Alleen bacteriën leveren onmisbare vitamine Vitamine B12 kom je overal tegen, van sojamelk, vegagehakt en boter in de supermarkt tot het rek met vitamines in de natuurwinkel. Wat is deze vitamine precies? En waar is het goed voor? 5 SAMUEL BOM Om het belang van B12 meteen stevig neer te zetten: zonder deze vita mine zou er geen leven zijn op onze aardbol. Professor Eddy Smid van Wagenin- gen University Research beschrijft B12 als 'een van de ketens die ons ecosysteem sa menbinden'. „Planten kunnen geen B12 aanma ken en hebben het ook niet no dig. Dieren, zoals de mens, kun nen niet zonder maar kunnen het ook niet zelf produceren." Dat kunnen alleen bepaalde bacteriën, zegt Smid. ,,Die bacteriën produceren B12 bijvoorbeeld van plantenrestanten in de pens en darmen van herbivoren. Daarna verspreidt de vitamine zich door het hele lichaam. Deze prooi dieren, zoals koeien, worden door vleeseters gegeten. Zo bindt B12 het hele ecosysteem samen.'' Plakje kaas Mensen hebben B12 nodig voor het aan maken van rode bloedcellen en de werking van het zenuw stelsel. Onze darm bacteriën maken een kleine hoeveelheid aan, maar lang niet genoeg om in onze minimale behoefte te voorzien. Daarom moeten wij vitamine B12, net als andere vlees- en alleseters, uit ons voedsel halen. Dat is niet moeilijk, want B12 zit in elk denkbaar dierlijk product. Als we een plakje ham of kaas eten, zit de KAAS B12 als het ware aan de dierlijke eiwitten vastgelijmd. Ons maagzuur weekt de vitamine los, waarna het in de dunne darm wordt opgenomen. Een volwassene heeft circa 2,8 microgram B12 per dag nodig. Volgens Oene van der Wal van het Voedingscentrum geven de meest recente onder zoeken aan dat bijna iedereen die hoe veelheid haalt. ,Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen consumenten vol doende binnen.'' Vegetariërs kunnen de stof uit eieren en zuivel halen. Voor veganisten, ouderen en chro nisch zieken kan het een probleem zijn om voldoende B12 binnen te krijgen. Bij veganisten dreigt een tekort omdat ze geen eieren en zuivel eten. Dat kunnen ze voorkomen door supplementen te slikken. Ouderen kunnen met een B12-tekort kampen doordat de productie van het maag zuur met de jaren afneemt. En wie bijvoorbeeld de ziekte van Crohn heeft, heeft regelmatig B12- injecties nodig. Ook zwangere vrouwen heb ben extra B12 no dig, zeker als ze geen vlees eten. Een vitaminegebrek tijdens de zwangerschap geeft tot vijf keer meer kans op ge boorteafwijkingen, zoals een open ruggetje. Moe Wie zijn B12 uit plantaardige pro ducten wil halen, komt van een koude kermis thuis. De vitamine is namelijk in bijna geen enkele plant vindbaar. Zeewier is een spaarzame uitzondering, maar is geen alterna tief voor 'dierlijke' B12-vitamines. Planten bevatten bijna altijd B12- analoog, een variant die erg op de normale vitamine lijkt, maar geen werk zame stoffen heeft. Wie een B12-tekort heeft merkt dat niet met een, want het is een - van de "L weinige vitamines die het lichaam kan opslaan. Het kan een jaar duren voordat een dieet zonder B12 je opbreekt. Als je B12-reserve op is, merk je bijvoorbeeld dat je minder energie hebt. Je maakt minder rode bloedcellen aan, met bloedarmoede als gevolg. Ook kun je vergeetachtig worden en tintelingen of minder gevoel in je vingers krijgen, omdat je zenuwstelsel niet goed werkt. Supplement Een veganist of oudere zal na een bezoek aan de huisarts een be roep op de winkelrekken met B12-suplementen moeten doen. Wie geen speciaal dieet volgt, kan deze schappen volgens Van der Wal gerust negeren: ,,Meer nemen dan de aanbevolen hoeveelheid levert geen gezondheidsvoordeel op.'' Alle B12 die je niet nodig hebt, vindt onberoerd via blaas en darmen de uitgang. SOJAMELK ZEEWIEI SUPPLEMENTEN Om ook veganisten, ouderen en anderen met een B12-tekort aan hun dagelijkse dosis te helpen, voegen veel voedselprodu centen de vitamine toe. Zo vind je toegevoegde B12 in sojamelk en vleesvervan gers. Smid: „Verrijken kan makkelijk als het een vloei- i baar product zoals melk of boter is. Bij vast voedsel is dat veel lastiger.'' Tempé De professor spreekt uit ervaring. Met zijn collega's in Wageningen onderzoekt hij vleesvervangers die in Nederland gekweekt kunnen wor den, zoals tempé. ,,Tempé maak je met gefermenteerde sojabonen, maar soja wordt vooral uit Zuid-Amerika ingevlogen. Dat is ecologisch onhan dig. Wij zochten een Europees gewas met vergelijkbare voedings waarde en kwamen op lupine uit. Met de juiste schimmel - konden we daar tempé van maken.'' Als een vleesvervanger ook echt vlees moet vervangen, kan het geen kwaad als die dezelfde vitamines bevat. Vorig jaar wist het team van Smid die klus te klaren. ,,Wij wilden er B12 in krijgen. Uiteindelijk ontdek ten we een bacterie die in Zwitser land voor Emmentaler-kaas wordt gebruikt.'' Het resultaat is een vleesvervanger die dezelfde hoeveelheid B12 als een beefburger oplevert, zonder dat dit kunstmatig toegevoegd hoeft te wor den. ,,We zijn nu met bedrijven in gesprek om dit product snel op de markt te brengen. Ondertussen werken we hard om het concept naar andere levensmiddelen uit te breiden.'' GO ZATERDAG 20 APRIL 2019 Geen mens of dier kan zonder B12 t s "T Jt

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 85