Kokkerellen Het is weer tijd voor Zeeuwse lamsoren MARGOT m ZEELAND 13 C vrijdag 19 april 2019 *1 sï paar flinters kreeft. Na het zielige soepje revan cheert de chef zich met een leuke combinatie: porchetta (Italiaans buikspek) dat is gedrapeerd op een krokante papadum. Tomatenjam en wat olijfolie voorkomen een droog gehemelte. Ge bakken sjalotjes en rucola doneren hartigheid en een bittertje. Op de tong smelten alle smaken mooi samen. Het knapperige brood en op ka mertemperatuur geserveerde roomboter maken het feest compleet. Smullen!, brullen we. Het is Ajax in de tweede helft tegen Juventus. Het wordt beter en beter, ook qua opmaak. Kekke combinaties die we direct willen aanval len. Een fantastisch gegaarde en gekruide zee duivel, mals maar met beet. De vis omarmt een fraaie tortellini, porcini (paddestoelen), lams oren en een rijke gevogeltejus. De Zeeuwse kreeftenwijn van 2019 - een houtgelagerde volle Chileense chardonnay - stuwt de smaken verder op. Bijna net zo perfect is mijn lamshaas die op de plancha (bakplaat) mooi rosé is bereid en rij kelijk tijm meetorst. Het mes zoeft bijna vanzelf door de haas. De groene asperges zijn op de bak plaat extra op smaak gebracht. Cress draagt een aardse toon bij. Maar het inventiefste onderdeel is een loempiaatje waarin zachte zalvende zwe zerik schuilgaat. Wat een vondst! Vooruit, eentje in de categorie 'simpel maar doel treffend'. Stukjes sappige mango, wat crumble, een bol vanille-ijs en bovenop lijntjes hangop (niet opsnuifbaar...). Fruitig, fris en plezierig. Die trits vat Sailor's Inn wel aardig samen. Goed tot uitstekend eigentijds eten tegen een faire prijs. Vrolijk Pasen! BEOORDELING Voorgerecht j6,5j Hoofdgerecht Nagerecht Bediening j8,3j Ambiance jS,3j Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland De jongste Man heeft vandaag zijn laatste lesdag. Pfff, voor mij lijkt zijn eerste schooldag daar pas geleden en nu is hij ineens bijna klaar. Nog wel even dat examen ma ken natuurlijk. Op de koelkast hangt een hele planning met een reisje naar Spanje met zijn vrienden als kers op de taart. Hij is in ieder geval erg gemotiveerd om het te gaan halen, omdat hij namelijk precies weet wat hij hierna wil; een koksopleiding in Koksijde in België. Dat was voor ons wel even slikken; de jongste Man die uit huis gaat. Hij verblijft daar in een in ternaat. Voor Man was een bezoek aan deze school even confronterend, omdat hij als kind is opgegroeid in een schippersinternaat. Het deed hem, tijdens een bezoek daar, erg aan vroeger denken. Onze jongste Man maakt het niets uit. Die wil straks een eigen restaurant beginnen en staat te popelen om aan de volgende stap in zijn leven te beginnen. Tot die tijd geniet ik er nog maar even van, al kan me er niets bij voorstellen dat de jongste Man niet meer thuis woont. Ik weet nu al dat ik hem vreselijk ga missen. Niet in de laatste plaats om zijn gekokkerel. Italiaans is zijn specialiteit. Risotto Bijvoorbeeld deze risotto met Zeeuwse asperges. Bak in olijfolie wat gesnipperde sjalotjes, voeg er 300 gram risotto-rijst bij totdat de korrels gaan glanzen. Giet telkens wat groentebouillon bij de rijst, totdat het vocht is geabsorbeerd en herhaal dit totdat de rijst gaar is. Bak ondertussen in olijf olie 500 gram in stukken gesneden asperges aan en voeg deze bij de gare rijst. Schep er 100 gram crème fraiche door, wat verse salie, zout en peper. Bestrooi met verse Parmezaanse kaas. Mijn lege nest-syndroom ligt op de loer Ik weet nu al dat ik hem vreselijk ga missen. Niet in de laatste plaats om zijn gekokkerel KRABBENDIJKE Het is er weer tijd voor; Zeeuwse lamsoren. Deze zeeasters hebben blaadjes die lijken op de oren van lam metjes, vandaar de naam. Ze groeien op de hoger gelegen de len van de schorren. Cor van Pagee uit Krabben- dijke trekt er bij laag water met zijn boot op uit om op de Plaat van Walsoorden in de Wester- schelde lamsoren te snijden. ,,Ik snij ze nu sinds twee weken en het seizoen loopt tegenwoordig door tot eind september. Vroe ger was dat maar tot juni, nu snijden we de plant zo af dat er telkens nieuwe blaadjes rond de bloem komen die we weer kun nen oogsten", legt hij uit. De Plaat van Walsoorden ligt in de Westerschelde voor de kust van Terneuzen. Stond de Westerschelde vroeger bekend als vervuild volgens Pagee is dat nu gelukkig niet meer zo, door dat het open water is dat steeds ververst wordt. ,,Ik neem regel matig een residu-onderzoek af en dan blijkt dat de waarden ver onder de maximale hoeveelheid liggen. Anders zou ik natuurlijk ook geen lamsoren kunnen snijden", lacht hij. Vanaf mei komt daar ook zeekraal bij. ,,Ik heb een eigen klantenbe stand met bedrijven die bij mij deze zeegroenten afnemen." Op de vraag of een warme zomer een positief effect heeft, kan hij zo een twee drie geen antwoord geven. ,,Naast de temperatuur en het licht is water belangrijk. Als het water te laag staat, groeien de planten minder snel. Bij springtij groeien ze beter." Recept Roerbak de lamsoren in olijfolie met een sjalot en serveer dit bij rosé gebakken lamsfilet. Bak de lamsfilets aan in roomboter en snij ze in dikke plakken. Serveer met nieuwe aardappeltjes die je kookt in de schil. Goede vrijdag! ,f71 Ni haas Hebben de hoofdgerechten ook zo'n hoog nasmakgehalte? Nog een dessert dan? Prijs/kwaliteit (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Lamsoren. ARCHIEFFOTOMECHTELD JANSEN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 49