verse aardbeien. Ik sneed dikke plakken cake af en belegde die met stukjes aard bei. Een scheutje amaretto eroverheen en een flinke dot verse slagroom deed de rest. Zo genoot hij toch een beetje mee. Een scheutje amaretto eroverheen en een flinke dot verse slagroom deed de rest Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland biedt. Bij de mollige smaak van een toef spongecake van hazelnoot in combinatie met het milde schaal diervlees, spinnen we van genot. Ook bij de octo pus. Die gaat een zachtmoedige relatie aan met lau rier, knoflook, paprikapoeder, erwtjes en aardappel. Het krokantje komt van kroepoek met inktvisinkt. Daarna smullen we van ravioli met judasoor (een zwam), ricotta en zuring. Dennis komt de keuken uit om de romige kussentjes gul te bestrooien met krullen wintertruffel. Jammer toch dat we al die grootse gerechten van een onhandig soort kleine theeschoteltjes moeten oplepelen. En het hoofdgerecht? Snoekbaars. Een traktatie uit zoet water, maar niet Zeeuws. „Gevangen in de Dieze bij Den Bosch'', geeft Dennis toe. „Afgelakt met stroop van Zeeuwse appels en een saus van gefermenteerde peren, gekocht van een fruitboer die ze niet kwijt kon aan de markt.'' De zijdezachte fruittoon vloeit zo geraffineerd samen met de vissmaak dat je vanzelf gaat hunkeren naar meer. Van het verfijnde sausje vragen we de volgende keer een juskom vol. En dat aardappelsoesje met Ar- nemuidse paling, ook daar lusten we wel pap van. Afwijken van het kastanjedessert is schier onmoge lijk zegt de bediening. Troost is dat dit verplichte nummer uitloopt uit op een schandalige zoetekauworgie met een laag gepofte, gekaramelli- seerde tamme kastanje, een bol roomijs met dulce de leche en crème fraiche. In het ijs steekt een kro kantje van koffie, zo bruin als een glasscherf uit een glas-in-loodraam. Wat knisperend ziltige zeemelde tempert het zware zoet. Dat Dennis kan koken, wisten we al. In 2018 en in 2019 pakt hij de hoofdprijs bij de kookwedstrijd van de Vereniging van Zeeuwse koks. Ook met Morille is hij behoorlijk op dreef. We zijn benieuwd hoe zich dat verder gaat ontwikkelen. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht jS,3j Nagerecht Bediening ,,In totaal hebben wij 8,5 hectare met asperges hier op de zand grond staan, onder tunnels. Die gaan er deze week af. De asper geplanten gaan 10 jaar mee, daarna moet je die grond gebrui ken voor andere gewassen zoals suikerbieten, aardappelen en tarwe. We hebben al 4 hectare met jonge nieuwe aspergeplan ten staan ter vervanging en uit breiding", zegt De Letter trots. „Vroeger verbouwden we zelf ook aardbeien, daar zijn we mee gestopt omdat het seizoen tegelijkertijd kwam. We verko pen nu aardbeien rechtstreeks van de teler in onze winkel, naast de asperges natuurlijk." Uit de oven Het asperge seizoen is overigens kort maar krachtig; het loopt tot 24 juni, daarna is het alweer klaar. Zaak om nu vaak asperges te eten dus! Schil 1 kilo asperges, snij het onderste houtige ge deelte eraf en kook ze 10 minu ten in water. Bekleed een bak- plaat met bladerdeeg, prik hier gaatjes in met een vork en bak dit 15 minuten in de oven op 180 °C. Verdeel de asperges over de bakplaat, en maak een saus van 150 gram geraspte kaas, 3 eieren en 1 bakje crème fraiche. Giet dit over de asperges met 100 gram zalmsnippers erdoor. Laat nog 15 minuten afbakken in de oven. Knip er wat verse dille overheen en serveer warm. vrijdag 26 april 2019 GO Eet je een dessert? Ambiance Prijs/kwaliteit (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Morille Tom en Monique de Letter met hun asperges. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE Monique de Letter van De Letter Asperges Zo uit Koe wacht heeft het er maar druk mee. ,,Het is nu hoogseizoen omdat het flink warm was af gelopen week. Het is natuur lijk heel bijzonder dat je al zo vroeg asperges kunt eten van de koude grond. Normaal be gint het seizoen wat later", legt ze uit. Margot Verhaagen Koewacht

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 49