Barbier Zilt matcht met zilte gerechten 2e Paasdag geopend van 10:00 tot 16:00 Aantal WW-uitkeringen in Zeeland is gedaald keiler 4 Evides roept op zuinig te zijn met water Droogte en warmte. Tel die twee bij elkaar op en het waterverbruik vliegt omhoog. Vorig jaar steeg het kwik op meetstation Westdorpe op 27 juli tot 38,1 graden Celcius. Op zo'n tropische dag verbruikt Zee land rustig 200 miljoen liter drink water méér dan bij een tempera tuur van 18 graden. Dan is het ver bruik ongeveer 494.000 kubieke meter, ofwel bijna 500 miljoen liter drinkwater. In Zeeland is het drink waterverbruik al jaren min of meer stabiel, maar elders in Nederland wordt elk jaar iets meer verbruikt. Het drinkwater van Midden-Zee land en Tholen wordt uit de Bra bantse Wal opgepompt. Zeeuws- Vlaanderen krijgt Maaswater uit de Biesbosch. Schouwen-Duiveland water uit het Haringvliet dat na een voorzuivering in de duinen van Haamstede natuurlijk gezuiverd wordt. Kan ons water 'op' raken, zoals bijvoorbeeld in Kaapstad dreigt te gebeuren? De Afrikaanse metro pool haalt zijn drinkwater uit stuw meren. Al vier jaar regent het veel minder dan normaal. De stuwme ren raken leeg. Als ze nog maar voor 13,5 procent gevuld zijn, breekt 'Day Zero' aan. Water gaat dan op de bon en is alleen nog te verkrijgen bij een distributiepunt: 25 liter per per soon. Dat is minder dan wordt ver bruikt bij een douche van vier mi nuten. In april 2018 zou Day Zero al aanbreken, maar de bevolking van Kaapstad heeft dat moment weten uit te stellen door serieus werk te maken van waterbesparing. Het waterverbruik werd met de helft verminderd. Zeeland hoeft niet bang te zijn voor zo'n watercrisis, al voelen we ook in Nederland de gevolgen van neerslagtekort. Regen zakt de grond in tot de diepere grondlagen en vult zo de ondergrondse watervoorra den aan. In het oosten van Neder land werd de grondwaterstand door het neerslagtekort zorgelijk laag, maar alleen daar. Ook daalde het peil in de Rijn dermate dat de scheepvaart in de problemen kwam; maar de Maas, bron voor de drinkwatervoorziening, bleef op peil. Regenton De campagne Zuinig op ons drink water, die in mei begint, wordt ge voerd via de website van Evides, so cial media, evenementen, educatie- lessen op basisscholen en informa tieve tentoonstellingen. Monteurs van Evides laten na de plaatsing van een nieuwe watermeter of aanslui ting een stickervel achter met be- spaartips. Gemiddeld gebruikt ie mand 120 liter water per dag, 43.800 liter per persoon per jaar. De meeste winst valt te behalen met korter douchen, goed voor veertig procent van het waterverbruik. Gemiddeld douchen we 8 minuten. Dat is 60 li ter water. Als iedereen 1 minuut minder doucht, scheelt dat per per soon 2200 liter water per jaar. Der tig procent van het water gaat op aan toiletbezoek. Op drie staat de wasmachine, met 12 procent ver bruik. ,,Samen zijn ze goed voor 82 procent van het waterverbruik", al dus Van Dullemen. Nog een paar tips: ,,Neem een regenton, dan hoef je de tuin niet met drinkwater te besproeien! En gebruik de juiste wc-knop op het juiste moment." De chef-kok van Tafel Thuis-De Zeeuwse Keuken is meer dan te vreden over het zoute biertje van brouwer Luc Weemaes uit Bier vliet. De Barbier Zilt werd giste ren officieel ten doop gehouden Lekkerder dan wijn bij een zilt gerecht op een boot op de Oosterschelde en daarna met oesters gesavou reerd in restaurant De Oesterije in Yerseke. Everse is niet de enige die zich het zilte biertje - amberkleu rig, 8,5 procent - liet smaken. De meesten onder de 35 genodigden - horeca-exploitanten, brouwers, koks, bierliefhebbers, vrienden en familieleden - waren aangenaam verrast door de (door)drinkbaar- heid van de Barbier Zilt. Everse is niet alleen kok, maar ook de man achter Zilt-E; het ge bruik van gezuiverd Oosterschel- dewater bij het koken. Hij wilde al langer een zilt biertje bij verse zilte Zeeuwse gerechten presen teren, liet hij Weemaes vorig jaar weten. De hobbybrouwer uit Biervliet - die net naam maakte met de eerste Barbier-bieren, een Irish Stout en een Tarwe Tripel - zag het aanvankelijk niet zitten. ,,Voor brouwen is gist nodig en dat ingrediënt vloekt met zout. Als je zout wilt proeven, slurp je maar een oester leeg", liet hij Everse weten. Dat antwoord beviel Weemaes zelf achteraf ook niet. Hij had zijn Barbier natuurlijk geen 'bier met stijl' genoemd om uitdagingen uit de weg te gaan. Dus bestelde hij gezuiverd Oosterscheldewater en maakte een aantal proefbrouw- sels. De eerste drie pogingen mis lukten: te zout, te zoet, niet echt smaakvol. Maar de vierde poging was een schot in de roos. Wee maes en Everse in koor: ,,Lekker- der dan wijn bij een zilt gerecht. Vandaar ook dat we het bier serve ren in een wijnglas in plaats van in een bierbokaal." VLISSINGEN Het aantal WW- uitkeringen in Zeeland is in maart met 4 procent gedaald in vergelijking met de vorige maand. Ten opzichte van maart 2018 daalde het aantal WW-uit- keringen in Zeeland met 23 pro cent. Voor werkzoekenden zijn er goede kansen in de horeca. Dat leren cijfers van het UWV. Eind maart telde Zeeland 4700 lopende WW-uitkerin- gen. Landelijk nam het aantal lopende WW-uitkeringen in dezelfde periode met 2 procent af tot 267.700 uitkeringen. Het WW-percentage in maart 2019 bedroeg in Zeeland 2,4 procent, wat lager was dan het landelijke WW-percentage van 2,9 procent in die maand. In Zeeland is veel vraag naar koks en kelners en barperso- neel. Voor koks is er sprake van een krappe arbeidsmarkt en voor kelners en barpersoneel is de arbeidsmarkt in Zeeland zelfs zeer krap. van 11:00 tot 16:00 Siemens kookdemonstratie Extra paasvoordeel en aantrekkelijke acties! vrijdag 19 april 2019 GO Korter douchen is een goed begin Over een paar weken begint Evi des Waterbedrijf met de cam pagne 'Zuinig op ons drinkwa ter'. Woordvoerder Karien van Dullemen: ,,De extreem droge zomer van 2018 heeft het besef bij de mensen doen groeien dat drinkwater een bijzonder pro duct is. Daar spelen wij op in." Ondine van der Vleuten Vlissingen De campagne van Evides moet mensen prikkelen minder water te gebruiken. foto shutterstock j KiniH Brouwer Luc Weemaes en ziltpromotor Hans Everse proosten met en op de Barbier Zilt op het terras van De Oesterije in Yerseke. Barbier Zilt is 'ziltsaam lekker', riep Hans Everse gistermiddag bij de presentatie van het eer ste met zout Oosterscheldewa- ter gebrouwen bier. René Hoonhorst Yerseke -Luc Weemaes en Hans Everse KEUKENSTUDIO SSK-KEU KENSTUDIO.NL SSK Keukenstudio Kloosterweg 6 4421 PV KapeLle Industrieterrein 'De SmokkeLhoek' 0113 - 33 00 04 Een keuken b|j SSK.. Unieke eigen service Nederlands fabricaat v Uitstekende garantie Persoonlijk advies Eigen montageafdeling Duidelijke informatie Fotorealistisch ontwerp Heldere afspraken Alles in één hand! Korte lijnen v Uitsluitend topkwaliteit

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 40