Saskia Noort Ik wil geen eeuwig leven. Proost lady's! Zo doen zij dat Groene Donderdag, klinkt anders en 'smaakt' anders VEEL GEDEELD Er is sprake van een heuse dillescheidslijn. De saus is groener aan de overkant 'Nou', zegt ze, 'tonijn kun je echt niet meer eten. Ze worden met uitsterven bedreigd!' Rekken en strekken 14 Saskia Noort schrijft op deze plek wekelijks over nieuws dat haar raakt. Schamen is tegenwoordig het nieuwe woord. Het mag niet als het kleur, sekse, geaardheid of ge wicht betreft, maar voor de rest is het aan de orde van de dag. De ondergang van het klimaat rust op de schouders van hen die het nog dur ven een vliegtuig te nemen, een biefstuk te eten, meer dan één kind te krijgen, de open haard te ontsteken of oma een dagje mee uit te nemen met de dieselauto. Wie heeft nog het lef naar de supermarkt te gaan zonder tas, de kar vol te laden met dozen frikadellen en plastic literflessen cola, door de McDrive te rijden, zich uitgebreid te scrubben on der de douche en de tuin dagelijks te sproeien? Je doet het stiekem en genegeerd, hoodie aan, zonnebril op, besmuikt eet je een wit kadetje met paling uit een plastic bakje, vre zend dat ieder moment een fotograaf van De Telegraafuit de bosjes springt om je te publiekelijk te beschamen. We zijn niet ver verwijderd van een meldpunt voor milieuver vuilers en beestenvreters. „Eet jij dat nog?" zegt een vriendin van een vriendin als ik in een res taurant een spicy tuna- bowl bestel, trots dat ik niet gezwicht ben voor de giant burger met bacon en blauwe kaas. ,,Hoezo?'' vraag ik en zij antwoordt: ,,Nou, tonijn kun je echt niet meer eten. Ze worden met uitsterven bedreigd! En ze zitten stik vol toxische stoffen.'' De vriendin gaat door over extreme overbevis- sing en bijvangst terwijl mijn hart zich vult met zelfhaat. De vriendin is vega. Ze legt uit dat dit te genwoordig helemaal niet moeilijk is. Er zijn zoveel heerlijke vleesvervangers, waarop de hele tafel uit barst in op-de-borstklop perij. Iedereen heeft wel een fantastisch recept voor vegetarische nasi en giste ren nog aten ze gyros van Vleesch noch Visch. De vriendin bestelt een vega ceviche. Zonder ui. Zonder knoflook. Zonder citrus. Alstublieft. Feitelijk bestelt ze een blok tofu in water. Liefst zou ik nu even van tafel gaan om een sigaretje te roken, maar dat is net zoiets als zeggen dat je op Forum voor Democratie hebt gestemd, ondenkbaar gênant. Een wijntje dus maar. Gezellig is zo'n girls night out niet meer te noemen. Ge lukkig is er wijn waar geen vliegtuigen en tankers aan te pas zijn gekomen. De vriendin drinkt niet, nooit gedaan, geen principe ofzo hoor, maar zij kan het ook leuk hebben zonder. En natuurlijk begint er dan iemand over het verhaal in de krant dat ook matig drinken levensgevaarlijk is en weer een ander verhaal, ergens op Twitter, dat wie niet drinkt, geen vlees, suiker, vet of zuivel eet, zes jaar langer leeft. ,,Holy juck", zeg ik, ,,dat is nog eens een belasting voor het milieu. Al die bejaarden met hun steunkousen, Tena La dies, rollators en aanleunwoningen en al die medicijnen die ze weer uitpissen waardoor ons kraanwater vol antibi otica zit. Nee, ik wil een betere wereld achter laten voor onze kinderen, door ze niet op te zadelen met mijn eeu wige leven. Proost lady's.'' Bij onze Duitse buren is Witte Donderdag voor Pasen niet wit maar groen. De Duitsers spreken van een Gründonnerstag. KATHRIN MEYER BERLIJN Volgens sommigen is Grün- donnerstag afgeleid van Gronan, een oud-Duits woord voor huilen. Zeg maar grienen. Grün zou dan moeten verwijzen naar de tranen van de zondaars, die op Gründonnerstag vergif fenis krijgen en daarna mo gen terugkeren in de armen van de kerk. Tegelijkertijd hint Gronan naar de rouw om de naderende dood van Jezus. Maar het zou ook kunnen dat grün helemaal niets te maken heeft met Jezus en de herdenking van zijn Laatste Avondmaal, waar Witte Donderdag bij de christenen voor staat. Het zou ook kunnen verwijzen naar het middeleeuwse ge bruik om groene kruiden te eten op deze dag. Dat kun je dan weer linken aan het Joodse paasfeest Pesach, waar volgens een bijbels gebod bij het paaslam bit tere kruiden moeten wor den geserveerd. Als aan denken aan de bittere jaren waarin de joden slaven wa ren. Vertaald naar onze tijd zouden de kruiden na een lange winter nieuwe kracht geven aan mensen. Hoe dan ook: veel Duit sers eten op Gründonners- tag een koude saus van yoghurt en zure room met kruiden. Daarbij dan vaak aardappelen en eieren. Het zijn de eerste kruiden van het nieuwe seizoen, een soort plantenversie van de beaujolais primeur. In de deelstaat Hessen is die groene saus zelfs een regio nale specialiteit. Maar over de juiste samenstelling be staat onenigheid. In de regio rond Kassel in het noorden van Hessen worden de krui den niet gepureerd maar ge hakt. Rond Frankfurt zwe ren ze bij pureren omdat de saus alleen zó een mooie groene kleur krijgt. Er is meer discussie. Frankfurt gebruikt voor de groene saus traditioneel komkommerkruid, kervel, waterkers, peterselie, pim pernel, zuring en bieslook. In Hessen zijn kervel en tuinkers taboe en vervan gen door dille. Een kwestie van smaak, waar ze in Frankfurt en omgeving dan weer niets van begrijpen. In Hessen wordt op Groene Donderdag dan ook wel ge sproken van de dille scheidslijn - in het Duits de Dill-Aquator. De saus is groener aan de overkant. Sun Rongchun, een 57-jarige Chinees uit Shenyang, heeft een originele manier gevonden om zijn wervelkolom op te rekken. De gymnastische oefening is een beproefd recept tegen rug- en nekklachten. foto reuters ZATERDAG 13 APRIL 2019 GO FOTO MATTH IAS BALK/DPA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 62