II
4
Toezichthouder ACM verdenkt PZEM van handel met voorkennis
De inval van de ACM volgde op een
onderzoek naar de handel en wan
del van PZEM dat de waakhond al
in 2017 had opgestart. Er zijn Euro
pese spelregels voor eerlijke con
currentie op de energiemarkt. Die
zijn vervat in de verordening RE
MIT. Voluit: Regulation on whole
sale Energy Market Integrity. Het is
trouwens de eerste keer dat de
ACM een energiebedrijf binnenvalt
omdat het mogelijk de REMIT-re-
gels heeft geschonden.
Voorkennis
Wie op de groothandelsmarkt elek
triciteit of gas voor levering in de
Europese Unie verkoopt of contrac
ten sluit voor het transport daar
van, is verplicht voorkennis tij dig te
publiceren. Handelen met voor
kennis is oneerlijke concurrentie en
schaadt het vertrouwen in de ener
giemarkt. Net als op de aandelen-
beurs is handel met voorkennis
daarom verboden.
Voorkennis betreft informatie
over capaciteit of benutting van
productie, opslag, verbruik of
transport van elektriciteit, aardgas
of vloeibaar gas (LNG). Maar ook
geplande en ongeplande beschik
baarheid van deze voorzieningen,
bijvoorbeeld storingen in of on
voorzien onderhoud van energie
centrales. Een energiebedrijf dat in
formatie achterhoudt of niet tijdig
deelt, laadt de verdenking op zich
dat het stiekem een marktvoordeel
wil behalen
Een theoretisch voorbeeld: PZEM
zou bijvoorbeeld haar eigen hande
laren extra energie kunnen laten
inkopen, wetende dat over een
tijdje één van haar centrales uit be
drijf gaat. Als de markt krapper
wordt, gaat doorgaans de prijs om
hoog. PZEM zou dan voordelig
stroom hebben kunnen inkopen.
Verwachtingen
Volgens Machiel Mulder, hoogle
raar regulering van energiemark
ten aan de Rijksuniversiteit Gro
ningen, is dat theoretisch moge
lijk. ,,Op de Dag Vooruit Markt
doet iedereen biedingen op basis
van verwachtingen. Wie meer in
formatie heeft dan een ander, kan
betere beslissingen nemen en is
dus in het voordeel." Mulder lijkt
het echter sterk dat PZEM door te
handelen met voorkennis de ener
gieprijs kan beïnvloeden. „Daar
voor is PZEM een te kleine speler."
Een voormalig medewerker van
Delta NV denkt dat Mulder gelijk
heeft. ,,Dat klinkt heel aannemelijk,
als je de centrales van PZEM afzet
tegen wat Engie, Uniper, RWE/Es-
sent ofVattenfall/Nuon hebben om
mee te 'spelen'. Op de Noordwest-
Europese markt is PZEM niet meer
dan ruis." Bovendien heeft PZEM
weinig centrales waarmee het de
markt snel kan sturen. Alleen met
de gasgestookte Sloecentrale is dat
mogelijk, maar die is maar een frac
tie van de Nederlandse energiepro
ductie. Hij vermoedt eerder slor
digheid of onhandigheid. ,,Maar ik
ben wel reuze benieuwd naar de
uitkomst van het onderzoek van de
ACM.''
leerling. ,,Nee, aardappel'', zegt
een ander. ,,Het is gele wortel!" Als
ze mogen proeven, blijkt het iets
heel anders te zijn: pastinaak.
Zelf koken
Nadat ze van alles hebben ge
proefd en de kok de schort van het
lijf hebben gevraagd, mogen de
leerlingen zélf koken. Samen met
Juriën maken ze een dipsaus van
avocado, tomaat, knoflook, korian-
Pittig is eigenlijk geen
smaak, maar een
pijnsensatie
der, olijfolie, zout en een klein
beetje sambal. Ze leren dat tussen
door proeven ook heel belangrijk
is en dat je veel op gevoel en eigen
smaak kunt doen. Met een spuit
zak worden er toefjes van de gua-
camole gemaakt. Dat spreekt tot
de verbeelding: ,,Waar koop je zo'n
spuitzak?'', wil een leerling met
een weten. Er gaan rode bietjes
overheen en met witlof en bleek
selderij kan er in de saus gedipt
worden. Het resultaat wordt ge
proefd. ,,Probeer alle smaken te
herkennen'', moedigt Juriën aan.
Een alerte leerling denkt terug aan
het herkennen van de basissma
ken. ,,Toch niet pittig hè?"
Geen boeken, maar borden
en bestek lagen
vanochtend op de tafeltjes
van groep zes. De leerlingen
van basisschool Sint Bavo
in Oostburg hadden een
kok in de klas.
De school doet mee aan het
landelijke project Kok in de
Klas, waarbij een chefkok
vertelt over smaken, eten, en het
vak. Er konden zich in totaal 150
scholen aanmelden voor een les
van een kok. Op de Sint Bavo in
Oostburg is dat Juriën Paridaen.
Hij runt met zijn partner Angie de
bistro In den Koning in Water
landkerkje. Juriën staat helemaal
achter het project. ,,Ik heb hier zelf
op school gezeten'', vertelt hij. ,,En
proeven is belangrijk." Als de leer
lingen van juf Nynke de klas inko
men, zijn hun tafeltjes tot hun
verrassing gedekt én er staan vijf
genummerde bekers op met een
laagje doorzichtige of licht ge
kleurde vloeistof.
Pittig
,,Op basis van water heb ik smaken
toegevoegd", legt Juriën uit. ,,We
gaan de basissmaken proeven." De
leerlingen durven allemaal en ne
men voorzichtig een slokje van
het eerste bekertje. ,,Lekker!",
klinkt het opgelucht. Over de
smaak hoeft niet lang nagedacht te
worden; het is zoet. De leerlingen
proeven ook zuur, bitter en zout.
,,Bah, zeewater", klinkt het. Juriën
waarschuwt de klas voor het laat
ste bekertje. ,,Doe het voorzich
tig." Er wordt genipt en daarna ge
hoest en geproest. Het is pittig. Ju-
riën: ,,Dat is eigenlijk geen smaak,
maar een pijnsensatie. Je tong
denkt; 'dit brandt', en geeft een
seintje aan je hersenen."
Op hun bord vinden de leerlin
gen ook een stukje wortel en een
lichtgeel reepje. Daar wordt aan
gesnuffeld: ,,Dit is peer'', zegt een
dinsdag 9 april 2019
Experts vermoeden slordigheid
Ruim een week geleden viel de
Autoriteit Consument en Markt
(ACM) onaangekondigd het kan
toor van PZEM in Middelburg
binnen. De waakhond van onder
meer de energiemarkt verdenkt
PZEM van handel met voorken
nis. De vraag is of het energie
bedrijf moedwillig de Europese
marktregels heeft overtreden of
dat er sprake is van slordigheid?
Experts vermoeden het laatste.
Frank Balkenende
Middelburg
geeft smaakles aan groep 6 van basisschool Sint Bavo. De leerlingen proeven alles. foto camile schelstraete
Restaurantkok Juriën Paridaen
-Juriën Paridaen, chefkok
®Kijk op de site bij /video
Chefkok Juriën geeft
smaakles in de klas
Smaken leren herkennen in de klas
Sophie Stockman
Oostburg