Eiersalade
Weer een diagnose:
een ernstig natuurtekort
Y-
liOIB
Lekker makkelijk
Waar ligt nu
het probleem?
Bij het kind of
bij het systeem?
7
Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst
schrijven per toerbeurt over zaken die het leven van jonge
ouders gemakkelijker moeten maken. Alex constateert dat
je als kind tegenwoordig tot de minderheid behoort als je geen
aandoening hebt.
Ekoplaza, Your
Organic Nature
Plus
ketel gegooid. Dat een bederfelijk
product als eiersalade enige conser
veermiddelen en kleurstoffen
behoeft om in het schap niet
razendsnel bruin te kleuren, is
logisch. Maar smaakversterkers als
mononatriumglutamaat, verdik
kingsmiddelen als xanthaangom en
zuurteregelaars als natriumlactaat
zijn louter noodzakelijk voor een
potje ingrediëntenbingo aan het
paasontbijt.
Ook de toevoeging van water is
volgens de Consumentenbond re
den om nattigheid te voelen. Dikke
kans dat er geen gebruik is gemaakt
van echte mayonaise, maar een uit
geklede 'basissaus'.
Brokstukken
Is al dat geknutsel ook de doodsteek
voor de smaak? We keuren acht
eiersalades uit de supermarkt in een
blinde proeverij met drie professio
nele smaakmakers. Charlotte Kleyn
en Tamara Vojtechovsky maakten
tijdens hun masterstudie voedings
historie in Brussel al kennis met een
keur aan op mayonaise gebaseerde
sauzen. En ook Jonneke de Zeeuw
proefde in haar culinaire ontdek
kingstocht voor Volkskrant.nl
gerechten uit alle windstreken.
Toch hebben ook doorgewinterde
fijnproevers hun grenzen, zo blijkt
uit de uitspraken die al snel hoor-
RECEPT
baar zijn in het proeflokaal. ,,Ik heb
het er moeilijk mee, hoor jongens'',
roept de één. ,,Nu ik jouw gezicht
zie, durf ik zelf geen hap meer te
nemen'', zegt de ander. ,,Dit is geen
proeverij, maar een beproeving",
concludeert de volgende. ,,Ik krijg
ineens een idee wat Baudet
bedoelde met de brokstukken van
onze samenleving."
Weeïg
Hoewel er wel degelijk onderlinge
verschillen zijn, kampt het gros van
de salades volgens het panel met
dezelfde mankementen. Allereerst
spelen de eieren duidelijk tweede
viool; qua smaak en mondgevoel
worden ze totaal overschaduwd
door de (surrogaat)mayo.
Dat de stukjes eiwit veelal zo lang
zijn doorgekookt dat ze nogal rub-
berig op de tong liggen, maakt het
er niet beter op. Flink wat zwarte
peper (of blokjes augurk) zou een
fijne tegenhanger kunnen zijn in
dat weeïge, zelfs zalvige geheel.
Maar in de meeste kuipjes geven de
specerijen totaal niet thuis.
Ook de snippertjes bieslook zijn
puur voor de bühne; qua smaak zijn
ze immers veel te oud om iets van
frisheid toe te voegen. Alleen Johma
en Albert Heijn weten zich met hun
meer gebalanceerde mengsels uit
het moeras te ontworstelen.
„Hij moet toch iets hebben?" Ik
zat bij de buurvrouw in de voor
tuin. Ze had de baby op schoot.
We hadden het over wat de baby
al wel en niet kon. Op een gegeven
moment in zo'n gesprek zie ik
altijd kans om te roepen: hij is vast
hoogbegaafd!
Want waar ben je tegenwoordig
zonder diagnose? Op een beetje
mbo behoor je zonder diagnose
voor het een of ander tot de min
derheid. Voor de samenleving is
een diagnose lekker makkelijk.
Het kan niet zo zijn dat er met het
systeem iets mis is. Nee, het ligt
aan de mensen met hun kwaaltjes.
De Belgische psychiater Paul
Verhaeghe is fel tegenstander van
dit gediagnosticeer. In zijn prach
tige boek Identiteit beschrijft hij
hoe de aandoening adhd in de
maanden juli en augustus op
magische wijze verdwijnt. Je hebt
kinderen die totaal geen proble
men hebben, zolang ze maar niet
stil in een schoolbank hoeven te
zitten. We zijn, zo constateert
Verhaeghe, niet alleen een pro
duct van onze opvoeding, onze er
varingen en onze genen; we zijn
ook een product van de samenle
ving waarin we leven.
Waar ligt nu het probleem? Bij
het kind of bij het systeem? Er
komen steeds meer eisen in het
onderwijs, met het Cito als
strenge opzichter. Logisch dat
juist kinderen met hun eigen
tempo en grillen daar geregeld
niet aan kunnen voldoen. Dan is
het toch ook niet vreemd dat de
beroepsopleidingen het zo zwaar
hebben. Waar kinderen vroeger
uitermate geschikt waren voor een
toegepast beroep, lijkt het hbo of
hoger nu de enige norm. Haal je
die eis niet, vanwege dyslexie, dys-
calculie, adhd of andere zaken in je
rugzakje, dan ben je 'veroordeeld'
tot het mbo. Zo denken te veel
mensen en helaas nemen kinde
ren die denkwijze ongewild over.
Terug naar de voortuin. De buur
vrouw had gehoord over het boek
Temperamentvolle kinderen (onder
titel: Zo geef je het beste aan gevoe
lige, intense kinderen met een sterke
wil). Ze kon alleen even niet meer
op de titel komen. Ik zocht op
internet en kwam per ongeluk op
de site van Nieuwetijdskind. Niet
zozeer voor kinderen met een
diagnose, maar voor ouders die
een beetje zweven. Daar ontdekte
ik dat kinderen ook ndd kunnen
hebben: nature deficit disorder.
Natuurtekort! Met alle pro
blemen van dien, uiteraard. Weer
een diagnose. Eentje die ik thuis
kan toepassen. Mijn kinderen
vinden het bos oersaai. Als ze nu
weer eens iets hebben, hoef ik
gelukkig niks meer te veranderen.
Ik kan gewoon zeggen: komt door
hun ndd.
Johma
Vrije-uitloopEi
Albert Heijn
Jumbo
•USIffWIS
Lidl, Vitakrone
Coop
GO ZATERDAG 20 APRIL 2019
€4,19 per 175g
Biologische eiersalade
met een kerriegele kleur
en ook een smaak
waarin specerijen het
voortouw nemen. Gul
qua bieslook, al blijft dat
puur voor het oog.
€1,94 per 175g
Kampt te veel met
de euvels van een
typische dertien-
in-een-dozijn
salade uit de
fabriek: rubberig
eiwit, overdaad aan
zoet en weeïg in de
Zo maak je
zelf eiersalade:
Meng kleine stukjes
hardgekookt ei met
mayonaise. Voeg
mosterd, bieslook,
zout en peper toe en
eventueel kerrie-
of paprikapoeder. In
plaats van zout kun
je gedroogde krui
den als selderij,
peterselie en lavas
gebruiken.
Wil je ook de mayo
naise zelf maken,
neem dan 2 eidooi
ers, 200 ml plantaar
dige olie en 1 eet
lepel mosterd en
meng alles met een
staafmixer. Gebruik
je een garde, doe
dan alleen de eidooi
ers en de mosterd in
de mengbeker en
voeg de olie al klop
pend toe. Voeg aan
het eind een paar
druppels citroensap
of azijn toe voor een
frissere smaak.
Bron: Consumenten
bond.
-Alex van der Hulst
m Nynke de Jong (34), Hanneke
Hendrix (39) en Alex van der
Hulst (41) hebben kinderen in de
leeftijd van 0 tot 7 jaar. Ze heb
ben de opvoed-podcast Ik Ken
Iemand Die en schreven het
gelijknamige boek.
De redactie van Zo werkt samen met de specialisten van AutoTrack,
BesteProduct.nl, HardwareInfo, Independer, Intermediair, Koken&Eten,
Nationale Vacaturebank, New Scientist en Tweakers.
€1,99 per 175g
Qua smaak
het best in
balans,
onder meer
dankzij een
brutaal zuurtje.
Ook het mondgevoel
is niet verkeerd, al zijn de eierstukjes wat klein en
te hard doorgekookt.
cSalod&aflecialfó
Bieslook
€2,25 per 175g
Veel grote
stukken eiwit,
en ook niet zo
doodgekookt
als het gros van
de concurren
ten. Zacht van
smaak, niet uitge
sproken zoet of zuur.
-J Ei
salade
ituy- hu1i.
■i-ijjmujju»».»
€2,24 per 175g
Zou qua kleur zo
door kunnen
voor een zalm
salade. Vlak van
smaak en te
vloeibaar van struc
tuur. Wel grote stukjes
aardig gekookt ei en veel bieslooksnippers.
Aldi
€0,78 per 175g
Hulde voor de drie
sterreneieren (vol
gens Beter Leven
keurmerk). Helaas
vreselijk zalvig, een
geur van augurkennat
en een smaak die qua zoet
en zuur uit de bocht vliegt.
€0,79 per 175g
Een stopverf
structuur waarin
je lepel rechtop
blijft staan. Blijft
ook in de mond
onprettig plakken.
Verder veel te zoet, korrelig en
met taaie stukjes eiwit.
mond. Mist pit en een zuurtje.
€1,94 per 175g
Riekt naar karne
melk die te lang in
de zon heeft
gestaan. Slaat ook
qua smaak de plank
mis; zuur, uiachtig en
zelfs zwavelig. Wederom ei
als rubber.