Fietsen
O
O
O
Het aspergeseizoen is vroeg
begonnen in Koewacht
MARGOT
85
ZEELAND 13
Mijn vader houdt erg van fietsen alleen de
heer Parkinson vindt het maar niks. Dat
is lastig, zeker omdat hij tegenwoordig
altijd mee moet. Door zijn toedoen is mijn vader
in december met zijn fiets gevallen en heeft hij al
een aantal maanden niet kunnen fietsen.
Dat was wennen, want mijn vader deed tot
voor kort nog regelmatig boodschappen of fietste
naar het sportveld als een van de kleinkinderen
moest voetballen of hockeyen. Die vanzelfspre
kendheid is nu verdwenen. Daarom zijn we op
zoek naar een alternatief om dit voorjaar toch
fietstochtjes te kunnen maken, mede omdat mijn
moeder ook zo van fietsen houdt. Zeker nu alle
fruitbomen mooi in bloei staan, verlangen ze
daar beiden erg naar. Nu mijn vader een paar da
gen per week naar de dagbehandeling gaat, had ik
het idee om op zo'n dag samen te gaan fietsen
met mijn moeder. Zo gezegd, zo gedaan. We na
men broodjes en een thermoskan koffie mee, om
lekker buiten van het mooie weer en de natuur te
genieten. Bovendien was het gezellig, al blijft het
erg jammer en verdrietig dat mijn vader niet mee
kon. Het leek wel of de natuur zich speciaal voor
ons van zijn beste kant liet zien; het jonge groen,
overal Zeeuws kant, de bloesem, blatende lam
metjes en de meidoorn die heerlijk rook. We wil
den weer op tijd thuis zijn, zodat we over ons
tochtje konden vertellen aan mijn vader. Hij is al
tijd rond theetijd weer thuis. Speciaal voor hem
hadden we onderweg bij een bakker een cake ge
kocht en ergens verse aardbeien. Ik sneed dikke
plakken cake af en belegde die met stukjes aard
bei. Een scheutje amaretto eroverheen en een
flinke dot verse slagroom deed de rest. Zo genoot
hij toch een beetje mee.
Een scheutje amaretto eroverheen en
een flinke dot verse slagroom deed de rest
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
biedt. Bij de mollige smaak van een toef spongecake
van hazelnoot in combinatie met het milde schaal
diervlees, spinnen we van genot. Ook bij de octo
pus. Die gaat een zachtmoedige relatie aan met lau
rier, knoflook, paprikapoeder, erwtjes en aardappel.
Het krokantje komt van kroepoek met inktvisinkt.
Daarna smullen we van ravioli met judasoor (een
zwam), ricotta en zuring. Dennis komt de keuken
uit om de romige kussentjes gul te bestrooien met
krullen wintertruffel. Jammer toch dat we al die
grootse gerechten van een onhandig soort kleine
theeschoteltjes moeten oplepelen.
En het hoofdgerecht?
Snoekbaars. Een traktatie uit zoet water, maar niet
Zeeuws. „Gevangen in de Dieze bij Den Bosch'', geeft
Dennis toe. „Afgelakt met stroop van Zeeuwse appels
en een saus van gefermenteerde peren, gekocht van
een fruitboer die ze niet kwijt kon aan de markt.'' De
zijdezachte fruittoon vloeit zo geraffineerd samen
met de vissmaak dat je vanzelf gaat hunkeren naar
meer. Van het verfijnde sausje vragen we de volgende
keer een juskom vol. En dat aardappelsoesje met Ar-
nemuidse paling, ook daar lusten we wel pap van.
Afwijken van het kastanjedessert is schier onmoge
lijk zegt de bediening. Troost is dat dit verplichte
nummer uitloopt uit op een schandalige
zoetekauworgie met een laag gepofte, gekaramelli-
seerde tamme kastanje, een bol roomijs met dulce
de leche en crème fraiche. In het ijs steekt een kro
kantje van koffie, zo bruin als een glasscherf uit een
glas-in-loodraam. Wat knisperend ziltige zeemelde
tempert het zware zoet.
Dat Dennis kan koken, wisten we al. In 2018 en in
2019 pakt hij de hoofdprijs bij de kookwedstrijd van
de Vereniging van Zeeuwse koks. Ook met Morille
is hij behoorlijk op dreef. We zijn benieuwd hoe
zich dat verder gaat ontwikkelen.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
jS,3j
Nagerecht
Bediening
,,In totaal hebben wij 8,5 hectare
met asperges hier op de zand
grond staan, onder tunnels. Die
gaan er deze week af. De asper
geplanten gaan 10 jaar mee,
daarna moet je die grond gebrui
ken voor andere gewassen zoals
suikerbieten, aardappelen en
tarwe. We hebben al 4 hectare
met jonge nieuwe aspergeplan
ten staan ter vervanging en uit
breiding", zegt De Letter
trots. „Vroeger verbouwden we
zelf ook aardbeien, daar zijn we
mee gestopt omdat het seizoen
tegelijkertijd kwam. We verko
pen nu aardbeien rechtstreeks
van de teler in onze winkel, naast
de asperges natuurlijk."
Uit de oven
Het asperge seizoen is overigens
kort maar krachtig; het loopt tot
24 juni, daarna is het alweer
klaar. Zaak om nu vaak asperges
te eten dus! Schil 1 kilo asperges,
snij het onderste houtige ge
deelte eraf en kook ze 10 minu
ten in water. Bekleed een bak-
plaat met bladerdeeg, prik hier
gaatjes in met een vork en bak
dit 15 minuten in de oven op 180
°C. Verdeel de asperges over de
bakplaat, en maak een saus van
150 gram geraspte kaas, 3 eieren
en 1 bakje crème fraiche. Giet dit
over de asperges met 100 gram
zalmsnippers erdoor. Laat nog 15
minuten afbakken in de oven.
Knip er wat verse dille overheen
en serveer warm.
vrijdag 26 april 2019
GO
Eet je een dessert?
Ambiance
Prijs/kwaliteit
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Morille
Tom en Monique de Letter met hun asperges.
FOTO CAMILE SCHELSTRAETE
Monique de Letter van De
Letter Asperges Zo uit Koe
wacht heeft het er maar druk
mee. ,,Het is nu hoogseizoen
omdat het flink warm was af
gelopen week. Het is natuur
lijk heel bijzonder dat je al zo
vroeg asperges kunt eten van
de koude grond. Normaal be
gint het seizoen wat later",
legt ze uit.
Margot Verhaagen
Koewacht