Vlaai? Da's toch een soort pizza met fruit? GIPHARTS KOOKEILAND Als de Limburgse vlaai ter sprake komt, stuit Ronald Giphart regelmatig op nationaal-provinciaalse sentimenten. 1 Veel mensen zijn nogal gevoelig als het om hun af komst gaat. In de beginjaren van mijn schrijverschap had ik een bevriende 'meelezer' - iemand die manuscripten leest om schrijvers te behoeden voor fouten - die oorspronke lijk uit Limburg kwam. Hij praatte tegen mij zeer geaffec teerd Nederlands, maar met zijn vriendin sprak hij een on navolgbaar Limburgs koeter waals, waarmee ik hem een beetje plaagde. Om hem op stang te jagen liet ik de personages in mijn boeken soms grappen maken over Limburg, niet omdat ik persoonlijk iets tegen de provincie of de bewoners heb, maar omdat ik wist dat mijn vriend als eerste die grappen zou lezen en daarna zuchtend mijn manuscript terzijde zou schuiven. Het resultaat van mijn onschuldige spielerei was dat als ik tegenwoordig moet voor lezen in Limburg ik altijd ter verantwoording wordt geroe pen voor de uitspraken van mijn personages. Zo was er een Limburgse collega-schrijver - toevallig woonde hij in Nij megen - die de opmerkingen van mijn fictieve karakters over zijn thuisprovincie ook echt niet kon waarderen. Toen ik een keer een avond met hem zou doorzakken na een optreden in een Nijmeegse boekhandel, nam ik om het goed te maken een Limburgse vlaai voor hem mee. Ik meende goed te doen, maar in mijn argeloze domheid had ik de taart gekocht bij een bekende vaderlandse vlaaien winkel. Mijn collega was zo mogelijk nog meer ontstemd over mijn cadeautje, dan over de Limburgse afzeikgrappen van mijn karakters. De landelijke popularisering van de Limburgse traktatie was hem een gruwel en hij vond eigenlijk dat niemand buiten Limburg het recht had om Lim- burgse vlaaien te bereiden, en zeker niet een keten die louter 'vieze, kartonnen deegdingen' (zijn woorden) aan de man bracht. Hij vond het tijd voor een B.O.B.: een Beschermde Oorsprongs Benaming. Mijn collega zei dat het laffe aanbod van de vlaaiengigant funest was voor de goede naam van de Limburgse vlaai. „Jullie Hollanders moeten niet den ken dat vlaaien zo smaken, want échte vlaaien eet je in Limburg en nergens anders'', zei hij met een eng nationaal- provinciaals ondertoontje. Om hem te plagen noemde ik Limburgse vlaaien op mijn beurt een soort pizza's met fruit erop, waarna hij helemaal astmatisch begon te briesen. Hij had natuurlijk wel een beetje gelijk: een goeie Lim burgse vlaai is onweerstaan baar. Vandaar voor vandaag het recept voor een Utrechtse kersenvlaai, maar vertel het in godsnaam niet aan de Limbur gers in uw omgeving. 36 Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 132