tijdens missie Dit zegt de wetenschap We worden steeds slimmer, maar niet per se wijzer Eureka! Tomaten kweken op Mars Geen Snickers en cola 'We zijn sterker in redeneren, maar ons vocabulaire is zwakker 23 voedingstoffen waarmee ze sneller herstellen na extreme inspanningen? ,,In de jungle genezen bijvoorbeeld wondjes minder snel. Je zou dat kunnen oplossen door bepaalde vitamines toe te voegen in een speciale reep waarmee het gene zingsproces wordt gestimuleerd." Ook bij functies waar opperste concentratie is vereist, zou volgens Van Reedt Dortland het printen van op maat gemaakt voedsel een uit komst kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan F16- vliegers die scherp moeten blijven bij bombar dementen. Of de bemanning van een onderzee boot die fysiek niet zwaar werk doet, maar wel urenlang naar beeldschermen staart om inlich tingen te verzamelen. Deze medewerkers zien maar weinig zonlicht en hebben extra behoefte aan vitamine D. Voor iedere militair apart eten bestellen, is niet te doen, maar met printers kan wel in die be hoefte worden voorzien, denken ze bij TNO, dat samen met de Defensie en Wageningen Univer siteit Research aan het project werkt. Demonstratie In het laboratorium in Eindhoven geeft onder zoeker Mathijs de Schipper een demonstratie hoe makkelijk het printen van eten gaat. Hij doet een beetje beslag in een machine, drukt op een knop en laagje voor laagje spuit de printer het beslag op een bordje. Nog geen tien minuten la ter ligt er een koekje dat alleen nog maar even moet worden afgebakken. De smaak is nu nog neutraal, maar kan naar ieders persoonlijke voorkeur worden aangepast en worden voorzien van elke voedingsstof. Acht jaar geleden experimenteerden de on derzoekers van TNO voor het eerst met het prin ten van eten. Ze stopten chocoladepoeder in een apparaat waar vooral kunststoffen mee werden geprint. De eerste keer vloog het poeder in brand. Maar inmiddels hebben ze zo lang gesleu teld aan de ideale opstelling dat het werkt. Daniel van der Linden van TNO is ervan over tuigd dat ook militairen veel profijt van de 3D- printer zullen hebben. Hij verwacht dat militai ren in de toekomst sensoren bij zich dragen die precies aangeven aan welke voedingsstoffen het lichaam behoefte heeft. ,,Zodra iemand uit een gevecht komt, ligt er dan een op maat gemaakte snack klaar.'' Als we de uitslagen van IQ-testen mogen geloven, dan worden we steeds slimmer. Maar hoe komt dat? En zijn we ook écht intelligenter dan vroeger? KAJ VAN ARKEL Zo'n 35 jaar geleden belandde een flinke stapel intelligentietestscores uit Nederland op het bureau van James Flynn. Bij het doorspitten van de gegevens stuitte de Nieuw- Zeelandse filosoof op iets interes sants. De Nederlandse 18-jarigen uit de jaren 50 scoorden veel lager dan hun leeftijdsgenoten in de ja ren 80. Het verschil bleek maar liefst 20 IQ-punten. Flynn werd nieuwsgierig en breidde zijn onderzoek uit. Hij on derzocht de testresultaten van een twintigtal andere landen en ont dekte dat het gemiddelde intelli gentiequotiënt sinds het begin van de 20-ste eeuw elk decennium met 3 punten was toegenomen. De ontdekking kwam bekend te staan als het Flynn-effect. Vervolgstudies bevestigden het resultaat van Flynn. „En de test scores groeien wereldwijd nog steeds'', zegt Jelte Wicherts, hoog leraar methodologie aan Tilburg University. Wicherts doet onder zoek naar de manieren waarop we intelligentie meten en de verschil len in IQ-scores tussen mensen en groepen. Over de oorzaken van de stijging wordt druk gespeculeerd, vertelt de IQ-expert. Er is een theorie dat kinderen tegenwoordig slimmer zijn omdat ze in tegenstelling tot vroeger opgroeien in kleine gezin nen. Hierdoor zouden ouders meer tijd en aandacht voor hun kroost hebben. Aannemelijk is dat ook andere factoren van invloed zijn, zoals betere voeding dan vroeger en een betere gezond- heidszorg en scholing. Zelf denkt Wicherts dat nieuwe generaties slimmer worden omdat ze op andere manieren spelen dan vroeger. Waar opa nog in bomen klom en vader in de weer was met Lego, spelen kinderen van nu vooral computerspelletjes. „Mijn kinderen zijn gek op Fortnite, een populair schietspel. Daar komen nogal wat complexe, cognitieve handelingen bij kijken. Je hebt ruimtelijk inzicht nodig, moet vooruitdenken en snel kunnen reageren. Dat zijn allemaal onder delen die je ook in intelligentie tests terugziet'', zegt de IQ-expert. Volgens Wicherts wil de stijging in IQ-scores niet zeggen dat we over de hele breedte slimmer zijn geworden. Een IQ-test bestaat doorgaans uit verschillende on derdelen en geeft daarvan een ge middelde. „Als we de onderdelen van IQ-tests afzonderlijk bekijken, zien we dat op bepaalde onderde len hoge scores worden behaald terwijl op andere onderdelen de scores gelijk blijven of juist achter uitgaan. Zo zijn we vergeleken met vroeger bijvoorbeeld sterker in redeneren, maar is ons vocabu laire zwakker.'' Enkele recente onderzoeken lij ken aan te tonen dat de toename in IQafzwakt. Over de oorzaak tasten onderzoekers nog in het duister, zo zegt Wicherts. „Het is speculeren waarom IQ-scores toe nemen, en dus ook waarom ze af zwakken. We weten nog te weinig over hoe intelligentie zich ont wikkelt.'' boosheid. Bij de Wagen- ingen University wordt er af en toe budget beschik baar gesteld voor 'innova tieve projecten'. Ik diende elk jaar wat in, tevergeefs. Na weer een afwijzing kwam ik thuis en onder de douche dacht ik: wacht maar, nu kom ik met iets dat voorbij inventief is. In mijn aanvraag vroeg ik me af of het mogelijk is om Nederlandse planten op Marsgrond te laten groeien. Ik richtte me op het soort bodem, de voe dingsstoffen, de straling en het weer. Het voorstel werd goedgekeurd en met het geld heb ik onder meer - via de Nasa - Mars- en maangrond ge- kocht en daarop tomaten gekweekt. Wat bleek? Het is goed mogelijk hierop groente te telen, ook boontjes en aardappels. De groenten moeten wel binnen worden geteeld, buiten is het te koud, er is nagenoeg geen lucht en er is gevaarlijke straling. Uit mijn onderzoek werd duidelijk dat de tomaten even voedzaam zijn en dat tomaten van Mars zoet zijn, terwijl de maan- tomaten iets pittigs heb ben. Zelf zou ik trouwens nooit gaan. Meer dan een half jaar reizen in een kleine afgesloten ruimte lijkt me oersaai.'' Wetenschappers vertellen over hun eurekamoment. Dit keer Wieger Wamelink (52), ecoloog en exobioloog bij de Wageningen University. ,,In tegenstelling tot ver schillende van mijn vriendjes, wilde ik als kind geen brandweerman maar astronoom worden. In de bibliotheek heb ik elk kinderboek over ster renkunde verslonden, maar tegelijkertijd begon ik de natuur ook steeds interessanter te vinden. Als ecoloog combineer ik nu beide fascinaties. Een van mijn onderzoe ken richt zich op de vraag of er planten kunnen groeien op de maan en Mars. Mochten we Mars ooit willen koloniseren dan moeten we er ook eten, nietwaar? Mijn grootste inzicht is ei genlijk ontstaan door GO ZATERDAG 20 APRIL 2019 Kijk op de site bij /wetenschap Een F16-vlieger (man, 80 kg) heeft na een vlucht behoefte aan extra koolhydraten voor energie en vocht vanwege de ondergane G- krachten en de geestelijke inspanning die hij heeft geleverd. Het typische 'fighter pilot menu' is een Snickers met cola of een frietje, maar dat is na tuurlijk niet zo gezond. Een 3D-geprinte snack naar eigen smaak en textuur met de juiste ingre diënten zou dan een gezonder alternatief zijn. Tijdens een vlucht zorgen meer vet en koolhydra ten en minder eiwit voor hogere alertheid. Ook cafeïne is goed voor de prestaties van de vlieger. FOTO NATIONAL GEOGRAPHIC FOTO SHUTTERSTOCK -Jim Jansen Wetenschap wordt gemaakt in samenwerking met NewStientiSt en met vanvnederland

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 79