Verdiend
O
[zs]
Groeiende vraag naar Zeeuwse
eieren nu toeristen komen
MARGOT
ZEELAND 11
ayljjÈ
jS,3j
Met mijn ouders ging ik afgelopen week
naar het ziekenhuis in Vlissingen. Mijn
moeder plakt achter zo'n verplicht num
mer graag een fijn uitje. In dit geval een wande
lingetje over de boulevard. Mijn vader loopt ach
ter een rollator. Die moest in en uit de auto geta
keld worden. Mijn ouders willen geen overlast
veroorzaken en dus helpen ze mij daarbij. Terwijl
ik juist mee ben om hen te helpen. Zo helpen we
elkaar. Mijn ouders genieten van het uitzicht. De
skyline van Cadzand, de Westerschelde Ferry en
natuurlijk mijn vaders oude school waar we langs
lopen. Hij vertelt dat hij hier in 1953 begon aan
een ingenieurs-opleiding. Iedere dag op de fiets
vanaf Schore naar Kapelle en vervolgens de trein
naar Vlissingen. Met zijn geheugen is niets mis.
We zorgen dat we op tijd zijn in het ziekenhuis.
Prachtig die nieuwe inrichting daar. Mijn vader
moet zich aanmelden met een identiteitsbewijs.
De heer Parkinson, die ook weer zo nodig mee
moest, zorgt ervoor dat mijn vader lang bezig is
om dat te vinden. Dan maar aanmelden bij de re
ceptie. Ze krijgen een nummer wat even later op
een scherm verschijnt en verwijst naar een
wachtruimte. Daar moet het nummer gescand
worden en moeten we een ander scherm in de
gaten houden. Ik stond hier nooit bij stil. Nu wel,
letterlijk en figuurlijk. We drinken thuis nog
even samen thee om na te praten. Met een zelfge
maakt taartje. Bekleed 4 taartvormpjes met een
plakje bladerdeeg en prik er gaatjes in. Roer 75. gr.
pistachenootjes en 50 gr. walnoten door elkaar.
Verdeel dit over de vormpjes. Smelt 30 gr. boter
en giet dit er overheen. Bestrooi met 4 el. suiker,
kaneel en citroenrasp en zet alles 25 min. in de
oven op 1800C. Dat hadden we wel verdiend.
De heer Parkinson, die ook weer zo nodig mee moest,
zorgt ervoor dat mijn vader lang bezig is om zijn
identiteitsbewijs te vinden
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
S6j
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Gang drie is voor mij een knots van een kalf.
Mooi rosé en immens mals is het ontegenzeg
gelijk een goed stuk vlees. Daarbovenop liggen
twee morilles een beetje verweesd te zijn. De
zwammen zijn lekker, maar lijken in het ge
heel niet echt een functie te hebben. De rösti
van aardappel smaakt naar niets. De groene
asperge is wel zoals je hem hebben wilt. Beet
gaar en lekker kruidig.
Van de zeetong van mijn tafeldame zijn we
wel euforisch. Twee joekels van vissen, met
maagdelijke Noordzeekrab erop gelepeld en
saus van artisjok, gestoeld door toetsen van to
maat. De tong is stevig, vlezig en spartelvers.
Het licht zure van de artisjok danst mee op de
ziltige tong, die het ook goed kan vinden met
de tomaat.
En wat voor een. De Florence-geitenkaas uit
Belgisch Limburg met kumquat, duindoornbes
en pistache klinkt erg aanlokkelijk. Kost wel
6,50 euro extra bovenop het menu. De kaas is
echter de beste geit van stal en het hoogtepunt
van de avond. Lekker zoutig, maar toch zacht -
pittig en daarnaast ook zoet. De kumquat is in
dringend met zijn tongprikkelende, nerveuze
citrus, krokantjes van gebrande pistache geven
extra hartigheid aan het geheel. Een magistraal
gerecht. De overkant van de tafel verorbert een
eveneens mooi dessert van rabarber, ijs van
amandel, yoghurt en vanille. Het geheel is per
fect in balans.
Hier en daar is misschien nog wat finetu-
ning nodig bij Dell'arte. Er wordt echter fla
grant goed gekookt en vrouw des huizes Julie
zorgt ervoor dat je thuis bent in Cadzand. Net
als Dell'arte.
Ons bedrijf levert op jaar
basis miljoenen eieren",
vertelt Michiel Wouters,
een van de drie eigenaren, trots.
,,Bij eieren moet het aantal het
doen", legt hij uit. ,,Eieren zijn
een goedkoop product dus het
gaat om de hoeveelheden. Nu
het toeristenseizoen begint,
trekt de vraag naar de Zeeuwse
eieren ook aan. Dat hangt dit
jaar samen met de Pasen en dat
merken we. Wij zeggen altijd
dat de eieren in de doosjes qua
maat een beetje royaal moeten
zijn dus verkopen we voorna
melijk gewichtsklasse L in de
eierdozen en dan in de bruine
variant. Dat is hier de eetge
woonte waardoor we voorna
melijk bruine kippen hebben
rondlopen", zegt hij. Op hun
bedrijf in Buttinge lopen zo
rond de 26.000 Zeeuwse schar-
relkippen rond. ,,Naast scharrel
eieren verkopen we ook biolo
gische eieren, die komen van
een Zeeuwse collega. We leve
ren daarnaast gepelde eieren en
gepasteuriseerd eiwit en eigeel,
vooral aan de horeca." Tijd om
zelf eens eitje te tikken en
advocaat te maken. Roer 12 eier
dooiers los in een pannetje sa
men met 300 gr. fijne suiker en 2
zakjes vanillesuiker. Niet te hard
kloppen want dan gaat het
schuimen. Meng er beetje bij
beetje een blikje geconden
seerde melk (300 ml.) door en
150 ml. brandewijn tot alles goed
gebonden is. Haal de pan van het
vuur en zet in koud water zodat
de dooiers niet verder doorgaren.
Schenk in een fles en bewaar in
de koelkast. Lekker voor bij de
paasbrunch met wat stijf gesla
gen room.
vrijdag 12 april 2019
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Houd dat vast!
Een dessert dan maar.
Michiel Wouters van Sturm. foto dirkjan gjeltema
Het is bijna Pasen, de tijd om
aan eieren te denken. En wie
zegt Zeeuwse eieren zegt
Sturm.
Margot Verhaagen
Buttinge