Verdiend O [zs] Groeiende vraag naar Zeeuwse eieren nu toeristen komen MARGOT ZEELAND 11 ayljjÈ jS,3j Met mijn ouders ging ik afgelopen week naar het ziekenhuis in Vlissingen. Mijn moeder plakt achter zo'n verplicht num mer graag een fijn uitje. In dit geval een wande lingetje over de boulevard. Mijn vader loopt ach ter een rollator. Die moest in en uit de auto geta keld worden. Mijn ouders willen geen overlast veroorzaken en dus helpen ze mij daarbij. Terwijl ik juist mee ben om hen te helpen. Zo helpen we elkaar. Mijn ouders genieten van het uitzicht. De skyline van Cadzand, de Westerschelde Ferry en natuurlijk mijn vaders oude school waar we langs lopen. Hij vertelt dat hij hier in 1953 begon aan een ingenieurs-opleiding. Iedere dag op de fiets vanaf Schore naar Kapelle en vervolgens de trein naar Vlissingen. Met zijn geheugen is niets mis. We zorgen dat we op tijd zijn in het ziekenhuis. Prachtig die nieuwe inrichting daar. Mijn vader moet zich aanmelden met een identiteitsbewijs. De heer Parkinson, die ook weer zo nodig mee moest, zorgt ervoor dat mijn vader lang bezig is om dat te vinden. Dan maar aanmelden bij de re ceptie. Ze krijgen een nummer wat even later op een scherm verschijnt en verwijst naar een wachtruimte. Daar moet het nummer gescand worden en moeten we een ander scherm in de gaten houden. Ik stond hier nooit bij stil. Nu wel, letterlijk en figuurlijk. We drinken thuis nog even samen thee om na te praten. Met een zelfge maakt taartje. Bekleed 4 taartvormpjes met een plakje bladerdeeg en prik er gaatjes in. Roer 75. gr. pistachenootjes en 50 gr. walnoten door elkaar. Verdeel dit over de vormpjes. Smelt 30 gr. boter en giet dit er overheen. Bestrooi met 4 el. suiker, kaneel en citroenrasp en zet alles 25 min. in de oven op 1800C. Dat hadden we wel verdiend. De heer Parkinson, die ook weer zo nodig mee moest, zorgt ervoor dat mijn vader lang bezig is om zijn identiteitsbewijs te vinden Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening S6j Ambiance Prijs/kwaliteit Gang drie is voor mij een knots van een kalf. Mooi rosé en immens mals is het ontegenzeg gelijk een goed stuk vlees. Daarbovenop liggen twee morilles een beetje verweesd te zijn. De zwammen zijn lekker, maar lijken in het ge heel niet echt een functie te hebben. De rösti van aardappel smaakt naar niets. De groene asperge is wel zoals je hem hebben wilt. Beet gaar en lekker kruidig. Van de zeetong van mijn tafeldame zijn we wel euforisch. Twee joekels van vissen, met maagdelijke Noordzeekrab erop gelepeld en saus van artisjok, gestoeld door toetsen van to maat. De tong is stevig, vlezig en spartelvers. Het licht zure van de artisjok danst mee op de ziltige tong, die het ook goed kan vinden met de tomaat. En wat voor een. De Florence-geitenkaas uit Belgisch Limburg met kumquat, duindoornbes en pistache klinkt erg aanlokkelijk. Kost wel 6,50 euro extra bovenop het menu. De kaas is echter de beste geit van stal en het hoogtepunt van de avond. Lekker zoutig, maar toch zacht - pittig en daarnaast ook zoet. De kumquat is in dringend met zijn tongprikkelende, nerveuze citrus, krokantjes van gebrande pistache geven extra hartigheid aan het geheel. Een magistraal gerecht. De overkant van de tafel verorbert een eveneens mooi dessert van rabarber, ijs van amandel, yoghurt en vanille. Het geheel is per fect in balans. Hier en daar is misschien nog wat finetu- ning nodig bij Dell'arte. Er wordt echter fla grant goed gekookt en vrouw des huizes Julie zorgt ervoor dat je thuis bent in Cadzand. Net als Dell'arte. Ons bedrijf levert op jaar basis miljoenen eieren", vertelt Michiel Wouters, een van de drie eigenaren, trots. ,,Bij eieren moet het aantal het doen", legt hij uit. ,,Eieren zijn een goedkoop product dus het gaat om de hoeveelheden. Nu het toeristenseizoen begint, trekt de vraag naar de Zeeuwse eieren ook aan. Dat hangt dit jaar samen met de Pasen en dat merken we. Wij zeggen altijd dat de eieren in de doosjes qua maat een beetje royaal moeten zijn dus verkopen we voorna melijk gewichtsklasse L in de eierdozen en dan in de bruine variant. Dat is hier de eetge woonte waardoor we voorna melijk bruine kippen hebben rondlopen", zegt hij. Op hun bedrijf in Buttinge lopen zo rond de 26.000 Zeeuwse schar- relkippen rond. ,,Naast scharrel eieren verkopen we ook biolo gische eieren, die komen van een Zeeuwse collega. We leve ren daarnaast gepelde eieren en gepasteuriseerd eiwit en eigeel, vooral aan de horeca." Tijd om zelf eens eitje te tikken en advocaat te maken. Roer 12 eier dooiers los in een pannetje sa men met 300 gr. fijne suiker en 2 zakjes vanillesuiker. Niet te hard kloppen want dan gaat het schuimen. Meng er beetje bij beetje een blikje geconden seerde melk (300 ml.) door en 150 ml. brandewijn tot alles goed gebonden is. Haal de pan van het vuur en zet in koud water zodat de dooiers niet verder doorgaren. Schenk in een fles en bewaar in de koelkast. Lekker voor bij de paasbrunch met wat stijf gesla gen room. vrijdag 12 april 2019 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Houd dat vast! Een dessert dan maar. Michiel Wouters van Sturm. foto dirkjan gjeltema Het is bijna Pasen, de tijd om aan eieren te denken. En wie zegt Zeeuwse eieren zegt Sturm. Margot Verhaagen Buttinge

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 47