Geweibijlen uit de Westerschelde Nieuws Stopt Nooit 8 ZEELAND COFFEE MASTERS 2019 LONDEN Het geheim van een goede kop koffie? In elk geval niet de duurste bonen en ook niet de duurste machine. Zolang je maar weet hoe je ermee om moet gaan. Rob Clarijs kan het weten; de Zierikzeeënaar is verkozen tot beste barista ter wereld. Download de app: pzc.nl/app I n dat terwijl Clarijs am per tien jaar geleden zijn eerste bakkie pleur dronk, tijdens de pauze I in een pizzeria. „Ge woon zo'n volautomaat, ik dacht er verder niet echt over na. Dat werd anders toen ik ging samen wonen met een meisje dat elke dag begon met een espresso. En het werd nog anders toen ik stage liep in Kopenhagen en vanwege gebrek aan internet mijn toevlucht zocht in hippe koffiebarretjes. Er ging een wereld voor me open. Wat kan koffie lékker zijn!" Eenmaal thuis solliciteerde Cla- rijs, die toen in Rotterdam woonde, bij koffiebarretjes. ,,Maar ze wilden me nergens hebben, be halve bij Douwe Egberts. Ik ont dekte dat je alles kon leren: alle technieken, alle vaardigheden. Nog nooit in mijn leven had ik de behoefte gevoeld ergens in te ex celleren, tot ik daar achter de bar stond. Training na training heb ik gevolgd. Ik wilde de beste barista ter wereld worden." De Zeeuwse Branding Dat werd Clarijs, vorige week tij dens Coffee Masters 2019 ('zeg maar de Olympische Spelen onder de koffiewedstrijden') in Londen. Waar hij vorig jaar, toen hij tweede werd, nog punten liet lig gen op het onderdeel bestelling op snelheid, haalde de Zierikzeeënaar nu de hoogste score ooit binnen. ,,De juryleden zeiden dat ze nog nooit zulke perfecte kopjes had den gezien." Clarijs heeft inmiddels zijn ei gen koffiebonen op de markt ge bracht, De Zeeuwse Branding. Zeeuws in de zin van robuust, krachtig, een tikje fris. ,,Niet dat er Oosterscheldewater aan toege voegd is of zo", lacht Clarijs. ,,En ze worden ook nog steeds gebrand in Rotterdam, omdat dat daar nu eenmaal eenvoudig kan. Maar ja, Appelaere komt ook niet uit Zee land." De bonen vinden gretig aftrek: een jaar geleden werden ze in tien Zeeuwse horecazaken gebruikt, inmiddels zijn dat er 25. Van café De Gekroonde Suikerbiet in Zie rikzee tot een superdeluxe B&B in west Zeeuws-Vlaanderen. En zelfs in één restaurant buiten Zeeland, The Knott in Den Haag. Maar al leen omdat ze daar Zeeuwse zalig heden serveren. En nu? Een eigen koffiebar? ,,Wellicht, ooit. Maar nu heb ik daar simpelweg geen tijd voor. Ik verkoop en installeer ook koffie machines, geef workshops, ik zet een speciale bonenlijn uit met een Zeeuwse sterrenchef. En er zijn nog wel meer baristawedstrijden die ik wil winnen." UIT DE ZEEUWSE KLEI Een verzamelaar van botten en fossielen vond in 1957 in een schelpenhoop in Brielle een op het eerste gezicht onbedui dend stuk hertengewei. Het bleek na bestudering een fragment van een rendiergewei te zijn, dat door prehistorische mensen was be werkt. Het stuk was door een schelpenzuiger opgezogen uit de bodem van de Westerschelde, ter hoogte van Ellewoutsdijk. Het betrof het onderste gedeelte van de rechterhoofdstang, die iets boven de ijstak later is afgebroken. De ijstak, een tweede tak van het gewei, is door het aanbrengen van kerven afgebroken tot een hamer- kop, waarmee bijvoorbeeld bot ten, vuursteen of huiden konden worden bewerkt. Het voorwerp was 20 centimeter lang. Archeolo gen noemen een dergelijke bijl een Lyngbybijl, naar een Deense plaats. Ze komen voor in vind- plaatsen van de zogenaamde Ah- rensburgcultuur, uit de laatste koude fase van de laatste ijstijd. Die fase is de overgang van de Oude Steentijd naar de Midden- Steentijd, circa 10.000 voor Chris tus. De meeste Lyngbybijlen zijn gevonden in Noord-Duitsland en Denemarken, maar ook uit Neder land zijn er - hoewel zeer weinig - bekend. Waar deze bijl van Elle- woutsdijk nadien is gebleven, is helaas een raadsel. Maar gelukkig is nog zo'n bijl uit Zeeland overgeleverd. Deze be vindt zich in de collectie van het Zeeuws Genootschap, dat dit jaar 250 jaar bestaat. Het Genoot schapsexemplaar is veel langer en is eveneens afkomstig uit de Wes- terschelde. De exacte vindplaats van dit stuk, dat ook uit rendierge wei is gemaakt, is niet bekend. De bijl is 48,5 centimeter lang en heeft een uitholling aan het uit- einde van de steel. Hierin was waarschijnlijk een stenen bijltje bevestigd, waarmee hout kon wor den bewerkt. Door het gebruik is de geweistang daar op twee plaat sen in de lengte gespleten. Het ge wei lijkt dus op een andere manier te zijn gebruikt dan het exemplaar van Ellewoutsdijk. Lichte polijst- sporen aan het uiteinde van de korte ijstak wijzen erop dat het werktuig ook als hamer kan heb ben gediend. Soms werden gewei bijlen versierd met ingekerfde streepjes, maar dat is hier niet het geval. De twee genoemde bijlen zijn de meest westelijke vondsten van de Ahrensburgcultuur in Neder land en vormen ook de enige voor werpen van die cultuur in de pro vincie Zeeland. Het landschap be stond destijds uit een toendra. De mensen die daarin als jagers en verzamelaars rondtrokken waren gespecialiseerd in de jacht op ren dieren. Mis geen seconde. woensdag 10 april 2019 Clarijs is werelds beste barista Wendy Wagenmakers Zierikzee Rob Clarijs volgde training na training, met succes. foto dirkjan gjeltema Dit is de laatste rubriek over archeologische vondsten in Zeeland door Stichting Cultu reel Erfgoed Zeeland (SCEZ). Hans Jongepier Geweibijl. foto erfgoed zeeland h Google Ploy

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 40