Eiersalade Weer een diagnose: een ernstig natuurtekort Y- liOIB Lekker makkelijk Waar ligt nu het probleem? Bij het kind of bij het systeem? 7 Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst schrijven per toerbeurt over zaken die het leven van jonge ouders gemakkelijker moeten maken. Alex constateert dat je als kind tegenwoordig tot de minderheid behoort als je geen aandoening hebt. Ekoplaza, Your Organic Nature Plus ketel gegooid. Dat een bederfelijk product als eiersalade enige conser veermiddelen en kleurstoffen behoeft om in het schap niet razendsnel bruin te kleuren, is logisch. Maar smaakversterkers als mononatriumglutamaat, verdik kingsmiddelen als xanthaangom en zuurteregelaars als natriumlactaat zijn louter noodzakelijk voor een potje ingrediëntenbingo aan het paasontbijt. Ook de toevoeging van water is volgens de Consumentenbond re den om nattigheid te voelen. Dikke kans dat er geen gebruik is gemaakt van echte mayonaise, maar een uit geklede 'basissaus'. Brokstukken Is al dat geknutsel ook de doodsteek voor de smaak? We keuren acht eiersalades uit de supermarkt in een blinde proeverij met drie professio nele smaakmakers. Charlotte Kleyn en Tamara Vojtechovsky maakten tijdens hun masterstudie voedings historie in Brussel al kennis met een keur aan op mayonaise gebaseerde sauzen. En ook Jonneke de Zeeuw proefde in haar culinaire ontdek kingstocht voor Volkskrant.nl gerechten uit alle windstreken. Toch hebben ook doorgewinterde fijnproevers hun grenzen, zo blijkt uit de uitspraken die al snel hoor- RECEPT baar zijn in het proeflokaal. ,,Ik heb het er moeilijk mee, hoor jongens'', roept de één. ,,Nu ik jouw gezicht zie, durf ik zelf geen hap meer te nemen'', zegt de ander. ,,Dit is geen proeverij, maar een beproeving", concludeert de volgende. ,,Ik krijg ineens een idee wat Baudet bedoelde met de brokstukken van onze samenleving." Weeïg Hoewel er wel degelijk onderlinge verschillen zijn, kampt het gros van de salades volgens het panel met dezelfde mankementen. Allereerst spelen de eieren duidelijk tweede viool; qua smaak en mondgevoel worden ze totaal overschaduwd door de (surrogaat)mayo. Dat de stukjes eiwit veelal zo lang zijn doorgekookt dat ze nogal rub- berig op de tong liggen, maakt het er niet beter op. Flink wat zwarte peper (of blokjes augurk) zou een fijne tegenhanger kunnen zijn in dat weeïge, zelfs zalvige geheel. Maar in de meeste kuipjes geven de specerijen totaal niet thuis. Ook de snippertjes bieslook zijn puur voor de bühne; qua smaak zijn ze immers veel te oud om iets van frisheid toe te voegen. Alleen Johma en Albert Heijn weten zich met hun meer gebalanceerde mengsels uit het moeras te ontworstelen. „Hij moet toch iets hebben?" Ik zat bij de buurvrouw in de voor tuin. Ze had de baby op schoot. We hadden het over wat de baby al wel en niet kon. Op een gegeven moment in zo'n gesprek zie ik altijd kans om te roepen: hij is vast hoogbegaafd! Want waar ben je tegenwoordig zonder diagnose? Op een beetje mbo behoor je zonder diagnose voor het een of ander tot de min derheid. Voor de samenleving is een diagnose lekker makkelijk. Het kan niet zo zijn dat er met het systeem iets mis is. Nee, het ligt aan de mensen met hun kwaaltjes. De Belgische psychiater Paul Verhaeghe is fel tegenstander van dit gediagnosticeer. In zijn prach tige boek Identiteit beschrijft hij hoe de aandoening adhd in de maanden juli en augustus op magische wijze verdwijnt. Je hebt kinderen die totaal geen proble men hebben, zolang ze maar niet stil in een schoolbank hoeven te zitten. We zijn, zo constateert Verhaeghe, niet alleen een pro duct van onze opvoeding, onze er varingen en onze genen; we zijn ook een product van de samenle ving waarin we leven. Waar ligt nu het probleem? Bij het kind of bij het systeem? Er komen steeds meer eisen in het onderwijs, met het Cito als strenge opzichter. Logisch dat juist kinderen met hun eigen tempo en grillen daar geregeld niet aan kunnen voldoen. Dan is het toch ook niet vreemd dat de beroepsopleidingen het zo zwaar hebben. Waar kinderen vroeger uitermate geschikt waren voor een toegepast beroep, lijkt het hbo of hoger nu de enige norm. Haal je die eis niet, vanwege dyslexie, dys- calculie, adhd of andere zaken in je rugzakje, dan ben je 'veroordeeld' tot het mbo. Zo denken te veel mensen en helaas nemen kinde ren die denkwijze ongewild over. Terug naar de voortuin. De buur vrouw had gehoord over het boek Temperamentvolle kinderen (onder titel: Zo geef je het beste aan gevoe lige, intense kinderen met een sterke wil). Ze kon alleen even niet meer op de titel komen. Ik zocht op internet en kwam per ongeluk op de site van Nieuwetijdskind. Niet zozeer voor kinderen met een diagnose, maar voor ouders die een beetje zweven. Daar ontdekte ik dat kinderen ook ndd kunnen hebben: nature deficit disorder. Natuurtekort! Met alle pro blemen van dien, uiteraard. Weer een diagnose. Eentje die ik thuis kan toepassen. Mijn kinderen vinden het bos oersaai. Als ze nu weer eens iets hebben, hoef ik gelukkig niks meer te veranderen. Ik kan gewoon zeggen: komt door hun ndd. Johma Vrije-uitloopEi Albert Heijn Jumbo •USIffWIS Lidl, Vitakrone Coop GO ZATERDAG 20 APRIL 2019 €4,19 per 175g Biologische eiersalade met een kerriegele kleur en ook een smaak waarin specerijen het voortouw nemen. Gul qua bieslook, al blijft dat puur voor het oog. €1,94 per 175g Kampt te veel met de euvels van een typische dertien- in-een-dozijn salade uit de fabriek: rubberig eiwit, overdaad aan zoet en weeïg in de Zo maak je zelf eiersalade: Meng kleine stukjes hardgekookt ei met mayonaise. Voeg mosterd, bieslook, zout en peper toe en eventueel kerrie- of paprikapoeder. In plaats van zout kun je gedroogde krui den als selderij, peterselie en lavas gebruiken. Wil je ook de mayo naise zelf maken, neem dan 2 eidooi ers, 200 ml plantaar dige olie en 1 eet lepel mosterd en meng alles met een staafmixer. Gebruik je een garde, doe dan alleen de eidooi ers en de mosterd in de mengbeker en voeg de olie al klop pend toe. Voeg aan het eind een paar druppels citroensap of azijn toe voor een frissere smaak. Bron: Consumenten bond. -Alex van der Hulst m Nynke de Jong (34), Hanneke Hendrix (39) en Alex van der Hulst (41) hebben kinderen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar. Ze heb ben de opvoed-podcast Ik Ken Iemand Die en schreven het gelijknamige boek. De redactie van Zo werkt samen met de specialisten van AutoTrack, BesteProduct.nl, HardwareInfo, Independer, Intermediair, Koken&Eten, Nationale Vacaturebank, New Scientist en Tweakers. €1,99 per 175g Qua smaak het best in balans, onder meer dankzij een brutaal zuurtje. Ook het mondgevoel is niet verkeerd, al zijn de eierstukjes wat klein en te hard doorgekookt. cSalod&aflecialfó Bieslook €2,25 per 175g Veel grote stukken eiwit, en ook niet zo doodgekookt als het gros van de concurren ten. Zacht van smaak, niet uitge sproken zoet of zuur. -J Ei salade ituy- hu1i. ■i-ijjmujju»».» €2,24 per 175g Zou qua kleur zo door kunnen voor een zalm salade. Vlak van smaak en te vloeibaar van struc tuur. Wel grote stukjes aardig gekookt ei en veel bieslooksnippers. Aldi €0,78 per 175g Hulde voor de drie sterreneieren (vol gens Beter Leven keurmerk). Helaas vreselijk zalvig, een geur van augurkennat en een smaak die qua zoet en zuur uit de bocht vliegt. €0,79 per 175g Een stopverf structuur waarin je lepel rechtop blijft staan. Blijft ook in de mond onprettig plakken. Verder veel te zoet, korrelig en met taaie stukjes eiwit. mond. Mist pit en een zuurtje. €1,94 per 175g Riekt naar karne melk die te lang in de zon heeft gestaan. Slaat ook qua smaak de plank mis; zuur, uiachtig en zelfs zwavelig. Wederom ei als rubber.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 87