Barbier Zilt
matcht met
zilte gerechten
2e Paasdag geopend
van 10:00 tot 16:00
Aantal WW-uitkeringen
in Zeeland is gedaald
keiler
4
Evides roept op zuinig te zijn met water
Droogte en warmte. Tel die twee bij
elkaar op en het waterverbruik
vliegt omhoog. Vorig jaar steeg het
kwik op meetstation Westdorpe op
27 juli tot 38,1 graden Celcius. Op
zo'n tropische dag verbruikt Zee
land rustig 200 miljoen liter drink
water méér dan bij een tempera
tuur van 18 graden. Dan is het ver
bruik ongeveer 494.000 kubieke
meter, ofwel bijna 500 miljoen liter
drinkwater. In Zeeland is het drink
waterverbruik al jaren min of meer
stabiel, maar elders in Nederland
wordt elk jaar iets meer verbruikt.
Het drinkwater van Midden-Zee
land en Tholen wordt uit de Bra
bantse Wal opgepompt. Zeeuws-
Vlaanderen krijgt Maaswater uit de
Biesbosch. Schouwen-Duiveland
water uit het Haringvliet dat na een
voorzuivering in de duinen van
Haamstede natuurlijk gezuiverd
wordt.
Kan ons water 'op' raken, zoals
bijvoorbeeld in Kaapstad dreigt te
gebeuren? De Afrikaanse metro
pool haalt zijn drinkwater uit stuw
meren. Al vier jaar regent het veel
minder dan normaal. De stuwme
ren raken leeg. Als ze nog maar voor
13,5 procent gevuld zijn, breekt 'Day
Zero' aan. Water gaat dan op de bon
en is alleen nog te verkrijgen bij een
distributiepunt: 25 liter per per
soon. Dat is minder dan wordt ver
bruikt bij een douche van vier mi
nuten. In april 2018 zou Day Zero al
aanbreken, maar de bevolking van
Kaapstad heeft dat moment weten
uit te stellen door serieus werk te
maken van waterbesparing. Het
waterverbruik werd met de helft
verminderd.
Zeeland hoeft niet bang te zijn
voor zo'n watercrisis, al voelen we
ook in Nederland de gevolgen van
neerslagtekort. Regen zakt de grond
in tot de diepere grondlagen en vult
zo de ondergrondse watervoorra
den aan. In het oosten van Neder
land werd de grondwaterstand door
het neerslagtekort zorgelijk laag,
maar alleen daar. Ook daalde het
peil in de Rijn dermate dat de
scheepvaart in de problemen
kwam; maar de Maas, bron voor de
drinkwatervoorziening, bleef op
peil.
Regenton
De campagne Zuinig op ons drink
water, die in mei begint, wordt ge
voerd via de website van Evides, so
cial media, evenementen, educatie-
lessen op basisscholen en informa
tieve tentoonstellingen. Monteurs
van Evides laten na de plaatsing van
een nieuwe watermeter of aanslui
ting een stickervel achter met be-
spaartips. Gemiddeld gebruikt ie
mand 120 liter water per dag, 43.800
liter per persoon per jaar. De meeste
winst valt te behalen met korter
douchen, goed voor veertig procent
van het waterverbruik. Gemiddeld
douchen we 8 minuten. Dat is 60 li
ter water. Als iedereen 1 minuut
minder doucht, scheelt dat per per
soon 2200 liter water per jaar. Der
tig procent van het water gaat op
aan toiletbezoek. Op drie staat de
wasmachine, met 12 procent ver
bruik. ,,Samen zijn ze goed voor 82
procent van het waterverbruik", al
dus Van Dullemen. Nog een paar
tips: ,,Neem een regenton, dan hoef
je de tuin niet met drinkwater te
besproeien! En gebruik de juiste
wc-knop op het juiste moment."
De chef-kok van Tafel Thuis-De
Zeeuwse Keuken is meer dan te
vreden over het zoute biertje van
brouwer Luc Weemaes uit Bier
vliet. De Barbier Zilt werd giste
ren officieel ten doop gehouden
Lekkerder dan wijn
bij een zilt gerecht
op een boot op de Oosterschelde
en daarna met oesters gesavou
reerd in restaurant De Oesterije in
Yerseke. Everse is niet de enige die
zich het zilte biertje - amberkleu
rig, 8,5 procent - liet smaken. De
meesten onder de 35 genodigden
- horeca-exploitanten, brouwers,
koks, bierliefhebbers, vrienden en
familieleden - waren aangenaam
verrast door de (door)drinkbaar-
heid van de Barbier Zilt.
Everse is niet alleen kok, maar
ook de man achter Zilt-E; het ge
bruik van gezuiverd Oosterschel-
dewater bij het koken. Hij wilde al
langer een zilt biertje bij verse
zilte Zeeuwse gerechten presen
teren, liet hij Weemaes vorig jaar
weten. De hobbybrouwer uit
Biervliet - die net naam maakte
met de eerste Barbier-bieren, een
Irish Stout en een Tarwe Tripel -
zag het aanvankelijk niet zitten.
,,Voor brouwen is gist nodig en
dat ingrediënt vloekt met zout.
Als je zout wilt proeven, slurp je
maar een oester leeg", liet hij
Everse weten.
Dat antwoord beviel Weemaes
zelf achteraf ook niet. Hij had zijn
Barbier natuurlijk geen 'bier met
stijl' genoemd om uitdagingen uit
de weg te gaan. Dus bestelde hij
gezuiverd Oosterscheldewater en
maakte een aantal proefbrouw-
sels. De eerste drie pogingen mis
lukten: te zout, te zoet, niet echt
smaakvol. Maar de vierde poging
was een schot in de roos. Wee
maes en Everse in koor: ,,Lekker-
der dan wijn bij een zilt gerecht.
Vandaar ook dat we het bier serve
ren in een wijnglas in plaats van in
een bierbokaal."
VLISSINGEN Het aantal WW-
uitkeringen in Zeeland is in
maart met 4 procent gedaald in
vergelijking met de vorige
maand. Ten opzichte van maart
2018 daalde het aantal WW-uit-
keringen in Zeeland met 23 pro
cent. Voor werkzoekenden zijn
er goede kansen in de horeca.
Dat leren cijfers van het UWV.
Eind maart telde Zeeland
4700 lopende WW-uitkerin-
gen. Landelijk nam het aantal
lopende WW-uitkeringen in
dezelfde periode met 2 procent
af tot 267.700 uitkeringen.
Het WW-percentage in
maart 2019 bedroeg in Zeeland
2,4 procent, wat lager was dan
het landelijke WW-percentage
van 2,9 procent in die maand.
In Zeeland is veel vraag naar
koks en kelners en barperso-
neel. Voor koks is er sprake van
een krappe arbeidsmarkt en
voor kelners en barpersoneel is
de arbeidsmarkt in Zeeland
zelfs zeer krap.
van 11:00 tot 16:00
Siemens
kookdemonstratie
Extra paasvoordeel
en aantrekkelijke acties!
vrijdag 19 april 2019
GO
Korter douchen
is een goed begin
Over een paar weken begint Evi
des Waterbedrijf met de cam
pagne 'Zuinig op ons drinkwa
ter'. Woordvoerder Karien van
Dullemen: ,,De extreem droge
zomer van 2018 heeft het besef
bij de mensen doen groeien dat
drinkwater een bijzonder pro
duct is. Daar spelen wij op in."
Ondine van der Vleuten
Vlissingen
De campagne van Evides moet
mensen prikkelen minder water
te gebruiken. foto shutterstock
j
KiniH
Brouwer Luc Weemaes en ziltpromotor Hans Everse proosten
met en op de Barbier Zilt op het terras van De Oesterije in
Yerseke.
Barbier Zilt is 'ziltsaam lekker',
riep Hans Everse gistermiddag
bij de presentatie van het eer
ste met zout Oosterscheldewa-
ter gebrouwen bier.
René Hoonhorst
Yerseke
-Luc Weemaes en Hans Everse
KEUKENSTUDIO
SSK-KEU KENSTUDIO.NL
SSK Keukenstudio
Kloosterweg 6
4421 PV KapeLle
Industrieterrein
'De SmokkeLhoek'
0113 - 33 00 04
Een keuken b|j SSK..
Unieke eigen service Nederlands fabricaat
v Uitstekende garantie Persoonlijk advies
Eigen montageafdeling Duidelijke informatie
Fotorealistisch ontwerp Heldere afspraken
Alles in één hand! Korte lijnen
v Uitsluitend topkwaliteit