Geweibijlen uit de
Westerschelde
Nieuws
Stopt
Nooit
8 ZEELAND
COFFEE MASTERS 2019 LONDEN
Het geheim van een goede kop koffie?
In elk geval niet de duurste bonen en ook
niet de duurste machine. Zolang je maar
weet hoe je ermee om moet gaan. Rob
Clarijs kan het weten; de Zierikzeeënaar is
verkozen tot beste barista ter wereld.
Download de app:
pzc.nl/app
I n dat terwijl Clarijs am
per tien jaar geleden zijn
eerste bakkie pleur
dronk, tijdens de pauze
I in een pizzeria. „Ge
woon zo'n volautomaat, ik dacht
er verder niet echt over na. Dat
werd anders toen ik ging samen
wonen met een meisje dat elke
dag begon met een espresso. En
het werd nog anders toen ik stage
liep in Kopenhagen en vanwege
gebrek aan internet mijn toevlucht
zocht in hippe koffiebarretjes. Er
ging een wereld voor me open.
Wat kan koffie lékker zijn!"
Eenmaal thuis solliciteerde Cla-
rijs, die toen in Rotterdam
woonde, bij koffiebarretjes. ,,Maar
ze wilden me nergens hebben, be
halve bij Douwe Egberts. Ik ont
dekte dat je alles kon leren: alle
technieken, alle vaardigheden.
Nog nooit in mijn leven had ik de
behoefte gevoeld ergens in te ex
celleren, tot ik daar achter de bar
stond. Training na training heb ik
gevolgd. Ik wilde de beste barista
ter wereld worden."
De Zeeuwse Branding
Dat werd Clarijs, vorige week tij
dens Coffee Masters 2019 ('zeg
maar de Olympische Spelen onder
de koffiewedstrijden') in Londen.
Waar hij vorig jaar, toen hij
tweede werd, nog punten liet lig
gen op het onderdeel bestelling op
snelheid, haalde de Zierikzeeënaar
nu de hoogste score ooit binnen.
,,De juryleden zeiden dat ze nog
nooit zulke perfecte kopjes had
den gezien."
Clarijs heeft inmiddels zijn ei
gen koffiebonen op de markt ge
bracht, De Zeeuwse Branding.
Zeeuws in de zin van robuust,
krachtig, een tikje fris. ,,Niet dat er
Oosterscheldewater aan toege
voegd is of zo", lacht Clarijs. ,,En
ze worden ook nog steeds gebrand
in Rotterdam, omdat dat daar nu
eenmaal eenvoudig kan. Maar ja,
Appelaere komt ook niet uit Zee
land."
De bonen vinden gretig aftrek:
een jaar geleden werden ze in tien
Zeeuwse horecazaken gebruikt,
inmiddels zijn dat er 25. Van café
De Gekroonde Suikerbiet in Zie
rikzee tot een superdeluxe B&B in
west Zeeuws-Vlaanderen. En zelfs
in één restaurant buiten Zeeland,
The Knott in Den Haag. Maar al
leen omdat ze daar Zeeuwse zalig
heden serveren.
En nu? Een eigen koffiebar?
,,Wellicht, ooit. Maar nu heb ik
daar simpelweg geen tijd voor. Ik
verkoop en installeer ook koffie
machines, geef workshops, ik zet
een speciale bonenlijn uit met een
Zeeuwse sterrenchef. En er zijn
nog wel meer baristawedstrijden
die ik wil winnen."
UIT DE ZEEUWSE KLEI
Een verzamelaar van botten
en fossielen vond in 1957 in
een schelpenhoop in Brielle
een op het eerste gezicht onbedui
dend stuk hertengewei. Het bleek
na bestudering een fragment van
een rendiergewei te zijn, dat door
prehistorische mensen was be
werkt. Het stuk was door een
schelpenzuiger opgezogen uit de
bodem van de Westerschelde, ter
hoogte van Ellewoutsdijk.
Het betrof het onderste gedeelte
van de rechterhoofdstang, die iets
boven de ijstak later is afgebroken.
De ijstak, een tweede tak van het
gewei, is door het aanbrengen van
kerven afgebroken tot een hamer-
kop, waarmee bijvoorbeeld bot
ten, vuursteen of huiden konden
worden bewerkt. Het voorwerp
was 20 centimeter lang. Archeolo
gen noemen een dergelijke bijl
een Lyngbybijl, naar een Deense
plaats. Ze komen voor in vind-
plaatsen van de zogenaamde Ah-
rensburgcultuur, uit de laatste
koude fase van de laatste ijstijd.
Die fase is de overgang van de
Oude Steentijd naar de Midden-
Steentijd, circa 10.000 voor Chris
tus. De meeste Lyngbybijlen zijn
gevonden in Noord-Duitsland en
Denemarken, maar ook uit Neder
land zijn er - hoewel zeer weinig -
bekend. Waar deze bijl van Elle-
woutsdijk nadien is gebleven, is
helaas een raadsel.
Maar gelukkig is nog zo'n bijl uit
Zeeland overgeleverd. Deze be
vindt zich in de collectie van het
Zeeuws Genootschap, dat dit jaar
250 jaar bestaat. Het Genoot
schapsexemplaar is veel langer en
is eveneens afkomstig uit de Wes-
terschelde. De exacte vindplaats
van dit stuk, dat ook uit rendierge
wei is gemaakt, is niet bekend. De
bijl is 48,5 centimeter lang en
heeft een uitholling aan het uit-
einde van de steel. Hierin was
waarschijnlijk een stenen bijltje
bevestigd, waarmee hout kon wor
den bewerkt. Door het gebruik is
de geweistang daar op twee plaat
sen in de lengte gespleten. Het ge
wei lijkt dus op een andere manier
te zijn gebruikt dan het exemplaar
van Ellewoutsdijk. Lichte polijst-
sporen aan het uiteinde van de
korte ijstak wijzen erop dat het
werktuig ook als hamer kan heb
ben gediend. Soms werden gewei
bijlen versierd met ingekerfde
streepjes, maar dat is hier niet het
geval.
De twee genoemde bijlen zijn
de meest westelijke vondsten van
de Ahrensburgcultuur in Neder
land en vormen ook de enige voor
werpen van die cultuur in de pro
vincie Zeeland. Het landschap be
stond destijds uit een toendra. De
mensen die daarin als jagers en
verzamelaars rondtrokken waren
gespecialiseerd in de jacht op ren
dieren.
Mis geen seconde.
woensdag 10 april 2019
Clarijs is werelds beste barista
Wendy Wagenmakers
Zierikzee
Rob Clarijs volgde training na training, met succes. foto dirkjan gjeltema
Dit is de laatste rubriek over
archeologische vondsten in
Zeeland door Stichting Cultu
reel Erfgoed Zeeland (SCEZ).
Hans Jongepier
Geweibijl. foto erfgoed zeeland
h Google Ploy